Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:37 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A tetoválás története
A "tattoo" szó a tahiti "tatu" szóból származik,aminek a jelentése: nyomot hagyni valamin. Egyes állítások szerint a tetoválást már i.e. 1200évvel ezelőtt is használták. A tetoválás mindig fontos szerepet töltött be szertartásokban és a hagyományokban. A borneói asszonyok csipkekesztyűhöz hasonló mintákat viseltek alkarjukon. Ennek egy eladósorban lévő lánynál nagy jelentősége volt,előnyös házasságkötése szempontjából. A csukló és az ujjak körüli tetoválás a hit szerint megvédett a betegségtől. Régen valamely törzshöz, társadalmi osztályhoz, manapság inkább bandákhoz, szervezetekhez tarozást vagy életfelfogást fejez ki. Az ősi hit, hogy a tetoválás viselője magában hordozza az azt ábrázoló állat szellemét. A tigris, cápa és a ragadozó madarak mind a vadságot, a kegyetlenséget szimbolizálják. Az írott történelem szerint a legkorábbi tetoválások Egyiptomban, a nagy piramisok építése idején készültek.

Az arab, perzsa, görög, és krétai kultúrán keresztül jutott el Kínába i.e. 2000 körül. A görögök felderítőik azonosítására és rangjuk jelzésére, a rómaiak pedig bűnözőik és rabszolgáik megjelölésére használták. Az Ainu nép társadalmi rangjuk szerint viselt tetoválást. A Dayak harcosok a levágott fejek számának függvényében viselhettek tetoválásokat. Polinéziában így jelölték a különböző közösségek, családok tagjait és azok rangját. A Polinézek hozták a tetoválás művészetét Új-Zélandra, ahonnan az arctetoválás az u.n. Moko származik, melyet ma is használnak.

Bizonyos népek családjuk címerét viselték magukon. A Normann partraszállás után, mivel ők lenézték a tetoválást, évszázadokra eltűnt a nyugati kultúrából. Mialatt nyugaton csökkent a tetoválás jelentősége, Japánban egyre erősödött. Először csak a bűnösök megjelölésére használták. Aki először követett el bűnt, annak húztak egy vonalat keresztben a homlokán. A másodiknál hozzátetováltak egy boltív szerű vonalat, a harmadiknál még egy vonalat. Ezután a tetoválás esztétikai szerepet is kapott. A Japánok sajátos viseleti stílusa 1700 körül alakult ki. Egyedül a királyi család tagjainak volt szabad díszes ruhát hordani. Ennek következtében a középosztálybeliek díszes, egésztestes tetoválásokkal ékesítették magukat ruha helyett. A nyugati kultúrába csak az 1600-as évek végén tért vissza a tetoválás egy tengerésznek köszönhetően. William Dampner egyik felfedezőútjáról magával hozott egy teletetovált Polinéz férfit Giolo Herceget, aki nagy szenzációt keltett Londonban. Visszatérve egy ilyen útról ő is elhozott egy tetovált Polinézt, Omai-t. Hamarosan a felsőosztálybeliek apró tetoválásokkal díszítették magukat, természetesen csak diszkrét helyeken. Rövid időn belül divat lett a tetoválás, ám széles körű elterjedése hosszabb időt vett igénybe. A kezdeti időben kézzel végezték a műveletet, 1891-ben viszont Samuel O'Rtiley szabadalmaztatta az első tetoválógépet. A kiindulópont Edison elektronikus tolla volt, mely tűvel és tintával csinált pontokat a papírra. A korabeli tetoválógép alkatrésze volt egy tekercs, egy cső és egy tűtartó. Ezek részei a mai tetoválógépnek is. A gép szabadalmaztatása után könnyen elérhetővé vált mindenki számára a tetoválás, így a felsőbb oszály elfordulttőle.A századfordulón a tetoválás jelentősége lecsökkent. A művészek a város elhanyagoltabb negyedeiben dolgoztak. Az évszázad nagy részében a tetoválás illegális volt. A tetoválóművészek titkos szervezetekbe tömörültek, iskoláik nem voltak, ahol továbbadhatták volna tudásukat, és hirdetni is csak "szájról-szájra" tudtak. Az amerikai stílus szülőhelye a New York-i Chatham Square. Samuel O'Riely Bostonból érkezett és nyitott itt tetoválószalont. Vele dolgozott egy tanítványa Charlie Wagner, aki O'Riely 1908-ba bekövetkezett halála után, Lew Alberts-el kezdett vállalkozásba. Alberts tapétatervező volt, de művészi érzékét ügyesen használta a tetoválásban, és meghatározó alakja lett a korabeli tetováló művészetnek.

