Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 08:29 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyűrűs tuskógomba
A gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea korábban, Armillariella mellea) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a pereszkefélék (Tricholomataceae) családjába tartozó faj.

Megjelenése

A gyűrűs tuskógomba csoportosan növő tömeggomba. A kifejlődött példányok kalapjának átmérője 10 centiméter körüli, színe változó árnyalatú, barna vagy sárga. Fiatalon kúposan zárt, később domború vagy lapos, aláhajló peremmel. A lemezek eleinte fehéresek, majd barnulnak, foltosodnak, kissé lefutnak a tönkre. A tönk általában 10-15 centiméter hosszú, fehéres vagy gyengén barnás, vastag gallérja a lemezeket eredetileg takaró burok maradványa. A hús a kalapban lágy, a tönkben fás, szívós. Szaga kellemes, íze nyersen kesernyés, fanyar.

Élőhelye
A gyűrűs tuskógomba kizárólag élő vagy elhalt fákon nő. Azok az egyedek, amelyek látszólag a talajból nőnek ki, a valóságban föld alatti gyökerekre vagy faágakra települtek. Ősszel, szeptembertől a leggyakoribb gombánk.

Felhasználhatósága

Csak a fiatalabb kalapokat gyűjtsük. Óvatosan fogyasszuk, mivel nyersen gyomor-, valamint bélpanaszokat okozhat. 20-25 perces főzést igényel, főzőlevét pedig öntsük le.

Kalap: 2-6-(9) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe púpos; széle áttetszően bordázott, lehet szabálytalan, lehetnek rajta burokmaradványok; felszíne apró, körkörös pikkelykékkel, nedvesen síkos; színe okkerbarna, higrofán, szárazon krémsárga, mézszínű, széle felé világosabb, a pikkelykék okkerbarnák vagy sárgák

Lemezek: sűrűk, fehérek, majd okkerbarnások, tönkhöz nőttek vagy lefutók

Tönk: 5-10 x 0,5-1,5 cm, hengeres, csoportos, lefelé fokozatosan szélesedő, okkeres, lefelé és öregen sötétedő, hosszanti barnás szálazottsággal, a múlékony, sárgás gallér vagy gallérzóna fölött hosszanti bordázottsággal

Hús: fehéres, vékony, kellemes gombaszagú és ízű

Termőhely és idő: elterjedt, gyakori, főleg lombos, ritkán fenyőerdőben, főleg tuskókon, augusztustól novemberig

Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-8,5 x 4,5-5 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel

Megjegyzés: Ehető, de csak 20-25 perces hőkezelés után. Más csoportosan növő tuskógombafajokkal téveszthető össze: a vörösbarnásabb, karcsúbb Armillaria ostoyae, a gallér nélküli Armillaria tabescens és más Armillaria fajokkal. Az Armillaria fajokat nehéz elkülöníteni, de hőkezelés után mindegyik ehető, ízletes.

Elkülönítő bélyegei:
mézszín
sárga, de múlékony gallér
főleg lombos tuskó.

Gyógyhatásai:
A gyűrűs tuskógombát a kínai népi gyógyászatban görcsoldóként régóta használják. Igen sokféle aktív anyagot mutattak ki ebben a gombafajtában a tudományos kutatások. Antibakteriális, antimikótikus hatást tulajdonítanak neki. Növeli a koszorú- és más erek véráteresztő képességét, lassítja a szívverést.
Szédülés, alváshiány, fülzúgás és sok betegség gyógyítására és megelőzésére tartják alkalmasnak.


lilagondolatok, 2016. február 10. szerda, 01:51
Címkék: gyűrűs tuskógomba, osztatlan bazídiumú, kifejlődött példányok, lemezek eleinte, tönk általában, lemezeket eredetileg,
Kommentek
Téli fülőkére már vadászhatunk!
ismerek.

Mellékhatásai:
A jelentős proteolitikus /fehérjebontó/ hatása miatt igen erőteljes vérrögoldó, ezért trombózis esetén házi alkalmazása tilos, ugyanis kimozdíthatja a vérrögöt, ez pedig halálos veszélyt jelenthet.

