Belépés
2019. szeptember 17. kedd | 38. hét | 260. nap | 08:53 | Zsófia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ízőrzők – Csólyospálos
Ízőrzők - Csólyospálos - receptek

Tárkonyos húsgombóc leves
Hozzávalók: (8 főre) 80 dkg darált sertéslapocka, 1 kg gomba, 1 vöröshagyma, 3 tojás, másfél dl étolaj, 20 dkg előfőzött zöldborsó, 2 dl tejföl, 20 dkg előfőzött rizs, só, 3 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál tárkony, 1 csokor petrezselyem zöldje.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Nagyobb fazékban felhevítjük az étolajat, és üvegesre sütjük benne a hagymát. Közben megtisztítjuk, és nagyobb darabokra szeljük a gombát. A hagymás zsiradékba borítjuk, és 10-15 percig fedő alatt összepároljuk.
A darált húsba beleöntjük az előfőzött rizst, sózzuk, 2 teáskanál őrölt borssal fűszerezzük, apróra vágott petrezselymet, és három tojást keverünk hozzá. Kicsit pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
A megpuhult gombát felöntjük három liter vízzel, egy teáskanál őrölt borssal, tárkonnyal, sóval ízesítjük, lefedjük, és felforraljuk. Belefőzzük a gombócokat, közben óvatosan kevergetjük. Amikor már feljöttek a leves színére, tejfölt, és előfőzött zöldborsót keverünk hozzá. Öt-tíz perc múlva tálalhatjuk.

Kapros-túrós pulykamell
Hozzávalók: másfél kg pulykamell, 75 dkg túró, 3 tojás, 1 csokor kapor, 1 fürt kék szőlő, só. A panírhoz: 20 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 5 tojás, só, 25 dkg zsemlemorzsa. A sütéshez étolaj.
A pulykahúst nagyobb szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk. A kaprot apróra vágjuk, és az összetört túróba borítjuk. Ízesítjük másfél teáskanálnyi sóval, és három egész tojással elkeverjük.
A húsok egyik végébe két evőkanálnyi tölteléket halmozunk, 6 szem szőlőt nyomunk bele, és szorosan feltekerjük. Fogvájóval megtűzzük, nehogy szétnyíljon sütés közben.
A lisztet őrölt borssal ízesítjük, a tojásokat teáskanálnyi sóval felverjük. A hústekercseket lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban, mérsékelt tűznél kisütjük.
A fogvájókat eltávolítjuk, kicsit hűlni hagyjuk, és ferdén felvágjuk. Frissen, de hidegen is nagyon finom.
Krumpli pürével kínáljuk.

Cipóban sült csülök paradicsomsalátával
Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 60 dkg liszt, 1 teáskanál só, 6 tojás, 3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, vagy margarin. A salátához: 1 kg paradicsom, egy csokor petrezselyem zöldje, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 8 teáskanál cukor, 3 teáskanál ecet, 1 dl tejföl, reszelt torma. A forma kikenéséhez margarin és étolaj.
A csülköt nagyobb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és másfél-két óra alatt puhára főzzük.
Az átszitált lisztbe kevés sót szórunk, beleütünk egy tojást. Az élesztőt két deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és kelni hagyjuk. További másfél deci langyos tejben teljesen feloldjuk a vajat. A felfutott élesztővel, és a vajas tejjel bedagasztjuk a tésztát. Simára, hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Négy tojást keményre főzünk, és megtisztítunk.
A puhára főtt csülköt lecsepegtetjük, a csontokat eltávolítjuk belőle, és kihűtjük.
A salátához a paradicsomot cikkekre vágjuk, apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, cukrot, ecetet teszünk rá, majd felöntjük fél liter vízzel. Összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. A tejfölbe tormát reszelünk, és a saláta tetejére kis halmokat rakunk belőle.
Kerek sütőformát alaposan kikenünk margarinnal, az aljába két evőkanál olajat is öntünk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, széthúzzuk, ráhalmozzuk a húst, és a főtt tojásokat. A tészta széleiből egy keveset levágunk, három rudat sodrunk belőle, és fonatot készítünk a cipó tetejére. A csülökre minden oldalról felhúzzuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Óvatosan belefordítjuk a sütőformába, a fonott koszorút ráhelyezzük, és az egészet felvert tojással átkenjük. Tíz percig pihentetjük, és 40 perc alatt készre sütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát, és salátával kínáljuk.

