Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 05:03 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márton-napi ünnepi felvonulás Óbudán
Segítsünk egymásnak.
Évszázados német hagyományt elevenítenek fel az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola alsós diákjai, mikor lámpásaikkal iskolájuktól a Szentháromság-templomhoz vonulnak, ahol Szent Márton életét ismertető előadást mutatnak be. November 11-én csatlakoztunk menetükhöz.
..............


Messziről kitűnik a Vörösvári úti tízemeletes házak homlokzatai közül az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola vörös téglás épülete. A századfordulón, a főváros nagyszabású iskolaépítési programja keretében emelt épület udvarán az őszi alkonyatban teázó-beszélgető csoportok gyülekeznek. Az iskola egyik legerősebb hagyománya az 1995 óta minden évben megtartott Márton-napi ünnepség, mellyel Óbuda német ajkú lakosságának a 19. század második fele óta élő szokását elevenítik fel.
Kiürülnek a poharak, elfogy a libazsíros kenyér, a gyerekek tanítóikkal felsorakoznak. Mindenki kezében a saját maga készítette lampion, a felvonulás elengedhetetlen kelléke. A sokaságot lovasok vezetik fel, középen lovagol a Szent Mártont megjelenítő fáklyás alak. Indul a menet. Közben a város éli megszokott hétfő kora esti életét. Csúcsforgalom van, de a járdán mi erről nem veszünk tudomást. A gyerekek a hagyományos német Márton-napi dalokat éneklik, az autóáradat láthatólag a lovakat sem zavarja. Kerülővel jutunk az iskolával átellenben álló Szentháromság-templomhoz.
A kis templom teljesen megtelik. Itt van minden alsós osztály, a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel. A jelenlévőket Fetterné Szőnyi Éva köszönti. Elmondja, az iskola mindenkori negyedik osztálya és a kórus ad ünnepi műsort. Már tanév elején megkezdődött a készülődés: a gyerekek színes lampionokat készítettek, korhű díszleteket terveztek, német nyelvű dalokat, verseket tanultak, legendákat olvastak Szent Márton életéről. Minden évben új darabot adnak elő. A mindenkori negyedikesek tanítóikkal és némettanáraikkal együtt írják és viszik színpadra a Márton-napi jelenetet. Mindezt német nyelven, zenével és énekkel színesítve.
Fetterné Szőnyi Éva feleleveníti Szent Márton életét, középpontba állítva a hozzá köthető csodákat, rávilágítva az ünnep üzenetére: Márton életpéldája arra hív mindannyiunkat, hogy segítsünk egymásnak, keressük meg és támogassuk a rászorulókat. Elmondja, az iskola gyűjtést indított rászoruló és beteg gyermekek javára, kéri a családokat az adakozásra.
Végül a Márton-nap még egy hagyományos kelléke megjelent: a gyerekek szépen díszített libakalácsot - liba alakú mézeskalácsot - kaptak emlékül.
Az ünnepi eseményen részt vett Neubrandt Istvánné, az óbudai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Bajzáth Ferenc, az óbuda-hegyvidéki Szentháromság-templom plébániai kormányzója.
*
- A Márton-napi felvonulás hagyománya
Az első feljegyzések Márton-napi felvonulásról 1867-ből származnak, a Rajna vidékéről. A leírás szerint a polgárok zenekarral, sok-sok énekkel kísérve vonultak fel a városokban. A menet élén, lovon haladó, Szent Mártont megszemélyesítő szereplő megjelenése későbbi fejlemény. Eredetileg főpásztori ornátust viselt, 1905-től pedig katonaruhába öltöztették. A 20. század elejétől a Márton-napi felvonulások Németország sok részén megjelentek. Magyarországon, így Óbudán is a betelepült németek révén vált ismertté. Az újkori felvonulásnak korábbi előzményei is vannak: a középkorban koldusok jártak házról házra élelemért. Később már csak gyerekek és diákok kopogtattak be az ajtókon, és köszönték meg a finomságokat énekkel az adakozónak.

