Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 01:08 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vegyszermentes tartósítás – Öreganyáink fortélyai
Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai
TudnodKell
Az utóbbi években egyre több háziasszony érzi fontosnak, hogy a család asztalára vegyszer- és adalékmentes élelmiszer kerüljön.
Ez leginkább az ételek házi tartósításával valósítható meg, hiszen a boltok polcait még mindig vegyszeres élelmiszerek, lekvárok, szörpök töltik meg...
Azoknak érdemes elolvasni cikkünket, akik képesek nemet mondani a kálium-szorbáttól, nátrium-benzoáttól hemzsegő termékeknek, de nem ismerik az ősi, jól bevált vegyszermentes tartósítás fogásait.
tart
Sok adalék, kevés gyümölcs
A termékek vegyszeres tartósítása a modern élelmiszeripar vívmánya - 200 éve még biztosan nem használtak mérgező csodaszereket, hogy az áru hosszú távon eladható maradhasson.
A vegyszeres tartósítás nem a vevő, hanem a kereskedő érdekét szolgálja!
A hagyományos tartósítást legjobb a házi lekvárokkal, -befőttekkel kezdeni.
Ösztönző lehet egy-egy bolti dzsem címkéjének elolvasása, majd a termék megkóstolása és ízének összehasonlítása egy házi lekváréval.
A gyári termékek fő alkotóeleme a cukor, jó esetben tartalmaz még gyümölcsöt, de étkezési savat (E330), zselésítőanyagot (E440) és természetazonos aromát feltétlenül. Egy bolti szörp összetevői között megtalálhatjuk a kálium-szorbátot (E202) és a nátrium-ben-zoátot (E211) és még különféle színezékeket is - tisztelet a kivételnek. Az általában lehullott, értéktelen, beteg gyümölcsből készülő gyári termékek meg is kívánják a ,,különleges kezelést", tartósító-szer nélkül megromlanának, s aroma nélkül ízetlenek lennének.

Befőzési tippek
A házi befőzéshez mindig jó minőségű árut vásároljunk, a legjobb, ha személyesen keressük fel az őstermelőket.
Málnát, ribizlit s más gurulós gyümölcsöket leginkább Nógrád megyében szerezhetünk be.
Bármelyik házba bekopoghatunk, s vagy máris vásárolhatunk, vagy eligazítanak a falu legjobb termelőjéhez.
Szedd magad! telepeken, hajdani termelőszövetkezeti gazdaságokban más gyümölcsökhöz juthatunk, fontos, hogy itt saját kezűleg szedhetünk meggyet, cseresznyét, barackot, szilvát, almát s az eperföldeken természetesen epret is.
Ha már beszereztük a megfelelő gyümölcsöt, maga az eltevés, a tartósítás a legegyszerűbb feladat.
Háromféle módszer közül választhatunk:

- betesszük a gyümölcsöt mosottan, szárazon a fagyasztóba
- lekvárt főzünk belőle
- befőttet készítünk.
A tartósításhoz cukor egyik esetben sem szükséges, a figyelmet elsősorban az üvegek és a kupak fertőtlenítésére fordítsuk!
Legjobb, ha az üvegeket mosás után sütőben vagy mikróban fertőtlenítjük.
Ötlet: lezáráshoz csak új kupakot használjunk, a régi, feszegetett fedők nem alkalmasak az újbóli felhasználásra!
Ha felfőztük a gyümölcsöt, kész a lekvár, ügyesen merjük bele az üvegekbe, majd zárjuk le kupakkal!
A forró lekváros üvegeket fejjel lefelé fordítsuk meg, a forró lekvár így tökéletesen fertőtlenítheti az egész benti részt.

