Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 18:53 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Takács Szabolcs: Magyarország és Szlovénia közös érdeke egy erős Közép-Európa
Az államtitkár kétoldalú egyeztetéseket folytatott Dobran Bozic szlovén külügyi államtitkárral és Igor Mally szlovén miniszterelnökségi államtitkárral Ljubljanában, ahol a most kezdődött román EU-elnökségről, a május végi európai parlamenti választásokról, az európai integrációról, az EU jövőjéről, valamint az uniós költségvetésről és az illegális migráció kérdéséről tárgyalt.

A megbeszélésen szóba kerültek azok az uniós projektek is, amelyek segítenek abban, hogy jobb legyen az összeköttetés az északi és déli régiók között az EU-ban, ezen belül tárgyaltak a magyar és szlovén infrastrukturális és energetikai összeköttetésekről is.

Úgy vélte: a határ menti országok szoros együttműködése az EU alapeszmeiségéből következik. Magyarország és Szlovénia együttműködése kiváló, nemcsak uniós ügyekben, hanem az itt élő magyarok tekintetében is, amit jól jellemez a lendvai főkonzulátus megnyitása 2016-ban és a magyar kormány által indított, de a szlovén kormány részéről is támogatott gazdaságfejlesztési program - magyarázta az államtitkár.

Mint mondta, az elkövetkező időszakban azon országok lehetnek sikeresek, amelyek kiállnak az olyan alapelvek és alapértékek mellett, mint a nemzeti identitás, az EU biztonságának és versenyképességének megerősítése, a munkavállalók szabad mozgása és a belső határellenőrzések nélküli EU. "Sem Szlovénia, sem Magyarország számára nem elfogadható, hogy hosszú távon néhány uniós partnerünk, szomszédunk fenn akarja tartani a schengeni térségen belüli határellenőrzést. Ez komoly problémát okoz, nemcsak azért, mert ellentétes az uniós alapjogokkal, hanem mert gazdaságilag is kárt okoz" - húzta alá.

A január 1-jén hivatalba lépett román EU-elnökségtől Takács Szabolcs szerint azt várják, hogy minden tagállam véleményét vegye figyelembe.

A migrációról szólva fontosnak tartotta elmondani, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon tagállamok álláspontját, amelyek multikulturális társadalomban kívánnak élni, de elvárják, hogy mások is tartsák tiszteletben a magyar vagy éppen a szlovén polgárok másfajta döntését.

A májusi európai parlamenti választások után olyan migrációs politikára lesz szükség, amely hűen tükrözi az európai állampolgárok akaratát - mondta, hozzátéve: Szlovénia és Magyarország is az egyik legkomolyabb kihívásként tekint az illegális migrációra, és a két ország érdekei közösek az EU külső határainak a megvédésében.

Szlovénia 2021-ben látja el az EU soros elnökségét, a volt jugoszláv tagállam számára pedig egyik kiemelt fontosságú kérdés lesz a nyugat-balkáni bővítés. Mindkét ország bízik abban, hogy egy olyan új Európai Bizottság áll majd fel az év végére, amely szintén bővítéspárti és bővítésbarát lesz. "A nyugat-balkáni országoknak minél előbb az EU tagjává kell válniuk, mind a politikai, mind a gazdasági, mind pedig a biztonsági érdekeink ezt támasztják alá" - hangsúlyozta az államtitkár.

Az uniós költségvetési vitával kapcsolatban kiemelte: a magyar és a szlovén álláspont megegyezik abban is, hogy a Brexit önmagában nem lehet indok a következő hétéves költségvetés méretének a csökkentésére. "Azaz nem a gombhoz kell varrni a kabátot, hanem először a célokat kell meghatározni, és azután ezekhez hozzárendelni a pénzügyi forrásokat" - mondta.

A bizottság jelenlegi javaslata kiegyensúlyozatlan, és bünteti a közép-európai régió országait. Az államtitkár szlovén partnereinek azt is elmondta: Magyarország azt sem tudja támogatni, hogy a közös költségvetésből valósítsák meg az Európába illegálisan érkező bevándorlók integrációját, miközben a legszegényebb régiók kevesebb pénzhez jutnának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 10. csütörtök, 19:22
Címkék: Takács Szabolcs, Dobran Bozic, Igor Mally, EU-elnökségtől Takács Szabolcs, Európai Bizottság, erős Közép-Európa,
Kommentek
Brexit - Takács Szabolcs: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak védelme a legfontosabb
Takács Szabolcs leszögezte: üdvözlik a brit kormány jelzését, hogy a megegyezés nélküli uniós kilépés esetén is garantálják a magyarok jogait, de Magyarország a rendezett kilépésben érdekelt.

Az államtitkár, aki többnapos nagy-britanniai körutat kezdett, fontosnak nevezte, hogy az ottani magyar közösségek a kormánytól is kapjanak pontos tájékoztatást arról, mi történik a szerzett jogaikkal az Egyesült Királyságban a Brexit után. Megjegyezte: a brit kilépés feltételei jelenleg is alakulnak.

