Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 08:09 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ismét megrendezik A zene éjszakáját Budapesten
A belépés minden helyszínen ingyenes - olvasható a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, Budapesten a nagy múltra visszatekintő komolyzenei tradíciók egyre harmonikusabban élnek együtt a könnyebb, kortárs műfajokkal. Ennek a kettősségnek a jegyében rendezik meg az idén harmadik alkalommal A zene éjszakája rendezvénysorozatot a főváros születésnapja alkalmából. A programot a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával.

Az eseményt a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Vonósok, az Anima Musicae Kamarazenekar művészei és Fischer Annie-ösztöndíjasok közreműködésével rendezik meg.

A 146 éves főváros november 17-én ünnepli születésnapját, 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Ennek előestéjén, november 16-án 18 órától éjfélig nyolc olyan belvárosi helyszíneken, kávéházakban, romkocsmákban és pubokban, élvezhetik a látogatók a változatos klasszikus zenei minikoncerteket, ahol máskor ilyen produkciókkal nem találkozhatnak.

A koncerthelyszínek között lesz az Akvárium Klub, a Csendes Vintage Bár, a Jelen Bisztró, a Lámpás (Spinoza pince), a Lumen Kávézó, a Magvető Café, a Mazel Tov és a Szimpla Kert.

A harmadik éve megvalósuló programsorozat célja, hogy könnyed helyszíneken, mégis klasszikus zenével ünnepelhessük együtt a főváros születésnapját - áll a közleményben.

További információ a programokról a https://www.budapestinfo.hu/hu/a-zene-ejszakaja linken érhető el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 16:11
Címkék: Budapesti Fesztivál-, Turisztikai Központ, Budapesti Fesztiválzenekar, Budapest Főváros Önkormányzata, Óbudai Danubia Zenekar, Budafoki Dohnányi Zenekar,
Kommentek
Ismét fogadja a látogatókat az Országház
Sédy Anna, a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság Országgyűlés Hivatalának kulturális szakreferense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta: keddtől megtekinthetőek az Országgyűlési Múzeum állandó kiállításai is, A magyar törvényhozás ezer éve című tárlat, az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, valamint a Kőtár.

Hozzátette: a fővárosba látogató turisták mellett az Országgyűlés Hivatala idén a nyári táborozókat is invitálja, hogy előzetes bejelentkezés után díjmentesen tegyenek látogatást az Országházban.

Sédy Anna felidézte, hogy a járványhelyzet ideje alatt virtuálisan lehetett bejárni az épületet, ez a program nagyon népszerű volt, a Munkácsy termet például több mint 6 ezren tekintették meg az elmúlt szűk egy hónap alatt.

Elmondta, hogy a látogatók a parlament.hu oldalon tájékozódhatnak a látogatás részleteiről. Összegzése szerint tavaly több mint 700 ezer látogató tekintette meg az épületet.

Beszélt arról is, hogy a Kossuth téren idén is
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 11:21
Augusztusban már nem csak online koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar
szerint a Karanténesteket augusztus 10-től átnevezik Nyári Kamaraestekre, mivel ezekre az online közvetítés mellett már élő közönséget is hívnak - közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

Augusztus 30-án a Hősök terén Beethoven 9. szimfóniáját adják elő cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusok közreműködésével. A fővárossal közösen rendezett nagyszabású ingyenes hangversenyre többezer hallgatót várnak.

A budapesti koncertek a tervek szerint szeptember 10-én indulnak újra, szeptemberben megrendezik az Európai Hidak fesztivált is, amelyet a Müpával karöltve Nagy-Britannia zenéjének szentelnek.

Az első turné Svájcba viszi el a zenekart, majd az eredeti terveknek megfelelően megtartják az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben Kínában koncerteznek, több nagyváros mellett Vuhanba is ellátogatnak - ismerteti a zenekar terveit a közlemény.

A BFZ szerdától már nemcsak hagyományos bérletet, hanem jegyet és szabad bérletet is árul hangversenyeire. Aki a szabad bérlet mellett dönt,
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 16:11
Júliusban megrendezik a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napokat
A szervező Muzsikál az Erdő Alapítvány szerdai közleménye szerint a programok a Mátra erdőségeiben valósulnak meg, július 4-én Gyöngyöspatán, másnap Kékestetőn, majd Abasáron, Szurdokpüspökiben, Mátrakeresztesen, Taron, Gyöngyöstarjánban, Füleken és Eresztvényben.

A programkínálatban klasszikus- és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, erdei sportrendezvények, helyi ételeket kínáló falusi vendéglátás, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási bemutató, valamint a helyi termékek, helyi értékek bemutatása is szerepel. A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetés - írjákaz MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gyöngyöspatán mások mellett Szalóki Ági és zenekara, az Egri Szimfonikus Zenekar és a Muzsikás Együttes, Kékestetőn a Talamba ütőegyüttes, a Duna Művészegyüttes, a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs, Abasáron az Alföld Quartett, Horgas Eszter fuvolaművész és a Dobroda Zenekar, Szurdokpüspökiben a
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:41
Színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben a hétvégén
Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere elmondta: a Múzeumok éjszakája korábban egynapos programjait háromnaposra bővítik a hétvégén, amikor megrendezik a belvárosban a fiatalok éjszakáját, az irodalom éjszakáját, a művészetek éjszakáját és a zene éjszakáját.

