Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 02:47 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Brit jegybanki kormányzó: már nem a Brexit a legnagyobb stabilitási kockázat
Mark Carney a londoni alsóház költségvetési bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a brit jegybank véleménye most már az, hogy a brit pénzügyi rendszert elsősorban globális kockázatok terhelik. Carney szerint a Brexit-folyamat valamelyest felerősítheti e globális kockázatokat, de ezek a rizikótényezők akkor is érvényesülnének, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az Európai Unióból.

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás előtt a jegybank valóban a referendumot tartotta a legnagyobb belső kockázatnak, mivel "történhettek volna olyan fejlemények", amelyeknek következményei lettek volna a pénzügyi stabilitásra. Carney szerint azonban éppen a Bank of England által tett akkori védőintézkedések enyhítették ezt a kockázatot.

A jegybanki kormányzó hozzátette: megítélése szerint a Brexit ma már nagyobb kockázatot jelent a kontinentális Európa gazdasági-pénzügyi stabilitására, mint Nagy-Britanniáéra.

Mark Carney kivívta a kormányzó brit Konzervatív Párt Brexit-párti szárnyának haragját azzal, hogy a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert júniusi népszavazás kampányának idején, és a referendum után is többször a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet, nem kizárva annak lehetőségét sem, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerülhet.

A brit jegybank monetáris tanácsa az EU-tagsági referendum előtt több kamatdöntő ülés kommünikéjében is a népszavazást nevezte brit gazdaság kilátásait terhelő legnagyobb kockázatnak.

Ezekre az akkori előrejelzésekre alapozva a Bank of England a népszavazás után jelentősen tovább enyhítette monetáris politikáját: augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (155 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A londoni elemzői közösségben vannak igen borúlátó előrejelzések a brit gazdaság növekedési kilátásairól, de a prognózisok zömében nem szerepel a recesszió.

A City egyik legtekintélyesebb gazdasági-üzleti elemzőcége, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) éppen szerdán ismertetett friss előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2017-ben átlagosan 0,8 százalékkal növekszik. A ház elemzői hangsúlyozták, hogy ez lenne a leglassabb egész éves növekedés a globális pénzügyi válságot követő 2009-es recessziós mélypont óta.

A CEBR kiemelte azt is, hogy az idei évre általa várt növekedési ütem nem egészen a fele a 2016-ra becsült 1,8 százalékos GDP-bővülésnek.

A cég 2017-re - az olajárak emelkedése mellett elsősorban a gyenge font importdrágító hatása miatt - 2,7 százalékos átlagos inflációt vár. Ez csaknem a négyszerese a tavalyi átlagos inflációs ütemnek, és a ház szerint e meredek gyorsulás véget vet a fogyasztási "boomnak", amely az elmúlt évek brit gazdasági növekedésének hajtóereje volt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 11. szerda, 18:53
Címkék: Mark Carney, Európai Unióból, Konzervatív Párt Brexit-párti, Business Research, legnagyobb stabilitási, londoni alsóház,
Kommentek
Koronavírus - Conte: nem mentőöv kell Olaszországnak, hanem mentőhajó egész Európának
létét is veszélybe sodorhatja. Ezért Giuseppe Conte minőségi váltást sürgetett, amely valódi uniót teremt nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi téren is.

"Nem Olaszországnak van szüksége mentőövre, hanem Európának kell közös mentőhajó, amely egységes védelmet nyújt" - jelentette ki. Hozzátette, hogy a jelenlegi "járványháborúban" az adósságaikat növelő országok önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, és minden erejüket lakosságuk védelmére fordítják.

