Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 18:29 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Antibiotikum-rezisztens géneket találtak az Északi-sarkvidéken
A norvégiai Spitzbergákon a Kongsfjord térségében gyűjtött talajmintákban mutatta ki egy brit-amerikai-kínai tudóscsoport a blaNDM-1 gének jelenlétét, amelyeket először 2007-2008-ban azonosítottak egy kórházi betegben az indiai fővárosban, Újdelhiben, majd 2010-ben már az újdelhi felszíni vizekben is kimutatták ezeket a géneket hordozó törzseket. Azóta már több mint 10 országban mutatták ki jelenlétét és új variánsok jelenlétét is.

David Graham, a New Castle-i Egyetem professzora vezette kutatócsoport szerint az antibiotikum-rezisztens gének valószínűleg a vándormadarak és esetleg más vadállatok, valamint a térségbe érkezett emberek ürülékével kerülhetett az északi-sarkvidéki földbe.

A kutatók az Environmental International című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a Konsgfjord mentén nyolc helyszínről vett 40 talajmintában mutattak ki 131 ilyen gént.

"A kimutatott gének kilenc nagy antibiotikum-fajtához köthető, köztük az aminoglikozidokhoz, a makrolidekhez, amelyeket sok fertőzés kezelésére használnak. Például minden talajmintában megtaláltuk azt a gént, amely a tuberkulózis multidrog-rezisztens kórokozójában van, a blaNDM-1 géneket a talajminták több mint 60 százalékában mutattuk ki" - idézte Grahamet az Eurekalert tudományos hírportál.

"Felfedezésünk nagy jelentőségű az antibiotikum-rezisztencia globális terjedése tekintetében. Egy klinikailag fontos ARG, amely Dél-Ázsiából származik, nyilvánvalóan nem honos az Északi-sarkvidéken" - tette hozzá a professzor.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztens gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe átterjedni.

A antibiotikum-rezisztencia globális egészségügyi válságot okoz. Egy ősszel közzétett tanulmány szerint mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 17:32
Címkék: David Graham, Castle-i Egyetem, Environmental International, norvégiai Spitzbergákon, blaNDM-1 gének, kórházi betegben,
Kommentek
Kiváló emlékezetükre hagyatkozva térnek vissza a legmegbízhatóbb tápláléklelőhelyekre a kék bálnák
"Tudjuk, hogy a szárazföldön élő vándorló fajok, az északi-sarkvidéken élő kaributól kezdve a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban élő gnúkig, úgy javítják túlélési esélyeiket, hogy a szezonálisan elérhető váló táplálékokhoz igazítják a vándorlásuk ütemét és idejét, tehát nem csupán elindulnak A-ból B-be" - mondta Briana Abrahms, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kaliforniai kutatóintézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A kék bálnák a jelek szerint ugyanezt a stratégiát alkalmazzák évről évre az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, annyi kiegészítéssel, hogy ők a kiváló emlékezőképességüket is bevetik. "Ezek a hosszú életű, rendkívül intelligens állatok arra alapozzák a mozgásirányukat, hogy hol és mennyi táplálékra számíthatnak a vándorlásuk során" - mondta Bruce Mate, az Oregoni Állami Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó intézetének vezetője.

A szakemberek az intézet által begyűjtött tíz évnyi adatot tanulmányozva nézték meg hatvan kék bálna napi
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 18:11
Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madár tojásaiban
térnek vissza.

Az északi sirályhojszák gyomrában olajos folyadék található, amellyel leköpik a fészkeiket fenyegető támadókat. A tudósok szerint a ftalátok utat találhattak ebbe a folyadékba, innen bekerültek a véráramba és a nőstények tojásaiba.

Jennifer Provencher, a kanadai vadvédelmi szolgálat munkatársa szerint aggasztó eredmény, hogy adalékanyag található egy ilyen távol eső környezetben költő madár tojásaiban. Az északi sirályhojszák jóval kevesebb műanyaggal találkoznak az Északi-sarkvidéken, mint más madarak.

Provencher kutatásai szerint a tojók átörökítik az adalékanyagok keverékét meg nem született fiókáiknak. "Ez valóban tragikus. Egy ilyen madár fejlődése kezdettől fogva magában hordozza ezeket a szennyezőanyagokat" - mondta el a kutató az Amerikai Egyesület a Tudomány Haladásáért (AAAS - American Association for the Advancement of Science) éves közgyűlésén Washingtonban.

A ftalátok bomlasztják a hormonokat vagy a belső szervrendszert, születési rendellenességeket,
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 17:53
Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján
A szükségállapot, amelyet február 9-én vezettek be, miután 52 jegesmedve bukkant fel Belusja Guva településen és annak közelében, kedden 0 órakor ér véget. A régióba múlt csütörtökön az orosz természetfelügyeleti szolgálat (Roszprirodnazor) egy tudósokból és szakértőkből álló csoportja érkezett, amely megállapította, hogy az állatok elvándoroltak a környékről.

A medvék behatoltak szolgálati és lakóépületekbe, egyes esetekben agresszívan viselkedtek. A ragadozók felbukkanásának lehetséges okai között említették a szakemberek a klímaváltozást, az évszakhoz kötődő vándorlást és a nyitott szeméttárolók jelenlétét.

"Belusja Gubában és környékén az előző nap egyetlen medvét sem észleltek. Más települések környékén is kisebb számban bukkantak fel az állatok, mint múlt héten" - hangzott a Roszprirodnazor hétfőn kiadott közleménye.