Miért készül lámpás Szent Márton-napra?
A néprajzosok véleménye megoszlik a kérdésben. Az egyik, sokak által osztott vélemény szerint a következő evangéliumi szakaszhoz kapcsolódik: ,,Senki sem gyújt világot azért, hogy elrejtse, vagy véka alá tegye, hanem a tartóra, hogy aki csak belép, lássa fényét." De lehetséges magyarázat az is, hogy nagy ünnepeken gyakorta tartottak fáklyás-gyertyás körmenetet. A zárt lampionok a 19. század folyamán jelentek meg a Márton-napi felvonuláson. Először répát és tököt vájtak ki erre a célra, később kínai mintára papírlámpásokat készítettek.
..............................Honnan ered a libakalács?
A karácsonyt megelőző negyvennapos böjtben nemcsak a hús, hanem minden állati eredetű étel fogyasztását tiltották. A tojás-, tej- és zsírkészletet lehetőség szerint Márton-nap környékéig fel kellett élni, így az ünnepre különböző süteményeket is kínáltak.

Hogyan lett Márton a gyerekek kedvelt szentje?
Felvonulás, lampionkészítés, énekek - Szent Miklós-napján kívül nincs még egy egyházi ünnep annyira a gyerekekre szabva, mint német nyelvterületen Szent Mártoné. Kezdetben csak a felnőttek ünnepe volt, a személyéhez kötődő dalok és hagyományok később szólították meg a kisebbeket. A felvonulások kimondottan alkalmasak arra, hogy a felnövekvő nemzedékkel is megéreztessék az ünnep misztériumát.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír 2019. november 12
maroka, 2019. november 13. szerda, 08:52
Címkék: Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Szent Márton, Szent Mártont, Fetterné Szőnyi Éva, Neubrandt Istvánné, Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Kommentek
Márton Anita nehezen élte meg az olimpia halasztását
A fedett pályás világbajnok magyar atléta a Kossuth Rádiónak nyilatkozott azt követően, hogy csütörtökön bejelentették, a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg az augusztusi Európa-bajnokságot Párizsban. A szervezők közlése szerint az augusztus 25. és 30. között tervezett kontinensviadalt nem lehet áttenni a jövő évre a sportnaptár várható zsúfoltsága miatt, éppen ezért bizonytalan, hogy megtartható-e.

A 31 éves sportoló azt mondta, egyáltalán nem lepte meg a döntés, mivel ezt a viadalt három héttel a tokiói olimpiát követően rendezték volna meg, így a felkészülését egyáltalán nem befolyásolja a törlés.

Az ötkarikás játékokról szólva Márton Anita megjegyezte, az első napokat nagyon nehezen élte meg, hiszen úgy tervezte, ezt az évet teljes gőzzel végigcsinálja, utána pedig szünetelteti sportolói pályafutását, mivel családalapítást tervezett. Hozzátette, azóta már sikerült átértékelnie a helyzetet, és továbbra is folytatja az edzéseket. Megjegyezte, jelenleg napi egy tréninggel elsősorban
velemenyezd, 2020. április 24. péntek, 18:36
A Mester lábainál
A Mester lábainál

,,Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz szemem." (Zsolt 32,8)