Hasonló fajok: Összetéveszthető vele a mérgező sárga kénvirággomba. Ennek lemezei azonban mindig zöldes árnyalatúak. Az ehető, csoportos, fán termő barna gombák közül hasonlít hozzá az ízletes tőkegomba, de az pikkelyes tönkű és galléros, valamint a gyűrűs tuskógomba. Ezek azonban erdei fákon nőnek. Az utóbbi kalapja szálkás-pikkelyes, tönkje galléros. Mindtől különbözik és jól felismerhető a téli fülőke azáltal, hogy tönkje bársonyos, kalapja ragadós és halszagú. Az ehető kerti tintagomba is csoportos, de kalapja kúp alakú és bordás, törékeny, tönkje fehér, le- mezei pedig megfeketednek. A rossz ízű rozsdasárga tőkegombának kalapja is, tönkje is pikkelyes.

Sárga kénvirággomba
lilagondolatok, 2016. február 09. kedd, 11:17
A vadon termő gombák felhasználásának veszélyeire figyelmeztet a Nébih
vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termő gombát felhasználását szakellenőri igazolás hiányában. Az igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell őrizni - tették hozzá.

Felidézték, hogy az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott, vadon termő gyűrűs tuskógombából készített polentától (puliszka). Azérintett vendéglő jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel az említett vadon termő gombát - írta a hivatal.

A gyűrűs tuskógomba,a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák ehetőek, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőr kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek - olvasható a közleményben.

A Nébih hangsúlyozta, a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát
velemenyezd, 2015. október 09. péntek, 12:17
Gomba eltevés
alkalmazása is. A felhasznált "segédanyagok" változatos, az egyéni ízlést tökéletesen kielégítő, sokféle felhasználást biztosító eljárások, receptúrák szinte végtelen számú változatát teszik lehetővé. A "segédanyagok" külön-külön is tartósító hatásúak, tehát együttes alkalmazásuk fokozza eljárásunk biztonságát, illetve megnöveli a készítmény eltarthatóságának idejét.

Az itt tárgyalt tartósításra elvileg minden étkezési gomba alkalmas. Legjobban a kemény húsú gombák, a rókagomba, a gyűrűs tuskógomba, a májusi pereszke, a lila pereszke, a fenyőpereszke, a szürke tölcsérgomba, a rizike, a galambgombák, a csiperkék és a laskagombák alkalmasak, de kitűnő készítményt kaphatunk a májgombából és a sárga gévagombából is. A sötét trombitagomba számos különleges savanyúság készítésére használható fel. A lágyabb húsú tinóruk kevéssé alkalmasak ilyen módszerrel történő tartósításra. Általános elvünk az legyen, hogy minden fajt sajátosságainak megfelelően tartósítsunk. Így például kitűnő savanyúság készíthető
siraz, 2012. november 01. csütörtök, 17:01
Felismeritek nagy biztonsággal az ehető gombákat?
nacsa66
Hárman írtuk, hogy valamelyest értünk hozzá.
Én konkrétan három éves korom óta szedek gombát, több kevesebb kihagyással. Erdő mellett nőttem fel. Mellé vettem még pár gombaszakkönyvet, beszélgetek gombaszakértőkkel.
Fiatalabb koromban többet.

hatibacsi
Csak annyit írtam, hogy ismerek jónéhányt.
A hosszú élet titka a következő:
Vagy vidd el bevizsgáltatni, vagy csak a teljes biztonsággal felismertet szedd le, pucoláskor a legkisebb kétely esetén is dobd ki, és alaposan főzd meg.
A magas aroma anyagúakat csak keverve edd, mert allergiás reakciót okozhat. Szürke tölcsér, zöld ánizs...
A termolabilis méreganyagot tartalmazóknál vagy ne edd, vagy tartsd be a legalább 15 perc főzési időt. Pl. változékony tinoru, barna gyűrűs tuskógomba..... Ami egyébként nagyon finom. :) Ha egy gombánál ismert, hogy ne edd a tönkjét, akkor az nem véletlen. Gyomorbántalmakat okozhat. Egyébként attól még szárítva, őrölve fűszernek kiváló. Nagy őzlábgomba, szegfőgomba,
vargamarga, 2012. március 09. péntek, 06:57
Téli fülőke
Téli fülőke

Jellemzés: Késő ősszel, télen, fán csoportosan termő, élénk rozsdasárga színű, ragadós kalapú, sötét bársonyos tönkű, halszagú gomba.

Kalap: Domború, később lapos, többnyire kicsiny, 3-15 cm, lehet nagyobb is. Színe élénksárga, élénk rozsdasárga, középen sötétebb.

