Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:37 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Válogatott és új verseket tartalmazó kötettel jelentkezett Báger Gusztáv
Az idén 80. születésnapját ünneplő szerző az MTI-nek elmondta: a Széphalom Könyvműhely gondozásában megjelent 236 oldalas kötet három nagyobb egységre tagozódik. Az elsőben az 1995 és 2005 között, a másodikban a 2005 és 2015 között, a harmadik ciklusban a 2015 óta írt verseiből nyújt válogatást úgy, hogy az összes eddig megjelent új verseket tartalmazó kötetéből szerepelnek benne költemények.

A Napharang összesen mintegy 300 válogatott és 50 új, kötetben eddig nem publikált költeményt tartalmaz - hangsúlyozta Báger Gusztáv, aki felidézte: az első, 1995 és 2005 közötti időszakban a kísérletezésre helyezte a hangsúlyt, rövid, modern "rácsverseket" írt, amelyek egyértelműen ki nem mondott üzenetét az olvasónak kellett kitöltenie a saját fantáziájával.

Hozzátette: a következő 10 év verstermésében a korábbinál erőteljesebben fordult a közéleti témák felé, a 2008-2009-es gazdasági válság okainak, hatásainak elemzése, megközelítése fontos szerepet kapott az ebben az időszakban írt költeményeiben, így a 2009-ben megjelent, közéleti verseit tartalmazó Hidegfront című kötetben is. Ugyancsak sokat foglalkozott az emberek közti párbeszéd, a férfi-női viszony témájával, például a 2013-as Mondtam-e? című kötetben.

2015-től kezdve, miközben a közéletiségtől sem fordult el teljesen, az emberi sorskérdések, a belső lelki-szellemi mozgások váltak a leghangsúlyosabb elemmé költészetében, életfilozófiai kérdésekkel foglalkozik a 2017-es Nézi, ahogy nézem című kötete is - emelte ki Báger Gusztáv, akinek szakmai, tudományos munkái mellett a Napharanggal együtt 20 verseskötete jelent meg magyarul, több válogatáskötetét külföldön is kiadták.

Kitért arra is: amióta 2012-ben elnyerte a József Attila-díjat, bátran nevezi magát egyszerre költőnek és közgazdásznak. 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja, mint fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy szakmailag és versben is tudja követni a közélet alakulását.

A két szakma számára teljesen átjárja egymást, nem annyira egymás mellett futó vágányként, mint inkább tökéletesen átjárható terepként jellemezte a versírást és a gyakorló közgazdász hivatást.

"A kettő együtt jelenti nekem a teljes életet" - hangsúlyozta Báger Gusztáv.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 15:02
Címkék: Báger Gusztáv, Széphalom Könyvműhely, József Attila-díjat, Magyar Nemzeti Bank, harmadik ciklusban, összes eddig,
Kommentek
A monetáris tanács ellenszavazat nélkül döntött februárban az alapkamat tartásáról
A közlemény ismerteti: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

A tanács ülésén Báger Gusztáv, Gerhardt Ferenc, Kardkovács Kolos, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Parragh Bianka, Pleschinger Gyula és Windisch László vett részt.

A monetáris tanács szerint a GDP bővülése 2017-et követően 2018-ban is 4 százalék körül alakul, majd az aktuális előrejelzés feltevései mellett 2019-től lassul.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a korábbinál nagyobb volatilitás mellett összességében romlott a nemzetközi pénzpiaci hangulat. A kockázatvállalási hajlandóságot leginkább a beérkező makrogazdasági adatok és a globálisan meghatározó jegybankok jövőbeli monetáris politikájával kapcsolatos várakozások befolyásolták.

A jegybank közleménye szerint a Fed január végén az alapkamat tartása mellett döntött, a piaci szereplők továbbra is
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 16:42
A monetáris tanács ellenszavazat nélkül támogatta az alapkamat tartását
A tanács szintén ellenszavazat nélkül támogatta azt, hogy az egynapos jegybanki betét kamatlába mínusz 0,15 százalékon maradjon,illetve, hogy az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,90 százalék legyen továbbra is.

A testület ülésén Báger Gusztáv, Gerhardt Ferenc, Kardkovács Kolos, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Parragh Bianka, Pleschinger Gyula, Windisch László vett részt.

A jegyzőkönyvben rámutattak:a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése az elkövetkező hónapokban is folytatódik. A folyó fizetési mérleg többlete az erősödő belső kereslet hatására az előrejelzési horizonton mérséklődik. Az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja.

A monetáris tanács 2017-ben 3,6 százalékos, a következő években 3-4
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 16:05
Könyvhét - Jókai Anna új kötetét mutatták be a Vörösmarty téren
A hétfőn elhunyt kétszeres Kossuth-díjas írónő utolsó kötetéről szólva hozzátette: Jókai Anna hitte, hogy a világ jobbításához először magunkat kell nemesebb, szeretetközpontú emberré nevelni. Sok íróval ellentétben ezért nem arról ír, hogyan kellett megharcolnia a világgal, hanem hogy miként küzdött meg önmagával.

"Mesés, szürrealista és kacifántos útitörténet" - jellemezte a bemutatón Pósa Zoltán Lila tricikliturgia címmel megjelent új kötetét, amit a "tétnélküliség regényének" nevezett. Kiemelte: korábbi köteteiben a valóságot szublimálta mesévé, de új könyvének "minden betűje hazugság, fikció".

