Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 01:19 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Blair: újabb népszavazást kell tartani az EU-tagságról
Blair, aki 1997-től 2007-ig töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, az általa alapított politikai elemzőműhely - Tony Blair Institute for Global Change - online fórumán csütörtökön közzétett tanulmányban kiemeli: az intézet által megbízott gazdasági szakértők számításai szerint ha megállapodás híján az EU-val folytatott brit kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszerére tér át - ami vámok megjelenését jelentené -, a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2030-ra 4,93 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet az akadálytalan kereskedelem folytatódása esetén arra az évre a brit gazdaság elérhetne.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont szerint - amely Blair intézetének megbízásából a számításokat elvégezte - a Brexit ugyanebben az időtávlatban 4,13 százalékos GDP-értékveszteséget okozna abban az esetben is, ha az úgynevezett chequersi javaslatcsomag alapján sikerülne megállapodni az EU-val a jövőbeni kétoldalú kereskedelem feltételeiről.

A konzervatív párti brit kormány által még a nyáron, a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben kidolgozott csomag egyik kulcseleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabályok kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

A csomag, amelyet egyébként sem az Európai Unió, sem a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora nem támogat, nem vonatkozik a szolgáltatások kereskedelmére.

Tony Blair intézete a Brexit várható hatásairól közzétett új tanulmányában azonban megállapította, hogy éppen ez okozná a legnagyobb veszteségeket, ugyanis az utóbbi két évtizedben a brit exportnövekedés háromötödét a szolgáltatási szektor adta, és a szolgáltatások külkereskedelmében elért éves brit többlet megközelíti a 100 milliárd fontot (37 ezer milliárd forint), miközben az áruforgalomban 140 milliárd font a brit deficit.

Tony Blair a Thomson globális pénzügyi információszolgáltató csoport csütörtöki londoni fórumán, amelyen a jelentést személyesen is ismertette, kijelentette: mindezek alapján szükségesnek tartja újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról. Hozzátette: ez azért is indokolt, mert - ellentétben a 2016-ban tartott EU-népszavazással, amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - a választók most már látják, hogy a Brexit-tárgyalások kudarcba fulladtak, és látják azt is, hogy milyen egyéb opciók közül lehet választani.

Gordon Brown, Blair egykori pénzügyminisztere és közvetlen hivatali utódja, aki 2010-ig volt miniszterelnök, egy edinburghi politikai rendezvényen felszólalva kijelentette: meggyőződése, hogy lesz újabb népszavazás a brit EU-tagságról. Brown szerint ezt előbb-utóbb a választók fogják követelni, annak ellenére is, hogy sokan nem kedvelik az újabb, megosztó referendum gondolatát.

A konzervatív párti brit kormány rendre határozottan kizárja az újabb EU-népszavazás lehetőségét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 13:12
Címkék: Tony Blair Institute, Global Change, Kereskedelmi Világszervezet, National Institute, Social Research, Európai Unió,
Kommentek
Brexit - Több közép-európai EU-állampolgár távozott tavaly Nagy-Britanniából, mint ahány érkezett
hogy az unió egészén belül a nyolc közép- és kelet-európai EU-tagországból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás esett vissza a legnagyobb mértékben a referendum óta.

A statisztikai hivatal grafikus kimutatása szerint ennek az országcsoportnak a bevándorlási egyenlege már két éve negatív, vagyis 2018 első fele óta több közép- és kelet-európai EU-állampolgár távozik, mint ahányan a térségből érkeznek.

A statisztikai kimutatásban szereplő grafikus ábrák is egyértelműen mutatják, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után - amelyen a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt - éles töréssel meredek ívben csökkenni kezdett a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás az Európai Unió társállamaiból, különösen az EU8-csoportból.