Mialatt a legtöbb vidéken hanyatlásnak indult, a Catham Square-en virágkorát élte a tetoválás. A művészek gyakran feleségükre tetoválva hirdették tehetségüket. Ebben az időkben kezdett népszerűvé válni a kozmetikai tetoválás (arcpír, színes ajkak, szemhéjvonal). Az Első Világháború idején a minták főként a bátorság és a háború jelképeire korlátozódtak. A tetoválás központja áttevődött Coney Island-re. Szerte az országban nyíltak már szalonok,de főként katonai, haditengerészeti bázisok közelében. A Második Világháború után a tetoválás iránti vonzalom és bizalom erősen megrendült. Ez javarészt az 1961-ben feltűnt Hepatitis-nek köszönhető. Az újságokban rémtörténetek jelentek meg vérmérgezésről, Hepatitis-ről, és más kórokról.

Az Egészségügyi Törvény megszegése miatt a Time Square és Coney Island-i tetováló szalonokat hamarosan bezárták. Ebben az időben nem volt könnyű tetoválást csináltatni New York-ban, de az emberek nem is nagyon akartak. A legjobb szalonok Philadelphia-ban és New Jersey-ben voltak, ahol még mindig legális és elfogadott volt. Hamarosan a helyzet kezdett jobbra fordulni. Lyle Tuttle jóvoltából helyre állt a bizalom a tetoválás iránt. Tuttle jóképű, érdekes ember volt, aki tudta, hogy kell használni a médiát. Főleg híres asszonyokat tetovált, nagy publicitással. Manapság a tetoválás egyre elfogadottabb, és népszerűbb, mint valaha. Minden társadalmi osztály tagja keresi a legjobb tetováló művészeket.
katafuko, 2008. október 01. szerda, 10:35
Címkék: William Dampner, Giolo Herceget, Samuel, York-i Chatham Square, Riely Bostonból, Charlie Wagner,
Kommentek
Önkormányzat 2019 - Kósa: nem szakadt meg a jobboldali-konzervatív győzelmi széria
A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. század Intézet Választottunk. Mire számíthatunk az önkormányzati választás után? című hétfői budapesti panelbeszélgetés előtti felszólalásában hozzátette: "versengő helyzet" állt elő a magyar politikában, "hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak".

Úgy fogalmazott, az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon "ez az elit lesz": Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és "a Jobbiktól (...) majd előkerül valaki".

A kormánypárti politikus részletesen felidézte, hogy a miért döntöttek 2014-ben a választási ciklusok megváltoztatása mellett. Úgy fogalmazott, hogyjobb a demokráciának, ha fontos kérdésekről gyakrabban kérdezik meg az embereket és a politikai az elitek versenye is folyamatos. Még akkor is, ha már akkor tudták, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra való áttéréssel a "saját esélyeiket rontják".
velemenyezd, 2019. október 14. hétfő, 16:11
Önkormányzat 2019 - Mráz Ágoston Sámuel: a hála nem váltható egy az egyben szavazatokra
Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: ha az emberek elégedettek a helyi vezetőkkel, az az önkormányzati választáson az alacsony részvételben vagy a váltóhangulat hiányában mutatkozhat meg. Egyértelműen nem váltható szavazatokra a hála, de hatással van a kampányra vagy akár a kihívók személyére, a részvételi adatokra - összegzett.

A májusi európai parlamenti választás (EP-) eredménye az elemző szerint jó iránymutatást ad a mostani becsléshez, mert a jelenlegi, polarizált politikai helyzet elősegíti, hogy pártpreferencia szerint szavazzanak a választók. Ugyanakkor csak felerészt lehet számolni az EP-adatokkal, hiszen a helyhatósági választáson "személyekről döntünk" - tette hozzá.

