Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 02:52 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Április 30-ig lehet nevezni a legszebb konyhakertek versenyre
A kertápolás az idén kiegészül a táji sajátosságokkal rendelkező, illetve saját megőrzésű régi növényfajták kertbéli gyarapításával - közölte Kovács Szilvia, a verseny ötletgazdája, Karcag alpolgármestere az MTI-vel.

Szavai szerint 2019-ben azt szeretnék, ha minél több településen A legszebb konyhakertek helyi versenyeinek megrendezésekor összegyűjtenék azokat a kertművelőket is, akik gondosan, szeretettel ápolják kertjeiket, és még e tudáskincs birtokában vannak. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, idős ismerőseiktől tanultak, vagy olyan egyéni módszereket alkalmaznak, amellyel egészséges zöldséget-gyümölcsöt termesztenek - mondta.

Az országos programigazgató tájékoztatása szerint versenyhez csatlakozhatnak a határon túli települések is. Az önkormányzatok, az óvodák és az iskolák kertjeit közösségi kategóriában lehet nevezni, ezeket külön jutalmazzák majd.

Az országos programhoz csatlakozási szándéknyilatkozat és a program tájékoztató anyagai a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldalról tölthetők le.A legszebb konyhakertek programot először 2012-ben Karcagon hirdették meg, az első felhívásra 22 jelentkezés érkezett, 2018-ban már 370 település több mint 11 ezer kertművelője vett részt a versenyben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 15. péntek, 10:41
Címkék: Kovács Szilvia, legszebb konyhakertek, idén kiegészül, táji sajátosságokkal, verseny ötletgazdája, országos programigazgató,
Kommentek
Mentovics Éva: Madárijesztő
Mentovics Éva: Madárijesztő

Konyhakertek közelébe"
álldogál egy kis legényke.
Ugyan bizony, mit beszélek?
Karjai a fákig érnek.

Kócból készült borzas haja,
hosszú sálját félrecsapja.
Mókás fején pörge kalap -
tarka csíkja körbeszalad.

Pantallóját madzag tartja,
mintás póló libben rajta.
Kosár fityeg bal karjában,
fél lábon áll - egymagában.

Ruházata toldott-foldott,
cipőt, csizmát sosem hordott,
fürkészi a kiskerteket,
minden szárnyast elhesseget.
vorosrozsa66, 2018. szeptember 05. szerda, 23:48
Több mint 2300 kertet műveltek meg az idén a legszebb konyhakert címért versengők
Tájékoztatása szerint összesen 5 országból érkezett kertnevezés, így a határainkon túlról Romániából, Szerbiából, az Egyesült Királyságból és az USA-ból, összesen 35 településről - tette hozzá.

Közülük 96 településről 240 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 7 kategóriában összesen 72 Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat osztottak ki. A nyertesek elismerésül egy kisplasztikát, a karcagi Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász művét kapták jutalmul.

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a 2017-es vetélkedőt "Hasznos rovarokat a kertbe" mottóval hirdették meg, hogy minél több rovarbarát kert kialakítására ösztönözzék a nevezőket.

A főszervező elmondta: "A legszebb konyhakertek" program 2012-ben Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel. 2013-tól országossá bővült, akkor 60 településről 939 nevezés érkezett, a kertművelők száma pedig még nem érte el a kétezret. Így öt év alatt a települések száma meghatszorozódott, a kertnevezések közel két és
velemenyezd, 2017. szeptember 30. szombat, 07:10
A konyhakertek legelvetemültebb kártevői
A konyhakertek legelvetemültebb kártevői

Bosszantó és elkeserítő amikor kertünket és munkánkat tönkreteszik a kártevők.
Amúgy aranyos kis állat a pocok....amúgy! De a kertben?!

Helyes kis állat a mezei pocok. Fotókon. Ugye egyetértünk ebben? Hasa világos, máshol barna bundája van. Ritka gyorsan szaporodik. És főleg azoknak okoz bosszúságot, akik a búzából élnek.

Mivel máshol is nagyon kártékony, a kertedben már nem annyira kívánatos lakó. Gyakorlatilag mindent megrág a növényen: mikor mi adódik. A kéregtől a gyökérig, a friss hajtások a kedvence. Ha nincs más, rámegy a hagymára is. Ezen kívül betegséget terjeszt. Ja? Télen-nyáron aktív, emellett nagyon szapora! Egy évben vagy 10-szer szül. És a hab a tortán, hogy két hetesen ivarérett!

Védekezési mód:

- ragadozó madarak odacsalogatásával (kissé sziszifuszi, amíg odacsalod, születik vagy ezer pocok)

- macska, vagy kotorék eb tartásával (sokszor kell állatorvoshoz vinni
horvathnemagdi, 2017. május 14. vasárnap, 10:25
A konyhakertek legelvetemültebb kártevői
A konyhakertek legelvetemültebb kártevői

hobby és bosszankodó kertészek számára - I . rész

Bosszantó és elkeserítő amikor kertünket és munkánkat tönkreteszik a kártevők.