Az Európai Unión kívüli országok nagy-britanniai bevándorlási egyenlege ugyanakkor minden eddig rekordot megdöntött tavaly: az ONS csütörtöki kimutatása szerint 2019-ben 282 ezerrel többen érkeztek a nem uniós országokból, mint ahányan
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 14:12
Sir Keir Starmer a brit Munkáspárt új vezetője
felelős miniszterjelölt volt, jóllehet ez a minisztérium megszűnt, miután az Egyesült Királyság januárban kilépett az Európai Unióból.

A Brexit feltételrendszeréről szóló tárgyalások időszakában Starmer és Corbyn között jól érzékelhető nézeteltérések merültek fel.

Starmer álláspontja az volt, hogy népszavazást kell tartani a Brexit feltételrendszeréről, biztosítva azt a lehetőséget, hogy a választók a bennmaradásra is voksolhassanak.

Corbyn ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépésre szavazók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött referendum eredményét kell tiszteletben tartani.

Végül kompromisszumos megoldás született, amelynek alapján ha a Munkáspárt kormányra került volna, három hónapon belül új Brexit-megállapodást kötött volna az EU-val, és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátotta volna.

A Labour által tervezett referendum szavazólapján szerepelt volna az a választási
velemenyezd, 2020. április 04. szombat, 13:21
Koronavírus - A brit kormány 330 milliárd fonttal segíti a gazdaságot
A segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a brit GDP-érték valószínűleg éppen 15 százalékkal zuhan a második negyedévben.

Sunak, aki Boris Johnson miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a Downing Streeten, közölte: bármelyik üzleti vállalkozás, amelynek például ingatlanbérlethez, bérfolyósításhoz, a beszállítók kifizetéséhez vagy készletvásárláshoz készpénzre van szüksége, kormánygaranciával vehet igénybe hitelt kedvező feltételek mellett.

A pénzügyminiszter hozzátette: ha az igény a most bejelentett 330 milliárd fontnál is nagyobbnak bizonyulna, a kormány kész további forrásokat biztosítani annyi finanszírozási kapacitás felszabadításával, amennyire szükség van.

Rishi Sunak ismertetése szerint a program két fő elemből áll. Az egyik a nagyobb vállalatok likviditási ellátását hivatott segíteni. Ennek érdekében a kormány megállapodott a Bank of England - a brit jegybank - kormányzójával egy olyan új
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 20:52
Koronavírus - Új Bank of England-kormányzó: a bank kész azonnali új intézkedésekre
londoni elemzői vélemények szerint napokon belül akár újabb kamatcsökkentésre is elszánhatja magát és újrakezdheti a mennyiségi enyhítési programot is.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics várakozása szerint a brit jegybank március 26-án esedékes kamatdöntő ülésén vagy az ahhoz közeli napokban 0,15 százalékponttal 0,10 százalékra csökkenti tovább alapkamatát és megemeli a mennyiségi enyhítési keretet.

A Bank of England a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás után 435 milliárd fontra (163 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.

A múlt heti soron kívüli kamatcsökkentéssel egy időben a monetáris tanács még úgy döntött, hogy nem módosítja a mennyiségi enyhítés
velemenyezd, 2020. március 16. hétfő, 16:22
Koronavírus - Londoni elemzők: egész éves visszaesés lesz a brit gazdaságban
gazdaságélénkítő lépéseket jelent be.

A ház várakozása szerint a brit jegybank március 26-án esedékes kamatdöntő ülésén 0,15 százalékponttal 0,10 százalékra csökkenti alapkamatát, és újrakezdi mennyiségi enyhítési programját.

A Bank of England monetáris tanácsa a héten soron kívül, egyhangú döntéssel 0,50 százalékponttal az addigi 0,75 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát, de a monetáris enyhítési program eddig kihelyezett keretét egyelőre változatlanul hagyta.

A bank a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás után 435 milliárd fontra (168 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.

