Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 13:00 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A nyár nélkülözhető ajándéka
A problémák egyrészt abból adódhatnak, hogy a vízbe kórokozók kerülnek, és ott elszaporodnak Ez elsősorban azokon a strandokon fordul elő, ahol még töltő-ürítő rendszerben üzemelő medencék vannak. A másik gondot az jelentheti, hogy bár kórokozók ugyan nincsenek a vízben - vagy csak elenyésző mennyiségben vannak -, a fertőtlenítésre használt klór az érzékeny bőrűeknél bőrpanaszokat okoz.
Hogyan ismerjük fel a panaszok eredetét?
n Túlklórozásra kell gondolni, ha a bőr szárazzá és erősen viszketővé válik. Oka, hogy a klór mint izgató anyag hat, és a megengedettnél nagyobb mennyiségben gyulladást okozhat. A kisgyermekek bőre érzékenyebb a túlklórozásra, ezért náluk jobban oda kell figyelni. Fürdőzés után célszerű - gyógyszertárban kapható - nagy tisztaságú testápolóval bekenni a gyermek bőrét. Gyakori a szem gyulladása is: a szem kötőhártyája vörös, és szúró, égő érzés lép fel.
n A kórokozók elszaporodásának tünetei különböző panaszokban jelentkezhetnek:
Bőrpanaszok: A vízben található baktériumok elgennyesítik a sebeket. A gombák vörös, viszkető elváltozásokat okozhatnak a bőrön.
Szem- és fülpanaszok: Főleg gyermekeknél tapasztalhatók, a legelső tünet lehet a gennykeltő baktériumok által okozott kötőhártya-gyulladás. Makacs, gennyes váladékozás kíséri. A vírusok által okozott kötőhártya-gyulladás nem gennyes váladékozással, hanem szúró, égő érzéssel jár.
Gyomorbántalmak: A fürdőzők a vízzel együtt kórokozókat is lenyelhetnek, amelyek gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhatnak (hasmenés, hányás, hasfájás). Ehhez azonban - tekintve, hogy a kórokozóknak ilyenkor hatalmas mennyiségben kell jelen lenniük - több liter vizet kell lenyelni, így ezek a tünetek nagyon ritkák.
Gyulladás: a vízben esetleg előforduló kórokozók okozhatják a húgyutak és a nemi szervek gyulladását is, amely égő fájdalmat okoz az érintett területen. A hólyaghurut folyamatos, fájdalmas vizelést ingerel, a hüvely gyulladása viszkető sárgás-fehéres váladékozást okoz.
Minden fent említett panasz esetén orvoshoz kell fordulni.
bulac57, 2007. augusztus 25. szombat, 01:43
Címkék: nyár nélkülözhető, problémák egyrészt, vízbe kórokozók, strandokon fordul, másik gondot, fertőtlenítésre használt,
Kommentek
Casserole, a finom rakottas
A hideg idő beálltával különösen jól esik ez a sütőben készült egytálétel. Igen praktikus is, hisz előre összeállíthatjuk, az sem baj, ha pár napig a hűtőben pihen, így jól összeérnek ízei. Olyan, mint a mi rakott krumplink, a rakott káposztánk vagy a karfiolunk, az olaszok lasagnéja, a sajtos makaróni, a görög muszaka vagy az angolok tálban sült pitéi. Az édességek közül a máglyarakás és a felfújtak, gyakorlatilag az összes csőben sült étel. Többnyire krumpliból, rizsből vagy tésztából álló alap mellé hús, hal, zöldségek kerülhetnek, de a tengerparti országok hallal, polippal, rákkal is készítik. Vegetáriánusok ízletes kedvence, hiszen ha kellően szaftos összetevőkből áll, a hús könnyen nélkülözhető belőle. A nyers vagy előfőzött hozzávalókat fedő nélkül egy hőálló tálban, nem túl magas hőfokon összesütjük. Ahhoz, hogy a teteje ropogósra piruljon, többnyire sajtot, vajat, zsemlemorzsát tehetünk
suzymama, 2018. november 28. szerda, 22:10
Leköszönő
Kolozsvári Olga:
Leköszönő

Őszülő idő nyitóbeszédét írja,
ezalatt ékes szóval köszön el a nyár,
tűzvirágok vörös fényét csitítgatja,
s emlékkönyvébe megannyi emléket zár.

