Belépés
2019. december 08. vasárnap | 49. hét | 342. nap | 03:51 | Mária
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyógyító konyha
A GYÓGYÍTÓ KONYHA
15
Általános elvként leszögezhetjük, hogy ha az év mel
egebb szakában vagy meleg környezetben
növényi élelmiszereket használunk, az egyensúly k
edvéért válasszunk yinebb növényeket.
Ugyanígy, amikor hidegebb időszakban vagy hidegebb
környezetben választunk növényeket,
ezeket a yin környezeti tényezőket ellensúlyozni tu
djuk olyan diétával, amelyben magas a yang
kategóriába tartozó táplálékok aránya. Erősíthetjük
az élelmiszer yang jellegét, ha növeljük a
főzési időt.
cukor, méz, alkohol, kávé, tea

leg-yinebb
trópusi gyümölcs, paradicsom, padlizsán
tej, tejtermékek

kecsketej, kecskesajt, napraforgóolaj
gomba, spárga, krumpli, mérsékelt égövi gyümölcsök

yin
diófélék, leveles zöldségek
gumós zöldségek, retek, hagyma

kiegyensúlyozott
hüvelyesek, bab, lencse
barnarizs, köles, búza, rozs, zab
hajdina

yang
hal, baromfi
sós sajt

leg-yangabb
sertéshús, tojás

WAERLAND SZABÁLY
A svéd Are Waerland étkezési ajánlása a
biológiai órán alapszik. Az emberi szervezet
csak akkor tudja megfelelően feldolgozni a
táplálékot, ha a három szabályosan ismét-
lődő körforgás tökéletesen mûködik.

12 órától 20 óráig B táplálékfelvétel
(evés és emésztés)

20 órától hajnal 4 óráig B
asszimilálás (beépítés és
felhasználás)

hajnal 4Btıl déli 12 óráig B
eltávolítás, kiválasztás
Ha a hármas körforgás szabályát ötvözzük a
sheltoni ételkombináció
szabályaival, a
"
Testkontroll
ként" ismert Diamond-féle
táplálkozási módszert kapjuk.
Az első folyamatban, (4-12-ig) - a kiválasztás
időszakában - semmit nem ajánl fogyasztani,
csak gyümölcsöt, vagy gyümölcslevet.
A második folyamatban - a felszívás (12-20-
ig) - megkezdhető az aznapi evés, az étel-
kombinációkra vonatkozó szabályok
betartásával. Legfontosabb elve, hogy
fehérjét (húst, sajtot, tejterméket) ne fo-
gyasszunk együtt szénhidráttal (lisztfélék,
gabona, kenyér, cukor, méz). A zsiradék,
zöldség, gyümölcs egymással is, és külön a
fehérjével, és külön a szénhidráttal
társítható.
A harmadik folyamatban - beépítés idején
20-4-ig - már semmit nem javasol
fogyasztani. Ha mégis szükség lenne rá, úgy
gyümölcsöt, gyümölcslevet ehetünk.
SHELTON SZABÁLYA

Az ételféleségek kombinálhatóságán alapszik.
A fehé
rjetartalmúak nem társíthatóak
szénhidráttartalmúval, de mindkettő társítható zöld
ségfélékkel, gyümölcsökkel

A GYÓGYÍTÓ KONYHA

........................................................... A GYÓGYÍTÓ KONYHA


társítható étkek .................................. társítható étkek

szénhidráttartalmú táplálékok ........... zöldségek, gyümölcsök,...............fehérjetartalmú táplálékok

gabonák, magok és termékeik, ............olajok, zsírok...(főzelékfélék, .......hüvelyesek (szója, bab,
borsó, lencse),

kenyér, száraz tészták, krumpli,............. görögdinnye, aszalványok, . .........diófélék,
olajos magvak, gombák,

padlizsán, tojás, hal, baromfi
csicsóka, méz, cukor .......... .natúr zöldség- és "" 3"""..
""1 "" gyümölcslevek
"" 2 ""
"""1"""társítható 2el 2 társítható 3 -al 3 nem társítható 1-el


Az eddigiek alapján láthatjuk, hogy az ősi kultúrák
ban az egészséges hosszú életet a
gabonaalapú, zöldséggel, gyümölccsel, olajos magvak
kal kiegészített, részben nyersen
fogyasztott élelemben látták biztosítva. A modern t
udomány ezt alátámasztotta
kísérleteivel.
A GYÓGYÍTÓ KONYHA
17
A BETEGSÉGEK OKAI
Napjainkig most már kísérletek sorozata bizonyított
a, hogy betegségeink nagy részének oka a
szervezetben fellépő
anyagcserezavar
. A megzavart és elfajult anyagcsere oka a helytele
n
táplálkozás, érzelmi és fizikai feszültségek, stres
sz, ülő életmód. Ennek a láncnak a táplálkozás
részével foglalkozunk, mivel ez a könyv témája.
Táplálkozástól függő betegségek: cukorbaj, köszvény
, kóros elhízás, érelmeszesedés, zsírmáj,
májcirrózis, fogszuvasodás, hasnyálmirigygyulladás,
epehólyag gyulladás, alkoholbetegség,
reumatikus betegségek (reumatoid arthritis, poliart
hritis, lágyrész reumatizmus, M. Reiter, SPA,
artrózis, spondilarthrosis, tendinosis), krónikus b
őrbetegségek (ekcéma, neurodermatitis,
psoriasis, furunculosis...), perifériás keringési z
avarok, vénás keringési zavarok nyirokkeringési
zavarok, migrén, emésztőrendszeri betegségek (gyomo
r, bélhurut, székrekedés, diverticulosis,
fokozott fertőzési érzékenység....
Nézzünk egy példát:
a reuma, csontritkulás, meszesedés
tipikusan anyagcsere betegség. A
helytelen táplálkozás miatt a vérben húgysavkristál
yok és más anyagok - a mozgáshiány miatt
nem tudnak kiürülni, - lerakódnak az izületekben, é
s a lágy szövetekben. Ekkor fájdalom
keletkezik, melynek következtében még kevesebbet mo
zgatjuk, hiszen fáj. A kisebb mozgatás
még nagyobb pangást okoz, ami újabb lerakódást ered
ményez, és ezzel zárult az ördögi kör.
Szinte törvényszerû kísérőjelensége a reumának a
csontritkulás
.
A csontritkulás okai:
élettani igénybevétel nincs, nem mozgunk eleget. A
z izületekben a porcoknak nincs saját
vérellátásuk, mozgás közben a csontfejbıl diffundál
ódik át az ellátásához szükséges
tápanyag. Az izmokból is mozgás során "pumpálódik"
a vér, a tápanyagokkal, illetve az
eltávoztatásra szánt méreganyagokkal.
ásványianyag hiány, jelen esetben kalciumhiány

