Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 09:45 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
CNCD l-a amendat pe István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru salutul
Kommentek
EMSZ: újra a magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában
A Csomortányi István és Mezei János társelnökök által jegyzett dokumentum szerint a trianoni békeszerződés dátumát, június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvény a magyarság intézményesített megalázása. A társelnökök megállapították: a jogszabály "sajnálatos módon illeszkedik az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásainak sorába". Megütközésüknek adtak hangot amiatt, hogy "újra az állampolitika szintjére emelt magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában".

Kijelentették: "A 21. századi Európában érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a román parlament egy ilyen sovén, továbbá az ország legnagyobb őshonos népcsoportját és egyik legfontosabb kereskedelmi partnerét, Magyarországot egyaránt megalázó törvényt fogad el".

Az EMSZ vezetői szerint a törvény arra kötelezi az Erdélyben élő magyar és székely közösséget, hogy megünnepeljék nemzetük legtragikusabb történelmi eseményét. "Tegyük világossá: magyarok vagyunk, ezért június 4-én gyászolunk, illetve visszafogottan emlékezünk meg a nemzeti
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 16:43
UDMR promite că va continua să lucreze la succesul iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale
"Ţinutul Secuiesc, Partiumul şi toate regiunile europene locuite de minorităţi, merită mai multă atenţie şi mai mult sprijin economic din fonduri UE. În aceste regiuni locuiesc comunităţi care creează valoare prin limba şi cultura lor specifică, iar dezvoltarea lor economică şi socială reprezintă un obiectiv comun. Prin urmare, UDMR va continua să lucreze la succesul iniţiativei, prin mobilizarea relaţiilor sale în toată Europa", scrie comunicatul, care îl citează pe preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.În calitatea sa de raportor parlamentar, reprezentantul în Parlamentul European al UDMR, deputatul Loránt Vincze a solicitat oficialilor Comisiei Europene, încă din luna martie, să prelungească perioada de colectare a semnăturilor de sprijin pentru iniţiativă, a anunţat UDMR. "Potrivit informaţiilor pe care le am, până la sfârşitul săptămânii viitoare, CE va iniţia o măsură care va prelungi termenele. Acest lucru va trebui confirmat şi de către Parlamentul European şi de Consiliul European", a spus Vincze Loránt,
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 17:12
Az RMDSZ azt ígéri, továbbra is a nemzeti régiókért elindított polgári kezdeményezés sikerén fog dolgozni
Pénteki közleményében az RMDSZ emlékeztetett arra, hogy áprilisban közel 150 ezer - papíron összegyűjtött - aláírást adott át a kezdeményezőknek.

"Székelyföld, Partium és valamennyi, európai kisebbségek által lakott régió nagyobb figyelmet, gazdasági támogatást érdemel az uniós forrásokból. Ezeket a régiókat értékteremtő közösségek lakják, sajátos nyelvvel és kultúrával, gazdasági és társadalmi felzárkóztatásuk közös cél. Ezért az RMDSZ európai kapcsolatai mozgósításával a kezdeményezés sikerén fog dolgozni" - idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség közleménye.

Az RMDSZ közölte: európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében már márciusban kérte az Európai Bizottság illetékeseit, hogy hosszabbítsák meg a folyamatban levő polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének időtartamát. "Információim szerint a jövő hét végéig az EB olyan intézkedést kezdeményez, amely a határidőket meghosszabbítja. Ezt az Európai Parlamentnek
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 16:52
Potrivit Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), atitudinea antimaghiară a devenit esenţa politicii lui Klaus
doreşte să fie preşedintele comunităţii maghiare din Transilvania, ai cărei membri l-au votat în număr atât de mare.

"Luăm la cunoştinţă decizia sa şi declarăm: Iohannis nu este preşedintele nostru!", scria în declaraţia AMT.

AMT a solicitat tuturor celor care "condamnă instigarea preşedintelui" să susţină, prin semnătura lor, iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale.

"Să nu îl lăsăm pe Iohannis să râdă la urmă!", scrie în finalul declaraţiei semnate de István Csomortányi, preşedintele PPMT şi János Mezei, preşedintele PCM.

În cadrul discursului susţinut luni, Klaus Iohannis s-a referit la proiectul de lege pe care UDMR l-a înaintat parlamentului în luna octombrie a anului trecut. În capitolul dedicat minorităţilor, proiectul de lege rezumă, în principal, acele drepturi de utilizare a limbii materne, pe care Parlamentul României le-a adoptat deja ca parte a Codului Administrativ din 2018, care nu a trecut, însă, testul de constituţionalitate. Potrivit UDMR, depunerea
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 17:12
Az EMSZ szerint Klaus Iohannis politikájának lényegévé vált a magyarellenesség
tisztsége betöltésére". Az államfő - a társelnökök szerint - bebizonyította: nem kíván a korábban rá nagy számban szavazó erdélyi magyar közösség államelnöke lenni. "Döntését tudomásul vesszük, s immár kijelenthetjük: Iohannis nem a mi elnökünk!" - áll az állásfoglalásban.