Szintén a Széphalomnál jelent meg Kemsei István 40 év - 40 könyv című kritikai esszégyűjteménye, amely az elmúlt évtizedek irodalmi termésének keresztmetszetét nyújtja. A szerző kiemelte: mivel az irodalomtörténész munkájában a kritikákra támaszkodik, ezért a kritikus óhatatlanul irodalomtörténetet is ír.

Az irodalmi piramis csúcsán állókról nem érdemes írni, mert róluk úgyis írnak. Írni a
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 14:12
Könyvhét - Életfilozófiai kérdésekkel foglalkozik Báger Gusztáv új verseskötete
és a közélet közötti szakadás mérséklésének lehetőségeivel számot vető verseskötetében jelent meg. Más megközelítést választott a 2013-as Mondtam-e? című kötet verseiben, ahol az emberek közötti párbeszéd nehézségeit vizsgálta.

Az elmúlt évben született mintegy 70 költeményt közreadó új kötet a korábbiakhoz képest filozofikus-szakrális irányba mozdul el, ugyanakkor összegző módon hangsúlyos marad benne mind a közösségi lét, mind a párbeszéd, az emberek közötti harmónia igénye - hangsúlyozta Báger Gusztáv, aki tudatosan igyekszik gazdagítani a magyar költészeti nyelvet szakmai, közgazdaságtani információs anyaggal.

Mint fogalmazott, a Nézi, ahogy nézem című kötet a "közéletiség szubjektivizált, emberre szabott modelljét" kutatja, azt keresi, hogy az egyénnek miként kell élnie, milyen magatartásformákat, attitűdöket kell követnie a közösségi érdek szolgálatához. Kiemelte a Gömb-mozaik című verset, amelynek utolsó sora adja a kötet címét.

A 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 15:33
Új tagja van a jegybank monetáris tanácsának
A képviselők 114 igen szavazattal, 53 nem ellenében fogadták el a parlament gazdasági bizottságának jelöltjét, aki hat évig töltheti be tisztségét.

A jegybank legfőbb döntéshozó szervébe azért kellett új tagot választani, mert Bártfai-Mager Andrea nyáron távozott a testületből, miután postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

A monetáris tanács hatáskörébe tartozik a legfontosabb stratégiai döntések mellett a jegybanki alapkamat meghatározása.

A testületet a mindenkori jegybankelnök vezeti és - az MNB alelnökeivel együtt - legalább öt, de legfeljebb kilenc tagja lehet. A parlament hétfői döntésével a tanács újra teljes létszámmal dolgozhat. Kardkovács Kolos mellett korábban szintén az Országgyűlés választotta taggá Cinkotai Jánost, Kocziszky Györgyöt, Pleschinger Gyulát és Báger Gusztávot.

A jegybanktörvény szerint a tanács tagjává olyan magyar állampolgár választható, aki kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismertekkel rendelkezik a
velemenyezd, 2016. szeptember 12. hétfő, 16:12
A monetáris tanács egyhangúlag szavazott az alapkamat tartására
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett dokumentum szerint a 0,90 százalékos alapkamat tartása mellett szavazott Báger Gusztáv, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton és Pleschinger Gyula.

Windisch László nem volt jelen az ülésen, Bártfai-Mager Andrea pedig - miután a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki a kormány július elején -, lemondott monetáris tanácsi tagságáról, és helyette új tagot még nem neveztek ki.

A rövidített jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján - 8 félév - a reálgazdaságnak egyre kevésbé van inflációt csökkentő hatása.

A tanács úgy látja, a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 15:32
A monetáris tanács egyhangúlag szavazott az alapkamat tartására
A 0,90 százalékos alapkamat tartása mellett szavazott Báger Gusztáv, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Pleschinger Gyula és Windisch László. A tagok megszavazták az egynapos jegybanki hitel kamatának 1,15 százalékon és az egynapos jegybanki betét kamatának -0,05 százalékon tartását is. Nagy Márton nem volt jelen az ülésen, azt pedig a parlament eddig nem szavazta meg, hogy ki kerüljön a tanácstagságáról lemondott Bártfai-Mager Andrea helyére.

Bártfai-Mager Andreát a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki a kormány július elején, ő pedig ezzel párhuzamosan lemondott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsában betöltött tagságáról.

A rövidített jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken.

A
velemenyezd, 2016. augusztus 10. szerda, 15:43
Képek, videók
SZKV Nádházi Gusztáv.jpg
agica2004
2018. április 21. szombat, 14:56
Január.16. Gusztáv
rushlilly
2017. november 29. szerda, 18:48
Gusztáv.gif
szicu
2016. december 18. vasárnap, 09:37
GUSZTÁV NÉV..jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 16:59
GUSZTÁV.gif
1951anna
2015. június 25. csütörtök, 05:44
10898134_31662992GUSZT ÁV
zsokica45
2015. február 18. szerda, 16:33
gusztáv név..jpg
zsokica45
2014. november 25. kedd, 18:41
Nádházi Gusztáv.jpg
agica2004
2014. április 14. hétfő, 17:39
gusztáv nap.jpg
zsokica45
2014. január 20. hétfő, 16:04
gusztav klimt paros.jpg
klara50
2013. július 28. vasárnap, 15:29
246479_Keleti Gusztáv, Er
ircsike36
2013. június 20. csütörtök, 18:37
Jelentkezett
csalogany13
2017. április 16. vasárnap, 20:07
Klaudia is jelentkezett
csalogany13
2014. november 29. szombat, 09:48
Kati megint jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:38
Kati ismét jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.