Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 21:38 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét Budapesten
"A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd" - mondta Simon Márton, aki a Könyvhetet megnyitó beszédében ezután a jelenről a jövőnek írt leveléből olvasott fel.

"Évek óta nem tudtuk úgy újradefiniálni a szabadságot, hogy legalább egy fél évig érvényes legyen, és hónapok óta nem tudtuk, mi lesz a Magyar Tudományos Akadémiával, nota bene Országos Széchényi Könyvtár. Viszont roppant optimistán álltunk a közelgő klímakatasztrófa elébe" - fogalmazott a jelenkorról látleletet felrajzó "levélben".

"Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett. Ami elegáns volt, és kétségbeejtő. Ha színházak, kórházak, iskolák kerültek szóba, elhallgatunk. Ha valaki felhozta Esterházy mondatát, +félek, hogy elhatalmasodik rajtunk a legyintés+, már csak legyintettünk" - tette hozzá.

Simon Márton szerint mindeközben ma a jó irodalom presztízse megingathatatlannak tűnik, tízezrek olvasnak verseket, persze főleg online.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten.

A magyar irodalom pótolhatatlan veszteséget szenvedett az elmúlt egy évben többek között Kányádi Sándor, Grendel Lajos, Tandori Dezső és Térey János halálával - hangsúlyozta.

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok hétfőig 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen.

Hagyományosan a megnyitó után a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait. A szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter és Nádler István kötete, a Hét utolsó szó nyert (Corvina Kiadó). A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat. A könyvsorozatok között a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyveknél a Kék könyv - A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte az Otthon című kötetért (Vivandra).

Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott "Volt a hazának egy-két énekem" - Arany 200 című emlékkötet, Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte.

Tarlós István főpolgármester különdíját a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria kiadásában megjelent Újranyitás hetven év után - A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története című könyv kapta. A Tamás László-emlékdíjjal Beh Mariann A kert konyhája (Book Kiadó) című receptkönyvét ismerték el.

A verseny zsűrijét Vágó Magda könyvtervező tipográfus vezette, tagja volt Barabás Zsófia festőművész, Révész Emese művészettörténész, Valuska László, a Margó irodalmi Fesztivál igazgatója és Gál Katalin, a MKKE elnöke.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:15
Címkék: Ünnepi Könyvhét Budapesten, Simon Márton, Magyar Tudományos Akadémiával, Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Könyvkiadók, Könyvterjesztők Egyesülése,
Kommentek
Györgyi Csaba és Nagyatádi Horváth Tamás kapja Prágai Tamás-díjat
Az elismerést a 2015-ben, 47 évesen elhunyt Prágai Tamás József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész emlékére alapították, első alkalommal 2016-ban ítélték oda. A díjat minden évben kiadott kötettel még nem rendelkező szerző nyerheti el.

Györgyi Csaba 1972-ben született, iskoláit Székesfehérváron és Budapesten végezte, történelemtanári és hitoktatói oklevelet szerzett, jelenleg levéltárosként dolgozik Budapesten. Prózát és verset is ír, jellegzetes műfaja a rövid novella, a "nolla". A szerző által kitalált szó összejátszatja a novella és a nulla szavakat, amivel a szövegek végletes rövidségére, tömörségére, definitív, axiomatikus jellegére utal - írja MTI-hez eljuttatott méltatásában Basa Viktor.

Az írás mellett Györgyi Csaba kisgrafikákat készít, történelmi témájú cikkeket publikál, valamint Manna Percek címen videóblogot is készít. Az elismerés részeként Mind két idegen című nollagyűjteményét a díjat adományozó Cédrus Művészeti Alapítvány jelenteti meg a 2018-as Ünnepi
velemenyezd, 2018. január 29. hétfő, 15:16
Jókai Anna Szalon nyílik a Várnegyedben
biztosít majd helyet. A négy helyiségből álló közösségi tér ősztől új kulturális központként működik majd a kerületben - közölte az MTI-vel hétfőn az önkormányzat.

A Jókai Anna Szalon ünnepélyes megnyitóját szeptember 1-jén tartják.

Jókai Anna életének 85. évében, hosszan tartó betegség után hunyt el. Tagja volt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mellett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, valamint a Digitális Irodalmi Akadémiának is.

Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat. Az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakán 1961-ben szerzett diplomát, majd másfél évtizeden át tanított. 1976-ban szabadúszó lett, akkor már több regény és novelláskötet (4447, Tartozik és követel, Napok, Szeretteink, szerelmeink, A reimsi angyal) volt mögötte. 1970-ben tagja lett a Magyar Írószövetségnek, melynek 1986-tól alelnöke, 1989-tól elnökségi tagja volt, 1990-ben pedig két évre megválasztották a szervezet elnökévé.

Szívesen
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 18:23
Megnyílt a Margó Irodalmi Fesztivál Budapesten
Az olvasásra általában magányos tevékenységként gondolunk, a Margón mégis közösségi eseményként elevenedik meg - fogalmazott a humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy a rendezvénysorozat kínálatában idén először gyerekprogramok is helyet kaptak.