Velővel töltött rántott palacsinta
Hozzávalók: 80 dkg velő, fél fej vöröshagyma, fél dl étolaj, 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 1 púpos evőkanál liszt. A palacsintához: 3 tojás, 2 teáskanál só, 2 dl tej, 5 púpos evőkanál liszt, szódavíz, 1 dl étolaj. A panírhoz: 15 dkg liszt, 5 tojás, só, 20 dkg zsemlemorzsa.
Lábosban étolajat hevítünk, és üvegesre pároljuk benne a kockákra vágott vöröshagymát. A velőt megtisztítjuk, kiáztatjuk, és összesütjük a hagymával. Amikor elpárolgott belőle a víz, és a velő kifehéredett, ízesítjük sóval és borssal, majd besűrítjük egy evőkanál liszttel. Félretesszük hűlni.
Palacsintatésztát keverünk a tojásokkal, sóval, liszttel, tejjel, szódavízzel (vagy ásványvízzel), és étolajjal. Tíz-tizenkettő palacsintát süthetünk ebből a mennyiségből.
A panírozáshoz a tojásokat teáskanálnyi sóval felverjük. A palacsintákat velővel megtöltjük, feltekerjük úgy, hogy a széleit behajtjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ferdén kétfelé vágva tálaljuk. Frissen, de hidegen is nagyon finom.

Túrós fánk
Hozzávalók: (8 főre) 1,2 kg liszt, 8 dl tej, 2 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 18 dkg margarin, 2 tojás. A töltelékhez: 75 dkg túró, 15 dkg mazsola, 3 vaníliás cukor, 3 citrom reszelt héja, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor.
Másfél deci langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. További három deci langyos tejbe beletesszük a margarint, és addig keverjük, míg felolvad. Egy nagyobb tálba megszitáljuk a lisztet, sót, 3 evőkanál cukrot, 2 tojást, a megkelt élesztőt tesszük bele, és apránként hozzáadjuk a margarinos tejet is. Gyenge, laza tésztát dagasztunk tejjel. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már hólyagos, és a táltól is elválik, konyharuhával letakarjuk, és másfél óráig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit megszórjuk liszttel, és az egyik oldalán vékonyra húzott tésztába kezdjük tölteni. A túrót csak kisebb adagokban keverjük be, mert a cukortól folyóssá válik. A hozzávalókból finom tölteléket készítünk. Púpos evőkanálnyi adagot teszünk a meghúzott tészta közepére, majd a másik felét felhajtjuk rá. Lisztbe mártott nagyobb üvegpohárral, vagy szaggatóval kiszúrjuk, kézzel enyhén széthúzzuk hosszúkásra, és sorban egymás mellé rakjuk a fánkokat. Amikor a bekevert töltelék elfogy, újat készítünk, és az összes tésztát megtöltjük.
Bő, forró olajban, mindkét oldalán átsütjük. Vigyázzunk, nehogy a töltelék kifolyjon.
Tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

Diós-mákos vekni
Hozzávalók: (3 rúdhoz) 1,2 kg liszt, 4,5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez margarin, és fél dl étolaj. A töltelékekhez: 40 dkg darált mák, 3 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 teáskanál vaníliás cukor, 1 alma, fél kg magozott meggy, 14 evőkanál kristálycukor. A tészta kenéséhez 2 tojás sárgája.
2,5 dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A többi tejben olvadásig kevergetjük a margarint. A lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzákeverjük a sót, három evőkanál cukrot, a megkelt élesztőt, és a tejes margarint is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Rugalmas, kicsit keményebb anyagot készítünk. Amikor már szép sima, letakarjuk, és egy órát pihentetjük.
A tepsit margarinnal kikenjük, és az aljába étolajat borítunk.
Elkészítjük a töltelékeket: egy rúd diós, egy mákos és egy meggyes-mákos veknit fogunk sütni. A mákot elfelezzük, a diót is külön tálba tesszük. Mindháromhoz reszelünk citromhéjat, elosztjuk bennük a vaníliás cukrot, a mazsolát. Az almát meghámozzuk, és az egyik mákos, és a diós töltelékbe reszeljük. A másik tál mákba beleborítjuk a kimagozott meggyet. Legvégül a mákosakhoz 5-5, a dióshoz 4 evőkanál cukrot keverünk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán háromfelé osztjuk, és mindegyiket tepsi nagyságúra sodorjuk. A töltelékeket egyenként elegyengetjük rajtuk, és mindhármat szorosan feltekerjük. Tepsibe egymás mellé helyezzük, tetejüket tojássárgájával átkenjük, és sütés előtt még tíz percig pihentetjük. Előmelegített sütőben sütjük. Amikor elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.
horvathnemagdi, 2011. december 05. hétfő, 07:56
Címkék: vöröshagymát apró, hagymás zsiradékba, darált húsba, előfőzött rizst, megpuhult gombát, teáskanál őrölt,
Kommentek
Németh Szilárd: minden nemzet fiai megérdemlik a végső nyugalmat
Az államtitkár szerint fontos azoknak is megadni a végtisztességet, akik azt évtizedekig nem kaphatták meg, és jeltelen sírokban nyugodtak. Nem teszünk különbséget a hazánk területén nyugvó katonák között, minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat - mondta Németh Szilárd.

