Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 16:03 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Modern és kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Pozsonyban
A tárlat anyagát egy mosonmagyaróvári származású, Kaliforniában élő fizikus, Grüner György magángyűjteményéből állították össze. A több mint 120 darabos kiállítás egyedi metszetet mutat 23 modern magyar képzőművésznek az 1940-es és az 1990-es évek között készült alkotásaiból, köztük sok értékes és számos remekműnek tartott darabbal.

A tárlatot, amely Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások miniszterének és Marek Madaric szlovák kulturális miniszternek a védnöksége alatt és támogatásával valósult meg, a szlovák kulturális tárca vezetője és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.

Palkovics László köszöntőjében rámutatott: a tárlat arra is alkalmat nyújt, hogy a történelem egy szakaszának és magyar alkotók műveinek bemutatásával tovább bontsa a képzeletbeli falakat a két nép között, és így közelebb hozza őket egymáshoz.

Hasonlóan vélekedett Marek Madaric is, aki azt mondta: a kiállításnak politikai felhangja is van, a szlovákok és a magyarok közelségét és barátságát mutatja, valamint azt is, hogy a két nemzet képes és hajlandó egymás kultúrájának kölcsönös gazdagítására.

A kiállítás legkorábbi művei a háború után kibontakozó Európai Iskola nevű művészcsoport legelvontabb, absztrakt művészei közé tartozó Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás, Lossonczy Ibolya és Bálint Endre alkotásai. A gyűjtemény törzsanyagát az 1950-es évek és az 1970-es évek eleje között pályájukat kezdő művészek, az úgynevezett Iparterv-generáció tagjai, köztük Keserü Ilona, Hetey Katalin, Konok Tamás, Maurer Dóra, Gáyor Tibor, Fajó János, Deim Pál, Nádler István, Hencze Tamás, Bak Imre, Haraszty István, Hopp-Halász Károly, Birkás Ákos, Rákóczy Gizella és Matzon Ákos munkái jelentik. A kiállítás legújabb darabjai a múlt évszázad kilencvenes évei utáni új törekvéseket mutatják be, ezek Wolsky András, Haász Katalin, Bolygó Bálint és Benedek Barna alkotásai.

A tárlat május végéig lesz megtekinthető.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 18:34
Címkék: Grüner György, Balog Zoltánnak, Emberi Erőforrások, Marek Madaric, Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Kommentek
Tárlattal és street piano koncertekkel folytatódik a Cziffra Fesztivált megelőző programsorozat
látogatók két termet végigjárva ismerhetik meg Cziffra György zongoraművész életét, az egyik helyiség az angyalföldi nyomortól Cziffra 1956-os disszidálásáig vezeti az érdeklődőket, a második terem már a sikereket mutatja be. A közönség megismerheti az addig autójavító műhelyként használt senlisi Saint Frambourg-kápolna felújításának történetét, ahol a művész koncertek sorát adta és képzőművészeti kiállításoknak is helyet adott benne, valamint a Cziffra-alapítvány létrejöttét, amely fiatal zenészek és képzőművészek támogatását tűzte ki céljául - mondta el a keddi sajtóbejáráson Csillag Éva, a tárlat egyik kurárora, a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum vezetője.

Emlékeztetett, hogy Kürthy Hanna festőművész, aki december 15-én a galéria vendége lesz, szintén a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A kurátor kiemelte: Cziffra György számára nagyon fontos volt, hogy mindazt a rosszat, amit átélt, pozitívra fordítsa, ezért is tartotta lényegesnek a fiatal tehetségek támogatását.

Besszer Szilvia, a
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 14:21
Tervezőgrafikai kiállítás nyílt Békéscsabán
A 21. alkalommal meghirdetett rendezvény megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) politikai tanácsadója azt emelte ki, hogy a békéscsabai grafikai biennálé az alkalmazott művészet legjelentősebb hazai eseménye.

Úgy fogalmazott: a képzőművészeti alkotás "egyfajta szellemi fotográfia, pillanatfelvétel az alkotó szellemről. Megörökíti a kort, amelyben születik, a teremtő akaratot, az alkotás folyamatának vissza nem térítő pillanatait. Lenyomata a művész lelkében, szellemében megszülető szépnek, ízlésnek, akaratnak, gondolatnak."