a hiány elıállhat a bevitel hiányából,

másodsorban, ha az ásványi anyagot ugyan bevittük,
de a felszívódása gátolt. (Például
a feketetea gátolja az ásványi anyag felszívódását.
)
túlzott foszforbevitel. Ez sok foszfortartalmú éte
l, hús, kakaó, csokoládé, ömlesztett sajt
fogyasztásától keletkezhet. A fölösleges foszfor ki
ürítése a szervezetbıl trikálciumBfoszfát
formájában történik a székleten keresztül, tehát 1
fölösleges foszfor, háromszoros B nem
felesleges B kalciumot visz magával.
A meszesedés
általában együtt jár a csontritkulással. Ez első ha
llásra ellentmondásnak tûnik.
Nincs mész, és mégis meszesedés van? A helyzet az,
hogy ha a kalcium elkezd ürülni a
szervezetből, lehet olyan hely, ahol úgy megritkul
a csont, hogy teherbíró-képessége csökken, és
mikrorepedések keletkeznek rajta. Az öngyógyító pro
gram beindul. A szervezet más helyről
odaszállítja a kalciumot, és szépen betapasztja a
"sebet", de eldolgozni nincs ideje, mert most ott
keletkezik repedés, ahonnan elvonta a meszet, és má
ris azzal kell foglalkoznia. Tehát egy-szerre
áll fenn csontritkulás, helyenként azonban a repedé
s kijavításához odaszállított mész "kupacban
áll", a csontfaló sejteknek nincs idejük a javításo
k elvégzésére. A folyamat folytatódik, egészen
addig, amíg nem adunk időt a szervezetünknek a rege
nerálódásra. A bajt okozó tényezőket ki kell
küszöbölnünk, a szervezetünket megerősíteni, és a h
elyes diéta segítségével a többi "magától"
helyrejön.

- Mi rotyog? - Fő az egészség.
A "bajt okozó tényezők kiküszöbölése" a káros étkek
elhagyását jelenti, tehát felszívódást gátló
élelmiszereket nem fogyasztunk, az életvitelünkben
,- főleg a mozgást tekintve - változtatásokat
hajtunk végre. A "szervezet megerősítése" pedig az
ásványanyagok felszívódó állapotban való
pótlását, az emésztés rendbehozását jelenti,
TERMÉSZETES ÉTELEKKEL
. Hogy ez mit jelent,
arra később még visszatérünk. Most tekintsük át - a
teljesség igénye nélkül - az egyes ásványi
anyagok és vitaminok szerepét, jelentőségét, és -
ami a könyvhöz leginkább kapcsolódik - mely
élelmiszerekből juthatunk hozzájuk.
A GYÓGYÍTÓ KONYHA
18
BIOELEMEK
Az ásványi anyagokat bioelemeknek is nevezzük, mert
nélkülözhetetlenek az élethez, akárcsak a
vitaminok. Szükség van rájuk a hormonok, enzimek fe
lépítéséhez is. És egy fontos dolog:
nemcsak a mennyiségük, hanem az egymáshoz való arán
yuk is fontos!
Néhány példa: ha 25 rész vasra nem esik 1 rész réz,
akkor a szervezet nem tudja felhasználni. A
csontban a kalcium és foszfor aránya 2:1 a kellő sz
ilárdság és rugalmasság miatt. Ha a kalcium-
magnézium aránypárban túl alacsony a magnézium, az
rákra hajlamosít.
KALCIUM
Feladata a szervezetben: Erıs csontokat és egészség
es fogakat biztosít, gondoskodik a
szabályos szívverésrıl, enyhíti az álmatlanságot, k
özremőködik a vas felszívódásában, segíti az
idegrendszer mőködését különösen az ingerületek átt
evıdését, a szervezetet védı falósejtek
mőködését is aktivizálja.
Felszívódásához D#vitaminra van szüksége, hiányában
túlérzékenységi reakciók léphetnek fel,
(allergia), gyengül a szervezet ellenállóképessége,
az érfalak gyengébbek, véráteresztı
képességük fokozottabb.
Legfıbb természetes forrásai: tejtermékek, szójabab
, mogyoró, dió, napraforgómag, bab,
zöldfızelékek, petrezselyemzöld, méz, mák, cékla, r
etek, brokkoli...
MAGNÉZIUM
Feladata a szervezetben: segít a depressziót leküzd
eni, segíti a szív# és keringési rendszert,
segít megakadályozni a kalcium lerakódását, a vese#
és epekövek keletkezését, fokozza a
stressztőrı képességet. Idegek és izmok mőködéséhez
nélkülözhetetlen. Fontos szerepe van a
vércukornak energiává alakításában.
Szükség van rá a normális kalcium#, nátrium#, káliu
m# és foszforegyensúlyhoz, valamint a C#
vitamin anyagcseréjéhez. Felszívódását a B#vitamino
k segítik, alkoholistáknál kiürül a
szervezetbıl.
Legfıbb természetes forrásai: füge, citrom, kukoric
a, mandula, dió, magvak, sötétzöld
fızelékfélék, teljesırléső kenyér, Graham#liszt, ba
rnarizs, zabpehely, hüvelyesek.
FOSZFOR
Feladata a szervezetben: elısegíti a növekedést és
a gyógyulást, energiát szolgáltat a
szénhidrátok és a zsírok anyagcseréje révén, csökke
nti az izületi gyulladásos fájdalmakat,
egészségesen tartja a fogínyt és a fogakat.
Legfıbb természetes forrásai: teljes gabonaszemek,
tojás, dió, magvak
CINK
Feladata a szervezetben: meggyorsítja a belsı és kü
lsı sebek gyógyulását, eltünteti a körmökrıl
a fehér foltokat, segíthet a meddıség és prosztatap
anaszok elhárításában, fokozza a növekedést
és a szellemi frissességet, csökkenti a koleszterin
lerakódásokat. Elısegíti az inzulin képzıdését,
fontos a vér stabilitásához.
Legfıbb természetes forrásai: búzacsíra, tökmag, to
jás, mustár, lencse, borsó, barnakenyér
KLÓR
Feladata a szervezetben: segíti az emésztést, megır
zi a ruganyosságot. Az ivóvizek klórozása
fertıtlenítésre szolgál. A növényi anyagok természe
tes bomlásából keletkezı szerves
humuszsavakkal a klór az ivóvízben rákkeltı klorofo
rmot képez. Kutatások szerint kapcsolat van
a klórozott víz fogyasztása és az emésztı#, illetve
kiválasztórendszer rákos megbetegedése
között. A klórozott víz fogyasztása tönkreteszi az
E#vitamint, és elpusztítja a bélbaktériumokat.
Ahol klórozott víz van, joghurt, és teljes ırléső g
abona, kenyér fogyasztása javasolt.
Legfıbb természetes forrásai: asztali só, olajbogyó
, tengeri moszat
KOBALT
Feladata a szervezetben: a B
12
vitamin alkotórésze,
a vörösvértestek képződésében vesz
rész.
Legfőbb természetes forrásai: tej, és a bélbaktériu
maink termelik, (valamint a B
12
tartalmú
feketenadálytı és lucernacsíra).
A GYÓGYÍTÓ KONYHA
19