A környéket továbbra is tudósokból, katonákból és a helyi önkormányzat képviselőiből álló csoport fogja megfigyelni. Ha medvét találnak, azt megpróbálják majd
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 17:33
Orosz tábornok: bejelentésköteles lesz az észak-sarkvidéki hajózási útvonal használata az idegen hadihajóknak
eredménye az lesz, hogy a hajózás az idegen hadihajók számára bejelentésköteles természetű lesz. A munka a 2019-es hajózási szezon kezdetéig lezárul" - fogalmazott a tábornok.

Az Izvesztyija című napilap szeptember 11-én írt arról, hogy az orosz Északi Flotta korszerűsíti a partvédelmi rakétarendszert az Új-szibériai szigeteken az északi hajózási útvonal hatékony ellenőrzése és védelme érdekében.

"Az Északi Flotta több éve tervszerűen dolgozik a katonai infrastruktúra fejlesztésén az északi sarkvidéken, ami lehetővé teszi, hogy kiterjesszük az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekvédelmi képességeit ebben a térségben" - idézte a lap akkor Nyikolaj Jevmenov tengernagyot, az Északi Flotta parancsnokát.

A globális felmelegedés által megnyitott - de az év nagy részében még mindig atomjégtörőkkel üzemben tartott - északi hajózási útvonalon elvileg akár két héttel rövidebb idő alatt is eljuthatnak a rakományok a Távol-Keletről Nyugat-Európába, mint a déli, a Szuezi-csatornán át vezető úton. A
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 17:21
Basztyion rakétaüteget telepít az északi hajózási útvonal védelmére az orosz flotta
A több mint 600 kilométeres hatótávolságú Basztyionokkal az elavult Rubezs rakétarendszereket váltják fel az Új-szibériai szigeteken az északi hajózási útvonal hatékony ellenőrzése és védelme érdekében. Az orosz északi sarkvidéki parancsnokság eddig Murmanszk megyében állított hadrendbe Onyiksz típusú, önvezérelt, szuperszonikus hajóelhárító rakétákkal felszerelt Basztyion ütegeket.

"Az Északi Flotta több éve tervszerűen dolgozik a katonai infrastruktúra fejlesztésén az északi sarkvidéken, ami lehetővé teszi, hogy kiterjesszük az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekvédelmi képességeit ebben a térségben" - jelentette ki korábban Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az Északi Flotta parancsnoka.

Sajtójelentések szerint a dél-koreai Puszanból, Vlagyivosztok érintésével a héten először indul majd el konténerszállító hajó az orosz partok mentén, az északi sarkvidéki tengeri útvonalon, amely a globális felmelegedés miatt nyílt meg. A közepes méretű, 3600 konténer szállítására alkalmas Venta Maersk a tervek
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 13:22
Idén minden eddiginél korábban fogja elhasználni az emberiség a Föld éves erőforrásait
A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség erőforrásigényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt az emberiség.

Az elmúlt több mint két évtizedben a túlfogyasztás napja két hónappal korábbra, kora októberről augusztus elejére került. Tavaly augusztus 2-ára esett.

Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján.

A túlfogyasztás az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta egyre korábban jön el a nap, amikor az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás átlépi azt a
velemenyezd, 2018. július 23. hétfő, 12:21
A Devon-sziget
A Devon-sziget a Parry-szigetek egyike a Kanadai szigettengerben, az északi mágneses sarkhoz közel. Először William Baffin látta meg 1616-ban, de csak kétszáz évvel később, 1818-ban érte el John Ross, majd a következő évben sir William Edward Parry - ő adta a sziget nevét.

Hossza 520 km, szélessége 130-160 km, területe 54 030 km². Keleti része eljegesedett magasföld; legmagasabb pontja a Treuter-hegységben 1887 m magas. Nyugaton a Queens-csatorna választja el a Bathurst-szigettől és a Cornwallis-szigettől.

Fő természetrajzi érdekessége a Haughton becsapódási kráter.

A Devon-sziget fagyos sarkvidéki területén egy 20 kilométeres becsapódásos kráterben, pontosabban annak peremvidékén áll a NASA egyik sarkvidéki kutatóbázisa. A sarki sivatagi vidéken, a Marshoz hasonló kinézetű sziklákkal borított területen a kutatók geológiai és biológiai kísérleteket végeznek -
schuro, 2018. március 31. szombat, 08:05
Képek, videók
Északi és Déli sarkvidéke
sanci81
2015. június 20. szombat, 13:12
Billy Graham elköltözött
dandej
2018. március 05. hétfő, 19:17
Billy Graham könyvtár
dandej
2018. március 04. vasárnap, 16:36
Billy Graham - Végső búcs
dandej
2018. március 02. péntek, 21:12
BILLY GRAHAM MEMORIAL
dandej
2018. március 02. péntek, 16:48
Billy Graham
dandej
2018. február 26. hétfő, 20:42
Billy Graham 100.
dandej
2018. február 24. szombat, 21:24
Manihot grahamii.jpg
durcimarcika
2015. december 31. csütörtök, 23:47
Bette Nesmith Graham
sanci81
2015. május 16. szombat, 11:53
Graham Zusi USA.jpg
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 16:30
Gloria Grahame6.jpg
onallovelemeny
2014. január 12. vasárnap, 22:03
Gloria Grahame5.jpg
onallovelemeny
2014. január 12. vasárnap, 22:03
Gloria Grahame4.jpg
onallovelemeny
2014. január 12. vasárnap, 22:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.