Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 07:33 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúziójáról döntött a két párt küldöttgyűlése
A pártok határoztak arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások után indítják el, a választásokon pedig az Erdélyi Magyar Szövetség politikai szövetségben vesznek részt.

Csomortányi István, az EMNP elnöke a két párt együttes kongresszusa utáni sajtótájékoztatón elmondta: úgy ítélték meg, hogy a választási részvételüket tennék kockára, ha már az önkormányzati választásokra a fuzionált párttal készülnének. Nem biztos ugyanis, hogy addig sikerül lezárni a fúzió bírósági bejegyzését. Ezért döntöttek a politikai szövetség megkötéséről, melyet sokkal egyszerűbb jogi procedúrával lehet bejegyeztetni.

Mezei János MPP-elnök elmondta: a két párt politikai szövetségéről szerződést kötöttek, mely paritásos döntéshozást ír elő. A két párt elnöke a politikai szövetség társelnökei lesznek.

Az EMNP és az MPP mintegy száz-száz tagú küldöttgyűlése előbb külön-külön ülésezett. A zárt üléseken - az elnökök beszámolója szerint - egy-két ellenszavazattal, egy-két tartózkodás mellett fogadták el a fúzióra és a politikai szövetségre vonatkozó határozatokat. Ezeket a két küldöttgyűlés immár a sajtó jelenlétében tartott együttes ülésén is megszavazta. Itt egyetlen tartózkodással fogadták el mindkét határozatot.

A sajtótájékoztatón Mezei János MPP-elnöke úgy értékelte: a két párt arról tett bizonyságot, hogy fontosabbnak tartják a közösségi érdeket, mint az egyéni, politikai érdekeket. Hozzátette: abban bíznak, hogy a két párt összefogása felhajtó erőt ad a "nemzeti oldalnak", és be tudják bizonyítani, hogy 1+1 olykor 3 is lehet. Az MPP elnöke azt is hozzátette: nem gyengíteni, hanem erősíteni akarják az erdélyi magyar képviseletet, és eredményre próbálják sarkallni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is. Az MPP és az RMDSZ 2013 óta létező politikai együttműködéséről Mezei elmondta: ha lesz nyitottság az RMDSZ részéről, az új szövetségest is "behozzák a megállapodásba".

Csomortányi István EMNP-elnök elmondta: a két párt szervezeti hálózata kiegészíti egymást. Ahol egyik erős, a másik általában nem képvisel jelentős erőt. Ahol eddig versenyeztek egymással, ott békéltetési folyamat kezdődik. Hozzátette: számítanak rá, hogy ez helyenként nem lesz könnyű feladat.

A székelyudvarhelyi helyzetre vonatkozó kérdésre Mezei János elmondta: a szövetségi megállapodás tartalmazza, hogy az egyik pártból kizárt politikusokat nem fogadhatja be a másik párt. Székelyudvarhelyen négy évvel ezelőtt a két párt közös jelöltjeként választották polgármesterré Gálfi Árpádot, akit azonban tavaly nyáron az MPP kizárt a soraiból.

Csomortányi azt is elmondta, hogy megegyezésre törekszenek az RMDSZ-szel azokon a településeken, amelyeken csak a magyar összefogás hozhatja meg a sikert. Ezek között Marosvásárhelyt, Szatmárnémetit említette. Hozzátette azonban, hogy amiként az Erdélyi Magyar Szövetségben sincsenek alá- vagy fölérendelt felek, úgy az RMDSZ-szel is egyenrangú felekként kívánnak tárgyalni.

A két párt küldöttgyűlése együttes ülését levélben köszöntötte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A politikus úgy vélte: a fúzió kinyilvánítása az új erdélyi magyar egység fontos lépcsőfoka. Szimbolikus értékűnek találta, hogy az autonómiapárti erdélyi magyar politikai szervezetek egyesítik az erőiket. Örömét fejezte ki azért, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség megegyezésre törekszik a parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ-szel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 18. szombat, 19:52
Címkék: Erdélyi Magyar Néppárt, Magyar Polgári Párt, Erdélyi Magyar Szövetség, Csomortányi István, Mezei János MPP-elnök, Mezei János MPP-elnöke,
Kommentek
Az SZNT úgy értékeli: további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre
folyamatban levő európai polgári kezdeményezés esetében hosszabbítsák meg fél évvel a támogató aláírások gyűjtését. A hosszabbítást amiatt kérték az érintettek, hogy a koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett korlátozások ellehetetlenítették a kezdeményezés népszerűsítését és a papír alapú aláírásgyűjtést.