RÉZ

Feladata a szervezetben: elısegíti a vas felszívódá
sát, nélkülözhetetlen a C vitamin
felhasználásához, fokozza a vérerek rugalmasságát,
javítja a sejtlégzést.
Legfıbb természetes forrásai: szárazbab és borsó, t
eljes búza, csiperkegomba, ribiszke

VAS

Feladata a szervezetben: a rézzel, kobalttal, mangá
nnal és C#vitaminnal együtt tud
hasznosulni, a B#vitaminok megfelelı képzıdéséhez s
zükséges, elısegíti a növekedést,
megakadályozza a fáradtságot, vashiányos vérszegény
séget, visszaadja a bır jó tónusát.
Legfıbb természetes forrásai: mák, dió, spárga, bab
, zabpehely, legjobban a
savanyúkáposztából tudja a szervezet felvenni.

MANGÁN

Feladata a szervezetben: nagymértékben fokozza a va
s hatását. Vas, réz és mangán
együttesen végzik a vérképzést, szükséges az enzime
k mőködéséhez, a pajzsmirigy
hormonjához. A kórokozók elleni védekezı#anyagok te
rmelésében vesz részt, támogatja a
máj és vese méregtelenítı munkáját. Elısegíti a nor
mális izomreflexeket, csökkenti az
idegek ingerelhetıségét.
Legfıbb természetes forrásai: dió, zöld levelő fıze
lékfélék, borsó, répa, szemes gabona,
cékla, petrezselyemzöld, az augusztusi friss zöldsé
gek.

KÁLIUM

Feladata a szervezetben: oxigént juttat az agyba, s
egít a test salakanyagainak kiüríté#
sében, vérnyomás csökkentésében, allergiában. A nát
riummal együtt szabályozza a
szervezet vízegyensúlyát, normalizálja a szív ritmu
sát, a sejtek belsejében található.
Gyógyszeres vízhajtáskor ürül. Ha a vízhajtást gyóg
yteával és zöldségfélékkel végezzük,
akkor káliumpótlásról nem kell gondoskodnunk, mert
ezek nem ürítik ki a káliumot a
szervezetbıl.
Legfıbb természetes forrásai: paradicsom, zsázsa, z
öld levelő fızelékfélék, napraforgómag,
krumpli, hüvelyesek, dió, mák

NÁTRIUM

Biztosítja az idegek és az izmok megfelelı mőködését
A sejtek közti térben helyezkedik el
túlnyomórészt. Általában túlfogyasztástól kell tartanunk.
Keménnyé teszi az ereket, magas
vérnyomást, vesebajt, agyvérzést okozhat. Egy hindu
közmondás szerint mindenki egy
sóadaggal születik. Ha azt elfogyasztottuk, meghalu
nk. Csökkenthetjük a
sófogyasztásunkat, ha étrendünkbe nagyobb rész nyer
s ételt iktatunk. (Bizonyára mindenki
észrevette, hogy például a nyers sárgarépát só nélk
ül élvezetesnek, megfızve viszont
sótlannak érezzük.) Kerüljük a sóval tartósított él
elmiszert, a konzerveket, mert azokban
sokkal több sót találunk a kelleténél.

KÉN

Feladata a szervezetben: az egészséges haj, bır és
körmök felelıse, segít az agy normális
mőködéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásába
n, a B#vitaminokban a szervezet
anyagcsere#folyamatait szabályozza.
Legfıbb természetes forrásai: szárazbab, tojás, káp
oszta.

SZILÍCIUM

Feladata a szervezetben: nagyobb mechanikai ellenál
ló képességet ad a kötıszövetnek,
inaknak, szalagoknak, csont, bır, haj állapotáért f
elel, immunrendszert erısít.
Legfőbb természetes forrásai: fızıtök, fokhagyma, k
arfiol, répa, saláta, uborka, zsurló,
apróbojtorján.

SZELÉN

Feladata a szervezetben: közömbösíti néhány rákkel
tő anyag hatását, így bizonyos daganatos
megbetegedésekkel szemben védelmet nyújt. Antioxidá
ns, lassítja a szövetek öregedését.
Legfőbb természetes forrásai: búzacsíra, korpa, hag
yma, paradicsom, brokkoli.

