Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:13 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Takács Szabolcs: Magyarország és Szlovénia közös érdeke egy erős Közép-Európa
Az államtitkár kétoldalú egyeztetéseket folytatott Dobran Bozic szlovén külügyi államtitkárral és Igor Mally szlovén miniszterelnökségi államtitkárral Ljubljanában, ahol a most kezdődött román EU-elnökségről, a május végi európai parlamenti választásokról, az európai integrációról, az EU jövőjéről, valamint az uniós költségvetésről és az illegális migráció kérdéséről tárgyalt.

A megbeszélésen szóba kerültek azok az uniós projektek is, amelyek segítenek abban, hogy jobb legyen az összeköttetés az északi és déli régiók között az EU-ban, ezen belül tárgyaltak a magyar és szlovén infrastrukturális és energetikai összeköttetésekről is.

Úgy vélte: a határ menti országok szoros együttműködése az EU alapeszmeiségéből következik. Magyarország és Szlovénia együttműködése kiváló, nemcsak uniós ügyekben, hanem az itt élő magyarok tekintetében is, amit jól jellemez a lendvai főkonzulátus megnyitása 2016-ban és a magyar kormány által indított, de a szlovén kormány részéről is támogatott gazdaságfejlesztési program - magyarázta az államtitkár.

Mint mondta, az elkövetkező időszakban azon országok lehetnek sikeresek, amelyek kiállnak az olyan alapelvek és alapértékek mellett, mint a nemzeti identitás, az EU biztonságának és versenyképességének megerősítése, a munkavállalók szabad mozgása és a belső határellenőrzések nélküli EU. "Sem Szlovénia, sem Magyarország számára nem elfogadható, hogy hosszú távon néhány uniós partnerünk, szomszédunk fenn akarja tartani a schengeni térségen belüli határellenőrzést. Ez komoly problémát okoz, nemcsak azért, mert ellentétes az uniós alapjogokkal, hanem mert gazdaságilag is kárt okoz" - húzta alá.

A január 1-jén hivatalba lépett román EU-elnökségtől Takács Szabolcs szerint azt várják, hogy minden tagállam véleményét vegye figyelembe.

A migrációról szólva fontosnak tartotta elmondani, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon tagállamok álláspontját, amelyek multikulturális társadalomban kívánnak élni, de elvárják, hogy mások is tartsák tiszteletben a magyar vagy éppen a szlovén polgárok másfajta döntését.

A májusi európai parlamenti választások után olyan migrációs politikára lesz szükség, amely hűen tükrözi az európai állampolgárok akaratát - mondta, hozzátéve: Szlovénia és Magyarország is az egyik legkomolyabb kihívásként tekint az illegális migrációra, és a két ország érdekei közösek az EU külső határainak a megvédésében.

Szlovénia 2021-ben látja el az EU soros elnökségét, a volt jugoszláv tagállam számára pedig egyik kiemelt fontosságú kérdés lesz a nyugat-balkáni bővítés. Mindkét ország bízik abban, hogy egy olyan új Európai Bizottság áll majd fel az év végére, amely szintén bővítéspárti és bővítésbarát lesz. "A nyugat-balkáni országoknak minél előbb az EU tagjává kell válniuk, mind a politikai, mind a gazdasági, mind pedig a biztonsági érdekeink ezt támasztják alá" - hangsúlyozta az államtitkár.

Az uniós költségvetési vitával kapcsolatban kiemelte: a magyar és a szlovén álláspont megegyezik abban is, hogy a Brexit önmagában nem lehet indok a következő hétéves költségvetés méretének a csökkentésére. "Azaz nem a gombhoz kell varrni a kabátot, hanem először a célokat kell meghatározni, és azután ezekhez hozzárendelni a pénzügyi forrásokat" - mondta.

A bizottság jelenlegi javaslata kiegyensúlyozatlan, és bünteti a közép-európai régió országait. Az államtitkár szlovén partnereinek azt is elmondta: Magyarország azt sem tudja támogatni, hogy a közös költségvetésből valósítsák meg az Európába illegálisan érkező bevándorlók integrációját, miközben a legszegényebb régiók kevesebb pénzhez jutnának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 10. csütörtök, 19:22
Címkék: Takács Szabolcs, Dobran Bozic, Igor Mally, EU-elnökségtől Takács Szabolcs, Európai Bizottság, erős Közép-Európa,
Kommentek
Takács Szabolcs: Magyarország továbbra sem akar bevándorlóországgá válni
ellenzi a bevándorlást - közölte. Világos az is, hogy a migránsok tagállamok közötti kvóták alapján történő szétosztásának ötlete nem került le a napirendről - tette hozzá.

