Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 09:22 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Velencei biennále - Főkurátor: jelentés az építészet frontjairól
Alejandro Aravena főkurátor Reporting from the Front (Jelentés a frontról) címmel hirdette meg idén a nemzetközi építészet legjelentősebb seregszemléjét. A közösségi építészet egyik éllovasaként számon tartott chilei építész szerint a 2016-os biennále feladata, hogy olyan kérdések sorát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.

A felvetett problémákból kiindulva a főkurátori tárlat is igyekszik új utakat felmutatni: a világ 37 országából 88 projektet felvonultató kiállítás egyik helyszínére például a látogatót egy hatalmas, mégis légies téglaív vezeti be: a paraguayi Gabinete de Arquitectura iroda olyan megoldásokat keres, amelyek egyszerű anyagokból, képzetlen munkaerő felhasználásával is minőségi épületeket képesek adni a helyi közösségeknek. A tárlat másik főbejárata fölött több tonnányi alumíniumelem függ, a látványos installációhoz a tavalyi biennále lebontott építőanyagát használták fel újra, a fenntarthatóság jegyében.

Hasonló gondolatok vezették Fajcsák Dénest és Fábián Gábort, a magyar kiállítás kurátorait, akik úgy döntöttek, a 2015-ös tárlat után csak minimális mértékben alakítják át a magyar pavilont, meghagyva például a tavalyi festést is. Az aektivátorok - Helyi aktív építészet című projekt így hitelesen képes szólni a helyi összefogáson alapuló építészet erejéről, egy pusztuló egri épület közösségi megújítását bemutatva.

Spanyolország Unfinished (Befejezetlen) című, Arany Oroszlán-díjjal jutalmazott kiállítása azt kutatja, miként találhat új utakat a gazdasági növekedés leállásával nehéz helyzetbe került spanyol építőipar, míg az Egyesült Államok pavilonjában az autóipar leépülése miatt helyét kereső Detroit számára keresnek kitörési lehetőségeket.

Számos nemzeti kiállítás vizsgálja a menekültkrízis által az építészetre rótt feladatokat. A német pavilon Making Heimat (Hazát teremteni) című projektje megnyitja az épületet; ezzel azt akarják hangsúlyozni, hogy Németország nyitott és befogadó állam. From Border to Home (A határról haza/otthonba) címmel a finn kiállítás a menedékkérők számára kínál lehetséges megoldásokat a minőségi lakhatásra, Ausztria pedig sikeres bécsi programokat mutat be, melyek során kihasználatlan épületeket tettek lakhatóvá.

Hollandia kiállítása a segítségnyújtás egy másik formáját tárja fel, és azt vizsgálja, milyen lehetőségeket rejlenek a helyiek számára a holland békefenntartó misszió által Maliban épített táborban.

A főkurátor által megidézett eszmei frontok konkrét értelmet is nyertek a közelmúltban Mariupol közelében; a harcoktól sújtott településre váró kihívásokról szól Ukrajna idei kiállítása, míg a szintén háborútól szenvedő - és a biennálén először részt vevő - Jemen apró tárlata még csak gondolatként veti fel az egyelőre csupán remélt újjáépítést.

Nemcsak az fontos, kinek és milyen otthonok épülnek, hanem az is, hogy hogyan: a fair trade, az etikus kereskedelem mellett ideje lenne a fair buildingre, azaz a méltányos építkezésre is gondolni - állítja a lengyel pavilon kiállítása, emlékeztetve arra, hogy egy átlagos európai ingatlanberuházás során hány eltitkolt munkahelyi baleset, mennyi kifizetetlen túlóra fordul elő, és hány feketemunkás dolgozik.

Ritkán vizsgált problémát tár fel az ír kiállítás: Niall McLaughlin irodája Alzheimer-kórban szenvedők speciális igényei mentén tervezett otthonok szükségességét hirdeti.

Kína pavilonja az utóbbi évtizedek óriási léptékű urbanisztikai fejlődésének "elfelejtett frontját" idézi meg, felhívva a figyelmet a gyökerekre, a paraszti munkákra és az ősi hagyományokra is. Az urbanizáció másik oldalát a biennále egyik kísérőtárlata, a Conflicts of an Urban Age (Egy urbánus korszak konfliktusai) statisztikai megközelítésből vizsgálja, a látogató így megtudhatja például, hogy Kinshasa lakossága az utóbbi huszonöt évben 215, Manila népessége pedig 65 százalékkal nőtt, vagy hogy Hong Kong népsűrűségét alapul véve az egész emberiség elférne egy Észak-Olaszország nagyságú területen.