A GYÓGYÍTÓ KONYHA

20

VITAMINOK

A VITAMIN
A hámsejtek felelőse. A bőr, a gyomor-, a légutak-,
a bélcsatorna-, a belső üreges szerveket
bélelő nyálkahártya épségéért felelős, természetes
táplálkozás alkalmával A-provitaminként kerül
a szervezetbe, amit tárol, és szükség szerint tud á
talakítani az egészséges máj. Túladagolása
csak vitaminkészítmény formájában lehetséges. Zsírb
an oldódó vitamin. Az A-vitamin B-
vitaminokkal, D-vitaminnal, E-vitaminnal, kalciumma
l, foszforral és cinkkel együtt hat legjobban. A
májban tárolt A-provitamin (az A-vitamin elővitamin
ja) felszabadulásához cinkre van szükség.
Feladata a szervezetben: segíti a szemet, megrövidí
ti a betegségek idıtartamát, segít eltüntetni
az öregségi foltokat, egészségesen tartja a bırt, a
hajat, a fogakat, a fogínyt. Segít megvédeni a
C vitamint az oxidáció ellen.
Legfıbb természetes forrásai: sárgarépa, zöld és sá
rga színő fızelékfélék, tojás, tejtermékek,
sárga gyümölcsök, sütıtök, sárgabarack, cékla. Fels
zívódása függ az együtt elfogyasztott
zsiradéktól.
B
1
VITAMIN
(TIAMIN)
Feladata a szervezetben: segíti a szénhidrátok emés
ztését, javítja a szellemi tevékenységet,
fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív norm
ális mőködését. A cukorfogyasztók,
dohányosok, alkoholisták többet igényelnek, mert ná
luk gyorsan elbomlik.
Legfıbb természetes forrásai: barnarizs, zabliszt,
Graham#liszt, legtöbb zöldségféle
B
2
VITAMIN
(RIBOFLAVIN)
Feladata a szervezetben: támogatja a bırt, hajat, k
örmöt, elısegíti a száj, ajak, nyelv
gyógyulását, javítja a látást, anyagcserében közrem
őködik. Stresszállapotban megnı az igény,
hı és savak hatására nem megy tönkre.
Legfıbb természetes forrásai: tej, élesztı, leveles
zöldfızelék, gabonafélék, búzacsíra, barna
kenyér, gyümölcsök.
B
3
VITAMIN
(NIKOTINSAVAMID)
Feladata a szervezetben: szénhidrát anyagcsere, sej
tlégzés, májvédı hatású.
Legfıbb természetes forrásai: teljes gabonamagvak,
zöldbab, borsó, karalábé, tej, élesztı
B
5
VITAMIN
(PANTOTÉNSAV)
Feladata a szervezetben: ıszülést késlelteti, máj,
bél és a bır funkcióit javítja.
Legfıbb természetes forrásai: tej, teljes gabonamag
vak, élesztı, rizskorpa, barnarizs
B
6
VITAMIN
(PIRIDOXIN)
Feladata a szervezetben: fehérje anyagcsere, vérkép
zés, megakadályoz ideg- és
bőrbetegségeket.
Legfıbb természetes forrásai: búzakorpa, búzacsíra,
káposzta, tej, tojás
B
12
VITAMIN
(HIDROXOCOBALAMIN)
Feladata a szervezetben: elısegíti a vörösvértestek
képzıdését és regenerálódását, így
megelızi a vérszegénységet, fokozza a gyermek növek
edését és étvágyát, növeli a szervezet
energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, j
avítja a koncentráló#, emlékezı# és
egyensúlyozó képességet.
Legfıbb természetes forrásai: tojás, tejtermék, luc
ernacsíra, feketenadálytı

B13VITAMIN
(OROTSAV)
Ásványi anyag transzport#vitamin, felfedezése jelen
tıs elırehaladást jelentett az ásványi
anyagokkal való gyógyítás területén. Felismerték, h
ogy a szervetlen ásványi anyagoknak szerves
molekulákhoz kell kötıdniük, hogy jól felszívódhass
anak és eljuthassanak rendeltetési helyükre a
szervezetben. Midın az orotsav ásványi anyaggal köt
ıdik, az orotsav sója # kálcium#ororát,
magnézium#ororát, kálium#ororát, stb. # képzıdik. S
tabil szerves kötés nélkül a szervetlen ásványi
anyagoknak csak 1#9 %#a szívódik fel.
Legfıbb természetes forrásai: gyökérzöldségek, tejs
avó

A GYÓGYÍTÓ KONYHA
21
B
17
VITAMIN
(AMYGDALIN)
Feladata a szervezetben: Pusztítja a ráksejteket, a
normális sejtekre nem mérgező. Számos
kutató rákellenes vitaminnak tartja.
Legfőbb természetes forrásai: köles, csírázó lucern
a, lencse, almamag, sárgabarackmag,
szilvamag, körtemag, keserûmandulamag (naponta 5-10
szem).

B Mit rágcsálsz? B Almamagot.
B Mire jó? B Fejleszti az agyat, okosít.
B Adsz belőle? B 20.B forint egy szem.
B Jó, adj ötöt. ......B De hiszen ezért már egy
kiló almát kaptam volna,
annak pedig sokkal több magja van! B Na látod, hogy
okosít!

FOLSAV
(FOLACIN)
Feladata a szervezetben: elősegíti a fehérjék anyag
cseréjét, nélkülözhetetlen a vörösvértestek
képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához.
Véd a bélparaziták, és az ételmérgezések
ellen.
Legfőbb természetes forrásai: sötétzöld levelû főze
lékfélék, sárgarépa, tojássárgája,
sárgabarack, tök, bab, teljes búza- és rozsliszt.

C VITAMIN
Feladata a szervezetben: szabályozza a sejtanyagcse
rét, érleli a vörösvérsejteket, résztvesz a
mellékvesehormon képzésében, növeli a szervezet ell
enálló erejét a fertızı betegségekkel
szemben, immunanyagok termelését segíti, a falósejt
ek baktériumokat bekebelezı képességét
növeli, stressz ellen véd. A dohányzás bontja, a st
ressz fogyasztja a C vitamin készletet! Napi
adagja 60 mg, de minden szál elszívott cigaretta 25
150 mg C vitamint tesz tönkre! Segít
megakadályozni a nitrozaminok (rákkeltı anyagok) képződését.

Legfıbb természetes forrásai: friss zöldség, gyümölcsök,
savanyított káposzta, paprika,
lucernacsíra, karfiol, krumpli, feketeribiszke, cit
rusfélék. A C#vitamin hőérzékeny, de csak a
szintetikus C vitamin bomlik le már 70 C fokon, az
élő táplálékban más anyagokkal együtt fordul
elő, amelyek védik. Ezért például a csipkeszörp holott
főzve készül mégis tartalmaz C vitamint.

D VITAMIN
(KALCIFEROL)

Feladata a szervezetben: a bélbıl való kalciumfelvé
telt és a csontépítést szabályozza. Növényi
olajokban elıvitaminja található, ami a napfény hat
ására # a szervezet szükségletei szerint #
alakul át D#vitaminná. Túladagolása káros, de csak
gyógyszerrel lehetséges.
Legfıbb természetes forrásai: csiperkegomba, zabpeh
ely, tejtermékek, olajosmagvak, hidegen
sajtolt olajok.

E VITAMIN
(TOKOFEROL)

Feladata a szervezetben: megırzi a fiatalságot, kés
lelteti az oxidáció miatt bekövetkezı
öregedést, az A#vitaminnal együtt védi a tüdıt a le
vegıszennyezıdés károsító hatásai ellen,
megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve
elısegíti azok oldódását, mérsékli a
fáradtságot, gátolja az izületek körüli hegesedések
keletkezését. "Termékenység#vitamin".
Legfıbb természetes forrásai: búzacsíra, szójabab,
növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, teljes
gabonamagvak.

