Belépés
2018. november 20. kedd | 47. hét | 324. nap | 19:18 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Keresztút QR - kóddal
Rendhagyó keresztúti imádságot szervezett az Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség. Az Érseki Palota udvarán megtartott imaalkalom különlegességét a stációknál elhelyezett QR - kód adta, amelyek révén egy-egy elmélkedés vált olvashatóvá a mobilokon.
Videó Link
maroka, 2018. március 23. péntek, 08:38
Címkék: Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség, Érseki Palota, stációknál elhelyezett, különlegességét, elhelyezett, olvashatóvá,
Kommentek
Átadták a megújult veszprémi érseki palotát
A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős kormányfőhelyettes azt hangsúlyozta, hogy a palota falai a történelem során "megéltek kardcsörtetést, ágyúdörgést, pusztítást".

Hozzátette: a kormány szándéka, valamint a veszprémi érsek, Márfi Gyula személye garancia arra, hogy napjainkban magyar és keresztény élet tölti be az épületet.

A magyar kormány fordítja a legtöbb pénzt az Európai Unióban az egyház támogatására, ennek részeként újulhatott meg a palota mintegy 1,2 milliárd forintból - húzta alá.

Semjén Zsolt az épület történetéről felidézte, hogy a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve 1765 és 1776 között épült Fellner Jakab tervei alapján. Ami a török vész nyomán nem pusztult el, azt a labancok semmisítették meg - mondta, hangsúlyozva, hogy Veszprémben különösen nagy pusztítással jártak a történelem viharai.

A 17. század végétől mindent újra kellett építeni, sorra emelkedtek templomok, épületek, istenházak, egész városok. Ezekkel büszkélkedhetünk ma
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:47
Újbuda, Eger és Szolnok lesznek a Magyar Festészet Napja kiemelt helyszínei
az egyik leghagyományosabb képzőművészeti műfajra és annak magyar képviselőire, kiemelten a fiatal művészgeneráció tagjaira.

A rendezvényhez kapcsolódva néhány kiállítás már szeptember óta látható, de a tárlatok zöme október folyamán nyílik és sok esetben november végéig megtekinthető is lesz.

Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi kiállítóhelyén magyar művészek alkotásai mutatkoznak be október 13-án. A Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállításnak az Érseki Palota ad otthont, Jelenidő címmel festő szakos hallgatók tárlata nyílik az Eszterházy Károly Egyetem Líceum épület aulájában, a Ziffer Sándor Galériában üvegfestmények lesznek láthatók, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetében Ozsvát Sára emlékkiállítás nyílik, a Kepes Intézetben pedig az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos tárlat magyar festők három generációjának mintegy 200 festményét mutatja be.

Újbudán október 11. és 19. között rendeznek programokat több helyszínen.
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 15:43
Kulturális örökség napjai - Korabeli zászlós tűzjelzést mutatnak be a veszprémi tűztoronyban
Az Irokéz gyűjtemény: Hiszünk a halál előtti életben című tárlat a Dubniczay-palotában várja a látogatókat, valamint Tombor Balázs tusrajzaiból nyílik kiállítás a palota magtárában szombaton délután.

A Goldilocks Zone című kiállítás a Várgalériában látható és nyitott a látogatók előtt a Tegulárium téglagyűjtmény is, ahol vasárnap délután tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

A Halimbai esperes nyomában című dokumentumfilmet vetítik, majd gyógynövénytúrára várják az érdeklődőket a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ gyógynövényes kiállításában, ezt követően gyógynövényeket felhasználó kézműves foglalkozáson vehetnek részt a látogatók szombaton és vasárnap délelőtt - közölte az intézmény igazgatója.

A Veszprémi Petőfi Színház is megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik a kulisszák mögé is betekinthetnek szombaton - mondta az intézmény igazgatója.

Oberfrank Pál közölte: a résztvevők megismerkedhetnek a színházi szakmákkal, izgalmas feladatokat oldhatnak meg, nyereményük pedig akár éves
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 17:23
Európa-nap - Fesztivál és futóverseny Budapesten
másik ország társaságában 2004. május 1-jén lett tagja az uniónak, amely Bulgária és Románia 2007-es, valamint Horvátország 2013-as csatlakozásával 28 tagúra bővült.

Az ünnep alkalmából május 1-13. között Magyarországon tizennyolc városban rendeznek programokat.

Az uniós csatlakozás 14. évfordulója alkalmából vasárnap 14 kilométeres futóversenyt rendeztek Budapesten.