Lemezek: Szélesek, tönkhöz nőttek, halványsárgák. A spórapor fehér.

Tönk: Megnyúlt, görbe, csövesedő. 4-10 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag. Színe felül sárga, lefelé fokozatosan sötétebb vörösesbarna, zöldesbarna, barnásfekete.

Hús: Halványsárga, rugalmas, a tönkben rostos, szívós. Szag és íz: Feltűnően halszagú.

Termőhely és idő: Kizárólag fák törzsén vagy tövén, kivágott fák visszamaradt tuskóján terem. Olykor magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó, élősködő gomba. Leggyakrabban akácfán, dión vagy vadgesztenyén él, ezért a házak körül utcán, udvaron és kertekben találhatjuk meg. Főleg októbertől egész télen
klerierzsi, 2010. augusztus 15. vasárnap, 23:52
Csupros tuskógomba
Csupros tuskógomba

Jellemzés: Csoportos növésű, világosbarna, pikkelyes kalapú gomba. Kissé lefutó lemezei is világosbarnás színűek. Gallértalan

Kalap: Domború, kissé kúp alakú, végül ellaposodó - de a közepén akkor is kúpos marad -, 2-8 cm széles. Színe halványbarnás, okkersárgás, rózsássárgás, világosbarna, sugaras rajzolatú és sötétebb apró szálkás pikkelyek díszítik, főleg középen. Széle idős korban kissé bordás.

Lemezek: Kissé lefutók, sűrűn állók. Csak kezdetben fehéresek, okkersárgák, hamar halványbarnák lesznek. Spórapora fehér.

Tönk: Karcsú, többnyire görbe, 5-12 cm hosszú, 3-10 mm vastag. A kalappal egyező rózsássárgás, világosbarnás vagy barna színű. Felülete rostos- szálas, gallérja nincsen.

Hús: A kalapban igen vékony, a tönkben rostos, szálakra foszló. Fehéres, világosbarnás színű.

Szag és íz: Szaga nem jelentős, az íze kissé fanyar, de nem
klerierzsi, 2010. augusztus 15. vasárnap, 15:05
Egészséglexikon-Gombamérgezés
galóca!

5. Csak kifejlett példányokat szedjünk, amelyeken jól felismerhetőek a gomba jellegzetességei.

6. Házalótól, zugárustól gombát nem szabad vásárolni, csak kijelölt, gombaárusításra engedélyezett helyen, és csak olyan árustól, aki gombavizsgálói igazolással rendelkezik.

7. A gombát alaposan meg kell sütni, főzni. Vannak olyan gombafajok, amelyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak fel, ehhez legalább 20 perc főzés szükséges (pl. gyűrűs tuskógomba).

8. Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor- és bélrendszeri tüneteket egyes személyeknél (pl. a szürke tölcsérgomba fogyasztásánál, az ilyen gombafajt javasolt keverten fogyasztani más ehető gombákkal).

9. Csak frissen készített gombaételt fogyasszunk, az állás során az ételben elszaporodó baktériumok gyomor- bélpanaszokat okozhatnak.

10. Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti
1vargaildyko, 2009. november 22. vasárnap, 14:30
Képek, videók
Gyűrűs tuskógomba
lilagondolatok
2016. február 10. szerda, 01:38
gyűrűs tuskógombába.jpg
basikele
2012. november 05. hétfő, 13:22
gyűrűs tuskógomba.JPG
opuntia
2010. október 13. szerda, 15:51
Gyurus tuskogomba
puszkata
2008. január 30. szerda, 07:34
20081114osztatlan15.jp g
idgie1975
2009. szeptember 01. kedd, 15:03
Diploma, saját példányom
furaila
2017. május 12. péntek, 16:08
A saját példányom
katereen
2007. július 30. hétfő, 09:38
Az én példányom
katereen
2007. július 30. hétfő, 09:21
Az én példányom :-)
katereen
2007. július 03. kedd, 11:59
lemezek.jpg
gigi55
2011. november 08. kedd, 19:15
általában.jpg
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 17:32
Általában....jpg
pacsakute
2013. augusztus 17. szombat, 07:45
az ember általában annyir
jakabgasparne
2009. január 29. csütörtök, 05:35
általában a kezem ilyen
rebi_24
2006. szeptember 01. péntek, 15:12
általában Csabi viszi sét
veronikavarosi
2006. június 04. vasárnap, 20:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.