F VITAMIN
(LINOLSAV)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a kol
eszterin lerakódását az artériákban,
egészségesen tartja a bırt és a hajat, kalciumot ju
ttat a sejtekbe, segíti a fogyást a telített zsírok
elégetése révén.
Legfıbb természetes forrásai: hidegen sajtolt növén
yi olajok, (búzacsíra#, napraforgó#, szója
mogyoróolaj), dió, mandula, avokadó, busából készít
ett halolaj#kapszula, Ligetszépe olaj.

K VITAMIN
(FILLOKINON)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a bel
sı vérzéseket. Mérsékli a túlzott
menstruációs vérveszteséget. Elısegíti a megfelelı
véralvadást, résztvesz a protrombin
képzésében.
Legfıbb természetes forrásai: joghurt, lucerna, szó
jaolaj, leveles zöldfızelékek, paradicsom,
káposzta, bélbaktériumok is termelik

A GYÓGYÍTÓ KONYHA
22
P VITAMIN
(PERMEABILITÁSI VITAMIN)
Feladata a szervezetben: megakadályozza, hogy az ox
idáció tönkretegye a C#vitamint, erısíti a
kapillárisok falát, ezáltal véd a véraláfutások ell
en, segít a fertızésekkel szembeni rezisztencia
kialakulásában.
Legfıbb természetes forrásai: citrusfélék (citrom,
narancs) terméshéjának fehér rétege és a
gerezdek elválasztó fala, sárgabarack, hajdina, sze
der, cseresznye, csipkebogyó, fekete ribiszke.

U VITAMIN
(METILMETIONIN)
Feladata a szervezetben: elısegíti a gyomor és a bé
lrendszer sérült nyálkahártyájának a
regenerálódását, gyomor# nyombélfekély.
Legfıbb természetes forrása: nyers káposzta

Sok vitamint a beleinkben lakó baktériumok előállít
anak. Sajnos az antibiotikumok
tönkreteszik a bélflórát, ezért ilyen esetben a vit
aminok pótlásáról célszerû gondoskodni,
illetve a bélflóra mielőbbi helyreállítása érdekébe
n lépéseket kell tennünk.

A GYÓGYÍTÓ KONYHA
23
A TÁPLÁLKOZÁS ALAPSZABÁLYAI
Az eddigiekből már sejthetjük, hogy egészségünk ala
pja a táplálékunk. Tehát, ha gyógyulni
akarunk, - vagy egészségesek akarunk maradni - át k
ell tekintenünk eddigi táplálkozási
szokásainkat, és ahol hiányosságot tapasztalunk, ot
t változtatnunk kell a cél érdekében.

Az optimális táplálkozás
első
és legfontosabb alapelve, hogy
TERMÉSZETES
ÉTELEKET
együnk. Az ember természetes környezetében, termész
etes körülmények között termő,
permetezés, mûtrágya nélkül, természetes állapotban
fogyasztott élelem számít természetesnek.
Ebben az állapotban sokkal több vitamint, ásványi a
nyagot, életfontosságú enzimeket tartalmaz.
Ugyanúgy az állati termékeknek - tej, sajt, vaj, to
jás - egészséges állatoktól kell származniok,
amelyeket organikusan termelt takarmányon tartanak
és nem mesterségesen tenyésztik
hormonok, antibiotikumok és mérgező vegyszerek segí
tségével. Az antibiotikumok átmennek az
állatok tejébe, a gyógyszerérzékenyek nagy ártalmár
a. De az egészségesekben is rezisztencia
alakul ki az antibiotikumokra, és ha nekik lenne sz
ükségük antibiotikus kezelésre, az már ha-
tástalan lesz, akkor is ha addig őnáluk még nem alk
almaztak antibiotikus kezelést.

Második
szabály, hogy élelmiszereink
TELJES ÉRTÉKÛEK
, komplettek, finomításmentesek
legyenek. Például a Graham-liszt, a barnakenyér, a
barnarizs, a krumpli teljes értékû, szemben a
fehér liszttel, fehér kenyérrel, fehér rizzsel, kru
mplipehellyel, melyek nem teljes értékû élelmi-
szerek. Ezek finomított koncentrált termékek, a fon
tos tápértéket elvesztették. A teljes értékû
ételek azok az egyszerû ételek, amelyek még mindazo
kat a tápértékeket tartalmazzák, amit a
természet beletett, minden vitamint, ásványt, enzim
et.

Harmadik
szabály, hogy ételünk
ÉLÕ TÁPLÁLÉK
, és a lehető legfrissebb legyen. A főzés
az enzimeket teljesen elpusztítja, az ásványi anyag
ok a főzővízbe kioldódnak, sok vitamin
elbomlik. Lehetőleg sok nyers ételt fogyasszunk, va
gy főzés helyett inkább pároljuk, ha főzzük,
akkor a főzővizet is használjuk fel. Tehát inkább l
evest fogyasszunk, ne öntsük ki a hasznos,
kioldódott anyagokat. (Kísérleteket végeztek, mely
szerint a kizárólag főtt étellel etetett kísérleti
állatok rövid időn belül artritiszt kaptak.) A gyü
mölcsöket is célszerû nyersen fogyasztani, aszalva
tárolni, nem főzve és nem konzerválva. A főzés mind
en enzimet teljes mértékben elpusztít,
ezenfelül sok vitamint is kisebb-nagyobb mértékben
károsít. A nyers ételeknek tisztító hatásuk van
az emésztő és kiválasztó rendszerre. Megelőzik a sz
ékrekedést, ami az eltávozni rendelt
anyagokból az oldott anyagok visszaszívódásával jön
létre, mivel hosszabb ideig tartózkodik a
vastagbélben, mint kellene. A visszaszívódott méreg
anyagok fejfájást, pattanásokat okoznak,
vagy lerakódnak a szervezetben.

Negyedik
szabály:
MÉREGMENTES
ételeket fogyasszunk. Ezt saját kertünkben termelt
zöldségfélékkel, gyümölcsökkel, vagy biotermesztésb
ől származó élelmiszerekkel érhetjük el.

KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND
. Itt a jelen időig elterjedt nézetet kell felülbír
álni, miszerint
minél több fehérjét kell fogyasztani. Ez nem így va
n, általában fehérjemérgezésben szenvedünk!
Például a kevés fehérjét fogyasztó mormonok között
fele annyi sincs a beteg emberek száma. Igaz
ők nem fogyasztanak alkoholt sem, és nem dohányozna
k. A legújabb kutatások szerint az állati
fehérjében szegény, természetes szénhidrátokban gaz
dag étrend az egészséges. A kie-
gyensúlyozott étrend nyers gyümölcsökből, zöldségfé
lékből, dióból, magvakból, teljes
gabonafélékből, tejtermékekből áll. Kiegészítő étel
ek csírázó magvak, hidegen sajtolt növényi
olajok, méz.

