Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 14:04 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói ......
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
2018. május 17. csütörtök
Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat május 17-én, csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról.
A négynapos útra induló zarándokokat Varga Lajos váci segédpüspök, a zarándoklat lelki vezetője áldotta meg, és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta.
Soltész Miklós kiemelte: a csíksomlyói búcsú és a zarándokvonat közösséget teremt, amire nagy szüksége van most Európának és a világnak. Örömét fejezte ki, hogy a vonaton több mint 250 fiatal is utazik, köztük Dél-Amerikából, a diaszpórából, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezettek. Az államtitkár arra kérte a zarándokvonat utasait, hogy közvetítsék a kereszténység örömét és szépségét, ezzel is erősítve az összetartozást a magyarok és más nemzetek között, eljuttatva az üzenetet Románia és az ortodoxia felé is.
A Boldogasszony vonatot Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják. A zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek; harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt, a búcsú egyik legnagyobb keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz.
Az ünnepi szentmise helyi idő szerint 2018.05.19 - 12.30-kor (közép-európai idő szerint 11.30-kor) kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben - szónoka Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.
Csíksomlyón az első búcsújárást a hagyomány szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
Forrás: Magyar Kurír
maroka, 2018. május 17. csütörtök, 12:04
Címkék: Varga Lajos, Soltész Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Marian Adam Waligóra, Jasna Góra-i, János Zsigmond,
Kommentek
Soltész: az elmúlt években tovább erősödött a lengyel-magyar barátság
19, Medugorjéba tartó lengyel zarándok halt meg Balatonkeresztúrnál, amikor egy körforgalomban felborult a buszuk. Ennek emlékét egy kicsi, nehezen észrevehető Szűz Mária-szobor őrzi a helyszínen.

Elmondta: néhány napja a magyarországi lengyel közösség egy 150 ezer forinttal járó díjat adott át neki, és ő ezt az összeget a buszbalesetben meghalt lengyel zarándokok emlékhelyének megújítására, egy nagyobb szobor állítására ajánlja fel.

A kezdeményezéshez csatlakoztak a Fekete Madonna zarándokvonat szervezői és a pálos szerzetesek is.

Soltész Miklós hozzátette: az emlékhely megújítása apró gesztus, amely "kifejezi és tovább erősítheti a két nép lelki közösségét, egymás iránti szolidaritását".

A zarándokvonat lelki vezetője, Székely János szombathelyi megyés püspök arról beszélt: a két nép történelmének számos közös nagy alakja van, mint például Szent László király - akinek édesanyja lengyel volt, Szent Hedvig, a lengyelek talán legnépszerűbb királynéja -, vagy Báthory István, Bem
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 08:51
Világháborús centenárium - A keleti front hadszíntereire indul történelmi különvonat
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kiemelte: Galícia területén sok osztrák és magyar katona harcolt, ezért azon a területen sok első világháborús hős nyugszik. Ezek mellett az ezeréves lengyel-magyar barátság miatt döntöttek úgy, hogy idén Lengyelországba indítják el a MÁV Nosztalgia - a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával megszervezett - történelmi zarándokvonatát.

Az államtitkár elmondta: 350 temetkezési helyen nyugszanak első világháborúban elesett magyar honvédek.

A Galícia Expressz július 15-én Budapestről indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint, például Limanowát, Gorlicét, Rzeszówot és Przemyslt.

Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) parancsnoka kiemelte: a Galícia Expressz útja megemlékező és kegyeleti út is egyben. Mint mondta: nem volt olyan család, amely ne lett volna érintett az első világháború szenvedéseiben. Minden első
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 12:31
A Boldogasszony-zarándokvonat útja 05.18
2018. május 18. péntek 10:20
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony-zarándokvonat Nagyváradot, Kolozsvárt és Marosvásárhelyet érintette május 17-én. A zarándokokat minden állomáson ünnepélyesen köszöntötték
A nagyváradi állomásra csütörtökön délben futott be a Boldogasszony-vonat. A zarándokokat Böcskei László megyéspüspök és Fodor József általános helynök fogadta. A főpásztor a zarándokok imájába ajánlotta a nagyváradi egyházmegyét, és Isten áldását kérte további útjukra és életükre.
A vonat délután, több mint negyven perces késéssel érkezett Kolozsvárra, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a zarándokokat. Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás ,,mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében". Hozzátette: ,,Napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt
maroka, 2018. május 18. péntek, 22:13
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A négynapos útra induló zarándokokat az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta. A híveket a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg
.
koszegimarika, 2018. május 17. csütörtök, 15:08
Jövőre is indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével péntek hajnalban érkezik Budapestre.