"A demográfiai, biztonságpolitikai és éghajlatváltozásifolyamatok azt mutatják, hogy Európát továbbra is folyamatosan bevándorlási hullámok fogják elérni, amelyet csak úgy lehet megállítani, hogy Európán kívül kezeljük a jelenséget a határvédelem és az unión kívüli országokkal való együttműködés által" - fogalmazott.

Takács Szabolcs a 2021-től érvényes, hétéves uniós költségvetéssel kapcsolatban elmondta, a 2019 őszéig tervezett elfogadás dátumáig jelentős módosításokra lesz szükség, ugyanis a közép-kelet-európai, kohéziót támogató országok szerint nem kiegyensúlyozott a tárgyalási keret. Mint aláhúzta, Magyarország aránytalanságot és diszkriminatív hozzáállást lát abban, hogy a kohéziós forrásokat, illetve az agrártámogatásokat indokolatlanul csökkentenék. Az agrártámogatások kapcsán azokat az országokat próbálják támadni,
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 16:42
Secretar de stat ungar: Guvernul ungar aşteaptă de la România o preşedinţie UE înţelegătoare faţă de ţările car
Szabolcs Takács, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a explicat aceste lucruri agenţiei ungare de presă MTI, luni, după întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti cu George Ciamba, ministru delegat pentru afaceri europene, responsabil pentru preşedinţia română a UE de anul viitor.

Acesta a arătat că deşi mulţi încearcă să creeze impresia că problema imigraţiei ilegale a fost rezolvată, provocările politice ale Europei vor fi determinate de către migraţie şi în deceniile care urmează. Politicianul ungar a atras totodată atenţia omologului său român că punctul de vedere al Ungariei a rămas neschimbată încă de la începutul crizei migraţiei şi că nici nu se va schimba.

"Ungaria nu sprijină ideea ca Europa să devină un continent de imigranţi", a declarat secretarul de stat. Acesta a adăugat că statelor membre ar trebui să li se permită să decidă singure dacă vor deveni sau nu ţări de imigranţi.

De altfel, Ungaria este un partener deschis şi cooperant în toate acele
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 20:53
Államtitkár: a magyar kormány a bevándorlást ellenző országokkal szemben megértő uniós elnökséget vár Romániátó
Ezt Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára fejtette ki hétfőn az MTI-nek, miután Bukarestben találkozott George Ciambával, a jövő évi román uniós elnökségért felelős tárca nélküli miniszterrel.

Rámutatott: bár sokan azt a látszatot próbálják kelteni, hogy az illegális bevándorlás kérdése megoldódott, a migráció fogja meghatározni a következő évtizedekben is Európa politikai kihívásait. Román tárgyalópartnere figyelmét is felhívta arra: Magyarország álláspontja a migrációs válság kezdete óta változatlan és nem is fog változni.

"Magyarország nem támogatja azt, hogy Európa bevándorló-kontinens legyen" - szögezte le az államtitkár. Hozzátette: lehetőséget kell biztosítani a tagállamoknak, hogy maguk dönthessenek arról, bevándorló-országgá válnak-e vagy sem.

Magyarország ugyanakkor nyitott és együttműködő partner minden olyan ügyben, ahol az EU egysége biztosítható: ilyen a - tagállamok nemzeti hatáskörébe tartozó - határvédelem megerősítése és a
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 19:33
Takács Szabolcs: a bevándorláspárti tagállamok a migránsok szétosztásán alapuló álláspontot akarnak elfogadtatn
lesz része a migránsok tagországok közötti elosztásának kötelező kvóták szerinti rendszere.

Azt mondta, Brüsszel és az ENSZ azonos állásponton van: legalizálni szeretnék a migrációt a globális migrációs csomag elfogadásával.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az unió képviselői, a világszervezet jövő heti ülésén ne beszéljenek az egész unió nevében, ugyanis a tagállamok negyede, hét ország jelentette be eddig, hogy nem kíván a csomag részesévé válni - húzta alá az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, a tanácskozáson világossá tette, hogy Magyarország csak olyan uniós migrációs politikát tud támogatni, amely a külső dimenziókra helyezi a hangsúlyt.

Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésével kapcsolatban elmondta, az Európai Bizottság javaslata nem az európai polgárok érdekeit képviseli, hiszen nem az unió versenyképességére, hanem a szociális problémák kezelésére helyezi a hangsúlyt, úgy, hogy forrásokat csoportosítana át a hagyományos politikák területéről.