További szabályok, melyek kísérleteken alapulnak,
hogy a kismértékû
ALULTÁPLÁLTSÁG
növeli az élettartamot, csökkenti a degeneratív bet
egségeket. Tehát, sohase együk degeszre
magunkat, a jóllakás előtt kicsivel hagyjuk abba. A
tényleges szükségleten felüli táplálék
méregként hat a szervezetben, megzavarja az emészté
st, bélrenyheséget, gázképződést,
tökéletlen asszimilációt és egyéb anyagcserezavarok
at okoz. Erjedést és rothadást kelt a
belekben és valósággal mérgezi a szervezetet.

Végül nem csak az fontos, hogy mit eszünk, hanem a
z is, hogy hogyan. Fontos szabály az
ALAPOS RÁGÁS.
Célszerû minden falatot 30-szor megrágni, és nyáll
al alaposan elkeverni. A
szénhidrát-emésztésnek már a szájban el kell kezdőd
nie, különben zavarokat szenved az
emésztés. A nyál enzimjeinek időt kell biztosítani,
és elérést a falat egyre kisebb részeihez is a jó
a-nyagcseréhez. Sok ember "nem bírja" a tejet. Nos,
ha kipróbálják, hogy a tejet nem isszák,
hanem "eszik", azaz kortyonként megforgatják a szá
jukban, valószínûleg nem okoz többé
problémát.

Fontos még a
NYUGODT, DERÛS LÉGKÖR
az étkezés során. Szépen terített asztalnál,
gyújtsunk mécsest, vagy gyertyát. Hideg, fázó lábba
l se kezdjünk étkezni. (Ha ezeket nem tudjuk
biztosítani, inkább hagyjuk ki az étkezést.) Fontos
még
ÉTELÜNK HÕMÉRSÉKLETE
. Sem a túl
hideg (fagylalt) sem a forró étel nem egészséges. A
z enzimek és emésztőnedvek csak optimális
hőmérsékleten mûködnek jól. Ha a hőmérsékleti optim
umtól eltérünk, a mûködésük csökken vagy
leáll, ami emésztési zavarokat, hurutokat o-kozhat,
felszívódási nehézségek támadnak, és az
emésztetlen étel rothadni kezd a beleinkben. Tartsu
k be ezeket a szabályokat, akkor az így
elfogyasztott étel egészségünket szolgálja


AZ ÍZEKRÕL
Az ősi távolkeleti népek gyógyító szerepet tulajdon
ítottak az ízeknek. Szerintük: ,,...Az ízek
segítenek a bioenergiák harmóniáját megőrizni. Ha
valamelyik íz túlteng, az energiahiányt, illetve
energiatúlsúlyt okozhat, végső soron betegséghez vezethet.

A SAVANYÚ
Ha túl sok savanyút fogyasztunk, az
elárasztja a májat, és kiszárítja a lépet.
Sok savanyútól zsugorodik az izom, és
kifordulnak az ajkak. A máj túlzott
energiáját savanyúval tudjuk csökkenteni,
a csökkent energiáját csípőssel erősíteni.
(citrom, narancs, áfonya)
A KESERÛ
A keserû megszikkasztja a lépet, fokozza a
szétáradást a gyomorból. A sok keserû
hánytató, kiszárítja a bőrt és kihullasztja a
hajat. A szív bioenergiája sóssal
erősíthető, és édessel csökkenthető.
(citrom, narancs, komló, kálmos, fehér
üröm)
AZ ÉDES
Az édes habzsolása elfojtja a szivet,
megbontja a vese egyensúlyát. Az édes
ellepi a gyomrot, bioenergiája gyenge lesz,
nem tud felszállni, emiatt visszahat a
szívre. (banán, szőlő, szilva)
A CSÍPÕS
A sok csípős ernyeszti az izmokat és a
véredényeket, elbánik az ősenergiával, és
a szellemmel. A bőrt károsítja. A tüdő
bioenergiáját tehát savanyúval erősítjük,
csípőssel, fanyarral csökkenthetjük.
(paprika, bors, gyömbér, torma, mustár,
vöröshagyma, fokhagyma)
A SÓS
Túl sok só zsugorítja a kötőszövetet,
kifárasztja a nagy csontokat, és lefékezi a
szivet, a sok sós befagyasztja az ereket,
és elváltoztatja az arcszínt. ..." (minden,
amiben só van)
++++++++
Az ízek diagnosztikai segítséget is adhatnak, ha ,,
belülről" kapjuk. Ha valaki édes, tésztás ízt érez,
az a lép bioenergia hiányát jelzi, a sós íz a vese
energiazavarára utal. A máj-energia
csökkenésekor a szájban savanyú ízt érez a beteg. A
szívkoszorúérgörcs is gyakran jár együtt
keserû szájízzel.
A távolkeleti népek az ízeket - a fûszerek segítség
ével - az ételek elkészítésénél gyógyításra
használják. Így a beteg nem tablettákat szed, hanem
előírásszerûen elkészített (ízesített) ételeke