Kis idő múlva az üveget ismét talpra állítjuk, majd mehet a kamrába.
Hasznos tudnivaló: e tartósító módszer előnye, hogy cukorbetegek is hasznosíthatják, a lekvár cukor nélkül is eláll, felbontása után pedig tetszés szerint ízesíthető.
Ha kemény lekvárt szeretnénk, az üveg tetejét celofánnal kell lezárnunk.
Sajnos a celofán nem steril, a celofános lekvárt kénytelenek vagyunk cukorral készíteni.
Ráadásul itt a forgatásos tartósítás sem célravezető, marad a száraz dunszt.
Tehát a forró, lezárt üvegeket burkoljuk a ruhásszekrény aljába tett paplanba, s hagyjuk egy napig állni!
A lekvár akkor nem romlik meg, ha az üvegek a kiszedéskor még melegek.
Cukkini, padlizsán üvegben
Olajas tartósítással más zöldségeket is eltehetünk, például cukkinit vagy padlizsánt, természetesen akkor, ha előzőleg a lecsóhoz hasonlóan hőkezeltük.
Paradicsom karácsonyra
Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!
A nagyi befőttje...
A befőttek esetében az egészséges, megtisztított gyümölcsdarabokat fertőtlenített üvegekbe tesszük, felöntjük forró cukros-vizes oldattal, majd az oldatot leöntjük róla, felforraljuk, s ismét felöntjük vele a gyümölcsöt.
Összesen háromszor ismételjük, a végén az oldatot rajta hagyjuk, s az üveget csavaros kupakkal lezárjuk.
Az üveg felfordítása ebben az esetben is a tartósság záloga.
Szárítás, aszalás
aszal
A természetes tartósítási eljárások talán legősibb fajtája a szárítás, illetve az aszalás.
Ehhez felesleges drága, nagy fogyasztású aszalógépet vásárolni, a vékonyra szeletelt gyümölcsöt a résnyire nyitva hagyott sütőben kis lángon, avagy alacsony fokozaton alaposan ki tudjuk szárítani.
Ha kellőképpen kiszáradtak, a kamrában függő vászonzsákban, szatyorban sokáig tárolhatók.
Jó tudni! Az érett, hibátlan szőlőfürtök felfüggesztve szintén elállnak a kamrában; fontos, hogy a fürtök ne érjenek össze, s átjárhassa őket a levegő.
A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.
Felfőzéses és olajos tartósítás
A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá!
Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom.
A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.
A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk.
Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük, 1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!
Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!
Nyers zöldségek, húsok tartósítása
A sózás is régi tartósítóeljárás, segítségével remek tartósítószer- és adalékmentes ételízesítőket készíthetünk.
Fontos! A bolti ételízesítők tartalmazzák a legtöbb adalékanyagot, ezért kiváltásuk a legfontosabb feladat.
Legalkalmasabb a célra a pritaminpaprika, hiszen ez nem csak remek ízt, de élénkpiros színt is kölcsönöz az ételnek.
Az eltevés sikerének záloga, hogy mag ne kerüljön a darálóba!
A megtisztított, ,,csumátlanított" paprikát legjobb húsdarálón ledarálni egy tálba, majd sót keverni hozzá.
Négy rész paprikához egyrésznyi sót keverjünk!
A keveréket két órára állni hagyjuk, majd üvegekbe merjük, s a tetejét celofánnal lezárjuk.
A házi vegetához sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, illetve egyéb leveszöldséget darálunk le, s tartósítunk hasonló módon sóval.

Jegyezzük meg!
Egy másik régi tartósító módszert, a füstölést senkinek sem ajánljuk, sőt kerülni kell ezt a módszert, ugyanis rákkeltő anyagok kerülnek a füstölt áruba!
A hús tartósításának legjobb módja a fagyasztás, de ekkor is ügyelni kell arra, hogy csak friss árut hőkezeljünk!
A már kiengedett húst, mirelit árut visszafagyasztani tilos!
horvathnemagdi, 2014. május 18. vasárnap, 19:06
Címkék: utóbbi években, család asztalára, ételek házi, boltok polcait, termékek vegyszeres, modern élelmiszeripar,
Kommentek
LMP: a kormány végre fogjon neki a biodiverzitás megvédésének!
lásson hozzá a cselekvési terv megújításához. Ennek során fordítson figyelmet természetes erdőterületeink védelmére, növelésére, vizes élőhelyeink helyreállítására. Hozzátette: nem engedhető meg a zöldfelületek beépítése még naperőművekkel sem, ugyanúgy, ahogy a mezőgazdasági területek energetikai célú használata sem.

Szerinte a nagyüzemi mezőgazdaság és az agrártámogatási rendszer radikális átalakítására van szükség, a biológiai sokféleség megőrzését, az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz, a vegyszermentes egészséges élelmiszertermelést tekintve prioritásnak.