Magyarország kormányának kiemelt feladata a katonahősök emlékének ápolása, megőrzése, és elkötelezettek vagyunk abban, hogy minél kevesebb elhunyt katona maradjon névtelen - mondta. Fontos, hogy leszármazottaik megismerhessék történetüket, és példaként szolgálhassanak mindannyiunk számára - fűzte hozzá Németh Szilárd.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több mint százezer szovjet, több tízezer német, és több ezer bolgár, román, és sok más nemzetiségű katona halt meg. Emlékhelyeiket, katonatemetőiket, nyughelyeiket segítünk méltó állapotban tartani, és megőrizni az emlékezetnek.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy kilenc országgal van már megállapodás a hadisírok gondozásáról, és ahol szükséges és
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 15:31
Kis híján agyonverte a fakarókkal
Két férfit vert meg Csólyospáloson fakararókkal egy román állampolgár. Egyik áldozata életveszélyes sérüléseket szerzett.


A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást rendelt el életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Ernő 20 éves román állampolgár ellen. A gyanúsított a rendelkezésre álló adatok alapján 2016. július 31-én 1 óra és 1 óra 20 perc között társaival Csólyospáloson előzetes szóváltást követően fakarókkal bántalmazott két 33 éves férfit, akik közül az egyik sértett életveszélyes,
vicus54, 2016. augusztus 01. hétfő, 19:00
tárkonyos húsgombócleves !
Tárkonyos húsgombóc leves
( csólyospálos )

Hozzávalók: (8 főre)
80 dkg darált sertéslapocka,
1 kg gomba,
1 vöröshagyma,
3 tojás,
másfél dl étolaj,
20 dkg előfőzött zöldborsó,
2 dl tejföl,
20 dkg előfőzött rizs,
só,
3 teáskanál őrölt feketebors,
2 teáskanál tárkony,
1 csokor petrezselyem
zöldje.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Nagyobb fazékban felhevítjük az étolajat, és
üvegesre sütjük benne a hagymát. Közben megtisztítjuk, és nagyobb darabokra szeljük a
gombát. A hagymás zsiradékba borítjuk, és 10-15 percig fedő alatt összepároljuk.
A darált húsba beleöntjük az előfőzött rizst, sózzuk, 2 teáskanál őrölt borssal
fűszerezzük, apróra vágott petrezselymet, és három tojást keverünk hozzá. Kicsit
pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
A megpuhult gombát felöntjük három liter vízzel, egy teáskanál őrölt borssal,
tárkonnyal, sóval ízesítjük,
ibolya58, 2016. április 17. vasárnap, 09:25
Fának ütközött egy autó, a vezetője meghalt Kiskunmajsa közelében
Árvai Edina tájékoztatása szerint a személyautó Kiskunmajsa és Csólyospálos között eddig tisztázatlan körülmények között hajtott le az úttestről és csapódott fának.
velemenyezd, 2015. december 28. hétfő, 17:42
Ezer naposliba elpusztult egy tűzben Kiskunmajsa közelében
Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy elmondta: a tűz egy libaóllá alakított, száz négyzetméter alapterületű fóliasátorban keletkezett, amelyben minden kisliba elpusztult.