A GYÓGYÍTÓ KONYHA
25
EGÉSZSÉGROMBOLÓ ÉTKEK, ÉS AMIT HELYETTE
AJÁNLUNK
A FEHÉRCUKOR
A cukor létfontosságú energiaforrásunk. Sajnos cuko
rként szinte csak a tiszta kristálycukorhoz
lehet hozzájutnunk. A kristálycukorral az a legnagy
obb baj, hogy nagy mennyiségben, koncent-
ráltan használjuk fel értéktelen, üres élelmiszerei
nkhez. A cukornak a kiegyensúlyozatlan
energiája a sok üres élelmiszer elfogyasztása során
elhízáshoz vezet, romlanak a fogak, és a
gyomorban megerjedő cukor a vér elsavasodását okozz
a.
Így - bármilyen furcsán hangzik is -
a szervezet alultáplált lesz. Sajnos az ember rabja
lehet ennek az üres, értéktelen élelmiszernek,
és már nem is vágyik többé a kiegyensúlyozott, tápe
gész táplálékra. Az elsavasodás azután
székrekedéshez, reumához vezet.
A cukor csökkenti a fehérvérsejtek cselekvőképesség
ét,
ezáltal az immunrendszert gyengíti,
és hozzájárulhat megbetegedésünkhöz. A cukor szerve
zetünkben egészségesek esetében
szőlőcukorrá, majd piroszőlősavvá bomlik, ami vízzé
és széndioxiddá oxidálódik. Ha azonban az
oxidációban szerepet játszó B
1
-vitamin elégtelen mennyiségben van jelen, vagy nin
cs elég oxigén
a reakcióhoz, akkor a piroszőlősav felszaporodik a
vérben és a szövetekben. A piroszőlősav
méreg. Tünetei: fáradtságérzés, szorongó érzés, fél
elem, szellemi munkaképesség-csökkenés. Ez
következik be akkor is, ha egyszerre túl sok a lebo
ntandó cukor mennyisége. Sok cukrot
tartalmaznak az üdítőitalok. Ne fogyasszuk! A kóláb
an lévő foszforsav és magas cukortartalom
károsítja a fogzománcot. Koffeintartalma magas, egy
pohárnyi körülbelül egy kávénak felel meg.
Gyerekeknél erős szívdobogást okozhat, csökkenti a
koncentrálóképességet.
Ajánljuk, hogy a nagyon fontos energiaforrást, a gy
ümölcscukrot természetes formában vegyük
magunkhoz. A legédesebb gyümölccsel sem fordulhat e
lő, hogy "túlegyük" magunkat. Tehát
bármilyen bőven fogyasztja is valaki a gyümölcsöket
, sem az elhízás veszélye, sem a túlzott cu-
korfogyasztás ártalmai nem fenyegetik. A gyümölcsök
ben ugyanis a cukor mellett ott van még a
sokféle vitamin, ásványi anyag, bontó enzim, és ros
tanyag.
A MÉZ
Az áttérést a fehércukorról a mézre kezdhetjük barn
acukorral. A barnacukor a finomított
cukorgyártás egyik részterméke, amikor még tartalma
z enzimeket, tehát valamivel egészségesebb
a finomított cukornál. Ha megszoktuk az ízét, áttér
hetünk a mézre. A méz segít az erőnlét és a
szellemi frissesség megőrzésében, nyugtató hatású,
csökkenti az idegfeszültséget, este egy
pohár mézes víz nyugodt elalvást biztosít. Erős fiz
ikai munka esetén a vércukorszint csökken, a
vizelettel foszfátok és kloridok távoznak a szervez
etből, csökken a teljesítőképesség. Rendszeres
mézfogyasztás mellett a gyerekek vörösvérsejtjeinek
száma gyorsabban nő. A méz
foszfáttartalma, vasvegyületei és egyéb nyomelemei,
a réz, a kobalt, a folsav is elősegítik a vas
felvételét a szervezetbe. Háziszerként a mézet mele
g tejbe vagy hársfateába keverve meg-
hûléseknél használják. A méz a májmûködést is elős
egíti. Kitûnő glükogénképző. A glükogén a
májban felhalmozott, azonnal mozgósítható energiata
rtalék. A méz méregtelenítő hatása is
jelentős.
A különböző virágokról gyûjtött mézek speciális hat
ással bírnak.
Az akácméz
enyhíti a köhögést és fertőtlenít, használ gyomors
avtúltengésnél.
A hársfaméz
idegcsillapító és fertőtlenítő, köhögés, hörghurut
, álmatlanság ellen, görcsoldóként
használják. A zsírlerakódást, érelmeszesedést gátló
hatása miatt is hasznos.
A menta virágjából származó mentaméz
felfúvódást gátló, erősítő, gyomorszáj-, epe-, gyo
mor- és
bélgörcsöknél görcsoldó hatású.
A káposztavirág-méz
folyadékháztartási zavarok esetén fogyasztandó.
Az almavirág méze
a szívizmokra hat jótékonyan.
A szelídgesztenye
virágának méze genitális gyulladásoknál hasznos és
fokozza a potenciált,
visszértágulat, tromboflebitis, vérszegénység csökk
entése, kimerülés, legyengült állapotban,
étvágytalanságnál jó.
A hajdina méz
erősítőszer, a bőrképződést javítja.
A levendula méze
nyitott sebekre, álmatlanságnál, vesepanaszoknál s
egít.
A lucernaméz
csecsemőknek adható





kannalidia, 2015. május 03. vasárnap, 00:27
Címkék: hármas körforgás, második folyamatban, könyv témája, csontritkulás okai, bevitel hiányából, ásványi anyagot,
Kommentek
Regenor-Kurkuma
hydrophob (víztaszító) jellegű, nehezen felszívódó, ezért az 5% hatóanyagból kb. csak a fele szívódik fel, és még így is hatásos. A Worcester-mártás és a curry, mustár fűszerkeverékek alkotórésze. A kurkuma nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként is közkedvelt (thai tulipán).

Kurkuma: az egyik legfontosabb

Gyógyhatása csak az utóbbi évtizedben vált ismertté, főleg ízületi betegségekben. India: a hagyományos gyógyászatban több ezer éves múltú ájurvédában a legfontosabb gyógyító szer. Indonéziában jamu néven ismerik. Minden gyógynövények királynője, több, mint kétmilliárd ember használja naponta. Japánban, Kínában a leghatásosabb máj-méregtelenítőként használják. A nyugati szakirodalom szerint az egyik legfontosabb gyógynövény a Földön.

Biocom: töményen, bioperinnel

A Biocom Turmeric 95%-s kurkumin kivonatot tartalmaz, tehát rendkívül tömény kurkumin tartalmú. A kurkumin egy polifenol, ami sok gyümölcsben, zöldségben megtalálható. (Szent-Györgyi
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 20:30
Házi hajnövesztő-erősítő praktikák
felmelegítve alkalmazza.

Rozmaring olaj
A hajhullás kezelésére a középkor óta használt olaj, amelyet a rozmaring fűszernövény desztillációjával nyernek. Segíti a sejtosztódást, tágítja a vérereket, így javítja a vérkeringést. Gyorsítja a haj növekedését és vitalizálja is azt. Samponjába vagy balzsamjába keverve is használhatja, vagy fejbőrébe masszírozhatja olívaolajjal vagy teafaolajjal elegyítve.

Zsályaolaj
A hajhullás kezelésén túl a pattanások, ráncok, és emésztési zavarok gyógyítója. Almaecettel vagy rozmaringolajjal kombinálva alkalmazza.

Levendulaolaj
Az alopecia kezelésére használt olaj, amely a haj növekedésének segítése mellett az álmatlanságot és a stresszt is kezeli. Azonos arányban keverjen össze levendula-, rozmaring-, kakukkfű-, és jojoba olajakat, masszírozza fejbőrébe, fejét fedje be egy zuhanysapkával, majd egy óra hatóidő után mossa le.