Kijelentette: matematikailag segíthet az ellenzéknek a teljes összefogás, de kérdés, hogy van-e lemorzsolódás, vagyis olyan ellenzéki szavazó, akinek nem tetszik a "nagy összefogósdi". Utalva a közelmúltban a főváros egyes kerületeiből kiszivárgott hangfelvételekre, kérdésként tette fel azt is, hogy a választók elhiszik-e:
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 20:21
Torna-vb - Simone Biles már 19-szeres világbajnok
gyakorlat után változott az éllovas személye, majd a brit Joe Fraser elérte a 15 pontot, amelynél többet a folytatásban nem kapott senki. A birminghami tornászé volt a világbajnokság leglátványosabb ünneplése is, csapattársai ugyanis azonnal a levegőbe dobálták, amikor a kijelzőn megjelent a végeredmény. A döntő első öt helyezettjét mindössze egy tizedpont választotta el egymástól.

Nyújtón a brazil Athur Mariano erőteljes, anyagerős gyakorlatot mutatott be remek kivitelezéssel. Őt csak az amerikai Samuel Mikulak előzhette volna meg, de neki egyszer megtört a lendülete, a leérkezésnél pedig némileg ellépett, így a dobogóról is lemaradt.

Eredmények, szerenkénti döntők:

férfiak:

ugrás, világbajnok:

------------------ Nyikita Nagornij (Oroszország) 14,966 pont2. Artur Dalalojan (Oroszország) 14,9333. Igor Radivilov (Ukrajna) 14,749

korlát, világbajnok:

------------------- Joe Fraser (Nagy-Britannia) 15,000 pont2. Ahmet Önder (Törökország) 14,9833. Kazuma Kaja (Japán)
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 16:32
Torna-vb - Mikulak és Dos Santos kapta a különdíjat
Az indoklásban szerepel, hogy az Elegancia-díj nyertesei azok lehetnek, akiknek az egyéni összetett döntőben bemutatott valamelyik gyakorlatára jellemző a szépség, a kecsesség, a mozgásharmónia és az elegancia, vagyis olyan érzelmi vonzerőt közvetít, amely túlmutat a magas technikai értéken. Az elismeréssel a kitűnő előadásmód mellett a sportszerűséget is jutalmazzák.

A két tornásznak a díjat egy négytagú zsűri ítélte oda, amelynek tagja volt Vatanabe Morinari, a nemzetközi szövetség elnöke, Rainer Eckert, a Longines németországi márkamenedzsere, valamint a világbajnokság két nagykövete, a román Catalina Ponor és a német Fabian Hambüchen.

Samuel Mikulak elmondta, csalódott, amiért csupán hetedik lett egyéni összetettben, de ez a díj némi vigaszt jelent számára, és azt mutatja, hogy méltányolták a teljesítményét.
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 20:44
Torna-vb - Kettős orosz siker férfi egyéni összetettben
csak honfitársa, az összetettben és ezen a szeren is címvédő Artur Dalalojan produkált jobbat. Az egy évvel ezelőtt ezüstérmes kínai Hsziao Zso-teng állt a harmadik helyen, és az élmezőnyben tanyázott a legutóbbi olimpián ezüstérmes ukrán Oleg Vernyajev is, aki lólengéssel kezdett.

A lólengés címvédője, Hsziao egy ponttal többet gyűjtött ezen a szeren, mint Dalalojan, és Nagornijt is felülmúlta kiemelkedő, 6,3-as nehézségi értékű produkciójával, így a második rotáció után ő vezetett. Az amerikai Samuel Mikulak 15,325 pontra értékelt korlátgyakorlatával a harmadik helyre ugrott.

Gyűrűn Nagornij és Dalalojan is jobban szerepelt, mint Hsziao, előbbi meg is előzte, az élre mégsem ő állt a harmadik kör végén, hanem a selejtezőt a 27. helyen zárt Mikulak, köszönhetően ragyogó korlátgyakorlatának.