Az SZNT ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a halasztás egy javaslat, amit az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Közleményben üdvözölte a határidő kitolását az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is. A Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége reményét fejezte ki, hogy "az EU intézményei, valamint a magyarellenes erők nem gördítenek akadályt a határidő meghosszabbítása elé, és így az elkövetkező hat hónapban összegyűlhet a kellő mennyiségű szignó az eddig hiányzó országokból is".

A pártszövetség arra utalt, hogy a szabályzat szerint egy polgári kezdeményezés akkor érvényes, ha támogatására sikerül egy év alatt összegyűjteni
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 17:17
Az RMDSZ azt ígéri, továbbra is a nemzeti régiókért elindított polgári kezdeményezés sikerén fog dolgozni
Pénteki közleményében az RMDSZ emlékeztetett arra, hogy áprilisban közel 150 ezer - papíron összegyűjtött - aláírást adott át a kezdeményezőknek.

"Székelyföld, Partium és valamennyi, európai kisebbségek által lakott régió nagyobb figyelmet, gazdasági támogatást érdemel az uniós forrásokból. Ezeket a régiókat értékteremtő közösségek lakják, sajátos nyelvvel és kultúrával, gazdasági és társadalmi felzárkóztatásuk közös cél. Ezért az RMDSZ európai kapcsolatai mozgósításával a kezdeményezés sikerén fog dolgozni" - idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség közleménye.

Az RMDSZ közölte: európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében már márciusban kérte az Európai Bizottság illetékeseit, hogy hosszabbítsák meg a folyamatban levő polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének időtartamát. "Információim szerint a jövő hét végéig az EB olyan intézkedést kezdeményez, amely a határidőket meghosszabbítja. Ezt az Európai Parlamentnek
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 16:52
Elutasította a román szenátus a kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szóló törvénykezdeményezéseket
A 2004 júniusában benyújtott tervezeteket a képviselőházban még abban az évben leszavazták, de a végső döntés meghozatalára hivatott szenátusban azóta sem tűzték napirendre.

A keddi szenátusi szavazáson mindkét tervezetet 121:9 arányban vetették el, azokat csak az RMDSZ támogatta.

A törvényjavaslatokat kidolgozó - most már az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöki tisztségét betöltő - Toró T. Tibor az MTI-nek elmondta: a személyi elvű autonómia kerettörvénye lehetőséget teremtene Románia valamennyi számbeli kisebbségben élő nemzeti közössége számára, hogy igényelje és megkapja azokat a jogosítványokat, amelyek a kulturális identitása megőrzése szempontjából fontos személyi és kollektív jogok gyakorlásához szükségesek. Itt valójában a kulturális autonómiáról van szó - sommázta.

A második törvénytervezetben a magyar közösség személyi elvű autonómiájának statútumát fogalmazták meg, vagyis pontosították, hogy a "menüszerű" kerettörvényből milyen jogokkal szeretnének a magyarok
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 19:43
Az EMNT és az SZNT feljelentette uszításért Klaus Iohannis román elnököt
Az EMNT és az SZNT jogi hátterét biztosító Siculitas Egyesület Kincses Előd ügyvédi irodáját kérte fel a feljelentés megfogalmazására. A beadvány szerint a román államelnök április 29-i televíziós beszédében gyűlöletre és diszkriminációra uszított, ezt pedig a törvény bünteti.

A feljelentés a román büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok uszítását bármilyen módon arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. A feljelentők úgy vélték: jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai ellen irányult az uszítás. A jogszabály 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik.

A feljelentés, amelyet Tőkés László EMNT-elnök és Izsák Balázs SZNT-elnök írt alá, rámutat az államfő fellépésének társadalmi veszélyességére, és megállapítja: e magatartás nem maradhat megtorlatlan az igazságszolgáltatás
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 17:17
Az EMSZ szerint Klaus Iohannis politikájának lényegévé vált a magyarellenesség
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségre lépésével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség Klaus Iohannis hétfő délutáni kijelentéseire reagált. Az államfő ezúttal azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy olyan "párhuzamos közigazgatási törvénykönyv" elfogadását támogatja, amely - mint fogalmazott - "kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein", ez pedig "Székelyföld autonómiájához vezet".

Az EMSZ hangsúlyozta: a szabad nyelvhasználat, "mellyel az államelnök riogat", nem veszélyforrás, hanem Románia által elfogadott nemzetközi dokumentumokban is biztosított jog. A szövetség szerint a mostani tervezet semmivel sem biztosít több jogot, mint amennyit Románia a nemzetközi dokumentumok ratifikálásával már elfogadott.