Jojoba olaj
A jojoba olaj hidratáló hatása miatt közismert. A haj növekedését a fejbőr
pacsakute, 2019. augusztus 06. kedd, 23:51
Kurkuma gyógyhatásai
A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ayurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

Hatóanyaga a kurkumin, ennek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatása - ilyenek többek között: a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer és a máj védelme, vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében, valamint a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerepe, vagy a meglévő melanoma sejtek elpusztítása. A kurkumin tulajdonképpen egy antioxidáns hatású anyag, a polifenolok családjába tartozik és természetes formájában a kurkumában található, melyet sok növény eredetű
pacsakute, 2019. július 20. szombat, 23:09
Gyógynövény kisokos
gyerekként szülei. Sokunk polca tele van mindenféle gyógynövénnyel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, hogy mire használhatjuk és milyen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vannak.



Akár tudatunkon kívül is gyógyíthatjuk magunkat, enyhíthetjük a betegségek tüneteit. Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segítik szervezetünk megfelelő működését, még akkor is, ha nem gyógynövényként tekintünk rá és nem tudunk gyógyító hatásairól. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket. Nézzünk most néhány gyógynövényt és fűszert, melyek egészségügyi hatásai vitathatatlan.

Acsalapu

Kalaplapu, nagy szattyú (Petasites hybridus). Hegyvidéki patakok mentén, forrásos, vizenyős helyeken terem, évelő növény. Hatása elősegíti a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító. Teáját légzőszervi
suzymama, 2019. július 01. hétfő, 10:50
A 8 legrégebbi antibiotikum
meghatározásának érdekében.

Oregánó
Az olasz konyha alap fűszere, nem csak tésztaételeink ízesítésére kiváló, de támogatja az emésztést és fogyást is. A növényben található karvakrol olaj felveszi a harcot a fertőzést okozó baktériumokkal. Az oregánóhatásos a candida ellen, de az influenzás tünetek jelentkezésekor szintén ez legyen az első dolog, melyet alkalmazunk.

Almabor-ecet
Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhattunk, olvashattunk az almaecet és az almabor-ecet gyógyító hatásáról. Antibiotikus és fertőtlenítő tulajdonságai vannak, lúgosítja a szervezetet. Gyomorégésre savkötő gyógyszerek helyett alkalmazhatunk almaecetet. Csökkenti a koleszterinszintet, besegít a fogyásba és a rák megelőzésére is ajánlják. Helyileg sterilizálása, fertőtlenítésre szintén használható.

Méz
Amellett, hogy megédesíti az életet, gondolta volna, hogy a mézet az ókori rómaiak a csatamezőn megsérült harcosaik ápolására is használtak? Antibakteriális hatását a sebgyógyításban és
suzymama, 2019. június 05. szerda, 07:39
Fenyőszirup köhögésre
megmaradjon!)

Megköszönöm Földanyának, hogy a növényt felnevelte, táplálta és ellátta a különböző hatóanyagokkal, hogy az az én és családom egészségét szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!

Hálás vagyok Földanyának, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!

Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!

Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis ,,hála szövegét", érdekes dolgok jutnak
lilagondolatok, 2019. május 14. kedd, 14:34
A haj növesztését segítő módszerek
felmelegítve alkalmazza.

Rozmaring olaj
A hajhullás kezelésére a középkor óta használt olaj, amelyet a rozmaring fűszernövény desztillációjával nyernek. Segíti a sejtosztódást, tágítja a vérereket, így javítja a vérkeringést. Gyorsítja a haj növekedését és vitalizálja is azt. Samponjába vagy balzsamjába everve is használhatja, vagy fejbőrébe masszírozhatja olívaolajjal vagy teafaolajjal elegyítve.

Zsályaolaj
A hajhullás kezelésén túl a pattanások, ráncok, és emésztési zavarok gyógyítója. Almaecettel vagy rozmaringolajjal kombinálva alkalmazza.

Levendulaolaj
Az alopecia kezelésére használt olaj, amely a haj növekedésének segítése mellett az álmatlanságot és a stresszt is kezeli. Azonos arányban keverjen össze levendula-, rozmaring-, kakukkfű-, és jojoba olajakat, masszírozza fejbőrébe, fejét fedje be egy zuhanysapkával, majd egy óra hatóidő után mossa le.

Jojoba olaj
A jojoba olaj hidratáló hatása miatt közismert. A haj növekedését a fejbőr
pacsakute, 2019. április 10. szerda, 01:14
Tyúkhúr (Stellariae): vesekőre, epekőre, koleszterinszintre
Közönséges gyomnövény, minden eső után képes csírázni, egy évben többször is. Sekélyen gyökerezik az ültetvényekben, jelenléte nem biztos, hogy káros. A virágzó szárát gyűjtik. Teája vese és epeműködést serkentő házi szer. Kőoldó hatása is ismert.

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, nyirkosabb, megmunkált talajokon, erdőkben, ugarokon élő egy- vagy kétéves növény. Baromfiak kedvelt csemegéje. A tyúkhúrt, népies nevén csillaghúrt, csibehúrt, bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti - virágzás előtti - része kiváló főzelék-alapanyag lehet.

Mit tartalmaz?

A drog (Stellariae herba) szaponint, sókat, illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is.

Mit gyógyít a tyúkhúr?

- A gyökerét távolítsuk
pacsakute, 2019. április 07. vasárnap, 18:43
Képek, videók
Gyógyító konyhai fűszerek
pacsakute
2014. július 08. kedd, 22:17
Örök körforgásban
sanci81
2018. július 01. vasárnap, 17:30
Végtelen körforgásban
sanci81
2018. május 16. szerda, 17:42
Az élet körforgása - kép.
anci-ani
2017. július 08. szombat, 16:01
A víz körforgása.jpg
pacsakute
2013. július 21. vasárnap, 16:59
körforgás.jpg
szelgyongyi
2013. április 14. vasárnap, 15:42
Körforgásban.gif
suzymama43
2012. április 25. szerda, 20:43
hazugság_körforgása
juditmama
2011. december 01. csütörtök, 19:39
Egy kis körforgás.gif
suzymama43
2011. május 30. hétfő, 19:36
Örök körforgás
alimera
2009. október 14. szerda, 15:50
körforgás
zsokaoldala
2009. október 09. péntek, 17:44
Pénz körforgása
milan0112
2009. június 24. szerda, 22:52
korforgas.jpg
vicker26
2008. március 30. vasárnap, 08:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.