Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 16:10 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
CNCD l-a amendat pe István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru salutul
Kommentek
Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania vor încheia o alianţă
Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt
Amint Mezei János elmondta: a két párt kongresszusa 2020. január 18-án előbb külön-külön, majd közösen ülésezik Csíkszeredában, és eldönti az együttműködés és a fúzió részletkérdéseit. Csomortányi István hozzátette: addig közös munkacsoport dolgozik a döntések előkészítésén.

Mezei János szerint már most a pártfúzió a cél, de a jövő év nyarán tartandó önkormányzati választásokon való sikeres szereplés érdekében egyelőre csak politikai koalíciót hoznak létre. A pártfúzió bírósági bejegyzésének a lehetséges elhúzódása ugyanis nem kívánt kockázati tényező lenne a választások előtt.

Amint az MPP elnöke felidézte: a két pártnak közösek a gyökerei, az MPP alapításánál is ott voltak azok, akik később létrehozták az EMNP-t. Mint részletezte, nyolc éve külön utakon jártak, de most "elérkezett az a pillanat, amikor a bölcsesség és az alázat felülkerekedett, és visszahozta a szervezeteinket arra az útra, amelyet egykor közösen képzeltünk el". A politikus hozzátette: mindkét pártelnök építőmérnök, és
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 13:42
Cele două partide maghiare mici din Transilvania nemulţumite de acordul dintre UDMR şi PNL
István Csomortányi, preşedintele PPMT, şi János Mezei, preşedintele PCM, au acuzat UDMR de oportunism, într-o declaraţie comună remisă agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit acestora, UDMR şi-a pus propriile interese politice înaintea interesului naţional atunci când a convenit cu PNL susţinerea guvernului prin sprijin parlamentar, iar cele mai arzătoare probleme ale maghiarilor nu au fost incluse în acord.

Csomortányi şi Mezei consideră că, prin căderea guvernului de stânga, "s-a pus capăt, după trei ani, unei guvernări de coşmar". Cu toate acestea, cei doi politicieni au luat în nume de rău faptul că UDMR şi-a reorientat deja pânzele şi a început să caute favorurile PNL. Ei consideră că politica ce ignoră interesele naţionale "nu numai că serveşte ca potenţială sursă de conflict între români şi maghiari, dar îi prezintă oportunişti şi pe maghiarii din Transilvania".

"UDMR a emis din nou un cec în alb acestui guvern tranzitoriu şi sever limitat în exercitarea puterii, întrucât condiţiile de
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 18:46
Elégedetlen az RMDSZ és a PNL együttműködési megállapodásával a két kis erdélyi magyar párt
Csomortányi István, az EMNP elnöke és Mezei János, az MPP elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közös nyilatkozatban megalkuvással vádolta az RMDSZ-t, amely szerintük a nemzeti érdek elé helyezte saját politikai érdekeit, amikor úgy egyezett meg a PNL-lel a kormány parlamenti támogatásáról, hogy az egyezségbe nem kerültek bele a magyarság legégetőbb kérdései.

Csomortányi és Mezei a közelmúlt egyik legpozitívabb eseményének tekintette, hogy a baloldali kormány bukásával "hároméves kormányzati rémálom ért véget". Nehezményezték azonban, hogy az RMDSZ már átállította vitorláit, és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kegyeit kezdte keresni. Úgy vélték: a nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó politizálás "nemcsak potenciális konfliktusforrásként szolgál a románság és a magyarság között, de köpönyegforgatóként mutatja be az erdélyi magyarság egészét".

"Az RMDSZ ennek az átmeneti és a hatalomgyakorlásban erősen korlátozott román kormánynak ezúttal is biankó csekket állított ki, hiszen a nyilvánosságra
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 17:05
László Tőkés a fost reales preşedinte al CNMT
scrisori, şi de către Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat pentru politici naţionale, respectiv Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar. Potápi a mulţumit CNMT pentru ajutorul pe care îl acordă Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca şi la Miercurea Ciuc, în procesul de întocmire al dosarelor necesare pentru dobândirea cetăţeniei maghiare de către maghiarii din Transilvania. Acesta a specificat că mizează şi în continuare pe acest sprijin.

În cuvântul său de salut, István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a spus: este crucial ca între Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi aripa naţională a Partidului Civic Maghiar (PCM) să existe înţelegere şi ca aceştia să formeze o nouă unitate. "Fără acest lucru, în Transilvania nu va exista un viitor maghiar viabil", a spus preşedintele PPMT.

Balázs Izsák, preşedintele CNS l-a citat pe Kós Károly,
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 18:52
Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották
megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte. Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának. Közölte: erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és hozzanak létre egy új egységet. "Ennek hiányában nem lesz élhető magyar jövő Erdélyben" - jelentette ki a pártelnök.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Kós Károlyt idézve kijelentette, a romániai magyarok szívesebben lennének építők. Azt is megemlítette azonban, hogy Romániát nem
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 17:42
Tribunalul Cluj a respins acţiunea înaintată prin care s-a contestat legalitatea alegerii lui István Csomortány
în care Soós a anunţat că va contesta în instanţă deciziile adunării generale privind alegerea conducerii partidului, a anunţat că a părăsit şi partidul. La şedinţa de joi, avocatul PPMT a susţinut că Sándor Soós nu mai este interesat în problemele partidului, astfel că nu poate obiecta rezultatul alegerilor.

Hotărârea primei instanţe poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la publicarea oficială a acesteia.

La congresul partidului de la Oradea, din data de 23 martie, István Csomortányi, care a fost susţinut de fostul preşedinte Zsolt Szilágyi, a fost ales noul preşedinte al partidului primind cu un vot mai mult decât contracandidatul său. Sándor Soós a considerat însă că niciunul dintre candidaţi nu a primit majoritatea voturilor. Din cele 170 de voturi exprimate, pentru o majoritate simplă ar fi fost nevoie de 86 de voturi. Trei voturi au fost invalide, astfel că István Csomortányi a obţinut 84 de voturi, iar Sándor Soós a primit 83 de voturi.

După şedinţa de joi, Sándor Soós a
velemenyezd, 2019. október 25. péntek, 22:03
Képek, videók
szent istván imádásg0820.
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
szent istván imádásg0820_
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
Edda- Alapi István.jpg
agica2004
2019. augusztus 14. szerda, 19:13
Síklaky István halála
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:17
fekete-istvan.jpg
foldinefehereva
2019. január 25. péntek, 21:40
Petrovics István&Hrúz Már
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:08
szent István jobb 1207.jp
maroka
2018. december 07. péntek, 18:29
kalász istván1028.jpg
maroka
2018. október 28. vasárnap, 13:37
kuli istván és kárász ann
maroka
2018. augusztus 26. vasárnap, 22:49
Istvántól
csalogany13
2018. augusztus 23. csütörtök, 23:08
17623-szent-istvan-nap ok-
vorosrozsa66
2018. augusztus 20. hétfő, 20:10
adunare-populara-orade a19
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.