Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 14:57 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kolozsváron felavatták Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának az egész alakos szobrát
Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel, amelyet az unitárius egyház telkéből metszettek ki, és megnyitottak az utca felé.

A szoboravatás alkalmából tartott hálaadó istentisztelet után a művész a templomban elmondta: a szobor nem Dávid Ferencet ábrázolja, hanem azt, amit 2019-ben szellemiségéről, életútjáról és a ránk hagyott eszmei örökségéről gondolunk.

Az ünnepség szónokai közül többen is megemlítették, az egyházalapítóról, akinek a tordai országgyűlés 1568-as vallásbékét hirdető határozata is köszönhető, nem maradt fenn korabeli ábrázolás.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök a szobor mellett elmondott ünnepi beszédében felidézte: Dávid Ferenc szász apától született Kolozsváron. Magyarul, németül és latinul is prédikált. Az ő nevéhez kötődik a vallásszabadság szellemi vívmánya, amelyet a világon először az 1568-as tordai országgyűlés fogalmazott meg úgy, hogy "hitéért senkit üldözni nem lehet".

Az unitárius püspök szerint Dávid Ferenc a reformáció igazi mintaembere volt, akinek életében a a reneszánsz igazságeszménye ötvöződik a protestantizmus lelkiismeret-központúságával. "Nincs nagyobb esztelenség, sőt lehetetlenség, mint külső erővel kényszeríteni a lelkiismeretet, a lelket, aki felett hatalommal csak a teremtője bír" - idézte az egyházalapítótól a püspök.

Azt is megemlítette, hogy Dávid Ferenc akkor is kitartott hite és meggyőződése mellett, amikor ezért Déva várának börtönébe zárták, ahol meg is halt. Úgy vélte: az egyházalapító ebben is a jézusi példát mutatta fel, és a mártíromságot is vállalta, ha az volt az igazság melletti megmaradás egyedül igaz járható útja.

"Nézzünk az iskolára és a templomra, és kérjük a gondviselő istent, hogy adjon erőt megközelítőleg úgy követni a krisztusi tanítást, ahogy Dávid Ferenc tette" - fogalmazott a püspök.

A templomban mondott beszédében Tőkés László volt református püspök úgy fogalmazott, hogy Dávid Ferenc előkészítője volt a modern kori vallási és lelkiismereti szabadságnak, amelynek tényleges és teljes megvalósulása a posztkommunista Romániában és a keresztényüldözések sújtotta nagyvilágban, mindmáig várat magára. Tőkés reményét fejezte ki, hogy a magyar Országgyűlés példáját követve Románia parlamentje és az Európai Parlament is a vallásszabadság napjának nyilvánítja január 13-át, a vallásszabadság tordai kihirdetésének napját.

A hálaadó istentiszteleten prédikáló Rácz Norbert Zsolt kolozsvári belvárosi lelkész megemlítette: az unitárius egyházban 150 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a kolozsvári szoborállítás szándéka, és e másfél évszázad alatt ez sokszor tűnhetett "kacagnivaló viccnek". De mindig voltak, akik hittek benne, és ez meghozta az eredményt.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 14:24
Címkék: Dávid Ferencnek, Gergely Zoltán, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Dávid Ferencet, Bálint Benczédi Ferenc, Dávid Ferenc,
Kommentek
Felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító szobrát Sepsiszentgyörgyön
A Harmath István szobrászművész által megmintázott egész alakos szobrot a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata állíttatta. Az avatóünnepségről az unitárius egyház sajtószolgálata juttatott el közleményt az MTI-hez.