Ugrásban Dalalojantól levontak egy tizedet - ezzel eldőlt, hogy nem tudja megvédeni világbajnoki címét -, Nagornij viszont remekelt, megint átvette a vezetést, a negyedik forduló fénypontja mégis Vernyajev
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 19:11
Az Egyesült Államok történetének legbrutálisabb sorozatgyilkosa 93 gyilkosságot ismert be
az évek során nem beszélt más gyilkosságokról, de - írják amerikai hírportálok - élete alkonyán megnyílt a texasi rendőrség egyik nyomozójának, James Hollandnak. A rendőr gyanította, hogy Little más bűntettekért is felelős. Tavaly május óta számtalan alkalommal beszélt az elítélttel, összesen 700 órán át hallgatta ki, és ez idő alatt az idős férfi 93 ember - jórészt nő - meggyilkolását ismerte be. Elmondása szerint 19 amerikai államban hajtotta végre a bűncselekményeket 1970 és 2005 között.Samuel Little vallomásának köszönhetően az FBI eddig 50 megoldatlan ügyre derített fényt, és a többi bűntény felderítése érdekében - amíg él a tettes - James Holland vasárnap interjút adott a CBS televíziónak, és beszélt arról, hogyan tudta szóra bírni az elítéltet. Úgy tudta kicsikarni belőle a vallomást, hogy nem szállt vele vitába, egyetértett vele abban, hogy a férfi nem nemi erőszaktevő, hanem egyszerűen gyilkos. Holland szerint Samuel Little bámulatos, szinte fotografikus memóriájának köszönhetően pontos
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 10:42
Damon Albarn, illetve Calexico + Iron & Wine is lesz a Müpában
Damon Albarn többször és több felállásban (Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen) járt már Budapesten, legújabb, The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows elnevezésű projektjét a brüsszeli ősbemutató után a magyar rajongók hallhatják először, 2020. május 20-án - közölte a Müpa szerdán az MTI-vel.

A Kelet-Londonból indult Damon Albarn 23 éves volt, amikor Graham Coxonnal közös zenekara, a Blur első lemeze, a Leisure megjelent. Az együttes villámgyorsan befutott, és a kilencvenes évek meghozták a britpop nagy vetélkedését az Oasis és a Blur között. A 2000-es évekre mindkét csapat kifulladt, addigra azonban az is egyre markánsabban látszott, hogy a Blur frontembere, vezetője, a multiinstrumentalista Damon Albarn "anyazenekara" nélkül is nagyszerű dolgokra képes.

Az elmúlt két évtizedben Albarn csupa izgalmas projekt élén-mögött tűnt fel. Még a Blur idején indította be "virtuális" zenekarát, a rajzolt tagokkal működő, hiphopos-elektronikus Gorillazt, amely világszerte milliós
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 14:52
Jack Nicholson hírhedt fejszéje a Ragyogásból 170 ezer fontért kelt el
A fejszét az eredetileg becsült ár négyszereséért vitte el egy gyűjtő a Brit Filmintézet Imax waterloói épületében rendezett aukción.

A csaknem egyméteres tűzoltófejszének fa nyele és vagy harminc centiméteres éle van, és az árverés szervezői szerint kitűnő állapotban maradt meg, bár a filmezés során, mikor Nicholson egy ajtót tört be vele, néhány karcolás esett rajta.

Az árverésen, amelyet hétfőn és kedden tartottak, mintegy 900 kikiáltási tárgy szerepelt. Meg lehetett vásárolni egyebek mellett Russell Crowe Gladiátorban viselt kardját, valamint Samuel L. Jackson fénykardját és egy rohamosztagos sisakot az 1977-es Csillagok háborújából.

Az idén az 50. évfordulóját ünneplő Gyalog galopp című film szent kézigránátja 67 650 fontot ért egy rajongónak, előzetesen 50 ezerre becsülték.

Az árverést a tavalyi hasonló aukció sikere nyomán rendezték meg. Akkor a legnagyobb várakozás Harrison Ford kalapját övezte, amelyet Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben viselt, és amely végül
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 10:01
Képek, videók
Williams9.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:44
Williams8.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:44
Williams7.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:43
Williams6.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:43
Williams5.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:42
Williams4.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:42
Williams3.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:42
Williams2.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:41
Williams17.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:41
Williams16.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:41
Williams15.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:40
Williams14.bmp
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:40
Puszi én hercegem
sanci81
2016. június 26. vasárnap, 18:49
Megérkezett a hercegem fe
tnemarika
2016. május 05. csütörtök, 10:25
hercegem.jpg
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.