Hozzátette: a látvány, amelyben mindez végül megjelenik, már születése pillanatában szellemi örökséggé, közkinccsé válik.

A megnyitón átadták a szakmai zsűri elismeréseit. A Magyar Művészeti Akadémia díját Felsmann Tamás, Munkácsy-díjas grafikusművész kapta. Az Emmi díját megosztva Kiss Zsombor Krisztián és Laborcz Zsófia tervezőgrafikus művész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György-életműdíját pedig Antal
velemenyezd, 2018. november 17. szombat, 22:51
Áder János jelenlétében tartották meg New Yorkban a Magyar Állami Operaház Bánk bán-előadását
A díszbemutatót a Lincoln Központ David H. Koch színházában tartották. A vendégjáték alkalmával tartotta meg az október 23-i ünnepi megemlékezését Magyarország ENSZ-missziója.

Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet a háromfelvonásos opera ünnepi előadása előtt a színház előcsarnokában fogadáson látta vendégül a világszervezet vezetőit, köztük Amina J. Mohammedet, az ENSZ főtitkárának általános helyettesét, Alison Smale-t, a globális kommunikációért felelős főtitkárhelyettest, továbbá több mint ötszáz vendéget, az ENSZ-tagállamok és -megfigyelőmissziók nagyköveteit, New York művészeti és politikai életének befolyásos szereplőit.

A nagykövet a díszelőadás előtt a színpadon mondott beszédében kiemelte, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezete éppúgy a magyar nemzeti tudat része, mint Erkel operája. A magyar történelem mindenkori sorskérdései, a függetlenség iránti vágy, a hazaszeretet, az elnyomó külföldi hatalmak elleni küzdelem éppúgy meghatározta az 1956-os forradalom napjait, mint
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 07:20
Újabb fosszíliákkal bővült a szegedi dinoszaurusz-kiállítás
Varga András, a múzeum természettudományi osztályának vezetője az anyagot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy egészen húsz évvel ezelőttig nem találtak dinoszauruszleleteket a mai Magyarország területén. A Veszprém megyei Iharkúton egy akkor még működő bauxitbánya területén Ősi Attila irányításával indult ásatás, melyen az elmúlt két évtizedben csaknem 10 ezer lelet, köztük sok dinoszauruszmaradvány került elő.

A felfedezett őshüllők közül a legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus. Ez a növényevő körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, 4-4,5 méteresre nőtt meg. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak.

Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz "Pannónia váratlan gyíkja", mely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek.

A
velemenyezd, 2018. október 25. csütörtök, 14:31
Száz éve először nyílt magánalapítású művészeti múzeum Bukarestben
intézmény építészetileg is szervesen kapcsolódik a kommunista múlthoz: az épület annak az 1939-ből származó villának a helyén áll, amelyet a sztálinista korszak rettegett ideológusa, Ana Pauker román külügyminiszter használt, a múzeum építői pedig megőrizték az alapozás egyes részeit, köztük az alagsorban kialakított bunkert, amelyből hangszigetelt nézőteret alakítottak ki.

A MARe első két szintjén állandó tárlat kapott helyet Korlátolt felelősségű stilisztikai változatosság címmel, amelyet román képzőművészek 1965 - a kommunista rezsim kulturális "nyitása" - után készült, "tűrt" vagy "támogatott" kategóriába tartozó alkotásait mutatja be.

"A MARe kritikai betekintést nyújt abba, milyen kockázatokat vállaltak, milyen sikereket értek el és milyen kompromisszumokat kötöttek a kommunista diktatúra idején, illetve az annak 1989-es bukása utáni években alkotó román művészek" - idézte a Mediafax hírügynökség Erwin Kesler múzeumigazgatót, aki évek óta gondozza és az ország számos városában kiállította a
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 18:52
CAFe Budapest - Ma kezdődik a Budapest Ritmo világzenei fesztivál
Tuuletar együttest és magyar népzenét játszik együtt a tiszteletbeli magyar, belga Tcha Limberger és a Kalotaszeg Trió.

Szombaton a Muzsikás együttes a lengyel Muzykancival együtt lép színpadra, zenél az etióp Gili Yalo, a mali Trio Da Kali, Ekrem Mamutovic szerb trombitás, a szlovén Sirom, a berlini Dj Ipek és ezen a napon lesz a Parasztok Atmoszférában című produkció is, ami a mai harmincas generáció népzenészei (Buda Folk Band, Erdőfű) indie-elektronikus zenészek (például Gustave Tiger) és képzőművészek közös projektje.