Ó, mily boldogan lobogott aranyhaja,
s merült el a kék mélység hűvös tükrében,
s a csillogós, csüngő égitestek raja
záporozott a kívánságok hevében.

Pacsirta zengte a harmatos reggelt,
fülledt pára kopogtatott az ablakon,
a ragyogástól hízott Nap örömmel kelt,
hogy a lét szépségére rácsodálkozzon.

Patakok mosták a gyöngyöző orcákat,
cirógatta őket szerelmes napsugár,
és néha könnyfakasztó, mesés álmokat
dúdolt ridegen az éji, ezüstös bogár.

Dübörgő életet lehelt a tópart,
s csapongtak a felszálló füstkarikák,
vígan reppent fel a széllel az illat,
mit a bodega ajtaja szélesre tárt.

Aranyporba süppedő tréfák nyomán
halad a felszedelőzködő idő,
sietve pakolja egy-két játékát,
mókát,
foldinefehereva, 2018. szeptember 01. szombat, 20:19
Érdekesség
jellemzőire, hogy azokat optimalizálja. Mondhatnánk például, hogy bár a vakond a föld alatt aligha venné hasznát a látásnak, mégiscsak jó volna, ha nem volna szinte vak. A természet viszont úgy számol, hogy ez esetben a tökéletes látás luxus. A madaraknál egyfajta csúcsteljesítményre tör. A repülés az élővilág legkomplexebb, extrém tulajdonságokat igénylő mozgásformája. Hogy a madár számára e tulajdonságokat biztosítsa, más területeken spórol. Úgy képzeljük el ezt, mint amikor egy számítógépről töröljük a nélkülözhető apróságokat annak érdekében, hogy feltölthessünk rá egy nagyobb szoftvert. A madaraknál azt törölték, hogy hanyatt fekve is tökéletes legyen a koordináció. A madarak többsége ugyanis sosem kerül ebbe a testhelyzetbe, vagy ha mégis, akkor nagy a baj. A képlet úgy számol, hogy a háton fekvő madár valószínűleg menthetetlen. Ne pazaroljunk kapacitást rá, inkább ezt a tárhelyet is használjuk a repüléshez szükséges szuper szoftverek futtatására. Ezért ha egy madarat óvatosan a hátára fektetünk, az
kirscha, 2018. augusztus 07. kedd, 22:23
Élhetek... levegő nélkül...
Élhetek... levegő nélkül egy-két percig, víz nélkül talán három-négy napig. Élelem nélkül még tovább, akár harminc, negyven napig. Fény nélkül pedig évekig is. Létezhetek. Nélkülük. Egy kis időre mind nélkülözhető. Mindegyik lételem. De van mégis egy, ami nélkül egy pillanatot sem élhetek. Aki nélkül nem. Már nem. Nélküled.

Csitáry-Hock Tamás
vorosrozsa66, 2018. június 21. csütörtök, 08:01
Mi–12, a legnagyobb helikopter
A Mi-12, más típusjellel V-12 (NATO-kódja: Homer) a Szovjetunióban, a Mil Tervezőirodában (OKB-329) az 1960-as években kifejlesztett szállító helikopter. A Mi-12 a valaha épített legnagyobb működőképes helikopter.

A Mi-6 két teljes rotor-hajtómű egységét egymás mellé, egy-egy szárny végére építették, nélkülözhetővé téve ezzel a farokrotort.

Fejlesztésének fő célja volt egy olyan szállító helikopter létrehozása, amely képes nagy méretű és tömegű katonai eszközök szállítására. Tervezése 1963-ban kezdődött a Mihail Mil vezetése alatt álló tervezőirodában. Ez volt az utolsó helikopter, melynek tervezésében még Mil is részt tudott venni. A prototípus építése 1965-ben indult, majd az első felszállásra 1968. július 10-én került sor. 1969 februárjában
schuro, 2018. március 18. vasárnap, 19:49
12 éves gyerekkel miért nem maradhat otthon a szülő?
haszonlesői... MSZMP KB és Munkásőrparancsnokok, és sorolhatnám még....Szóval , nem mondom , hogy egy napra nem kísérhettem volna el őket valahova... A szabadságom terhére...De a bányászok furán néztek volna, ha közöltem volna, hogy ma sötétben mész le, mert köhög a gyerekem... Vagy ha megáll a telefonközpont, akkor ,majd jövök, ha a gyerek kigyógyul a göthösségből....Szóval Dögunalom.....Első a család.... Meg az egészsége....de mivel azt el is kell tartani, össze kéne hangolni az egészet....Mert ugye, ha nélkülözhető vagy a helyeden-persze mindenki az, csak nem mindegy mennyire- akkor holnap nem biztos, hogy be kell menned...