Jártál már úgy, hogy lefekvéskor még gyönyörködtél kerti munkád látványában, majd reggel felébredve egy harcteret találtál a helyén, vagy kiforgatott növényeket, szétrágott leveleket, elrágott gyökereket? Összeszedtük az első három legutálatosabb kártevőt, ami kerted mellett idegeidet is gyilkolja.
Azok az átkozott...........!

Számos tapasztalt és még több kezdő kertésznek okoz napi szintű bosszúságot az a rengeteg kártevő, ami mindössze néhány hét, vagy akár egyetlen éjszaka alatt tönkre vágja több heti, vagy havi munkáját. Rangsorolni nehéz ezeket a kártevőket, hiszen mindenki kertjében más terem. Így elsőként azokat a ,,best"-eket mutatjuk be, amik a legtöbb kertész életét keserítik meg.

Utáljátok a lótetűt, a hangyát és a pockot! Joggal! Élni, és élni hagyni? Lehet-e?
horvathnemagdi, 2017. május 14. vasárnap, 09:53
Vadkárok miatt védelmi szolgálat létrehozását kezdeményezték a balatoni önkormányzatok
A balatoni önkormányzatokat tömörítő szövetség elnöke közölte, a napokban továbbították a levelüket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Kifejtette, országos szintű problémáról van szó, amely a kiemelt üdülőkörzetben azért jelentkezik hatványozottabban, mert vízparti, természet-közeli településekről van szó, ahol a belterületek is kedvező életteret nyújthatnak a vadon élő állatoknak. A lakott területekre bejáró vadak az esetenkénti tetemes vadkárokon kívül veszélyhelyzeteket teremthetnek, riadalmat okoznak, illetve egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

"Mivel a panaszok száma folyamatosan nő, a probléma kezelése nem tűr halasztást" - fogalmazott a BSz elnöke. Megoldást keresve a szervezet szakmai fórumokat szervezett az elmúlt két hónapban a Balaton körül. Meghívták az érintett település vezetőin túl az illetékes hatóságokat, vadásztársaságokat, a vadászkamarát, valamint a témával foglalkozó szakembereket, kutatókat is.

Balassa Balázs elmondta, egyértelművé vált, hogy több mindent
velemenyezd, 2017. február 22. szerda, 16:52
Nagyanyáink, dédnagyanyáink ma is aranyat érő praktikái
mészréteg, búzába rakták, ahol akár karácsonyig is friss maradt.

Csak a Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kis boldog asszony (szeptember 8.) között megszedett tojások voltak erre alkalmasak.

Igaz, a dédnagy mamák se igen tudtak erre magyarázatot adni, de ez így maradt fenn századokon keresztül, és be is igazolódott.

Mésszel a gyümölcsfák törzsét is fertőtlenítették.

Az apró oltatlan mésznek volt még egy elengedhetetlen jó tulajdonsága.

A kertekre, konyhakertekre kiszórva féregtelenítették a talajt.

Ha ősszel beleszántották a földbe, a következő esztendőben kevesebb kártevő pusztította a veteményest.

Ecet, szódabikarbóna és levendula

A szódabikarbóna, vagy ahogyan az Érmelléken nevezik, a pezsgő, a népi gyógyászaton túl (évtizedes tapasztalatokra építve gyomorégésre, gyulladásokra, rovarcsípésekre alkalmas) szagtalanításra, mosásra, fertőtlenítésre, mindemellett tűzhelyek, edények, evőeszközök, ezüstneműk tisztítására
lenke1964, 2016. december 07. szerda, 11:18
Újra meghirdették a legszebb konyhakertek programot
A szaktárca szerdai közleménye szerint Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere szerdán, a program meghidetésekor elmondta: a 2011-ben indult kezdeményezés már közel 15 ezer kertművelőt mozdított meg országszerte, sőt a határokon túlról is többen csatlakoztak a mozgalomhoz. A program célja, hogy legyen zöldséges kert minden udvaron, balkonon és kertben.

Hódi Ágota, a tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkárságának titkárságvezetője hangsúlyozta, ezzel a programmal az időseket és a fiatalokat egyaránt eredményesen lehet megszólítani.
velemenyezd, 2016. november 30. szerda, 17:00
Képek, videók
KONYHAKERTEM.JPG
gyemantszocske
2013. január 17. csütörtök, 22:25
Pállay Kovács Szilvia
sanci81
2016. július 17. vasárnap, 13:56
Kiegészülve
kayak
2008. augusztus 24. vasárnap, 13:27
a ötletgazda
arsenkupa
2006. július 05. szerda, 20:58
Országos esö 01.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
Országos esö 02.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
Országos esö 03.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:20
Országos esö 04.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:20
Országos esö 05.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:19
Országos intézet
sanci81
2015. november 19. csütörtök, 16:05
Országos versenyen első t
furaila
2013. április 04. csütörtök, 22:23
Országos meseíró pályázat
bekefiiskola
2012. július 14. szombat, 22:07
Játék a határon.jpg
chillik
2016. november 18. péntek, 04:36
határon20922.jpg
maroka
2015. szeptember 22. kedd, 18:47
O.V.Ukrán határon.jpg
agica2004
2014. február 24. hétfő, 18:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.