Az útvonal mentén tizennégy, jelentős európai uniós támogatásból felújított magyarországi vár, illetve kastély - az egri érseki palota, a fertődi Esterházy kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a gyulai Almásy-kastély, a hajósi barokk kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a pannonhalmi bencés főapátság, a pápai Esterházy-kastély, a pécsi püspöki palota, a püspökszentlászlói püspöki kastély, a regéci vár, a tiszadobi Andrássy-kastély és a zirci ciszterci apátság - fotóját helyezték el, ezekkel azt is jelezve, hogy 2018-at az EU a kulturális örökség európai évének
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:39
A legszebb középkori városok Európában
kilenc kapu szakítja meg. A városban található számos román kori templom és kolostor, többek között a Szent Vincenz-, a Szent Péter- vagy a Szent Tamás-kolostor, melyek ugyan a városfalon kívül helyezkednek el, ám éppúgy meghatározzák a városképet, mint a reneszánsz stílusban épült úri házak és paloták, vagy a szűk, cakkos utcácskák.

Bamberg város Bajorországban. Bamberg híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. A gyönyörű belváros a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban. Éépítészete a közép-európai városok számára évszázadokig minta volt, csatornái Velencéhez teszik hasonlóvá.

Nürnberg nagyváros Németországban, Bajorország szövetségi tartományban. A viharos múltú Nürnberg városképe ma már vegyes, mivel a második
schuro, 2018. március 07. szerda, 15:41
Egerben állítják ki Székely Bertalan Egri nők című alkotásának változatát
szándékot, amely arra törekszik, hogy a magyar műkincsek visszakerüljenek eredeti helyükre vagy azokra a helyekre, ahol téma szerint valamilyen módon kapcsolódási pontot találnak, így kerül most az egri vár 1552-s ostromát ábrázoló kép a hevesi megyeszékhelyre.

Csepreghy Nándor szerint a kép ma is szimbolikus jelentéssel bír és arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország már számos alkalommal volt védőbástyája Európának.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, hogy a festményt az egri Érseki Palotában állítják ki februárban, az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg az alkotást. Kiemelte: az Egri nők című festmény a város szimbóluma is, amely kifejezi a szabadságot, hazaszeretet és a küzdeni akarást.

Habis László, Eger polgármestere elmondta, hogy a város pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, amely erősítheti Eger ismertségét Európa- és világszerte, de lehetőséget ad a régió felzárkóztatására és egy értékalapú európai párbeszédre is.

Kieselbach Tamás
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 17:22
A szegénységet választotta - Helder Camara érsek
patrónusává a képviselőház kulturális bizottsága.
A ,,szegények püspökeként" ismert Camara érsek Krisztust látta a szegényekben. Tüske volt a katonai rezsim szemében, amely 1965 és 1985 között meghatározta Brazília történelmét. Tizenhat éven keresztül megtiltották számára, hogy a médiában nyilatkozzon, bojkottálták, sok munkatársát meggyilkolták, de nem tudták megakadályozni az emberi jogok védelmében végzett tevékenységét. Az Olinda-Recifei Főegyházmegye érseke a szegénysége választotta; az érseki palotát a szegényeknek adományozta. A hetvenes években elítélte a politikai disszidensekkel szemben alkalmazott rendszeres kínzást, szembeszállt a földbirtokosok által érvényesített kizsákmányolással, elnyomással. A vádra, hogy ,,vörös püspöknek" nevezték, így válaszolt: ,,Amikor enni adok egy szegénynek, mindenki azt mondja, szent vagyok. De amikor azt kérdezem, hogy a szegényeknek miért nincs ennivalójuk, akkor mindenki kommunistának nevez."

A Geraldo Maia
maroka, 2017. december 30. szombat, 00:02
Képek, videók
lelkész.png
chillik
2017. november 09. csütörtök, 08:50
Lelkészi bizonyítvány
furaila
2015. december 01. kedd, 11:08
képbe került lelkésznő
credo77
2008. április 01. kedd, 22:26
Érseki palota előtér.jpg
suzymama43
2011. november 22. kedd, 16:02
egri Érseki Palota.jpg
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:57
a-kalocsai-erseki-palo ta.
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 06:55
Érseki Palota bejárata...
caris11935
2011. március 14. hétfő, 10:22
Érseki palota - Hajós
csigamalac
2009. augusztus 30. vasárnap, 13:41
Érseki palota - Kalocsa
csigamalac
2009. augusztus 30. vasárnap, 13:40
Érseki palota - Eger
csigamalac
2009. augusztus 30. vasárnap, 13:39
Az érseki Palota bejárata
caris11935
2009. április 08. szerda, 14:39
Érseki Palota-Kalocsa
barkaszjudit
2009. február 09. hétfő, 01:49
Érseki Palota-Eger
barkaszjudit
2009. február 09. hétfő, 01:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.