"A
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 22:35
Takács Szabolcs: Nyugaton erősödik az antiszemitizmus a migráció hatására
A nemzetközi szervezetnek 2015-ben magyar elnöksége volt Takács Szabolcs elnökletével, az idén a tisztség Olaszországé, amely második alkalommal rendezett együttes ülést. A konferencia háromnapos volt, amelyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

Takács Szabolcs, a magyar küldöttség vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szervezet ülésének egyik kiemelt témája az Európában egyre erősödő és aggasztó antiszemitizmus volt. Az államtitkár felszólalásában rámutatott arra, hogy a jelenséget vizsgálni kell, mivel erőszakos, egyes esetekben halállal végződő cselekményekben is megnyilvánul, súlyos társadalmi, morális és biztonsági probléma. Kifejtette, hogy új típusú antiszemitizmusról van szó, amely egyrészt Izrael ellenességhez köthető, anticionista és szélsőbaloldali, anarchista csoportokra jellemző, másrészt megjelent a radikális iszlámmal összefüggő antiszemitizmus is, amelyet nem lehet az illegális
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:23
Miniszterelnökségi államtitkár: politikai kampányban akarják felhasználni a jogállamiság ügyét
amelyeket uniós szinten kell kezelni, de erről egyelőre nincs egyetértés, ahogyan arról sem, hogy még ebben a ciklusban, azaz 2019 májusáig meg tudnak-e állapodni mindenben. Ha olyan bizottsági javaslat lenne az asztalon, amely nem a megosztottságot erősíti, hanem a tagállamok érdekét nézi, lenne esély a megállapodásra, de jelenleg az álláspontok eltérőek - vélekedett. Hozzátette: a demokratikus megközelítés szempontjából előnyösebb lenne majd az újonnan felálló intézményekkel megállapodni.

Takács Szabolcs Ferenc arról is beszélt, hogy az ülésen a kohéziós és agrárpolitikáról is szó volt. Véleménye szerint jó lenne, ha megpróbálnák "a politikai mázat lehántani" a kohéziós politikáról, vagyis abbahagyni azt a bírálatot, hogy a legutóbb csatlakozó tagállamok csak kiveszik a pénzt, és nem akarnak együttműködni - közölte. Hozzáfűzte: a nettó befizető országok is profitálnak a kohéziós politikából, amely mindenkinek előnyös.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország érdeke megtalálni az olyan nagy
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 13:02
Illegális bevándorlás - Takács Szabolcs: a V4-ek a líbiai parti őrség megerősítését segítik
Takács Szabolcs az október 23-i nemzeti ünnepen Rómában tartott magyar követségi fogadást követően egyeztetett Matteo Salvinivel.

A találkozón az államtitkár megerősítette, hogy a magyar kormány szolidáris Olaszországgal, és támogatja Rómát az illegális bevándorlással szembeni fellépésben.

Takács Szabolcs bejelentette, hogy azt a 35 millió eurót, amellyel a V4-ek az EU Észak-Afrikát támogató alapjához járulnak hozzá, célzottan a líbiai parti őrség erősítésére kívánják fordítani.

"Értjük és osztjuk az olasz kormány állásfoglalását, hogy az Európába tartó illegális bevándorlókat az afrikai partokon kell megállítani, nem pedig Európában szétosztani" - jelentette ki az államtitkár. Hangsúlyozta, Olaszország ezt többek között líbiai parti őrség támogatásával teszi, az olasz kormány finanszírozásának köszönhetően az észak-afrikai állam parti őrsége hajókat és más eszközöket tud beszerezni, az emberkereskedelem elleni fellépésre a migránsokkal teli hajók elindulásának feltartóztatásával és az
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 23:31
Képek, videók
Szabolcsi Zsóka Este.jpg
maria_kadar_148
2018. június 01. péntek, 11:46
Kordos Szabolcs - Legyél
sanci81
2018. február 26. hétfő, 17:35
Vapr. Szabolcska 2017.07.
dnemethk
2017. december 28. csütörtök, 19:29
szabolcs névv.jpg
zsokica45
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:58
Szabolcs napra
havasigyorgyne
2017. július 28. péntek, 16:21
Szabolcs
szicu
2016. május 13. péntek, 08:52
Szabolcsi Zsóka.png
maria_kadar_148
2016. január 26. kedd, 22:05
Szabolcsi Zsóka.png
bbbarbara
2016. január 24. vasárnap, 15:35
Szabolcs.png
agica2004
2015. november 21. szombat, 20:03
Szabolcs.
etelka6363
2015. november 04. szerda, 10:06
Szabolcs névnap....jpg
kicsoda57
2015. július 29. szerda, 22:23
Szabolcs névnap.gif
kicsoda57
2015. július 26. vasárnap, 17:55
3-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:19
2-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:19
1-Közép-Európa Témazáró -
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 18:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.