Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 04:12 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pünkösd - A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: a Szentlélek eljövetelére, amitJézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítására és az "egész világra kiterjedő missziós munka" kezdetére.

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus - vagyis egyetemes - és apostoli - írták.

Hozzátették: a II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása.

Pünkösd vigíliáján, vagyis előestéjén "szerte a világban a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek" - fogalmaztak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 12:41
Címkék: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, egyház alapítására, saját nyelvén, nyelvek csodájával, különböző nyelven, első pünkösdkor,
Kommentek
I. János Pál pápa százhúsz kínai vértanút avatott szentté
2000-ben II. János Pál pápa százhúsz kínai vértanút avatott szentté. Zhao Rong Ágoston volt az első kínai származású pap, aki mártírhalált halt. 1746 körül született. A császári hadseregben szolgált, de látva az üldözést szenvedő keresztények állhatatosságát, kíváncsi lett az idegen vallásra. Megtért, és a papi hivatást választotta. Az evangélium megvallásáért és hirdetéséért letartóztatták, majd Csengtuban, 1815. január 27-én kegyetlen kínzások után kivégezték
maroka, 2020. július 09. csütörtök, 17:07
Borrell: az EU-Törökország kapcsolatok negatív tendenciáját vissza kell fordítani
rezsimek ezt a hozzáállást egyszerűen beleegyezésnek veszik, és szabadon folytatják a jogsértéseket, többek között a vallási kisebbségek ellen.

A politikus az uniót határozottságra és következetességre szólította fel a vallási kisebbségek védelme ügyében, és felkérte, hogy minden egyes alkalommal emeljen szót az üldözöttek védelmében, a bilaterális kapcsolatokban és a multilaterális fórumokon egyaránt.

Emlékeztetett arra is, hogy Európa számára elsősorban nem vallási kérdés az üldözött keresztények védelmében való fellépés. Hozzátette, hogy az üldöztetést elszenvedő közösségek, sajátos módon az üldözőikkel együtt, a világ minden részén egyszerűen úgy tekintenek Európára, mint lehetséges elsőszámú segítőjükre, a keresztény világ központjára, a keresztény örökség hordozójára.

Figyelmeztetett arra továbbá, hogy ha Európa a szélsőséges szekularizmustól vezérelve hallgat a vallási alapú diszkriminációról, üldöztetésről vagy népirtásról, amely az egyik legsúlyosabb emberi jogi jogsértés, azzal
velemenyezd, 2020. július 09. csütörtök, 12:51
Elég a nigériai keresztények elleni támadásokból!
kormányt, mert az elbukott elsődleges kötelezettségében, miszerint meg kell óvnia az állampolgárok életét, és azt fájlalta, hogy a halál immár a hétköznapok részévé vált. A püspökök a fuláni pásztorok ügyével kapcsolatban többször világosan kijelentették, hogy az erőszakot nem lehet pusztán a pásztorok és a földművelők közti egyszerű konfliktusként értelmezni. (Az elkövetők elsősorban a Boko Haram és a fuláni pásztorok közül kikerült harcosok, akik 2015-től terroristaakciókat hajtanak végre a földműves keresztények ellen.)
Az Európai Parlament idén január 16-i ülésén a nigériai helyzet ügyében elítélte a dzsihadista szervezetek által végrehajtott terrortámadásokat és a fuláni harcosok ,,földet vagy vért" politikáját, melynek során arra kényszerítik a földműveseket, hogy hagyják el birtokaikat, különben kivégzik őket. Az EP ezenkívül elítélte a keresztényekkel szembeni folyamatos diszkriminációt is Nigéria azon területein, ahol a saría törvényei uralkodnak.
A nigériai helyzetet
maroka, 2020. július 08. szerda, 22:39
Spányi Antal mutatott be szentmisét a vértessomlói búcsún
a tanúságtétel örömét, hogy ne legyen tartalmatlan az életünk, hanem az örökkévalóság örömét hordozó élet legyen. Legyünk hálásak, mint a két asszony, mondjuk el Istennek köszönetünket szavakkal, amelyek szívből fakadnak! Mutassuk meg hálánkat Istent dicsérő és Isten tanítását tettekben megvalósító életünkben! Akkor Sarlós Boldogasszony ünnepe nemcsak egy lesz a többi nap között, hanem tanításával elkísér bennünket folyamatosan. Erzsébet és a Boldogságos Szűz Mária imádsága tegyen bennünket igaz keresztényekké, akik megnyílnak az Isten kegyelme számára, erről tanúságot tesznek, és a kapott kegyelemért mindig hálásak Istennek."
Vértessomlóra 1734-ben került a Szűzanya kegyképe. 1736-ban Esterházy József a somlói erdő szélén álló kápolnát megnagyobbíttatta, és szentéllyel látta el. A hagyomány szerint a Boldogságos Szűz itt valóban sok bajba jutott ember fohászát meghallgatta. Az egyházi épített örökség védelme pályázaton ezért is nyerhetett a kegytemplom támogatást a szentély és kórus
maroka, 2020. július 08. szerda, 15:56
Az Olaszországban őrizetbe vett dzsihadista szerint Allah a járvánnyal bünteti a nyugati világot
harcosokat, a Nyugattal szembeni terrorakciókat. Fiatalkorúakat is toborzott a terrorista szervezetnek.

Nicola Ferrara, aki az Issa Ferrara nevet vette fel a déli Pugliából 2011-ben költözött Milánóba, ahol a többi között parkolóőrként dolgozott. A Katarban és az Egyesült Arab Emírátusokban 2015-ben tett útját követően radikálizálódott, elsősorban internetes felületeken hirdette az Iszlám Állam terrorista merényleteit. Felvételeket és felhívásokat osztott meg a világhálón, gyűlöletet hirdetett a keresztényekkel és a zsidókkal szemben. A férfit régóta megfigyelés alatt tartották.