Az alpolgármester hozzátette, hogy bár a járvány okozta veszélyhelyzet megszüntetésével már az intézmények is látogathatóak, tartják magukat a korábban meghirdetett "lépésről lépésre" stratégiához, így nyitva meg a kulturális tereket az érdeklődők előtt.

Puskás István felhívta a figyelmet az Átjáró vásár című új kezdeményezésre, amelyet a Csapó utcai sétáló övezetben rendeznek a CIHA Egyesület alkotói, és a céljuk a több száz éves népi kultúra átörökítése innovatív eszközökkel, a modern designnal ötvözve.

A Bauhaus Contemporary projekt is Debrecenben vendégeskedik június 27-től: a kortárs magyar fotográfia gyöngyszemeit a Piac utcai üzletek kirakataiban mutatják be - fűzte hozzá az alpolgármester, megjegyezve, hogy június
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 14:22
Sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat
Gulyás: sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat
2020, június 18 - 13:13

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat.


A rendkívüli jogrend jóval rövidebb volt, mint Európa országainak többségében, a kormány időben tudott döntéseket hozni, és a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket, mint például az olaszok, a belgák vagy a spanyolok - fejtette ki.
A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést - jelentette ki a miniszter, köszönetet mondva az operatív törzs tagjainak, különösen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, továbbá az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, tanároknak, rendőröknek,
eva6, 2020. június 19. péntek, 16:10
A műfaji sokszínűség jellemzi a Gyulai Várszínház idei programjait
évfordulójára.

Kiemelt figyelmet fordítanak a történelmi és a kortárs drámákra, a fiatalok megszólítására, de lesznek zenés, táncos darabok is - mondta Elek Tibor.

A legkisebbeket ingyenes bábszínházi előadásokkal, a nagyobbakat a Gombóc Artúr, a nagy utazó és az Alice című darabokkal várják; a Hair, a My Fair Lady és a Fekete Péter operettek, a Zenta, 1697 rockopera vagy a Desdemonium kortárs táncelőadás pedig a könnyedebb hangvételű darabok kedvelőinek szól.

Elek Tibor hangsúlyozta, hogy idén is megrendezik a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált (augusztus 22-én), a 28. Gyulai Vár Jazz Fesztivált (augusztus 23-án) és fellép Rákász Gergely is egy különleges orgonahangversennyel.

Az igazgató elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt több ponton módosítaniuk kellett az elképzeléseiken, a Shakespeare Fesztiválon azért lesz négy előadás, mert a jelenlegi szabályok szerint beltérben nem lehet programot tartani.

Az 500-nál is több néző befogadására alkalmas Tószínpadon a
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 15:22
Cseresznye te édes!
Gyermekkorunkban a fülünkre aggattuk, zamatos, piros gyümölcse elsőként érett júniusban, alig vártuk.
A cseresznye Anatóliából származik, egy kulinaris mitosz szerint Lucullus római tábornoknak köszönhetően ismerhette meg a világ. Lucullus a Fekete-tenger partján fekvő Giresun (Törökország) városában állomásozott és ott ez a gyümölcs lett a kedvence.
A cseresznye jelentésű latin cerasus szinte az összes nyelvben szótöve lett a cseresznyének. Angolul Cherry, franciául cerise, spanyolul cereza, olaszul ciliegia, németül kirsche, szlovákiában ceresna.
A svájci Zug kanton és azonos nevű városa életében századok óta nagyon fontos szerepet tölt be a gyümölcs: nevezetessége a Kirsch, a jó erős cseresznyepárlat és a cseresznyetorta. A település ezer cseresznyefáját nagy becsben tartják és a Zug cseresznyekanton becenevet kapta.
Évszázadok óta szokás, hogy amikor a cseresznye beérik, déli
liliana01, 2020. június 05. péntek, 19:53
Krónika 3. rész (vagyongazdálkodás, jelnyelv)
közösség nyelveként, egyebek mellett rendezi a tolmácsok helyzetét és a siketek hozzáférését a jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz - közölte. Hozzátette: a médiát illetően eközben egyre több műsorórát akadálymentesítettek.

Kitért rá: tíz év telt el a jelnyelvről szóló törvény elfogadása óta, és azóta elfogadták az alaptörvényt, amely a jelnyelvet a magyar kultúra részének tekinti, majd több jogszabályba is bekerült a jelnyelv fogalma. 2017-ben pedig úgy határoztak, hogy minden évben novemberben megrendezik a magyar jelnyelv napját - közölte.

Úgy vélte, a jelnyelvi törvény elfogadása óta eltelt években több kérdés is felmerült, amelyet érdemes volt megvizsgálni, és az így elkészített tervezetet nyújtják most be a parlamentnek. Ennek része, hogy a jelnyelvből tett vizsga megegyezik az államilag elismert nyelvvizsgával - emelte ki. Hozzátette: emellett a jelnyelvet oktatók helyzetét is rendezik.

A képviselő szerint a módosítással javulna a siket diplomások helyzete és gazdagodna a kulturális
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 14:51
Képek, videók
Magyar Hirlap megrendelő
lacipecsenye
2012. május 30. szerda, 13:49
DIGI tv megrendelés
raczandris
2008. március 12. szerda, 03:36
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten16.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.