A 15. Velencei Építészeti Biennálén hatvanhárom ország vesz részt nemzeti kiállítással a Giardini parkban és az Arsenale csarnokaiban, illetve a város számos történelmi palotájában szombattól hat hónapon át.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. május 29. vasárnap, 10:01
Címkék: Alejandro Aravena, Fajcsák Dénest, Fábián Gábort, Spanyolország Unfinished, Arany Oroszlán-díjjal, Egyesült Államok,
Kommentek
Negyedmillióan látták a Velencei Építészeti Biennálét
seregszemle 14 százalékkal több látogatót vonzott, mint a 2014-es építészeti biennálé - közölte az MTI-vel szerdán a magyar részvételt szervező Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú).

Az érdeklődők 45 százaléka 26 éven aluli volt, és a rendezvényről idén négyezernél is több újságíró tudósított.

Záróközleményében a biennálé elnöke, Paolo Baratta kiemelte: immár általános vélemény, hogy a seregszemle a legjelentősebb viszonyítási pont az építészet világában.

Az idei főkurátor, Alejandro Aravena Jelentés a frontról című kiállítása sok tekintetben emlékezetes marad - vélte Paolo Baratta, aki szerint a chilei főkurátor inspirációja nyomán a civil társadalom szembesülhetett annak lehetőségeivel, hogy jobban alakítsa ki az emberi élettereket akár a városközpontokban, akár a perifériákon.

Alejandro Aravena hangsúlyozta, hogy a kiállítás nem csupán a tudás megosztásának egyfajta módja: élményt is építettek. "A tanulás folyamata elsősorban érzelmi szinten történik, és ez az, amit egy
velemenyezd, 2016. november 30. szerda, 18:15
Velencei Biennále - Spanyolország kiállítása nyerte az Arany Oroszlánt
A nemzetközi zsűri - Hashim Sarkis (Libanon/USA), Pippo Ciorra (Olaszország), Sergio Fajardo (Kolumbia), Marisa Moreira Salles (Brazília), Karen Stein (USA) - indoklása szerint a spanyol pavilon gondos válogatást nyújt olyan feltörekvő építészek munkáiból, akik megmutatják, hogy a kreativitás és az elhivatottság miként írhatja felül az anyagi korlátokat.

A Jelentés a frontról (Reporting from the Front) című főkurátori kiállítás legjobb projektjéért járó Arany Oroszlánt a Gabinete de Arquitectura (Solano Benítez, Gloria Cabral és Solanito Benítez) iroda érdemelte ki. A bírálók méltatása szerint a paraguayi építésziroda egyszerű építőanyagokra, szerkezeti tisztaságra és képzetlen munkaerőre támaszkodva olyan közösségek számára vitte el a minőségi építészetet, amelyek addig el voltak zárva attól.

A nemzeti kiállítások közül különdíjjal jutalmazták a japán pavilon en: a hálózat művészete (en: art of nexus), valamint a perui pavilon Amazonasi frontunk (Our Amazon Frontline) című
velemenyezd, 2016. május 28. szombat, 15:52
Velencei biennále - Megnyílt a magyar pavilon
Fábián Gábor és Fajcsák Dénes találtak egy "létrát", hogy újragondolják az építész hivatását és elemezzék az építészetre váró kihívásokat.

Fajcsák Dénes az egri közösségi projektet a magyar futball-válogatott sikeres csapatmunkájához hasonlította, amelynek eredményeképpen a futballisták kijutottak a rövidesen kezdődő Európa-bajnokságra.

A 15. Velencei Építészeti Biennálét Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével rendezik meg. A főkurátori tárlatra Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból, közülük harminchárman negyven év alattiak.

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című projektje egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be. Az egri Arkt építészcsoport a helyi önkormányzat bevonásával olyan épületet keresett, amelyben már senki nem látott potenciált. Végül a Gárdonyi-kertben, a Gárdonyi Emlékmúzeum mellett 7-8 éve romosan álló, régi GAMESZ épületet újították meg és üzemeltetik közösségi
velemenyezd, 2016. május 27. péntek, 15:12
Velencei Biennále - Pénteken nyílik a magyar pavilon
"Az építészet fejlődése nem önmagáért való cél, hanem az életminőség javításának eszköze (...) az épített környezet fejlesztését több fronton kell megindítani" - hangsúlyozta kiáltványában a 2016-os biennále főkurátora, Alejandro Aravena. A közösségi építészet egyik éllovasaként számon tartott chilei építész szerint az idei seregszemle feladata, hogy olyan témák tárházát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.

A Giardini parkban, az Arsenale történelmi csarnokaiban és Velence központjában hatvanhárom állam jelentkezik nemzeti kiállítással, négy ország - Fülöp-szigetek, Nigéria, Seychelles-szigetek és Jemen - először mutatkozik be az Építészeti Biennálén.