Aztán most kerüljük a magyar sajátosságokat....Amikor rájátszunk a bajra....

Ugye jön megint a régi nóta... Ha nem zülleszti szét az elmútt negyven év a nagycsaládokat, amit persze nem ok nélkül tett, akkor ez a kérdés fel sem merül.... Mert nagymama nyugdíjas.... és a szomszéd szobába áthívja a gyereket , és foglalkozik vele....Persze, ha több száz kilométerre
hatibacsi, 2018. január 09. kedd, 08:51
Győri Könyvszalon - Sándor György kapja az alkotói díjat
A díjat, amelyet a könyves mustra pénteki megnyitóján vehet át a Kossuth-díjas előadóművész, humorista, korábban mások mellett Dragomán György, Jókai Anna, Szabó Magda, Závada Pál és Jankovics Marcell is megkapta. Az előadóművész Lebó Ferenc szobrászművész kisplasztikáját veheti át, s aznap este a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében jubileumi stílusparódiáit mutatja be nyilvános főpróbán.

A háromnapos seregszemlén könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, drámaíróverseny, koncertek, színházi előadások és játszóház várja a látogatókat.

Horváth Sándor Domonkos, a programot szervező Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója elmondta, hogy harminc könyvkiadó mutatkozik be a színházban.

Az író-olvasó találkozókon, amelyeket a színházban és a könyvtárban tartanak, részt vesz mások mellett Boldizsár Ildikó, Gerlóczy Márton, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kónya Imre, Kukorelly Endre, Nyáry Krisztián, Szulák Andrea, Tóth Krisztina, Vásáry Tamás, V. Kulcsár Ildikó és Zalán
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 13:33
Balog Zoltán: a szociális gondozás nem zsákutca
miniszter kitért a szociális szakmát érintő bérfejlesztésre is, jelezve ugyanakkor: tudják, hogy "ez még mindig kevés", és hogy "továbblépésre van szükség". Emlékeztetett arra, hogy 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek a szociális ágazatban. Az itt dolgozók átlag bruttó bére 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő - mondta.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt: a társadalomnak nincs nélkülözhető tagja, ezért van szükség szolidaritásra, közösségvállalásra, a rászorulókért végzett szociális munkára.

Azt mondta, a szociális munka napján azokat ünneplik, akik felerősítik a rászorulók hangját, akik láthatóvá, tapinthatóvá teszik a sorsukat. Szerinte ez a munka hozzájárul egy összetartó, befogadó társadalom megerősítéséhez.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a következő három-négy évben 400 milliárd fordítható a szociális és gyermekvédelmi szakmában fejlesztésekre.

A
velemenyezd, 2017. november 08. szerda, 18:07
Képek, videók
0 A barátság nélkülözhete
lovaszmarika
2018. augusztus 15. szerda, 15:51
szorgos,ügyes,nélkülöz het
cuppika59
2017. augusztus 26. szombat, 20:48
A barátság nélkülözhetetl
borigit
2017. június 02. péntek, 11:27
37425395-anyagi-problé mák
lilagondolatok
2017. február 09. csütörtök, 19:24
Prosztata problémákra.jpg
pacsakute
2015. szeptember 27. vasárnap, 11:17
problémák.jpg
yvett789
2015. május 27. szerda, 21:06
problémák.jpg
lilagondolatok
2014. augusztus 22. péntek, 09:37
A problémák....jpg
pacsakute
2013. szeptember 25. szerda, 06:37
problémák
lovaszmarika
2011. július 18. hétfő, 14:23
Érrendszeri problémák
zsboya
2007. szeptember 18. kedd, 20:23
Izületi problémákra
aloe-bredaj
2006. november 01. szerda, 06:40
Immunrendszer-kórokozó k.j
pacsakute
2016. szeptember 24. szombat, 19:56
Strandok...pps
johannanna
2012. július 23. hétfő, 18:36
Strandok a világban.png
mailona
2012. május 19. szombat, 00:26
Strandok a világon..png
mailona
2012. április 19. csütörtök, 20:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.