Belépés
2019. november 20. szerda | 47. hét | 324. nap | 01:04 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csaknem tizenegyezer néző látta a MITEM előadásait
Vasárnap este Az ember tragédiája előadással ért véget a VI. MITEM, a Nemzeti Színház által szervezett nemzetközi seregszemle, amelynek keretében négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatták a nézők - közölte hétfőn a teátrum az MTI-vel.

Ebben az évben orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások színesítették a MITEM programját, amelyen a Nemzeti Színház is több produkcióval bemutatkozott.

Az elmúlt hat évben 35 országból 96 társulat több mint száz előadása volt látható a fesztiválon, amelyek közül az idei volt a leghosszabb, hiszen csaknem egy hónapon át fogadta a nézőket.

A programsorozat első produkciója a Slava's SnowShow volt, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) idén először kapcsolódott be a színházi találkozóba.

A fesztiválon jelen volt Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, a Berliner Ensemble játékában Michael Thalheimer A vágy villamosa-alkotása, a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című darabja, Eugenio Barba Trilógiája, a francia-vietnami Saigon-előadás, a svéd Királyi Dráma Színház (DRAMATEN) pedig Eirik Stubo rendezésével, az Egy nyári éj Svédországban című produkcióval érkezett.

Belgrádból Csehov Ivanovját láthatta a közönség, az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadását, a Coriolanust és a Morituri te salutant című drámát adta elő. Prágából jött a Divadlo Na Zábradli Hamletek című darabja, Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel előadásában a Bernarda Alba háza, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház játékában A jövevény, Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház produkciója, a Komáromi Jókai Színház pedig Dosztojevszkij A félkegyelmű című művét hozta el Budapestre Huba Martin rendezésében.

A csaknem egy hónapos fesztivál alatt feliratozva és szinkrontolmácsolással mutatták be az előadásokat. A szakmai programokon és workshopokon Szlava Polunyin bohóccal volt beszélgetés, megemlékeztek a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius litván rendezőről, megünnepelték az 55 éves Odin Teatretet, valamint kerekasztal-beszélgetést tartottak a Korkut legendája című előadásról is.

A Nemzeti Színház már a 2020-as MITEM-et szervezi, de május 14-én kihirdetik a 2019/2020-as évad bemutatóit is, május 18-án pedig a Frankie bemutatóját, Bakos-Kiss Gábor önálló estjét láthatja a közönség.

A nyári turné keretében a POSZT-on a Caligula helytartóját és a Woyzecket, augusztus 19-én pedig az Esztergomi Bazilika előtti Szent István téren Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését láthatják az érdeklődők.

A Nemzeti Színház vedégszerepel nyáron továbbá Izraelben, Szlovákiában, Békéscsabán, Szarvason, Kisvárdán, Rómában, Bergamóban és Gyulán is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 06. hétfő, 13:08
Címkék: Nemzeti Színház, Fővárosi Nagycirkusz, Magyar Cirkusz, Varieté Nonprofit Kft, Rimas Tuminas, Berliner Ensemble,
Kommentek
Több mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel Magyarországon
Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január közepén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás rendkívül sikeres volt, hiszen minden eddiginél több beérkező adatot összesítettek a szervezők - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

A felmérésben a lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt. Ennek köszönhetően a számlálás tízéves történetében az idei volt az első, amelyben Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is mutatja, hogy idén 227 olyan településről kaptak információkat, ahonnan az elmúlt legalább három évben egyetlen alkalommal sem.

Ezeknek a baglyoknak komoly mezőgazdasági értékük is van, hiszen elpusztítják azokat a rágcsálókat, amelyeket
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 17:56
Rétvári: tizenegyezer rászoruló kap élelmiszercsomagot decemberben
Rétvári Bence a csomagosztás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai uniós és magyar költségvetési forrásból működő Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programon (RSZTOP) keresztül korábban hajléktalanokat támogattak három kelet-magyarországi megyében; a program azóta országossá vált és célcsoportja is bővült.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a program első felében négyezer adag ételt osztottak ki naponta, így legalább napi egyszeri meleg ételhez jutott több ezer hajléktalan.

Hozzátette, második lépésként először Kelet-Magyarországon bővült a célcsoport: azóta azok a családok, amelyekben háromévesnél kisebb gyermek van, valamint a megváltozott munkaképességű emberek és a rászoruló idősek is rendszeresen kaphatnak élelmiszercsomagot.

A kisgyermekesek havonta, a többi rászoruló pedig negyedévente juthat a csomaghoz, amely 10-12 kilogrammos és egyenként körülbelül 13 ezer forint értékű - mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár kitért arra, hogy decemberben már
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 14:42
Hálás hozzáállás
elüszkösödött a lelkünk és eltompultak az érzékszerveink. És az Ember, aki éppen arra járt azt mondta, hogy meggyógyultunk, és íme, így is történt!

A hálás szív olyan, mintha egy mágnes lenne, ami végigsöpör a napjainkon, és minden okot megragad a hálára. Minden éjjel milliárdnyi gyémánt tündököl az égbolt fekete bársonyán. Köszönöm, Istenem! Az izmok csodája teszi képessé a szemeidet arra, hogy elolvasd ezeket a szavakat, és az agyad értelmezhesse őket. Köszönöm, Istenem! A tüdőd minden nap tizenegyezer liter levegőt szív be és fúj ki. A szíved körülbelül hárommilliárdszor ver életed során. Az agyad valódi elektromos erő generátor. Köszönöm, Istenem!