Lehallgatott telefonbeszélgetéseiből kiderült, hogy a koronavírus-járvány olaszországi terjedésekor köszönetet mondott Allahnak a betegségért, mivel ezzel - a férfi szerint - féket vetett a szabados nyugati életstílusnak, megtiltva mindent, ami a radikális iszlám számára is tiltottnak számít, a több között, hogy a nyugatiak szabadon igyanak, dohányozzanak és mozogjanak.

A férfi kezdetben arab ruhákat viselt, később
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 12:42
A kicsi és a nagy az imában
kicsiért, kapja meg a nagyot. Akadályozzuk Istent abban, hogy nagy lelki adományokban részesítsen minket, melyeket készített nekünk, mert nem mondunk köszönetet a mindennapi ajándékokért. Úgy véljük, nem szabad megelégednünk a kis mértékkel mért lelki felismerés, megtapasztalás és szeretet ajándékaival, hanem arra kell törekednünk, hogy nagy dolgok után áhítozzunk (Jeremiás 45, 5). Aztán arra panaszkodunk, hogy nincs elég bizonyosságunk, erős hitünk, és gazdag tapasztalatunk, melyekben Isten más keresztényeket részesített, s e panaszainkat nagyon jámbornak tartjuk. Nagy dolgokért imádkozunk, s közben elfelejtünk köszönetet mondani a mindennapi kicsi (valójában egyáltalán nem kicsi!) ajándékokért. Hogy bízhat azonban Isten nagy dolgot arra, aki a kicsit nem akarja hálával fogadni kezéből? Mi lesz, ha nem mondunk köszönetet naponta a keresztény közösségért, melynek tagjai vagyunk, melynek talán nincsenek nagy tapasztalatai, nincs érezhető gazdagsága, van viszont sok gyengesége, kishitűsége, nehézsége. Mi pedig
kalmanpiroska, 2020. július 07. kedd, 19:14
Csaba testvér szentmisét mutat be 07.07 este 18 órától
Létünket meghatározó, mindkét identitásunkat megadó alapvető érték, szövetségkötésből született! Jézus Krisztusban Isten szövetséget kötött velünk, így mi keresztények bátran hirdetjük, hogy az Újszövetség népei vagyunk! S mint erdélyi székely magyar ember büszkén vállalom, hogy Árpád nagyfejedelem vérszerződésének gyermeke vagyok! Mindkét szövetségkötés él, a történelem homályában nem zárult le, az évezredek viszontagságában nem hunyt ki, nem halt meg, ma is nyitott és egyfelől a keresztség szentségében, másfelől az összetartozás tudatos vállalásával e nagycsaládnak részévé válhatunk! Szentmisénkben szeretnénk Istennel, egymással kötött szövetségünket megújítani, elmélyíteni, nagycsaládunkra Isten áldását kérni!

Videó
maroka, 2020. július 07. kedd, 13:00
Szép napot!Június 29. – miről nevezetes? Péter-Pál na
Péter, az első pápa eredeti neve Simon volt. Jézus adta neki a Péter nevet. Krisztus halála után ő került a keresztény vallás, az új vallás élére.

Szent Péter a Szent Koronán

Péter a halászok védőszentje, hiszen maga is halász volt, mielőtt Jézus tanítványai közé állt. A halászok régen ezen a napon tartották a céhgyűlést, a legény- és a mesteravatást. A lakatosok is patrónusuknak tekintették, mivel ábrázolásain a mennyország kulcsát tartja a kezében.

Szent Pál a keresztények ellensége volt, mígnem Damaszkuszba menvén megtért, s megkeresztelkedett. (Ennek ünnepe a Pál fordulása: január 25.) Az ő attribútuma a kard.

Szent Pál a Szent Koronán

Még egy kis néphagyomány:

Péter-Pál napját az aratás kezdőnapjaként tartották számon, időjóslás is tartozik a naphoz:
Péter és Pál érkezése, szakad a búza gyökere. Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

"Péter-Pál aratáskor elöl
koszegimarika, 2020. június 29. hétfő, 11:22
Képek, videók
KERESZTÉNYEK-S.jpg
katolikusokoldala
2017. május 24. szerda, 18:06
Jártak erre keresztények
gaazgezabandi
2008. május 10. szombat, 13:26
Szentlélek eljövetelének
cserhat3
2014. szeptember 17. szerda, 20:47
szentlelek_eljovetelen ek_
erzsikepuskas
2014. július 28. hétfő, 14:30
A szentlélek eljövetele.j
pacsakute
2013. május 19. vasárnap, 07:20
Szentlélek eljövetelének
lovagdamaerdosanna
2013. május 18. szombat, 23:00
SZENTLÉLEK ELJÖVETELE!.jp
hegyesne
2013. május 17. péntek, 13:21
Szentlelek eljovetele.jpg
szalai0913
2010. május 23. vasárnap, 10:03
Bethlen -Hága konferencia
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:01
Konferencia meghívó
azenujsagom
2017. március 27. hétfő, 04:50
Klebelsberg-konferenci a
furaila
2015. augusztus 22. szombat, 08:12
Nemzet és... konferencia
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
konferencia
janna53
2013. július 20. szombat, 23:41
országház konferencia f.
lacipecsenye
2012. augusztus 09. csütörtök, 21:57
Ori Feri Gold konferencia
sarkadykati
2012. június 12. kedd, 17:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.