Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 15:55 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 9. rész (ingatlan-nyilvántartás, ülésnap lezárása)
Miniszterelnökség: bürokráciacsökkentő és technikai módosítások

Az ingatlan-nyilvántartási és a földmérésről szóló, valamint a térképészeti törvény részben technikai jellegű módosítását tartalmazza a Ház előtt lévő előterjesztés - mondta expozéjában Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

A bürokráciacsökkentést is segíti a változtatás, és az új adatvédelmi szabályokhoz is igazodik az - folytatta.

A központi címregiszterből automatikusan vesz át adatokat az ingatlan-nyilvántartás, egyes ingatlanok esetében azonban más a gyakorlat, például a közterületen fekvőknél. Ez változtatást indokolt - ismertette.

Célnak nevezet a térkép adatbázisból és a mezőgazdasági parcella azonosító rendszerben szereplő adatok átvételének pontosítását.

A földmérési törvény is változik, a területszámítási hiba átvezetésének módját rendezik ezzel.

Képviselői felszólalások:

Herczeg Tamás (Fidesz) elmondta: frakciója támogatja a javaslat elfogadását. Célnak nevezte a szabályozás átláthatóbbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét, az ügyintézés könnyítését.

Rámutatott: a változtatás rendezni kívánja az állami térkép-nyilvánítási adatbázisokból, valamint a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerből történő adatszolgáltatás szabályait is. Üdvözölte a bürokráciacsökkentést, és szólt a társasházi tisztségviselőkkel kapcsolatos változtatásokról.

Balczó Zoltán (Jobbik) rámutatott, hogy a mintegy nyolc törvény megváltoztatása két célt szolgál: az ingatlan-nyilvántartásokhoz valamint a közigazgatási hatósági eljárásokhoz kapcsolódó szabályok megváltoztatását.

Elmondta: a Jobbik támogatja a módosítást, mert azt a mindennapi gyakorlat indokolja.

Vejkey Imre (KDNP) szintén a javaslat kettős céljáról szólt, a technikai pontosításokról és a bürokráciacsökkentésről.Mesterházy Attila (MSZP) azon meggyőződésének adott hangot, hogy a törvény az állampolgárok érdekét szoltálja.

Arató Gergely (DK) azt mondta, valóban egy technikai törvénymódosításról van szó, ami korábbi jogalkotási egyenetlenségeket igazít ki, megnyitja az utat az ingatlan-nyilvántartási rendszer fejlesztéséhez és egyszerűsíti az állampolgárok dolgát. A DK később alakítja ki az álláspontját, mert nem derül ki, hogy a javaslat hogyan érinti a forgalomképtelen önkormányzati vagyont - közölte.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök a vitát lezárta.

Tuzson Bence az elhangzottakra reagálva megköszönte a támogató hozzászólásokat. Hangsúlyozta, valóban meg akarják újítani az ingatlan-nyilvántartást. Az államtitkár rámutatott, hogy az ingatlan-nyilvántartás rendszere dogmatikai szempontok alapján is Mária Terézia korára vezethető vissza. A teljes nyilvántartást elektronikusan hozzáférhetővé kell tenni, de ezt várhatóan egy-két éves munkát igényel majd - hangsúlyozta.Lezsák Sándor az ülést is bezárta, a parlament várhatóan csütörtök reggel folytatja a munkáját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 16:21
Címkék: Tuzson Bence, Herczeg Tamás, Balczó Zoltán, Vejkey Imre, Mesterházy Attila, Arató Gergely,
Kommentek
György István a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára lesz
Tájékoztatásuk szerint a Budapest Főváros Kormányhivatalát csaknem hat évig kormánymegbízottként vezető politikus a tárca közszolgálatért felelős államtitkára lesz.

Hozzátették: a területet eddig irányító Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáraként folytatja munkáját.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 18:12
Átadták a Magyar Nyelvőr-díjakat a Parlamentben
A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Kiss Jenő Széchenyi-díjas nyelvész; Iszlai Enikő, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum magyartanára; valamint Bernád Ildikó, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola igazgatója kapta.

A díjátadón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kiemelte: a magyar nyelv magában hordozza a magyarság történelmét, meghatározza kultúráját, és összetartja a nemzetet.

Fontos elismerni azokat, akik munkásságukat a magyar nyelv megőrzésének szentelték - tette hozzá az államtitkár.

Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány a magyar nyelv kutatását, megőrzését és oktatását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat és törekvéseket támogatja - mondta Spang Gyula, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az
velemenyezd, 2019. december 19. csütörtök, 10:41
Tuzson Bence: közigazgatási döntéseket vehetnek át a szakmai kamarák az államtól
Tuzson Bence együttműködést sürgetett a szakmai kamarákkal, hogy közösen találják meg az átadható döntési lehetőségeket.

Az állam nem avatkozhat be minden társadalmi viszonyba, a szakmai kamarák tevékenysége pedig nem szorítkozhat csupán igazolások kiállítására és nyilvántartások vezetésére - fogalmazott.

Véleménye szerint a szakmai kamarák és más köztestületek egységes jogi háttérszabályozással, egységes eljárásrendben, de jól elhatárolható feladatokat ellátva segíthetnék a közigazgatást.