Az avatóünnepségen Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, az egyház közügyigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Dávid Ferenc fundamentumkészítő ember volt, és a ma emberének is tudatában kell lennie, hogy élte mások számára lesz fundamentum.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete Erdély elévülhetetlen értékeként szólt arról, hogy az 1568-as tordai országgyűlés Dávid Ferenc kezdeményezésére a világon először hirdette meg a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A nagykövet szerint Dávid Ferenc példáját ma is követni kell, hiszen a szabadságra és igazságra való törekvés ma is a közösségek létének és erősödésének a záloga.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is úgy vélte: a szobor nemcsak egy
velemenyezd, 2019. szeptember 21. szombat, 16:02
Mága Zoltán XI. Budapesti Újévi Koncert – Ünnepi gálae
mellett a magyarországi és határon túli 150 fős gyermekkórus, Balázs Fecó, Molnár Ferenc Caramel és Kiss B. Atilla énekelte el, Szakcsi Lakatos Béla és a Primarius Szimfonikus Zenekar és Mága Zoltán hegedűművész kíséretében. Mága Zoltán az egyedi produkcióval is azt kívánta jelképezni, hogy a magyar identitásukért, szülőföldjükért 100 éve küzdő honfitársaink, a határainkon kívül élő magyarok nélkül nem lehet egységes nemzetünk.
A magyar zeneművészet egyik legnagyobb zongora virtuózának, Liszt Ferencnek a művét, az Erdőzsongást a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára, Bonnyai Apolka zongoraművész adta elő. A gálaesten nagy sikert aratott Magyarország egyik legismertebb előadóművésze, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, Balázs Fecó, a Máté Péter- és Fonogram-díjas énekes, Molnár Ferenc Caramel és a fiatal énekesnő, Mága Jennifer is. A kiforrott hangú énekenső Máté Péter Hazám című dalát és Donna Summer Last Dance című slágerét adta elő.
Vendégművészként
maroka, 2019. január 04. péntek, 12:03
A szinkronszakma legjobbjait díjazták Budapesten
A második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen, szeptember elsején, a magyar szinkronszakma legjobbjait nyolc kategóriában díjazták.

Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik a szinkronszakmában, a műsorban elmondta: megható volt számára az életműdíj, amelynek jelentőségét számára az emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda.

Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy van amikor elégedett a munkájával, mert százszázalékosan bele tud bújni egy színész bőrébe, de van, amikor nem érzi ezt az elégedettséget. Sajnos nagyon sok a kommersz film, amit a televíziós csatornák sugároznak - tette hozzá. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész arról is beszélt, hogy kedvenc szinkronmunkái közé tartoztak David Attenborough természetfilmjei.

Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idei Szinkronikum
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 14:09
A vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház
a gyökere mindannak, amit ma a nyugati civilizációban demokráciának nevezünk". A közügyigazgató szerint a vallásszabadság olyan szellemi kincs, melynek éppen a megvalósult volta feledteti el azt, hogy ez nem volt mindig természetes. Mint szemléltette: amikor ma repülőre szállunk, alig jutnak eszünkbe a Wright-testvérek, a repülés úttörői.

Farkas Emőd, az unitárius egyház főgondnoka elmondta, a vallásszabadság évében Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron is szobrot állítanak az egyházalapító Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának. A főgondnok köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy 1,04 milliárd forinttal támogatta a jubileumi év rendezvényeit.

Gyerő Dávid egyházi főjegyző, az Unitárius Univerzalista Nemzetközi Tanács (ICUU) elnöke elmondta: a világ több mint harminc országában mintegy félmillió ember vallja magát unitáriusnak vagy univerzalistának. Ugyan egyházaik különböző korokban és különböző módon jöttek létre, valamennyien az egyházuk bölcsőjeként tekintenek Erdélyre.
velemenyezd, 2018. január 09. kedd, 14:00
A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban
A nemzeti romantikus opera megteremtőjének, Erkel Ferencnek a születésnapja, 2013 óta a magyar opera napja is: ekkor nyílt újra az Opera másik játszóhelye, amelynek névadója is a neves zeneszerző - idézte fel Ókovács Szilveszter az ünnepségen.

A Magyar Állami Operaház 2015 óta a magyar opera napja alkalmából jelenti be új örökös tagjait, valamint adja át azokat a régi alapítású elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen, szűk körben vehettek át az intézmény munkatársai.

Az ünnepségen egy perces néma felállással emlékeztek meg az Operaház elmúlt évadban elhunyt munkatársairól.