Nem meglepő, hogy Krisztus egyháza annyira szerette ezt a zsoltárt. Jóval korábban szól a megbocsátás áldásáról, mint ahogy a Jézusban való hit általi megigazulás kijelentését megkaptuk a maga teljességében. Luther Márton szokta volt mondani, hogy Pál is írhatta volna ezt a zsoltárt. Pál minden bizonnyal szerette (Róm 4,6-8).
A 32-dik zsoltár világosan megmondja, hogy Isten kegyelemből bocsát meg, és hogy a bűnöket meg kell vallanunk, mielőtt bocsánatot kapunk azokra. Ezek az alapvető igazságok, amelyek minden keresztyén előtt ismertek, tudottak voltak már Jézus születése előtt is.
Az ének utolsó részében egy tanító (mester) kezd el beszélni. Ez a tanító lehet egy apa, anya, presbiter, rabbi vagy lelkipásztor, de a hang valójában Isten hangja. Isten rendszerint embereken át szól hozzánk, akiket erre a célra választott ki. Ez a tanító így
kalmanpiroska, 2020. április 22. szerda, 08:27
Tokió 2020 - Márton Anna: akár még profitálhatok is ebből az időszakból
pozitívan hozzáállni a jelenlegi helyzethez, így szerinte lehet, hogy még profitálni is tud majd abból, hogy más oldalait erősíti.

Mint mondta, meglepetésként érte, de szinte elrepülnek a napjai a karantén alatt, ezzel együtt a vívás már hiányzik neki.

"Azt hittem, hogy nagyon fogok unatkozni, és hihetetlenül lassan telik majd az idő. Most viszont azt nem tudom felfogni, hogy amikor napi két edzésem van, és ott az iskola is, akkor hogyan fér ez bele a mindennapjaimba" - tette hozzá.

A 25 éves Márton Anna úgy érzi, az olimpia elhalasztását a női kardválogatott "szépen lassan" dolgozta fel.

"Rengeteget beszélgettünk, biztattuk egymást, megpróbáltuk optimistán felfogni a helyzetet, és csak pozitív dolgokat mondani egymásnak. Hogy ez egy nagyon fiatal csapat, még jobban össze fogunk érni egy év múlva, és még erősebbek leszünk. Most már ott tartunk, hogy átlendültünk a legnehezebb időszakon, olyan stádiumban vagyunk, hogy várjuk, újra nekivághassunk egy újabb kemény évnek" -
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 18:52
Koronavírus - A turizmus leállása miatt újra termálvízzel telt meg a korábban kiszáradt püspökfürdői tó
hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus forma thermalis), amely Európában egyedülálló módon maradt fenn őshonos növényként. Legközelebbi rokona a Nílus deltájában található meg.

A szakértők a védett élőhely pusztulását már akkor annak tulajdonították, hogy Püspökfürdőn, Félixfürdőn és Nagyváradon is számos szálloda és panzió végzett - sok esetben illegális - fúrásokat, hogy a medencéit és a fűtési rendszerét termálvízzel működtesse, a föld alatti termálvízlelőhely kapacitása pedig véges.

Venczel Márton biológus, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének vezetője a Krónikának elmondta: a termáltó duzzadása is bizonyítja, hogy a szakembereknek igazuk volt. Nagyobb a termálvíz-kitermelés a környéken, mint amit a természet megenged. Ennek ellenére csekélynek tartotta az esélyét a rezervátum megmentésének.

"Sokkal nagyobb a gazdasági érdek, mint a természetvédelem iránti elkötelezettség" - idézte a Krónika a biológust. Ezért szerinte csak addig marad meg a termáltó, amíg újra nem
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 11:32
Fucsovics Márton: a nagy szerencsétlenségben volt egy kis szerencsém
A világranglistán 84. helyezett játékos az m4sport.hu-nak elmondta: először Ausztráliában hallott a koronavírus-járványról, de azt az év elején még csupán tőle független hírként kezelte. Miután onnan hazajött, még elutazott az európai versenyekre, majd március elején, a debreceni Davis Kupa-összecsapás során tevékeny részt vállalt a belgák elleni, 3-2-es magyar győzelemből.

"A nagy szerencsétlenségben volt egy kis szerencsém" - utalt Fucsovics arra, hogy éppen Magyarországon tartózkodott, amikor a teniszvilágban is egymás után mondták le a tornákat. Hozzátette: az amerikai versenyek törlését követően még örült is kicsit annak, hogy a DK-siker után nem kell azonnal Los Angelesbe utaznia, és négy-öt plusz napot otthonában tölthet.

