Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 22:51 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az első félévben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól.

Az európai áramlásszervező Eurocontroltól kapott adatok alapján a IATA azt írta, az első félévben 47 ezer percet késtek a járatok, ami 133 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért szint. A késéseket többnyire a légtér túlzsúfoltsága, illetve a kevés légiforgalmi irányító miatti kapacitáshiány okozza.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Címkék: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, légiforgalom Magyarország, magyar légiforgalmi, átrepülő forgalom, európai átlagnak,
Kommentek
Cséfalvay: az OECD szerint romlottak a világgazdaság kilátásai
gyorsítani".

A szervezet az idénre várt 1,6 százalékos növekedés után jövőre 1,9 százalékos javulást prognosztizál az eurózónában.

Az OECD a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését 3 százalékra csökkentette, jövőre pedig 3,6 százalékot vár. Júniusban 3,1, illetve 3,8 százalékosak voltak a prognózisok.

Kínában idén 6,7 százalékos növekedést vár az OECD, ami 0,1 százalékkal kisebb mint a júniusi előrejelzés, jövőre pedig 6,5 százalékos növekedés várható, ami a júniusban előrejelzettnél 0,2 százalékkal kevesebb. "A kínai belső fogyasztás és a kínai gazdaság importigényének csökkenése kihat a globális gazdaságra is" - hívta fel a figyelmet Cséfalvay Zoltán.

A fejlett gazdaságok közül továbbra is az Egyesült Államok teljesít a legjobban: az idei (2,4 százalékos) és a jövő évi (2,6 százalékos) növekedése továbbra is erős marad, és az OECD szerint is lassan itt az ideje a kamatemelésnek a belgazdasági indikátorok alapján. Az amerikai kamatemelés azonban jelentős turbulenciát okozhat a
velemenyezd, 2015. szeptember 16. szerda, 14:32
Továbbra is reális a 2,4 százalékos hiánycél az NGM államtitkára szerint
megoldások, amelyek törvénymódosítás nélkül is lehetségesek - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a GDP második negyedévi, vártnál kedvezőtlenebb alakulása miatt felülvizsgálja-e a kormány az idei növekedésre vonatkozó várakozását, azt mondta: az első félévi adatok alapján továbbra is reálisnak tartják a 3 százalék körüli növekedést. Hozzátette, a második negyedévi GDP-adatokat befolyásoló mezőgazdasági adatok nem voltak tényszámok, lehetnek olyan szegmensek, amelyek az év hátralévő részében az előrejelzettnél jobban teljesítenek.

Banai Péter Benő az NGM által szerdán publikált részletes adatokat kommentálva - ami szerint az államháztartás központi alrendszerének 2015. július végi halmozott hiánya az előzetesen közöltekkel megegyezően 894,1 milliárd forint volt -, kifejtette: bár a hiány az időarányos mértéket tekintve meghaladja az éves terv 100 százalékát, de tavaly még magasabb volt időarányosan a központi rendszer hiánya, és tavalyelőtt is 90 százalék feletti volt. Az említett két évben
velemenyezd, 2015. augusztus 19. szerda, 14:32
Stagnált a légi áruforgalom júniusban
A genfi székhelyű szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a csökkenő kereskedelem és az előrejelzettnél alacsonyabb globális gazdasági növekedés okozza a hónapról hónapra kisebb mértékű áruforgalom-növekedést.

A legnagyobb forgalmat bonyolító régiók mind csökkenésről számoltak be júniusban: Ázsia-Óceániában 0,3, Észak-Amerikában 3,3, Dél-Amerikában 1,6 százalékkal mérséklődött a szektor teljesítménye az előző év júniusához viszonyítva, ezt ellensúlyozza a Közel-Kelet 15,3 százalékos és Afrika 6,7 százalékos bővülése.

Az első féléves adatok azt mutatják, hogy a nemzetközi áruforgalom 3,9 százalékkal, a belföldi pedig 0,7 százalékkal haladta meg a 2014. első félévi szintet.