A magánénekesek közül a Závodszky Zoltán-díjat, amelyet a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek kaphatnak meg, idén Sümegi Eszter vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Kasza Katalin, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető
velemenyezd, 2017. november 03. péntek, 14:43
MOB - Módosították az alapszabályt, Szabó Bence is elnökjelölt lehet
összehívni, hanem csak minimum három, legfeljebb tizenöt napon belül.

Borkai Zsolt javaslatára a MOB-elnökség létszáma 13-ról 15 főre bővül. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy csak ebben az esetben teljesül az Olimpiai Charta előírása, miszerint az elnökség több mint a felének az országos szövetségek delegáltjai közül kell kikerülnie.

A MOB elnöke megköszönte az új alapszabály megalkotásában végzett munkáját Kósa Lajosnak, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége elnökének, valamint Török Ferencnek. Utóbbi korábban sűrűn bírálta a MOB-ot, illetve a bíróságon is megtámadta a közgyűlési határozatait. Borkai tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok öttusázó 32 javaslatából most 18-at elfogadott és beépített az alapszabályt elkészítő munkabizottság.

A hétfői rendkívüli közgyűlést a sportági szakszövetségek kezdeményezésére a MOB felügyelő bizottsága hívta össze. A Magyar Olimpiai Bizottság évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését jövő kedden tartják, ekkor kerülhet sor az új MOB-tagok - például
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 16:53
Több mint negyedmillióan látták a Puskás-kiállítást Manchesterben
Az eredetileg januárig tervezett kiállítást a nagy sikerre való tekintettel a befogadó intézmény a gyűjtemény kezelője, a Puskás Intézet engedélyével két hónappal megtoldotta.

A futballmúzeumban kiállítottak mintegy 70 felbecsülhetetlen értékű ereklyét, köztük azt a zászlót, amit David Wright angol csapatkapitány adott a Népstadion kezdőkörében Puskás Ferencnek a 7-1-re végződött magyar-angol találkozón 1954. május 23-án. Emellett az érdeklődők megtekinthették többek között Puskás olimpiai aranyérmét, vb-ezüstérmét, a helsinki olimpiai döntőben viselt cipőjét, Real Madrid-mezét, a spanyol bajnokság gólkirályának járó Pichichi-trófeákat, a spanyol bajnoki címért járó kupákat, a BEK-serlegek kicsinyített másolatát, a FIFA-érdemrendet és a FIFA Puskás-díjat.

Könyvbemutató-körút keretében népszerűsítették a kiadók és a szerző Szöllősi György Puskás című életrajzi könyvének angol nyelvű kiadását Manchesterben, Belfastban, Glasgowban és Londonban, Puskás-emléktáblát avattak a glasgow-i Hampden Park
velemenyezd, 2016. április 12. kedd, 14:41
Képek, videók
Móra Ferencnek 01.jpg
chillik
2016. március 25. péntek, 05:37
Móra Ferencnek 02.jpg
chillik
2016. március 25. péntek, 05:37
Móra Ferencnek, a jubileu
chillik
2016. március 20. vasárnap, 05:41
Móra Ferencnek.jpg
chillik
2016. február 09. kedd, 05:40
Ferencnek is eszébe jutot
csalogany13
2010. november 13. szombat, 12:06
A cég alapítója: Kovács Z
zsuzsu650202
2009. május 04. hétfő, 22:26
A Piarista rend alapítója
ujjozsef
2009. február 20. péntek, 20:14
Kevin Roze digg alapitója
szidi001
2007. május 06. vasárnap, 21:22
Bélatelep alapítója
villadiana
2006. november 16. csütörtök, 17:23
Kolozsváron a gólyabálon.
kmmmarika
2006. október 02. hétfő, 13:19
Kolozsváron
moltam05
2006. szeptember 15. péntek, 19:25
Kolozsváron a zeneiskoláb
rakosv
2006. május 11. csütörtök, 22:17
Vargyasi_unitarius_tem plo
06mohild
2013. október 01. kedd, 09:12
Bölön unitarius_templom.j
06mohild
2013. szeptember 27. péntek, 06:55
424456Korond,Unitárius te
nanoka72
2013. június 21. péntek, 19:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.