Schmuck Erzsébet kijelentette: a klímaváltozás, valamint a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése együtt iszonyú csapást mérhet az egész emberiségre. "Erre nem lesz vakcina" - fogalmazott. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása nemcsak széplelkűség kérdése, hanem komoly gazdasági, megélhetési érdek és az egészséges környezet lehetőségének a záloga - hangsúlyozta.

Mégis "olyan mértékben pusztítottuk a természetes
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 11:31
A rákos betegségek megelőzése
passzív életmód nem vezet sehová, hiszen nagyon fontos, hogy megtornáztassuk a végtagjainkat, ami nemcsak a testnek, hanem a szívnek és a léleknek is nagyon jót tesz. A testmozgás javítja a légzést, a keringést, az izomerőt, az oxigénfelvételt, az állóképességet, illetve a mobilitást is. A rendszeres edzés nemcsak mentálisan, hanem érzelmileg is stabilabbá tesz bárkit.

Az immunrendszer akkor is megerősödhet, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. Próbáljon lehetőleg bio, vagy legalábbis vegyszermentes táplálékokat magához venni. Fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt. Ne hagyja ki az étrendjéből a gyógynövényeket sem, és igyon minél több friss, tiszta vizet.

Az immunrendszert a vitaminok, az ásványi anyagok és a probiotikumok is javítani tudják. Melyek azok a tápanyagok, amelyek fellendítik az immunrendszert? Az A-, B-, C- és D-vitaminok, illetve a cink, a szelén, a magnézium és az emésztőenzimek is nagyon fontosak.

A mély légzőgyakorlatok és a kiegyensúlyozott alvás
pacsakute, 2020. május 11. hétfő, 00:03
Természetvédelmi területté nyilvánították a Duna Táti-szigeteit
Tájékoztatásuk szerint az egykori folyómenti vizes és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhely-maradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők.

A területen védett, fokozottan védett növényfajok találhatók, mint a kornistárnics és a mocsári aggófű. A szigetvilág érintetlensége biztosíthatja a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód életfeltételeit.

A terület természetvédelmi kezeléséért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős, mely az elmúlt években uniós támogatásból 480 millió forintos ráfordítással állította helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit.

A szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. Az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten mesterséges tavat
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 17:12
Regenor
növényi enzimeket és vitaminokat tartalmaz. Nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, ezért vegetáriánusok és vegánok is használhatják!

Akácia 90% rost: A részben emészthető rostokból a bél a vastagbél pH-ját optimalizálja, védik a vastagbél nyálkahártya épségét, akadályozzák a káros baktériumok elszaporodását.

Citromhéj: A citromhéj 5-10-szer több vitamint - beleértve a C- és A-vitamint, a kalciumot, magnéziumot és káliumot - tartalmaz, mint a gyümölcs leve. Vegyszermentes! (A C- és E-vitamin a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében játszik szerepet.)

Vörösszőlő mag: magas antioxidáns tartalom (rezveratrol).

Almapektin: A rostok nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak, így az egészség fenntartásának is.

Csicsóka por (frukto-oligoszacharoid = FOS), rövid cukormolekula-láncok.

És még valami, ami sokaknak fontos...

Garantáltan gluténmentes, laktózmentes, GMO mentes, szójamentes, 100%-ban természetes =
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 19:43
A tojások számozásának információi
szervezeted nem képes előállítani, rendkívül fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasd.

Minden tojást jelezni kell - uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján - a tojáson és a csomagoláson is, a termelés helyén.

Számunkra a legfontosabb szám, a számsor ELSŐ száma.
Figyelje meg a jelzéseket a tojásokon. Ezeket a tojásokat nyugodtan fogyaszthatja:

0 - "biotojás" - a tyúkokat hagyományos módon tartották, takarmányuk is vegyszermentes volt

1 - a tyúkokat hagyományosan tartották, de esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték

Ha az előzőekben leírt értékes tápanyagokat a tányérodon is szeretnéd látni, akkor ajánlatos a tojásokon következő jelzéseket elkerülni:

2 - csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással

3 - ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

A vásárlást
pacsakute, 2019. március 05. kedd, 20:17
6 érv, hogy miért együnk citromot
daganatos megbetegedés kialakulását.