Jelezte: magas rangú brit politikusokkal, elemzőkkel, kutatóintézetek vezetőivel tárgyalt és lakossági fórumot is tart, valamint részt vesz több március 15-ei megemlékezésen a szigetországban.

Takács Szabolcs hangsúlyozta: a Brexitet a magyar kormány nem minősíti sem kemény, sem puha jelzővel, viszont a fair és kiegyensúlyozott kilépést támogatja.

Minél jobb lesz a kapcsolat az EU 27 tagállama és a britek között, annál jobb lesz Közép-Európának is. Magyarországmindig közel állt a britek uniós
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 19:42
Takács Szabolcs: Magyarország nem bevándorláspárti, hanem határvédő Európát akar
A megbeszélésen az EU jövőjével és az unió költségvetésével kapcsolatos álláspontjukat ismertették a tagállamok.

Takács Szabolcs elmondta: ez a találkozó is azt igazolta, hogy az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívás és így a közelgő európai parlamenti (EP-) választások fő témája is a bevándorlás. Megállapította: nem Kelet és Nyugat közti megosztottságról van szó, hanem a bevándorlásra adott különböző válaszok osztják meg Európát.

Hozzátette: bár a magyar nemzeti érdek és ilyenként a budapesti kormány által képviselt álláspont is eltér a brüsszeli fősodortól, ez nem jelent Európa-ellenességet. A magyar kormány az európai értékek talaján áll, és nyitott mindenféle konstruktív párbeszédre.

"Mi egy olyan Európát szeretnénk, amely nem bevándorláspárti, hanem határvédő, amely nem mélyül, hanem bővül, és amely nem protekcionista, hanem támogatja a gazdasági versenyt, a tagállamok felzárkózását. Összességében nem az Európai Egyesült Államok koncepcióját támogatjuk, hanem az erős
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:31
Törvény segíti a dubaji világkiállítással kapcsolatos közbeszerzések gyors lebonyolítását
ajánlattevőt kell felkérni ajánlattételre, és az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás lehet - írták elő.

Ugyancsak lerövidülnek a projektekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági, valamint vámigazgatási eljárások.

A dubaji világkiállítás magyar jelenlétével kapcsolatos teendők irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A magyar pavilon főbb jellemzőire, szimbolikájára vonatkozó követelményeket a kormány határozza meg.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára a parlamenti vitában elmondta: a 2020 októbere és 2021 áprilisa között megrendezendő dubaji világkiállításon 25 millió látogatóval számolnak, a magyar pavilont várhatóan kétmillióan tekintik meg. A pavilon központi témája a víz lesz. A magyar megjelenés célja az ötévente megrendezendő eseményen az országimázs építése, Magyarország és Budapest turisztikai promóciója, a gyógyvízi adottságainak bemutatása.

A
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 13:46
Krónika 3. rész (dubaji világkiállítás)
Előterjesztő: gyors közbeszerzést tesz lehetővé a javaslatA 2020-as dubaji világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához, továbbá egyes nemzetközi nagyeseményekhez kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat összevont vitájában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára közölte, az előterjesztés a 2019 szeptemberi, budapesti városi világjátékok (World Urban Games), a 2020-as dubaji világkiállítás, valamint a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság sikeres lebonyolítását, a tervezett beruházások egyszerűbb megvalósítását segíti.

Elmondta, a sikeres lebonyolítás csak akkor garantálható, ha a három esemény előkészítése a törvényjavaslat szerinti egyszerűsített és gyorsított jogi feltételekkel bonyolítható le. Az előterjesztés lehetővé teszi a leggyorsabban lebonyolítható közbeszerzési eljárásforma alkalmazását - tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, a
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 10:53
Takács Szabolcs: Magyarországnak előnyös lehet Horvátország EU-elnöksége
Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Andreja Metelko Zgombic horvát európai uniós ügyekért felelős államtitkárral az EU jövőjéről és a magyar-horvát együttműködési lehetőségekről uniós ügyekben.

Közölte: Magyarország minden segítséget biztosít és minden tapasztalatot szívesen átad, hogy Horvátország első elnökségét zökkenőmentesen bonyolíthassa le.

Az államtitkár kiemelte: földrajzi elhelyezkedésük miatt mind Magyarországra, mind pedig Horvátországra erősen hatnak a migrációs folyamatok, ezért mindkét országnak fontos, hogy az uniós állam- és kormányfők 2018-as tanácsi következtetéseit végrehajtsák, ami a Nyugat-Balkánnal folytatott együttműködést és az EU-Törökország megállapodás következetes végrehajtását jelenti.

Úgy fogalmazott, a brüsszeli bevándorláspárti bürokrácia megpróbálja eltitkolni, hogy milyen problémát jelent a migráció, de a nyugat-balkáni útvonalon ezek a folyamatok továbbra is zajlanak, így az elkövetkező időben is szoros együttműködésre van szükség ebben a
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 19:22
Takács Szabolcs: Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett
ellensúlyozhatja az unió Brexit miatti pozícióvesztését.