A kiskunmajsai tűzoltók mellett a kiskunhalasi, a kisteleki és a csólyospálosi tűzoltók is a helyszínre érkeztek, a lángokat rövid idő alatt elfojtották, a sátor azonban teljesen elégett.
velemenyezd, 2015. szeptember 10. csütörtök, 10:49
Önkormányzat 2014 - Polgármesterek - Bács-Kiskun megyei kistelepülések - EREDMÉNY
(Független)

Bátmonostor - Béleczki Mihály (Független)

Bátya - Zsebics Ilona (Független)

Bócsa - Szőke-Tóth Mihály (FIDESZ-KDNP)

Borota - Mikó Ferencné (Független)

Bugac - Szabó László (Független)

Bugacpusztaháza - Kerekes László Zoltán (Független)

Császártöltés - Takácsné Stalter Judit (Független)

Csátalja - Kovács Antal (FIDESZ-KDNP)

Csávoly - Hamháber Norbert (Független)

Csengőd - Lajter Ferenc (Független)

Csikéria - Korbély László (Független)

Csólyospálos - Ábrahám-Furus János (Független)

Dávod - Hirtenberg János Sándor (Független)

Drágszél - Pandur Gábor (Független)

Dunaegyháza - Szilágyi István (Független)

Dunafalva - Magosi György (Független)

Dunapataj - Dusnoki Csaba (Független)

Dunaszentbenedek - Vargyas Mihály (Független)

Dunatetétlen - Pálfi Mihályné (Független)

Dunavecse - Vörös Sándor (Független)

Dusnok - Palotai Péter (Független)

Érsekcsanád - Felső Róbert (Független)

Érsekhalma -
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 11:23
Aradi vértanúk - Lezsák: Arad jelképpé nemesedett
Lezsák Sándor hangsúlyozta: ezen a napon szerte a világban, ahol magyarok élnek, gondolnak az aradi vértanúkra, gondolnak az áldozatokra, a mártírokra, legyenek bármilyen pártállásúak vagy vallásúak.

Aki magyar, az pontosan érzékeli és tudja, mit jelent október 6., a gyásznap, és mit jelent az a sok-sok mártír, "akinek a magvetéséből kell hogy szerveződjön újjá a magyar haza, a történelmi haza itt a Kárpát-medencében" - mondta Lezsák Sándor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira emlékező gyásznapon.

Lezsák Sándor ünnepi beszédében felidézte azt a napot, amikor az aradi várbörtönből először a golyó általi kivégzésre ítélt négy honvédtábornokot, majd az akasztásra ítélt kilenc tábornokot a vesztőhelyre vezették.

Csólyospálos főterén állították fel a 13 kopjafát, amelyet Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó ajándékozott a településnek.
velemenyezd, 2014. október 06. hétfő, 21:52
Aradi vértanúk - Országszerte megemlékezéseket tartanak a mai nemzeti gyásznapon
a 2-es villamos. A Fiumei úti Sírkerthez közvetlenül vezető utakon várhatóan hétfő 10 órától fokozott gyalogos- és buszforgalomra kell számítani.

A központi rendezvények mellett országszerte számos vidéki településen, valamint a határon túl is tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást, illetve koszorúzást, többek között Debrecenben, Hévízen, Nagykanizsán, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán, Kaposváron.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Bács-Kiskun megyében, Csólyospáloson mond beszédet és részt vesz az aradi vértanúk emlékére állított 13 kopjafa avatásán.

A romániai Aradon Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond beszédet, és a Nemzeti Énekkar is fellép az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett emléknapon.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség báró Perényi Zsigmond és az aradi vértanúk tiszteletére Nagyszőlősön tart emlékünnepséget. Az esemény ünnepi szónoka Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
velemenyezd, 2014. október 06. hétfő, 07:04
Képek, videók
Vöröshagyma
sanci81
2017. december 31. vasárnap, 14:29
vöröshagyma.jpg
sz719eszter
2017. november 25. szombat, 12:25
voroshagyma.jpg
lenke1964
2015. szeptember 15. kedd, 16:30
Vöröshagyma.jpg
pacsakute
2014. október 14. kedd, 04:52
vöröshagyma1.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 17:14
vöröshagyma.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 17:13
Fokhagyma vöröshagyma.jpg
pacsakute
2013. augusztus 23. péntek, 19:42
Voroshagyma
cipello
2013. augusztus 20. kedd, 15:30
voroshagyma.jpg
sarkadykati
2012. december 07. péntek, 05:06
voroshagyma.jpg
snbela44
2012. december 07. péntek, 04:18
Vöröshagyma tea.jpg
basikele
2012. november 05. hétfő, 13:17
Tavaszi hagymás virágok.j
pacsakute
2018. október 17. szerda, 21:44
Hagymáshús
irmus
2018. július 25. szerda, 08:40
Hagymáshús sütés előtt
irmus
2018. július 25. szerda, 08:39
Makói hagymás rakott kara
vorosrozsa66
2018. május 30. szerda, 11:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.