3. Segíti emésztésünket, keringésünket
Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, tisztítja a májat és az emésztőrendszert. Használják gyomorfájdalmak és húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére is.

Jó tudni

Felhasználás előtt mindenképpen javasolt alaposan, súrolókefével megmosni a citromot, hiszen rengeteg vegyszermaradvány maradhat meg külső héján. Éppen ezért, érdemes inkább biocitromot vásárolni, azt biztosan vegyszermentes körülmények között termesztik és szállítják.

4. Segít a diétában
A citrom a fogyásban is fontos szerepet játszik, hiszen segíti az emésztést és májtisztító hatással is rendelkezik.

5. Apolja bőrünket
A citromban található C-vitamin nemcsak immunitásunkban játszik fontos szerepet, de hozzájárul, hogy bőrünk üde és ragyogó legyen. Segít eltávolítani a pattanásokat és a különböző bőrsérüléseket. A bőrt fiatalon tartja, késlelteti a ráncok kialakulását.

6.
vorosrozsa66, 2018. július 13. péntek, 13:59
A citrom fogyasztó hatása
tartalma

A citrom C vitamin tartalma: kb. 40mg / 100g. Vagyis egy nagy citrom megközelítőleg 40mg C vitamint tartalmaz. Ez természetesen csak egy körülbelüli érték, mivel a citrom C vitamin tartalma nagyban függ a termőtalaj minőségétől, az éghajlattól, a szüretelése óta eltelt időtől és a raktározási feltételektől.

A citrom héja

Nemcsak a citrom húsa és leve egészséges, de értékes összetevői miatt a citrom héjának fogyasztása is ajánlott lehet. Feltéve, hogy érett és vegyszermentes citromról beszélünk. De ez nálunk sajnos elérhetetlen, mivel a hozzánk érkező citromokat még éretlenül szüretelik le, és erősen vegyszerezik, hogy amire ideér, maradjon valami a citromból...

A citrom származása

A citrom származása nem teljesen egyértelmű, de feltételezések szerint az első citromok Ázsiában nőttek (India, Kína, Délkelet Ázsia). Európába az ókori Róma idején, az első században kerültek, de széleskörű elterjedésük csak a XI-XII. századra
klarika47, 2018. június 03. vasárnap, 19:57
Piacon
Egy férfit az anyósa leküld a boltba zöldségért, de a lelkére köti, hogy csakis szép, tiszta, vegyszermentes terméket vegyen. A férfi bemegy egy boltba, és elkezd a zöldségek között válogatni. Odamegy hozzá az eladó, a férfi pedig megkérdi tőle:
- Ugye ezeken a zöldségeken nincsenek mérgező vegyszerek? Az anyósomnak viszem őket.
- Nincsenek uram, azokat a szomszédos patikában vehet rájuk.
eva6, 2018. április 25. szerda, 19:32
Képek, videók
Világbéke-Öreganyád
oreganyad
2013. október 27. vasárnap, 13:42
Van baromfija öreganyám?
anci-ani
2012. szeptember 15. szombat, 19:27
Öreganyám.jpg
szalai0913
2010. október 01. péntek, 13:03
normal02oreganyank78.J PG
matahari51
2008. február 12. kedd, 11:51
öreganyám.bmp
sarkany52
2007. november 12. hétfő, 17:22
Nő a harmincas években
eva6
2019. március 08. péntek, 11:56
1980-as 90-e években is é
furaila
2017. április 10. hétfő, 18:12
1960-as években
sanci81
2014. november 28. péntek, 12:01
Lóvasút (1920-as években)
jpiros
2012. június 11. hétfő, 14:12
a 90-es években
filantrop
2011. november 01. kedd, 17:32
Zsazsa a 80-as években.jp
farkas1945
2011. február 27. vasárnap, 11:56
Dubai a 2000-es években.p
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:07
A tél asztalánál 01.jpg
chillik
2016. augusztus 31. szerda, 08:37
A tél asztalánál 02.jpg
chillik
2016. augusztus 31. szerda, 08:37
Tömörkény asztalánál.jpg
chillik
2016. február 09. kedd, 05:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.