Idén is az őszi Margó fesztiválon adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjat, amelyre június 30-ig várják a 35 év alatti elsőkönyves írók jelentkezését - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Még soha ennyi női szerző nem szerepelt a Margó Irodalmi Fesztiválon, mint most - hangsúlyozta Valuska László főszervező. A közel 20 női szerző között találkozhat a közönség a vasárnapig tartó ingyenes programokon Erdős Virággal, Tóth Krisztinával, Szabó T. Annával, Tompa Andreával és Tisza Katával is.

Felidézte: a fesztivált eredetileg az Ünnepi Könyvhét "margójára" szervezték, a Vörösmarty téri dedikálásokat akarták éjszakai programokkal kiegészíteni, ebből nőtt ki egy önálló kulturális rendezvénysorozat. A mai helyzetet a
velemenyezd, 2017. június 07. szerda, 18:34
Meghalt Jókai Anna író
Hosszan tartó betegség után életének 85. évében elhunyt Jókai Anna író. A kormány saját halottjának tekinti az írót, közölte hétfőn este az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi közleménye szerint Jókai Anna búcsúztatásának időpontjáról később adnak tájékoztatást.
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költő 1932-ben született Budapesten. 1943 és 1951 között a Zrínyi Ilona Leánygimnázium tanulója volt, már ekkor elkezdett verseket, novellákat írni. Színész szeretett volna lenni, de a színiakadémiára nem vették fel. Az ötvenes években dolgoznia kellett, hogy el tudja tartani magát, a Budafoki Borpalackozó Vállalatnál volt könyvelő.
1953-tól a XI. kerületi Tanács Népművelési Osztályán volt művészeti előadó, de 1957-ben elbocsájtották, ,,véleménynyilvánítás miatt". Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
tinka1951, 2017. június 07. szerda, 11:00
Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna
Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, írja a Magyar Távirati Iroda.
Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, és már gyerekként érdekelte az írás. Azonban tizenhat éves korában felhagyott vele és csak későn, 33-34 éves korában folytatta újból és vált elismert íróvá.

Írói pályáján két, egymással természetes módon összefüggő korszakot különböztetett meg, ezek között a határt Napok című regényének 1972. évi megjelenésében jelölte meg. Első művei a klasszikus hagyományokban gyökerező, a cselekmény és az árnyalt lélekábrázolás fontosságát hangsúlyozó írások, szereplői többnyire szeretetre vágyó, boldogulást és társat kereső nők. A hetvenes évektől írásai filozofikusabbá váltak, az emberi lét történéseit, az anyagi világ összefüggéseit egy magasabb rendű létezés dimenzióiban vizsgálta, stílusát ekkortól nevezik spirituális realizmusnak.
Életszemléletének, világképének kialakulásában nagy szerepe volt a Biblia és az
maroka, 2017. június 05. hétfő, 22:40
Szép estét kívánok mindenkinek!
kérdezünk, mert azt könnyű elhinni

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Jókai Annát saját halottjának tekinti az MMA és a józsefvárosi önkormányzat.
"Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett" - olvasható az MMA honlapján található méltatásban.
Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat, az érettségit követően a Színművészeti Főiskolára és egyetemre is jelentkezett, de egyik helyre sem vették fel. 1951 és 1961 között volt könyvelő, népművelő és művészeti előadó, közben két gyermeke született. A tanulás vágya azonban mindennél erősebb volt benne, 1956-ban beiratkozott az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakára. Diplomáját 1961-ben szerezte meg, ezt követően 1970-ig általános iskolában, majd a Vörösmarty
kirscha, 2017. június 05. hétfő, 22:09
Új Beatles-könyv: Benedek Szabolcs a sztorikat gyűjtötte össze
sorozatában.

A könyv egyik legérdekesebb része a Beatles magyar vonatkozásait taglalja. Szerepel benne Dezo Hoffmann, a zenekar magyar származású fotósa, Liz Taylor 1972-es budapesti születésnapi partija, amelyen Ringo Starr is részt vett, Havadtőy Sámuel, Yoko Ono John Lennon 1980-as halála utáni élettársa, valamint a hazai koncertek, Paul McCartney (2003) és Ringo Starr (2011) Aréna-estje mellett Yoko Ono 1986-os fellépése a Hungexpón.

"1993 márciusában Yoko Onónak volt egy kiállítása Budapesten, és ott aláírattam vele a diákigazolványomat, McCartneyt viszont több külföldi koncertjén vártam hiába a művészbejárónál. Már a mostani könyvet megelőző internetes bejegyzések kapcsán szerettem volna Esterházy Péterrel hosszabban beszélni arról, milyen volt, amikor tinédzserként, egy németországi rokonlátogatás mentén ott volt a Beatles 1966 júniusi esseni koncertjén, sajnos a beszámolót betegsége, majd tavalyi halála megakadályozta" - tette hozzá az író. Eddig öt McCartney-koncertet (a budapesti mellett
velemenyezd, 2017. március 30. csütörtök, 17:35
Képek, videók
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten16.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
alom-jovo-elohirnoke.j pg
menusgabor
2019. október 24. csütörtök, 20:50
a-jövő-bevásárlóközpon tja
menusgabor
2019. október 14. hétfő, 21:52
A-múlt-emlék-a-jövő-ti tok
menusgabor
2019. szeptember 17. kedd, 19:41
Míg jövőjét építettük
sanci81
2018. augusztus 13. hétfő, 15:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.