Úgy vélte, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásai alkalmatlanok a jelenlegi válsághelyzetben, és az EU-nak növelnie kell ütőerejét egy nagy európai gazdasági programmal. Conte üdvözölte a bizottság javaslatát az államilag támogatott munkahelymegőrzési rendszerről (SURE), emellett minél gyorsabb támogatást sürgetett az egészségügyi rendszereknek, készpénz-injekciót a kis- és közepes vállalkozásoknak, közös európai adópolitikát és versenyképesség növelő lépéseket.Giuseppe Conte megfelelő eszköznek nevezte a Róma által
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 12:02
Koronavírus - Mario Monti: a németek elutasító magatartása az Európai Központi Bank függetlenségét veszélyeztet
eszköz az Európai Központi Bank (EKB) marad. "Ha pedig az EKB-ra nehezedik a piacok és a politika teljes nyomása, ez megváltoztathatja eddigi szerepét, és veszélyeztetheti függetlenségét, amely eddig elsősorban Berlinnek volt nagyon fontos" - jelentette ki Mario Monti.

Monti úgy látja, Olaszország is hibázik, ha kizárólag az úgynevezett közös adósságkibocsátáshoz, az úgynevezett koronakötvényekhez ragaszkodik, és nem nyitott más lehetőségre. Mario Monti a koronakötvények helyett az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak felhasználását szorgalmazta egészségügyi hitelrendszer kidolgozására.

Európai megoldásként az észak és dél közötti "kemény szembeszegülés" befejezését sürgette. Emlékeztetett, hogy egyre több német és holland szakértő, értelmiségi szorgalmazza ugyanezt, a többi között azzal az európai médiában közétett közös olasz-német felhívással, melyet Mario Monti is aláírt.

A 77 éves Mario Monti elmondta, hogy több mint egy hónapja nem mozdult ki lakásából az olaszországi
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 13:11
Koronavírus - Olasz kormányfő: "nem enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken"
találják" - mondta.

A kormányfő a korlátozások fokozatos feloldását "második fázisnak" nevezte, amelyben - tette hozzá - Olaszországnak "meg kell majd tanulnia együtt élni a vírussal". "Harmadik fázisnak" nevezte a - korábban július 31-ig elrendelt - vészhelyzetből való kilépést, és a társadalmi-gazdasági élet újraépítését.

Cunaminak nevezte a járvány következményeit az európai gazdaságban, melyekre az Európai Unió eddigi eszközei Giuseppe Conte szerint alkalmatlanok.

"Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) alkalmatlan szembeszállni ezzel a vészhelyzettel. Az ESM aszimmetrikus gazdasági sokk kezelésére született, miközben egy korszakváltó cunamit élünk át" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szélesebb eszköztárra és európai stratégiára van szükség.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedélyezett a sport- és edzési tevékenység, valamint a kisgyerekek sétáltatása. Egyenlőre minden marad úgy, ahogyan eddig volt - jelentette ki az olasz kormány vezetője.

A most
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 22:04
Az MNB július 1-jétől feloldja a rendszerszinten jelentős hitelintézetek tőkepuffereit
tevékenységének fenntartását, gazdasági növekedéshez való hozzájárulását - írja közleményében a jegybank.

Az MNB 2015 óta meghatározza a rendszerszinten jelentős hitelintézetek körét, 2017 óta pedig addicionális tőkekövetelményeket határoz meg számukra. A jegybank szerint a koronavírus-járvány okozta rendkívüli gazdasági körülmények miatt szükségessé vált a jelenlegi helyzet hitelpiaci hatásaiból fakadó rendszerkockázatok mérséklése, amit a tőkekövetelmények csökkentése támogathat. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa erre tekintettel, a pénzügyi stabilitás fenntartása céljából a hazai rendszerszinten jelentős intézmények számára előírt tőkepufferek átmeneti feloldásáról döntött, melynek értelmében 2020. július 1-től a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferráták 0 százalékra csökkennek.

A tőkepufferek feloldásával akár 4500 milliárd forint addicionális hitel kihelyezésére nyílik lehetőségük a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézeteknek, továbbra is támogatva a
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 15:52
Koronavírus - MNB: hosszabb távon 0 százalékon maradhat az anticiklikus tőkepufferráta
Közölték: az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) nem változtatott a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos mértékén. Az MNB által vizsgált indikátorok továbbra sem jeleznek túlfűtöttséget a hitelezésben.