Az államtitkár közölte: szerb tárgyalópartnere megerősítette, hogy a Nyugat-Balkán továbbra is a legjelentősebb illegális migrációs útvonalak közé tartozik.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy "a brüsszeli bevándorláspárti elit" az európai parlamenti (EP-) választások közeledtével "el akarja altatni a közvéleményt és letagadja a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait", miközben megpróbálja legalizálni a migránsok behozatalát Európába.

Takács Szabolcs úgy vélte, a Nyugat-Balkán uniós integrációja érdemben segíthet a tömeges, kontrollálatlan bevándorlással szemben folytatott küzdelemben, ezért elengedhetetlen a hiteles csatlakozási perspektíva felmutatása a térség felé.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bővítési folyamat felgyorsítását támogatja az EU soros elnöki posztját betöltő Románia is, azonban a nyugati tagállamok többsége inkább az Európai Bizottság elnökének álláspontját osztja, aki szerint nem lesz bővítés az
velemenyezd, 2019. február 26. kedd, 21:14
Takács Szabolcs: egyértelmű a kapcsolat a Soros-hálózat és az Európai Bizottság között
antiszemita Jobbikkal".

Kiemelte: Timmermans azt próbálja elhitetni, hogy elfogulatlan módon tudja képviselni a bizottságot, miközben mai hozzászólásaiból is sütött a magyar kormánnyal szembeni ellenszenve.

"Timmermans mai előadása, mai performansza teljesen egyértelműen arról tanúskodik, hogy rendszeresen találkozik Soros Györggyel, a Soros-hálózat által támogatott NGO-kkal (...) Ez a leginkább kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy amit mi mondunk, az a valóság" - jelentette ki.

Takács Szabolcs a Bizottság alelnökének vádjaira reagálva a Tanács ülésén elmondta: Frans Timmermans a mai szereplősével is azt bizonyította be, hogy - különösen a hétvégi, budapesti kampányszereplése után - nem tudja kettéválasztani a bizottsági funkcióját a politikai ambícióitól, ami miatt fel kellene függeszteni a bizottsági szerepvállalását, ahogy a magyar Kormány ezt kérte is.

A migrációpárti erők által megszállt uniós intézmények attól tartanak, hogy a májusi európai parlamenti választáson megerősödnek a
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 19:42
Takács Szabolcs: az Európai Bizottság ugyanazért támadja a magyar és az olasz kormányt
Takács Szabolcs elmondta, egyetértés van az olasz és a magyar kormány között abban, hogy amandátumuk vége előtt álló európai uniós intézményekkel "nem lehet megállapodni semmilyen stratégiai kérdésben, ami az unió jövőjét határozza meg, legyen szó bevándorlásról vagy az uniós költségvetésről".

Az államtitkárt Luciano Barra Caracciolo, az olasz EU-ügyi minisztérium államtitkára, Fabrizio Bucci, a külügyminisztérium EU-ügyi igazgatója, valamint Piero Benassi, az olasz miniszterelnök EU-s tanácsadója fogadta.

A megbeszéléseken kiemelt témaként szerepeltek az Európai Bizottságnak az uniós költségvetéssel kapcsolatos javaslatai. Takács Szabolcs pozitívnak nevezte, hogy az olasz kormány is jelentőséget tulajdonít annak, hogy a hagyományos (szak)politikák, mint a kohéziós és az agrárpolitika támogatásának volumenje ne csökkenjen olyan nagy mértékben mint ahogyan az Európai Bizottság lefektette.

"A magyar kormány úgy látja, hogy mindazok a javaslatok, amelyeket a bevándorláspárti brüsszeli
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 19:12
Képek, videók
Szabolcsi Zsóka Este.jpg
maria_kadar_148
2018. június 01. péntek, 11:46
Kordos Szabolcs - Legyél
sanci81
2018. február 26. hétfő, 17:35
Vapr. Szabolcska 2017.07.
dnemethk
2017. december 28. csütörtök, 19:29
szabolcs névv.jpg
zsokica45
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:58
Szabolcs napra
havasigyorgyne
2017. július 28. péntek, 16:21
Szabolcs
szicu
2016. május 13. péntek, 08:52
Szabolcsi Zsóka.png
maria_kadar_148
2016. január 26. kedd, 22:05
Szabolcsi Zsóka.png
bbbarbara
2016. január 24. vasárnap, 15:35
Szabolcs.png
agica2004
2015. november 21. szombat, 20:03
Szabolcs.
etelka6363
2015. november 04. szerda, 10:06
Szabolcs névnap....jpg
kicsoda57
2015. július 29. szerda, 22:23
Szabolcs névnap.gif
kicsoda57
2015. július 26. vasárnap, 17:55
3-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:19
2-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:19
1-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.