"Megértjük, hogy a szász gyökereiről, kultúrájáról és nyelvéről lemondott Iohannisnak az anyanyelv mit sem jelent, mi azonban semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak feladni abbéli szándékunkat, hogy
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 17:02
Az EMSZ levélben kérte Donald Tusk EPP-elnököt, hogy lépjen fel "Klaus Iohannis gyűlöletbeszéde ellen"
A levél elküldéséről az EMSZ sajtóirodája számolt be vasárnap délután. Az EMSZ-t közösen vezető Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy vélte: a román államfő "által gyakorolt gyűlöletbeszéd" súlyosan rombolja a román-magyar kapcsolatokat.

"Meggyőződésünk, hogy az Európai Néppártnak világosan ki kell állnia az európai értékek mellett, és nem szabad tolerálnia az EPP politikai családjába tartozó állami vezetők gyűlöletbeszédét" - olvasható a társelnökök levelében.

A politikusok szerint Klaus Iohannist több cél is vezethette magyarellenes megnyilatkozásakor, ám azok mindegyike összeegyeztethetetlen az európai értékekkel. Lehetségesnek tartják, hogy a román államfő az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) lejáratása mellett "a román-magyar ellentét újbóli lángra lobbantására, valamint ezzel egy időben egyfajta hadiállapot bevezetésére törekszik". Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az államfő így próbálja felkészíteni az
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 16:46
Koronavírus - Erdélyi Magyar Szövetség: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium
Az erdélyi ellenzéki magyar pártok szövetségével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén a nyugati keresztény egyházak híveinek tömegei értették meg, a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek - helyesen - felülírtak eddigi szokásokat is.

Az EMSZ megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a román ortodox egyház és a bukaresti belügyminisztérium azon megállapodását, melynek értelmében az ortodox nagypénteken és nagyszombaton "lazítanak a kijárási korlátozásokon". Megállapította: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium, és a kijárási korlátozások enyhítése egyértelműen diszkriminatív a nem ortodox vallású román állampolgárokra nézve.

"Intézkedésével a román kormány egyértelműen kapitulált az ortodox egyház túlerejével szemben, mely egyrészt jól mutatja az utóbbi túlzott és veszélyes ráhatását a román államvezetésre" - állapította meg az EMSZ. Elképzelhetőnek
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 12:22
Szász Jenő: a magyar-magyar kapcsolatok sérültek Székelyudvarhelyen
által megszólaltatott Koszta Attila kijelentette, tavaly szeptemberben lépett ki az MPP-ből. Hozzátette: ügyvédre bízta a beavatkozási kérelem megfogalmazását, és nem is tudta, hogy az ügyvéd milyen törvénycikkelyekre hivatkozik a beadványban. Úgy vélte: egy helyi párt megjelenése megosztottságot és félrevezetést okozna a helyhatósági választásokon, és nincs szükség a székelyudvarhelyi magyarság megosztására.

Székelyudvarhelyen tavaly júliusban bolydult fel a helyi politika, amikor az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként megválasztott Gálfi Árpád polgármestert az MPP önkényes vezetéssel vádolta meg, leváltotta politikai tisztségéről, és a pártból is kizárta.

Gálfi úgy vélte: azzal vonta magára a párt vezetőinek haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő még polgármesterként kötött.

Január közepén az EMNP és az MPP létrehozta az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ), és döntött arról, hogy a két párt e
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 21:42
Képek, videók
erdélyi-magyar-néppárt .jp
feviroza
2015. március 14. szombat, 13:14
Gyergyódítró ; a Polgári-
farkas1945
2013. november 30. szombat, 14:03
Újpest Polgári fiú- és le
snbela44
2012. január 16. hétfő, 02:16
Újpest Polgári fiú- és le
sarkadykati
2012. január 16. hétfő, 01:36
polgáriné.jpg
zsokica45
2012. január 09. hétfő, 17:48
polgári lakás szobája
lovaszmarika
2011. május 24. kedd, 14:18
polgári2.jpg
hopihe96
2011. január 28. péntek, 22:27
polgári iskolai tabló.jpg
csilla663
2011. január 24. hétfő, 15:31
polgári iskolai bizonyitv
lacipecsenye
2011. január 05. szerda, 11:47
a polgári esküvö kezdése
korteica
2010. november 10. szerda, 10:30
Polgári után
vasledi
2010. november 07. vasárnap, 15:26
polgári esküvő2.jpg
goronrita
2010. augusztus 09. hétfő, 15:27
polgári esküvő.jpg
goronrita
2010. augusztus 09. hétfő, 15:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.