"Aztán gyorsan elég komolyra fordult a helyzet, és már én sem így fogtam fel ezt az egészet. Próbálok arra összpontosítani, hogy minél hamarabb kerüljünk vissza a pályára, és amikor ez megtörténik, akkor a legjobb állapotban legyek. Ez jár most is a fejemben: maradjak
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 15:11
Koronavírus - Több vállalat segíti felajánlásokkal az egészségügyiek étkeztetését
Egyesületnek felajánlott szezonális termékekkel és 12 tonna húsvéti csokoládéval szeretné könnyebbé tenni a rászoruló családok hétköznapjait, de az egészségügyi dolgozók és a Magyar Vöröskereszt munkáját is támogatja termék- és pénzadományokkal.

A SPAR Magyarország áruházlánc előrecsomagolt szendvicsekkel és 1,5 millió forint adománnyal támogatja az Etesd a Dokit! civil kezdeményezést, amely naponta több mint 100 egészségügyi dolgozó meleg ebédjéről gondoskodik ellenszolgáltatás nélkül.

Keve Márton séf és csapata az Easy Wine Budapest Bisztróban napi 100 adag meleg ebédet készít a Szent László Kórház dolgozóinak. Az összefogás operatív feladatainak ellátására egy komplett stáb állt fel, többek között a Borganika, az Easy Wine és a Menedékház Alapítvány csapatából és önkénteseiből.

A Bonduelle Magyarország zöldségkonzervekkel segíti a kimerült egészségügyi dolgozókat: a vállalat mintegy ezer kukorica-, borsó-, bab- és egyéb zöldségkonzervet ajánlott fel a Szent László Kórház dolgozóinak,
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 22:24
Koronavírus/Székely szabadság napja - A koronavírus-járvány miatt lemondták az idei tüntetést
"A székely szabadság napi rendezvény - a marosvásárhelyi gyűlés és az azt követő felvonulás - idén elmarad, mert azt nem lehet halasztani. Március tizedike (a Székely Vértanúk kivégzésnek évfordulója), az március tizedikén van. A Márton Áron-díjat át fogjuk adni egy másik alkalommal" - részletezte az MTI-nek Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke azt kérte mindazoktól, akik részt akartak venni a székely szabadság napján, hogy a felszabaduló időt használják a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés népszerűsítésére, aláírásgyűjtésre.

Az SZNT azt követően mondta le a rendezvényt, hogy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó operatív törzs március 31-ig betiltott minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt.

Az intézkedés miatt egyebek mellett elnapolják az ellenzéki Szociáldemokrata Párt március 21-ére tervezett tisztújító kongresszusát, a bukaresti orvosi egyetem felfüggesztette az oktatást március végéig, és a Román Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy az általa
velemenyezd, 2020. március 08. vasárnap, 15:42
Navracsics: Horváth János életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályája
Képek, videók
márton napi mise1109.jpg
maroka
2019. november 09. szombat, 10:20
márton napi mise1108_2.jp
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:42
márton napi lampionok.jpg
liliana01
2018. november 10. szombat, 20:00
Márton napi lakoma
irmus
2017. november 11. szombat, 14:34
márton napi bál1.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
márton napi bál0.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:48
Márton napi.jpg
szelidszeder
2014. december 01. hétfő, 20:22
marton-napi-sokadalom- 201
basikele
2012. november 14. szerda, 04:50
marton-napi-libanap-1. jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:49
Márton-napi-liba-és-bo rbá
basikele
2012. november 14. szerda, 04:49
marton-napi-liba--es-b ora
basikele
2012. november 14. szerda, 04:48
Segítsünk egymáson
sacimama
2015. december 28. hétfő, 11:23
segítsünk imával.....
szupermami
2010. szeptember 26. vasárnap, 21:36
segítsünk egymáson
tereza54
2009. szeptember 25. péntek, 13:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.