Tony Tyler, a szervezet elnöke szerint jelenleg stagnál a piac, és az első félévi adatok "kiábrándítóak", de bíznak abban, hogy a második félévben felpörög a gazdaság, de szerinte a bizalmi indexek és a rendelésállományok adatai rosszak.
velemenyezd, 2015. augusztus 05. szerda, 15:32
Kovács Árpád: az államháztartás GDP-arányos hiánycélja 3 százalék alatt marad
Kedvezőnek nevezte, hogy a munkajövedelmekhez kapcsolódó adókból és járulékokból a munkaerőpiac szerény élénkülésének köszönhetően a múlt évinél magasabb összeg folyhat be. Többet költenek, és jóval többet takarítanak meg az emberek, ez részben az előrejelzettnél is magasabb bérkiáramlásnak, valamint annak tulajdonítható, hogy az úgynevezett kisadókat a tervezettnél kevesebben választották - tette hozzá.

Pozitívan értékelte, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek is dinamikusan emelkednek az előző évihez viszonyítva, a költségvetési előirányzattól azonban elmaradnak, elsősorban a tervezettnél lényegesen alacsonyabb infláció és a fogyasztásbővülés szerényebb mértéke miatt.

Az állam tulajdonosi részesedésvásárlásairól kifejtette: az amúgy is "kifeszített" költségvetés forrásaiból tervezett vállalati részesedésvásárlások ugyan az uniós módszertan alapján számított eredményszemléletű egyenleget valószínűleg nem növelik, mivel a befektetéssel arányos, jövedelmező tulajdoni részesedést
velemenyezd, 2014. szeptember 11. csütörtök, 19:46
EU-prognózis - Elemzők: reális képet fest a magyar gazdaságról az előrejelzés
amely szerint az átlagos éves infláció az idén 1,2 jövőre azonban már 2,8 százalék lehet. Balatoni András szerint 2015 végén 3 százalék közelébe emelkedhet a fogyasztói árindex. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar eszközök reálkamata nagyon "vékony", kérdésesnek nevezte, hogy meddig tartható ez fenn.

A 2015-ös növekedési kilátásokról elmondta: a választások előtti optimizmus, illetve a sok költségvetési beruházás felhajtja a belső keresletet 2014-ben, de jövőre már a bizottság által előrejelzettnél mérsékeltebb növekedésre lehet számítani; a kibocsátási rés bezárul 2015-ben, és lassulhat a GDP-növekedés.

Balatoni András elmondta: az is reális, hogy a magyar növekedést a jövőben nem a nettó export, hanem a belső kereslet élénkülése húzza majd. Hozzáfűzte: a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2014-ben és 2015-ben a bizottsági előrejelzésnek megfelelően mérséklődhet, ami azt jelzi, hogy a gazdaság ciklikus pozíciója változik, egyensúly közeli állapotba kerül a
velemenyezd, 2014. február 25. kedd, 16:13
Rekordmagasságban az euró a vezető devizákhoz képest
A dollárral szemben tizennégy havi csúcsra emelkedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama: egy euró 1,3528 dollárt ért délelőtt tizenegy óra körül. Egy euróért 123,56 japán jent adtak, amire közel három év óta nem volt példa. Tizennégy havi csúcsra erősödött az euró a fontsterlinghez képest is, délelőtt egy euró 85,87 pennyt ért, a legtöbbet 2011. december óta.

Elemzők rámutattak: kedvező nemzetközi hangulatban az euró tovább erősödhet, mert a várakozások szerint az előrejelzettnél jobb lesz a szerdán ismertetendő negyedik negyedévi amerikai GDP-adat, és a Fed is meghagyja gazdaságösztönző intézkedéseit.

Európában az javítja a hangulatot, hogy az Európai Bizottság szerdán publikált adatai szerint az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben javult az üzleti és fogyasztói hangulat januárban.
velemenyezd, 2013. január 30. szerda, 11:41
H1N1: átverés volt-e a világjá
H1N1: átverés volt-e a világjárvány?

Az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt ugyan az influenzajárvány, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta. A járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte mindenhol várható egy második megbetegedési hullám.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legújabb kérdések már nem azt feszegetik, hogy mutálódhat-e a vírus, hány áldozatot szedhet még, hanem leginkább arra keresik a választ, nem volt-e csupán hisztériakeltés a világjárvány. A kérdések olyannyira hangosak lettek, hogy az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában kedden nyilvános meghallgatást tartottak az ügyben, az ET egyik német képviselője, Wolfgang Wodarg kezdeményezésére. A találkozón a világjárvány fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették. Ám az igencsak eltérő álláspontok érzékelhetően nem közeledtek.

Az egyik oldalon álló
angyalka___, 2010. június 15. kedd, 10:20
Képek, videók
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
Nemzetközi repülőtér Kins
ametiszt54
2012. szeptember 22. szombat, 06:52
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.