A pirítóson a dzsemért, a gabonapelyhen a tejért. A finom meleg takaróért, a viccért, ami nevetésre fakaszt, és a meleg napsugárért, ami Isten szeretetére emlékeztet. A csomó repülőért, ami nem zuhant le ma. A férjekért, akik nem csalják meg a feleségüket, és a feleségekért, akik nem fordítanak hátat férjüknek, és a gyerekekért, akik
sacimama, 2017. december 12. kedd, 00:23
Csökken a belföldi, nő a külföldi hallgatók száma a szlovákiai felsőoktatási intézményekben
A jelentés adatai szerint míg a tavalyi tanévben több mint 147 és fél ezren tanultak a szlovákiai felsőoktatási intézmények valamelyikében, ez a szám idénre csaknem tizenegyezerrel, vagyis mintegy hét százalékkal csökkent.

"Az egyetemisták, főiskolások számának csökkenése nemcsak a tavalyi évet érinti, már irányzattá vált" - állapította meg az adatok kapcsán Lubomír Petrák, a pozsonyi parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, megjegyezve: a jelenség odavezetett, hogy egyes felsőoktatási intézményekben már túlfoglalkoztatásról lehet beszélni.

A diáklétszám alakulását legnagyobb mértékben a belföldi hallgatók számának - demográfiai hátterű - visszaesése befolyásolta, ugyanakkor a szlovákiai felsőoktatási intézmények külföldi hallgatóinak száma éves szinten több mint 7 százalékkal, mintegy tízezerre nőtt.

Szlovákiában jelenleg mintegy három tucat felsőoktatási intézmény működik, ezek kétharmada állami. A diáklétszám csökkenése egyaránt érintette az állami és a magán felsőoktatási
velemenyezd, 2017. november 21. kedd, 15:12
Egyszerűsítenek a nem uniós állampolgárok foglalkoztatásán Szlovákiában
korábban. A külföldi munkavállalók száma gyorsuló ütemben emelkedik, a vonatkozó szeptemberi adatok éves szinten már mintegy 40 százalékos növekedést mutattak, míg márciusban az országban dolgozó külföldiek száma éves szinten még csak 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szeptemberben a Szlovákiában dolgozó külföldi munkavállalók többsége az EU vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgára volt. A nem uniós tagországok munkavállalóinak legnagyobb hányada (csaknem tizenegyezer ember) Szerbiából érkezett.

Szlovákiában több nagyvállalat már huzamosabb ideje munkaerőhiányra panaszkodik, ezzel összefüggésben erősödik a munkaerőpiac nyitottabbá tételét célzó nyomás. Ezt legutóbb éppen a szlovák gazdaság húzóágazatának számító gépkocsiipart képviselő Autóipari Szövetség (ZAP) sürgette.Ezzel szemben korábban többször is az unión kívülről érkezők munkavállalásának megkönnyítése ellen foglalt állást az egyik legnagyobb szlovák szakszervezet, a fémipari dolgozók
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 13:02
Főváros: meghosszabbítják az Etele térig az 1-es villamos vonalát
Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek. Az Etele tér felől a peronok és a megállók is akadálymentesen megközelíthetők lesznek.

A közlemény szerint a mintegy 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet, balra kanyarodik a Somogyi útra, és az Etele téren épülő négyvágányos végállomásra fut majd be. Az építkezés során nem lehet elkerülni egy fasor eltávolítását, ám azokat a fákat, amelyeket lehet, átültetik. Emellett csaknem ötszáz új fát és mintegy tizenegyezer cserjét ültetnek.

A fejlesztés részeként a Etele parkban megújul a növényzet, az összes járófelület, a dísztér, új szökőkút és a térrel párhuzamosan kétsávos kerékpárút épül.

A beruházásához kapcsolódóan a XI. kerületi önkormányzat felújítja a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

A 8,63 milliárd forint
velemenyezd, 2017. november 09. csütörtök, 14:12
Kövér László: mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte
század közepén épített iskolaépületet - mely a város központjában áll - a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel. Az épületben - melyben egykor Németh László író apja is tanított - magyar óvodai csoportok és elemi iskolai alsó tagozat kezdheti el a működését.

Kövér László arra emlékeztetett, hogy az iskolaépületet a nagybányai magyarság közadakozásból kezdte építeni 1859-ben, amikor lezárult az 1848-as forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások korszaka. Az akkor tizenegyezer fős lakosságú Nagybánya lelkileg is felszabaduló hatezer fős magyarságának az első dolga az új iskola építése volt.

Kijelentette: az egykori nagybányai magyarság önzetlensége és felelősségtudata nélkül a mai magyarok nem nyithatnának tanévet az épületben. "A Kárpát-medencében, Erdélyben, Nagybányán soha, egyetlen nemzedéknek sem volt könnyű magyar jövőt teremteni, de az egyéni és közösségi kitartás és erőfeszítés végső soron még a legnehezebb, még a legreménytelenebbnek tűnő időszakokban sem
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 18:53
Képek, videók
böjte csaba_tizenegyedik
maroka
2018. február 23. péntek, 19:19
keresztút_tizenegyedik ál
maroka
2017. március 14. kedd, 17:25
kersztút_tizenegyedik áll
maroka
2017. március 14. kedd, 17:19
tizenegyes.gif
lacyapu
2013. december 26. csütörtök, 14:47
Tizenegyedik c.filből
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:27
Tizenegyedik c. f.jelenet
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:25
Tizenegyedik c. film jele
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:23
Jelenet a Tizenegyedik c.
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:21
tizenegyedik oldal
smagi
2007. január 14. vasárnap, 17:57
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
Szeged_Nemzeti Színház.jp
agica2004
2017. január 29. vasárnap, 12:29
Szeged Nemzeti Színház.jp
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:51
A régi Nemzeti Színház
sanci81
2015. október 05. hétfő, 18:28
Nemzeti színház
sgy_ro
2015. március 22. vasárnap, 12:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.