A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy, 16 kocsiból álló szerelvényként indul tovább Erdélybe. Az "össznemzeti zarándokvonatot" a Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony húzza majd.

A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székely családoknál szállásolják el - tette hozzá.

Mező Tibor elmondta: a zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak.

Ezt követően a Csíksomlyó Expressz zarándokai Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 12:53
Magyarországra kerül a czestochowai Fekete Madonna koronájának mása
ünnepélyesen fogadják a koronát, és koronázzák meg vele a Fekete Madonna ikonmásolatát. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mond szentmisét.

A Jasna Gora-i kegyhely kápolnájában tartott szerdai misén Waclaw Depo érsek mellett Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrált. Az érsek megáldotta a koronát, mielőtt átadta Soltész Miklósnak, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának. A szertartáson részt vett a Fekete Madonna zarándokvonat 800 utasa, továbbá Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló.

Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nap folyamán megemlékeztek - a 800 zarándok részvételével - Jerzy Popiuleszko lengyel papról és vértanúról, akit 1984-ben a kommunista politikai rendőrség utasítására öltek meg, és ugyancsak fejet hajtottak az 1940-es katyni mészárlás, továbbá a 2010-ben bekövetkezett szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emléke előtt.

Soltész Miklós kiemelte, hogy a zarándokvonat tovább
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 17:33
Elindult Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat
államtitkár utalt a két ország történelmének közös szereplőire. A Szent László-évben a Lengyelországban született király példáját emelte ki: Szent László szerette hazáját, befogadta azokat, akik kopogtattak, de keményen, szigorral és határozottan lépett fel azokkal szemben, akik ellenséges szándékkal érkeztek - mondta.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: ma nagy szükség van az Árpád-házi királyok példájára, akik Magyarországot védték és mentették, valamint megtartották a kereszténységben.

A zarándokvonat indulásánál Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete azt mondta: a Fekete Madonna különleges szerepet tölt be a lengyel kultúrában és történelemben. A nagy svéd háború után a megmenekülés miatti hálából 1656-ban Lembergben János Kázmér lengyel király Máriának ajánlotta fel országát, ahogyan tette ezt jóval korábban Szent István magyar király is. A lengyelek meggyőződése, hogy országuk addig van biztonságban, amíg a Fekete Madonna jelen van Jasna Gora kegyhelyén - tette hozzá a
velemenyezd, 2017. június 26. hétfő, 07:40
Képek, videók
Zarándokvonat
lilagondolatok
2015. május 24. vasárnap, 11:37
Szeged-Boldogasszony temp
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:46
sarlós boldogasszony0702.
maroka
2018. július 01. vasárnap, 21:57
SZKV-Boldogasszony sgt..j
agica2004
2018. június 29. péntek, 20:48
Pilisszántó Boldogasszony
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
boldogasszony1.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 17. vasárnap, 10:10
boldogasszony.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 17. vasárnap, 10:10
boldogasszony33.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 14. csütörtök, 09:51
Boldogasszony.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 14. csütörtök, 09:51
csíksomlyói szűzanya.jpg
maroka
2019. január 13. vasárnap, 14:32
csiksomlyoi_bucsu-023_ 342
menusgabor
2018. november 28. szerda, 21:44
csíksomlyói passió.jpg
maroka
2018. augusztus 18. szombat, 20:16
Csíksomlyói zarándoklaton
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 13:39
Csíksomlyói segítő Szűzan
irmus
2017. május 14. vasárnap, 10:45
Csíksomlyói Madonna
furaila
2017. március 25. szombat, 21:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.