A zárónapon, vasárnap Roma Ritmo címmel rendeznek estet az elmúlt három évtized nagy hazai vokális cigányzenei hangjaival, az Ando Drom, a Romengo, a Kanizsa Csillagai, a Khamoro, a Ternipe, a Romano Drom, Miczura Mónika közreműködésével, a Várkonyi Csibészek felvezetésével.

A fesztivál ideje alatt szakmai események is zajlanak. A Budapest Ritmo Konferencián pénteken jelen lesznek a világzenei színtér fontos szereplői (fesztiválszervezők, kiadók, újságírók), európai zenei
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 07:04
Szép napot mindenkinek!
- egyfelvonásos előadás felnőtteknek női hangokra

Dumaszínház: Életed filmje - Kovács András Péter önálló estje Móron
2018. október 4-én csütörtökön 20.30 órakor Móron az Erzsébet téri Művelődési Házban a Móri Bornapok keretében.


Rendhagyó irodalmi óra
Lepsényi Bálint: Mélységek és magasságok - rendhagyó irodalmi óra a MIKSZ (Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége) egyesület közreműködésével

Helye: Móri Táncsics Mihály Gimnázium
Megjelent Lepsényi Bálint: Mélységek és magasságok c. kötete a Holnap Magazin kiadásában, gondozásában.

"Megtisztelő számomra, hogy én ajánlhatom Önöknek Lepsényi Bálint új kötetét. Bár előszó írása lett volna a feladatom, de úgy gondoltam, hogy azt inkább ajánlóként teszem Önök elé, mert nem értékelni szeretném e könyvet, hanem szívszeretettel ajánlani.

Bálint 2. verseskötetét tartja
kirscha, 2018. október 04. csütörtök, 09:50
NKA 25 - Nagyszabású gálaesttel kezdődött meg a 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot ünneplő fesztivál
programmal ünnepel. Az eseményeknek Budapest mellett az ország több kisebb és nagyvárosa, valamint határon túli települések adnak otthont.

A Családok évéhez is kapcsolódó programsorozat célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az alap működésének köszönhetően maradandó értékek és alkotások születhettek és születnek ma is.

A jubileumi programsorozat keretében a Jászai Mari térnél horgonyoz le a 25 éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Pesti Vigadóban ad koncertet, a Puskin mozi a huszonöt filmet felvonultató 5x5 fesztiválnak ad otthont.

Háromórás show keretében az elmúlt huszonöt év slágereit idézi fel a Papp László Budapest Sportarénában huszonöt fellépő, többek között Nagy Feró, Péterfy Bori és a The Biebers.

A Millenárison egész napos Táncparkot tartanak, Kecskeméten pedig ötnapos bábfesztivállal várják a közönséget. A Petőfi Irodalmi Múzeum
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 22:14
Képek, videók
Színtér Képzőművészek
bzsuzsanna
2014. november 30. vasárnap, 23:46
Makovecz Imre alkotásai 4
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:58
Makovecz Imre alkotásai 3
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:57
Makovecz Imre alkotásai 2
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:57
Ő ALKOTÁSAI
szabonebabi
2012. október 11. csütörtök, 02:06
Kata és Andi alkotásai
andreakorom
2011. szeptember 11. vasárnap, 17:39
Más festők alkotásai Piet
lovaszmarika
2011. március 12. szombat, 15:35
Skuli alkotásai.
maroshegy
2009. december 31. csütörtök, 19:07
2009 évi alkotásaink
dnemethk
2009. április 12. vasárnap, 14:36
alkotásaink
dnemethk
2009. április 12. vasárnap, 14:15
kézimunkázók alkotásai
kunerthmarcsi
2008. március 09. vasárnap, 14:34
Alkotásaink
bartokiovi
2007. január 12. péntek, 18:12
Kukucs - Pozsonyban
adakaleh
2013. augusztus 22. csütörtök, 14:17
Pozsonyban, 2006-ban
orban47
2013. február 02. szombat, 11:16
Pozsonyban, éhesen
orban47
2011. június 25. szombat, 06:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.