Egy másik nagy londoni elemzőműhely, az Oxford Economics szombati helyzetértékelésében felveti annak a lehetőségét, hogy a
velemenyezd, 2020. március 14. szombat, 14:01
Koronavírus - Soron kívüli kamatcsökkentést jelentett be a Bank of England
A brit jegybank monetáris tanácsa egyhangú döntéssel 0,50 százalékponttal, az eddigi 0,75 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

A Bank of England alapkamata a szerda reggel bejelentett lépéssel visszatért arra a történelmi mélypontra, amelyre a monetáris tanács nem sokkal a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás után csökkentette az irányadó kamatot.

A monetáris testület annak idején 0,50 százalékról csökkentette a most ismét érvénybe léptetett 0,25 százalékra - az 1694-ben alapított Bank of England történetének mélységi kamatrekordjára - alapkamatát. Emellett 435 milliárd fontra (168 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.

Ezt a keretet a monetáris tanács a szerdán bejelentett soron kívüli
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 10:11
Brexit - Barnier: az EU és Nagy-Britannia hamarosan megkezdi a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalásokat
Az Európai Unió 27 tagállama kedden jóváhagyta a Nagy-Britanniával mint unión kívüli országgal kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, amellyel felhatalmazta az Európai Bizottságot a tárgyalások jövő héten esedékes megkezdésére.

Barnier az európai ügyekkel foglalkozó tanács ülését követően tartott sajtóértekezletén azt mondta, az EU tíz tárgyalócsoportot tervez létrehozni, amelyek párhuzamos egyeztetéséket folytnak majd egyebek mellett a kereskedelmi kérdésekről, a védelem- és biztonságpolitikai együttműködésről, a külpolitikát érintő feladatokról és más területekről.

Kijelentette, az unió ragaszkodni fog elképzeléseihez, és nem fog minden áron, és a lehető leghamarabb megállapodásra törekedni Londonnal. Ragaszkodni fog egyebek mellett egy "méltányos és kiegyensúlyozott", vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás létrehozásához Nagy-Britanniával, illetve a kemény határellenőrzés visszaállításának elkerüléséhez az Ír-szigeten. A jövőbeli
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:13
Brexit - Tusk: az EU "lelkesen" várná vissza a független Skóciát, de nem venné fel automatikusan
Unióból.

Arra a kérdésre, hogy ha a skót kormány segítséget kérne Brüsszeltől az újbóli EU-csatlakozáshoz önálló országként, ezt megkapná-e, Tusk úgy fogalmazott: érzelmi alapon kétségtelen, hogy "mindenki nagyon lelkes lenne Brüsszelben és általában Európában is" ezzel kapcsolatban.

Hozzátette ugyanakkor: Skócia függetlenné válása esetén a szabályoknak megfelelően új felvételi eljárásra lenne szükség, és "nem érvényesülne automatizmus" Skócia önálló EU-csatlakozásának folyamatában.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azóta rendszeresen hangoztatja, hogy újabb függetlenségi népszavazásra van szükség, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az
velemenyezd, 2020. február 02. vasárnap, 14:01
Képek, videók
MÚK tagságom
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:23
tagsagi.png
yocoo
2017. április 08. szombat, 19:09
1985_Kisdobos_tagsagi_ kon
filantrop
2011. augusztus 21. vasárnap, 18:36
szaksz.tagsági könyv
lacipecsenye
2011. január 05. szerda, 12:11
CSÉB tagsági könyv
lacipecsenye
2011. január 05. szerda, 12:11
úttörő tagsági könyv
filantrop
2010. február 18. csütörtök, 09:04
Kisdobos tagsági könyv
filantrop
2010. február 17. szerda, 23:39
A tagság szavaz
erdosgeza
2009. január 17. szombat, 13:47
A tagság
erdosgeza
2008. február 24. vasárnap, 18:28
Népszavazás.jpg
tinka1951
2015. augusztus 05. szerda, 10:26
NATO-népszavazásról
furaila
2013. december 13. péntek, 07:07
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Népszavazás és a nato
furaila
2012. július 27. péntek, 08:45
népszavazáskor.jpg
agica2004
2008. június 24. kedd, 15:36
Népszavazás papirok 5.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.