Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 13:28 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A nátrium-glutamát (E-621)
Rettenetes idegméreg, amitől mindennek csodás íze lesz
A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új ,,betegség" is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma.
,,A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban..."

Hatása az idegrendszerre:
A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr. Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek ,,feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget, és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.
Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a ,,gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.

Mi a gond vele?

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja:migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik.
A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb.
A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nincs -, figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.
Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje
Ha ezeket látod az élelmiszer-címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.
"Csak akkor éri el célját az ismeret, ha megértetted, elfogadtad és változtatsz eddigi szokásaidon"
sanci81, 2016. december 22. csütörtök, 21:20
Címkék: Kikunae Ikeda, Ezután Dr, Független Egészségtanács Fórumában, kínai konyha, kínai étterem, tünetek hagyományos,
Kommentek
Így teszik tönkre az egészségünket
kompromisszum, nem igaz?

De vajon mi az a 10 méreganyag, mellyel folyamatosan mérgeznek minket, minden egyes nap, minden egyes megvásárolt termék esetén?

1. Nátrium-benzolát: alattomos és nagyon durva szer. Majdnem minden befőttben és savanyúságban megtalálható, de rengeteg üdítőben is. Sőt, sok BIO étel címkéjén is rajta van.

2. Repce olaj: ez egy mesterséges génmódosított olaj. Tüdőtágulást vagy belső vérzéseket is okozhat nagyon nagy mennyiségben.

3. Nátrium-glutamát (MSG): legalább 20 álnevet találtak ki már neki csak azért, hogy mérgezőképessége miatt rá lehessen írni a termékekre, hogy MSG mentesek. Ilyen például az autolizált élesztőkivonat, a szabad glutamát, a glutaminsav, a szójalecitin, a kalcium kazeinát, a hidrolizált kukorica, hidrolizált szójafehérja, maltodextrin.

4. Nátrium-nitrátok: most ki fogsz akadni, ugyanis ez trágyázó anyagként és robbanószerként is használható, és használják is az iparban. Sokszor sóként használják egyes
illike, 2017. október 31. kedd, 22:28
Készíts ételízesítőt házilag!
Készíts ételízesítőt házilag!

Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Kerüld ki a bolti, nátrium-glutamátot tartalmazó készítményeket, csinálj magad ételízesítőt. Így:

Házi ételízesítő

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

20 dkg karfiol

20 dkg karalábé

30 dkg kaliforniai paprika

30 dkg zeller

30 dkg paradicsom

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagy csokor zeller zöld

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk bele 4 evőkanál sót, megkeverjük és kis üvegekbe tesszük. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!

2. Ha meleg időben készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon
horvathnemagdi, 2017. szeptember 08. péntek, 13:20
Érdekességek
AZ IDEGMÉREG, AMITŐL MINDEN FINOM

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új "betegség" is megjelent, mégpedig a kínai étterem szindróma. "A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban..."
(E-621) hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag
kirscha, 2016. szeptember 06. kedd, 10:26
Érdekességek
használnak már, Zsarnóczay szerint elsősorban azért, mert nagy mennyiségben jelentős szennyeződést jelentenek. Egészségügyi szempontból indokoltabb a mikrobiológiailag tisztább, sterilebb fűszeraromák alkalmazása. Hogy milyen aromákat milyen arányban használnak, általánosságban elmondani lehetetlen. A több száz parizerféle ugyanennyi variációban tartalmazza ezeket az összetevőket.

Amit ízfokozóként szoktak emlegetni, és annyi más termék mellett a parizerekben is van, nem más, mint a nátrium-glutamát, amit rendkívüli elterjedtsége miatt akár ötödik alapíznek is nevezhetünk. Ez az a bizonyos "leveskonzervíz", ami a vegetának is egyik alapanyaga. A parizerben elsősorban a húsízért felelős, az, hogy milyen százalékban alkalmazzák, a termék jellege mellett hústartalmától is függ. Nem csupán a párizsikról, de szinte minden felvágottról elmondható: minél kevesebb húst tartalmaz, annál több ízfokozó van benne. A nátrium-glutamát rendkívüli térnyerése az élelmiszeriparban akkortól eredeztethető, amikor
kirscha, 2016. szeptember 06. kedd, 10:22
Rettenetes IDEGMÉREG
Rettenetes idegméreg, amitől mindennek csodás íze lesz
A kínai konyha

európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új ?betegség? is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma.

?A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak,
piros foltok a mellkason,
fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban

Hatása az idegrendszerre:

A nátrium-glutamát (E-621)
széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az AGYRA hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a
lovaszmarika, 2016. augusztus 31. szerda, 14:53
Így teheted igazán pénzmágnessé a pénztárcádat?
JN! #10
Igen, voltam a piramis belsejében, és nem is egyben, és nem is egy helyen. Nekem csak a misztikum jött le, amit az idegenvezetők szinte sugároznak magukból. Én csak áporodott szagot éreztem.
Mindegyikből sugárzik a kis ember alárendeltsége, az uralkodó isteni mivolta miatt. Hát én nem ismerem el a felsőbbrendűségüket, és isteni mivoltukat sem. A feng-shuit is csak egy üzletnek gondolom, egy olyan üzletnek, amit ügyes vállalkozó szellemű emberek használnak ki. Én a régi kínai dolgoktól sem dőlök hanyatt. A szomszédom teljesen bele van bolondulva a kínai kajába, pedig ha tudná, hogy, hogy a kínaiak találták fel a nátrium glutamátot, ami egy ízfokozó, és erősen rákkeltő anyag. Be akarják nekem bizonyítani, hogy a régi dolgok sokkal jobbak, mint a maiak, és azokat akarják használni a mai rohanó világban.
Ha belegondolsz, sok olyan ember van, aki azokból az emberekből gazdagodott meg, akiket hívőkké tudtak tenni, bármiben is. Én maradok az én józan paraszti eszemnél, és aszerint élem az
piktorka2, 2016. április 16. szombat, 20:42
A kínai konyha
DuBarry
Az rettenetes idegméreg, amitől mindennek csodás íze lesz

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új ,,betegség" is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma.

,,A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban..."

Hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri
horvathnemagdi, 2016. április 12. kedd, 10:40
Képek, videók
Nátrium-glutamát.jpg
cipello
2013. szeptember 01. vasárnap, 17:28
Nátrium-glutamát E621.jpg
cipello
2013. szeptember 01. vasárnap, 17:28
Nátrium-glutamát.jpg
basikele
2013. január 11. péntek, 02:42
Aranyos kikuty.gif
pacsakute
2017. augusztus 14. hétfő, 17:34
Toma Kikuchi & Futaba 3.p
yoshiokafutaba
2014. november 24. hétfő, 22:55
Toma Kikuchi & Futaba 2.p
yoshiokafutaba
2014. november 24. hétfő, 22:54
Toma Kikuchi & Futaba 1.j
yoshiokafutaba
2014. november 24. hétfő, 22:54
galambász biráló kiküldő
lacipecsenye
2011. január 22. szombat, 18:35
kikuty.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 10:49
Kikuya_by_Maehem1.jpg
gizellalapu
2010. március 12. péntek, 23:47
kikuty_origi.jpg
ancus56
2010. március 01. hétfő, 17:09
anim Tapsi kikukk.gif
1maszatka
2009. november 22. vasárnap, 22:06
Kikuya_by_Maehem1.jpg
koalaszem
2009. szeptember 02. szerda, 00:05
kiku_y.jpg
konoksag
2008. április 03. csütörtök, 07:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.