A tőkekövetelmény növelése sem az irányadó hitel/GDP-rés, sem a kiegészítő információkat nyújtó ciklikus túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok szintje és dinamikája alapján nem indokolt. Az elérhető adatok alapján a gazdaság hitelezése az eddig megfigyelhető dinamikus hitelbővülés, az ingatlanpiaci folyamatok és az egyensúlyihoz közeli vállalati hitelezés mellett sem volt túlfűtött.

A ciklikus pozíció megítélését jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány kapcsán kibontakozó, a pénzügyi ciklust is befolyásoló gazdasági helyzet. Mindezekre tekintettel az anticiklikus tőkepufferráta jelenlegi 0 százalékos mértékének fenntartása 2020. április 1-jét követően is indokolt. A járvánnyal összefüggésben várható pénzügyi-gazdasági hatások miatt a
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 16:03
MNB: a monetáris tanács kész további likviditásbővítő intézkedéseket hozni
kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon változatlanul tartotta. Továbbá a 2020 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul, legalább 300-500 milliárd forinton tartotta, és ennek figyelembevételével határozza meg a jegybanki swapeszközök állományát. Az MNB az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítja annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának intézkedései a koronavírus-járvány pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklését célozzák. Az intézkedéscsomag csökkenti a bankok felügyeléshez kapcsolódó adminisztrációs terheit és átmeneti jelleggel rugalmas alkalmazást biztosít a prudenciális elvárások, így például a tőke jellegű előírások tekintetében. A jegybank ezen túl a makro- és mikroprudenciális szabályok megváltoztatásával erősíti a bankok tőkehelyzetét és biztosítja a bankok stabil finanszírozási szerkezetének
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 17:14
Koronavírus - Uniós pénzügyminiszterek: határozott, összehangolt lépéseket kell tenni a gazdasági sokk mérsékel
Kijelentették: a koronavírus-világjárványnak már most erősen negatív hatása van az európai gazdaságra. A további kihatások a járvány időtartamától, továbbá a nemzeti és az európai szintű intézkedésektől függnek.

A pénzügyminiszterek jóváhagyták továbbá az Európai Bizottság pénteken bejelentett javaslatát a Stabilitási és Növekedési Paktumban szereplő általános mentesítési záradék alkalmazásáról, amely lehetővé teszi a nemzeti kormányoknak, hogy az európai költségvetési keretrendszerre általában alkalmazandó költségvetési követelményektől eltérve válságkezelő intézkedéseket hozzanak.
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 20:06
Koronavírus - XXI. Század Intézet: Magyarország a második legstabilabb uniós tagállam
nehéz helyzetből kell megbirkózniuk a járvánnyal és a gazdasági hatásaival - írták.

Ezzel szemben Magyarországon a politikai stabilitás rendkívül erős, a kormánypártok támogatottsága 2006 óta töretlen - emelték ki.

Magyarországot sokkal jobb állapotban érte a mostani válság - folytatták -, mint a 2008-as globális gazdasági válság, amikor a politikailag instabil, eleve gyengélkedő gazdasággal rendelkező állam elsőként fordult az IMF-hez és más nemzetközi szervezetekhez segítségért.

A stabilitási rangsorban a harmadik és negyedik helyre - a szintén a visegrádi négyekhez tartozó - Lengyelország és Csehország került. A középmezőnyben helyezkedik el a meghatározó tagállamok közül Ausztria, Hollandia és Németország. Ezekben az országokban a politikai stabilitás mellett a gazdasági és társadalmi stabilitás is erőteljesen csökkent az elmúlt években - írták. Ebben a csoportban találhatók a balti államok is.

A kutatás alapján a legnagyobb bajban Spanyolország van, ahol 2019 novemberében négy éven
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 10:41
Képek, videók
Anyagi stabilitás elefánt
pacsakute
2015. szeptember 29. kedd, 20:37
Stabilitás-EZÜST
1vargaildyko
2015. augusztus 27. csütörtök, 08:48
Stabilitás és változékony
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:05
kikötő Carney romboló
mecsery
2010. június 09. szerda, 23:33
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.