Az EMSZ arra kérte mindazokat, "akik elítélik az államelnök uszítását", hogy aláírásukkal támogassák a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést.

"Ne hagyjuk, hogy Iohannis nevessen a végén!" - áll a Csomortányi István EMNP-elnök és Mezei János MPP-elnök által jegyzett állásfoglalás végén.

Klaus Iohannis arra a törvénytervezetre utalt hétfői nyilatkozatában, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tavaly októberben nyújtott be a parlamentben. A tervezet kisebbségi fejezetében elsősorban azokat az anyanyelvhasználati jogokat foglalja össze, amelyeket a román parlament a közigazgatási törvénykönyv részeiként 2018-ban már elfogadott, de a törvénykönyv egésze nem állta ki az alkotmányossági
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 17:02
Alianţa Maghiară din Transilvania a cerut intervenţia preşedintelui PPE împotriva "discursului instigator la ur
Despre expedierea scrisorii, a comunicat, duminică după-amiază, biroul de presă al AMT. István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi János Mezei, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), copreşedinţii AMT, consideră că "discursul de instigare la ură" practicat de şeful statului român contribuie sever la distrugerea relaţiilor româno-ungare.

"Suntem convinşi că Partidul Popular European trebuie să-şi spună echivoc cuvântul în favoarea valorilor europene şi să nu tolereze discursurile de instigare la ură ale şefilor de state din familia politică a PPE", se arată în scrisoarea celor doi copreşedinţi.

Potrivit celor doi politicieni, probabil Klaus Iohannis a fost motivat de mai multe scopuri în declaraţia sa antimaghiară, însă toate sunt incompatibile cu valorile europene. Aceştia consideră posibil că şeful statului român, pe lângă discreditarea Partidului Social Democrat (PSD) din opoziţie, "caută să reaprindă flacăra disputelor româno-maghiare şi, în
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 19:06
Az EMSZ levélben kérte Donald Tusk EPP-elnököt, hogy lépjen fel "Klaus Iohannis gyűlöletbeszéde ellen"
A levél elküldéséről az EMSZ sajtóirodája számolt be vasárnap délután. Az EMSZ-t közösen vezető Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy vélte: a román államfő "által gyakorolt gyűlöletbeszéd" súlyosan rombolja a román-magyar kapcsolatokat.

"Meggyőződésünk, hogy az Európai Néppártnak világosan ki kell állnia az európai értékek mellett, és nem szabad tolerálnia az EPP politikai családjába tartozó állami vezetők gyűlöletbeszédét" - olvasható a társelnökök levelében.

A politikusok szerint Klaus Iohannist több cél is vezethette magyarellenes megnyilatkozásakor, ám azok mindegyike összeegyeztethetetlen az európai értékekkel. Lehetségesnek tartják, hogy a román államfő az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) lejáratása mellett "a román-magyar ellentét újbóli lángra lobbantására, valamint ezzel egy időben egyfajta hadiállapot bevezetésére törekszik". Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az államfő így próbálja felkészíteni az
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 16:46
Koronavírus - Erdélyi Magyar Szövetség: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium
Az erdélyi ellenzéki magyar pártok szövetségével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén a nyugati keresztény egyházak híveinek tömegei értették meg, a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek - helyesen - felülírtak eddigi szokásokat is.

Az EMSZ megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a román ortodox egyház és a bukaresti belügyminisztérium azon megállapodását, melynek értelmében az ortodox nagypénteken és nagyszombaton "lazítanak a kijárási korlátozásokon". Megállapította: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium, és a kijárási korlátozások enyhítése egyértelműen diszkriminatív a nem ortodox vallású román állampolgárokra nézve.

"Intézkedésével a román kormány egyértelműen kapitulált az ortodox egyház túlerejével szemben, mely egyrészt jól mutatja az utóbbi túlzott és veszélyes ráhatását a román államvezetésre" - állapította meg az EMSZ. Elképzelhetőnek
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 12:22
Képek, videók
1200px-Váncsa_István.j pg
liliana01
2020. június 11. csütörtök, 19:56
Szilágyi István.jpg
liliana01
2020. május 04. hétfő, 16:56
Síklaky István
furaila
2020. április 30. csütörtök, 00:58
csukás istván.jpg
liliana01
2020. február 25. kedd, 18:08
Kabir Bedi Batári István.
foldinefehereva
2020. február 24. hétfő, 20:22
Kail Nabid Batári István.
foldinefehereva
2020. február 24. hétfő, 20:21
Tari István farsang.png
liliana01
2020. február 08. szombat, 11:43
szent istván bazilika0120
maroka
2020. január 21. kedd, 13:53
szent istván imádásg0820.
maroka
2019. augusztus 20. kedd, 19:54
adunare-populara-orade a19
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.