A Jelentés a frontról című főkurátori tárlatra Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból, közülük harminchárman negyven év alattiak. Noha magyar építész nem mutatkozik be,
velemenyezd, 2016. május 26. csütörtök, 07:51
Május végén nyílik a 15. Velencei Építészeti Biennále
A Jelentés a frontról címmel meghirdetett idei biennále fő célja nem az ikonikus épületek bemutatása, hanem az urbánus térben megjelenő, kreatív jelenségek vizsgálata. Alejandro Aravena főkurátor ezzel egy olyan, gazdaságilag nem terhelt, ám visszaforgatható építészeti stratégiát kíván a homloktérbe helyezni, amely talán meg fogja reformálni a beruházási dömpingeket is - hívta fel a figyelmet a magyar kiállítás keddi budapesti sajtótájékoztatóján Fabényi Julia, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) igazgatója.

Mint emlékeztetett, a zsűri öt érvényes pályázat közül választotta ki az aektivátorok pályázat csapatát, akik egy kreatív közösségi projektet szeretnének bemutatni a biennále nemzetközi közönségének.

Fábián Gábor kurátor és Fajcsák Dénes társkurátor felidézték, hogy az egri Arkt építészcsoport a helyi önkormányzat bevonásával olyan épületet keresett, amelyben már senki nem látott potenciált. Végül a Gárdonyi-kertben, a Gárdonyi Emlékmúzeum
velemenyezd, 2016. május 17. kedd, 14:43
Velencei Biennále - Fábián Gábor és Fajcsák Dénes képviseli Magyarországot a 2016-os mustrán
nemzeti biztosa idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A szeptember 23-án kiírt pályázatra öt munka érkezett be, valamennyi érvényes volt - közölte az MTI-vel csütörtökön a magyar részvételt szervező Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú).

Tájékoztatásuk szerint a pályázók november 18-án prezentáción is bemutatták elképzeléseiket. Valamennyi pályázó érdemi módon igyekezett kapcsolódni a biennále főkurátora, Alejandro Aravena központi koncepciójához, érvényes válaszokat keresve egy-egy jellegzetes magyar építészeti műcsoport, kiemelkedő egyéni életmű bemutatása, illetve az építészet közösségi funkciójára, az építés konkrét vagy metaforikus folyamatában történő közösségi részvételre épített projekt keretében.

A zsűri - melynek tagjai Fabényi Júlia elnök mellett Boros Géza művészettörténész; Pelényi Margit Ybl-díjas építész; Sáros László György Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke; Somogyi
velemenyezd, 2015. november 19. csütörtök, 19:04
Velencei Biennálé - Kiírták a 2016-os magyar pályázatot
A közlemény szerint a magyar pavilon működtetési költségeit nem kell betervezniük a jelentkezőknek, akik november 2-ig adhatják le pályázataikat. A pályázatban tematikai megkötés nincs, a biennále főkurátora, Alejandro Aravena Reporting from the Front címen meghirdetett központi programjához a nemzeti pavilonoknak nem kell igazodniuk.

A beérkező pályázatokról idén is szakmai zsűri dönt, amelyben helyet kapott Sulyok Miklós művészettörténész, a 2002-es építészeti biennále kurátora és Somlai-Fischer Ádám építész, designer is, aki közreműködője volt a 2006-os biennále magyar és a 2008-as biennále központi kiállításának.

Részt fog venni a pályázatok elbírálásában Somogyi Krisztina építészetkritikus, Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a szintén Ybl-díjas Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, valamint Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum főtanácsadója és Szipőcs Krisztina művészettörténész, a múzeum főosztályvezetője, a Balkon kortárs művészeti folyóirat
velemenyezd, 2015. szeptember 24. csütörtök, 14:22
Képek, videók
20140706alejandro-sabe lla
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:15
La Pola és Alejandro.jpg
ametiszt54
2012. április 22. vasárnap, 16:11
Alejandro_Ruiz_1241507 866
andomanyi
2012. február 11. szombat, 22:06
alejandro-ruiz-31.jpg
andomanyi
2012. február 08. szerda, 14:15
alejandro-ruiz-17.jpg
andomanyi
2012. február 08. szerda, 14:14
alejandro-ruiz300x350. jpg
andomanyi
2012. február 08. szerda, 14:14
Lady GaGa Alejandro
djrepce
2010. május 19. szerda, 23:46
alejandro800.jpg
konoksag
2008. június 17. kedd, 07:30
fájcse.tv tám. europ.unió
szidi001
2008. február 21. csütörtök, 09:51
fábián atya0202.jpg
maroka
2020. február 03. hétfő, 16:28
fábián roza.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 18:50
Január 20. Fábián
rushlilly
2017. november 29. szerda, 20:51
szülinap fábián rozátol.j
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:32
fame_fabiana_v_alpha_n ord
charlotteani
2016. április 20. szerda, 02:11
névnap fábián rozatol.jpg
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.