Hozzátette egyúttal, hogy a szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania. Az adathasznosítás jelentőségét mutatja, hogy közigazgatást meghatározó folyamatok világszerte az adatvagyonok kiaknázásával függenek össze - mondta.

Tuzson Bence megjegyezte, hogy a kormányzati intézkedéseket az adatok is éppúgy segíthetik, mint a gazdasági döntéshozatalt. Példaként említette, hogy az építési engedélykérelmek számának változása társadalmi
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 17:32
Tuzson Bence: bizalomra épülő, hatékony és gyors közigazgatás a cél
Tuzson Bence azzal folytatta, hogy a technikai eszközökön túl természetesen jogalkotási eszközökre is szükség van; az a mintegy ezer oldalnyi jogszabálycsomag, amelyet legutóbb az Országgyűlés elé terjesztettek, 88 törvényt érint. Segít abban, hogy hatékony és gyors legyen a közigazgatás, egyfokúvá alakítsák át a rendszerét, és érvényesítsék azt az elvet, hogy a közigazgatásnak nem az államot, hanem az állampolgárt kell szolgálnia - mondta.

A Kormányablak nevű alkalmazást az Apple Store és a Google Play áruházból is ingyenesen le lehet tölteni. Az applikáció térképen jeleníti meg az ország valamennyi kormányablakát, s tájékoztatja a felhasználót arról, hogy az adott ügytípust mennyi idő alatt tudja elintézni a hozzá közel eső kormányablakban.

Tuzson Bence a saját mobiltelefonján keresztül ismertette, hogy a sajtótájékoztató időpontjában például egy személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézést a Kossuth térhez legközelebb az Erzsébet téren 10 perc alatt lehetne elintézni, míg ugyanez a
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 15:21
Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása
Tuzson Bence a füzéri várfelújítás második ütemének kezdetét jelző időkapszula elhelyezési ünnepségén elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében körülbelül 30 várunk és kastélyunk újul meg mintegy 68 milliárd forintos keretből. Jelenleg 12 projekt zajlik, amelyekből hat a jövő évben lezárul - tette hozzá. A füzéri beruházás második üteme 2021-ben fejeződik be, 2025-re érhet véget a teljes beruházás - mondta az államtitkár hozzátéve: az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem.

Tuzson Bence felidézte: Füzér és a füzéri vár jelentős történelmi események tanúja volt, hiszen a terület Bánk bán tulajdona volt, 1235-től királyi birtok, utána pedig olyan neves családok birtokolták, mint a Nádasdyak vagy a Perényiek. Hozzáfűzte: 1526-27-ben Perényi Péter koronaőr az erődítményben őrizte a Szent Koronát. Később a vár áldozatául esett az osztrák hadsereg rombolásának,
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:20
Krónika 2. rész (kormányhivatali egyszerűsítés)
"báb önkormányzati rendszert" képzel el a kormány.

Kiemelte: kérdés, hogy ha október 13-án más eredmény született volna, akkor is itt lenne, vagy ebben a formában lenne itt ez az előterjesztés.

Kitért rá: borzalmas mennyiségű törvényt módosítanának egy ilyen salátatörvényben, a módosítások egy része helyes és előremutató változtatásokat tartalmaz, de ha végigmennek az összes módosításon, mindig előkerülnek kifogásolható elemek.

Miniszterelnökség: szolgáltató államot kell kialakítani

Tuzson Bence a vitára úgy felelt: egy szolgáltató állam kialakítása a cél, ami egyablakos ügyintézéssel átlátható módon működik, és csak akkor avatkozik be, amikor arra feltétlenül szükség van.

Elmondta: Ausztriában egy órát kell várakozni útlevélkészítéskor, míg nálunk ez az idő tizenöt perc. "Egy jól működő rendszert alakítottunk ki" - szögezte le.

A bejelentési eljárások esetében az államnak harminc napja van a döntése meghozatalára.

Az építésügy, mint hatósági ügy sosem tartozott
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:11
Krónika 1. rész (kormányhivatali egyszerűsítés)
Miniszterelnökség: jelentősen egyszerűsödhetnek a közigazgatási eljárásokMintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését megváltoztató előterjesztés, amelyet expozéjában nagy jelentőségűnek titulát a Miniszterelnökség államtitkára. Tuzson Bence az előterjesztés céljának nevezte, hogy 2030-ra Európa egyik legélhetőbb országává tegye Magyarországot az emberek és a vállalkozások számára.

A közigazgatási folyamatok egyszerűsítésével és felgyorsításával, az ügyszámok csökkentésével források takaríthatók meg és csökkenthetők az adminisztratív terhek - hangsúlyozta az államtitkár.

Felidézte a korábbi szervezeti átalakításokat, és az eljárási szabályok eddigi megváltoztatását. Elmondta azt is, hogy a most beterjesztett törvénycsomag az emberek és a vállalkozások ügyeivel közvetlenül foglalkozó hivatali alkalmazottak észrevételei alapján született, vagyis "mintegy harmincezer ember munkája".

Az államtitkár
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 15:31
Tuzson Bence: a hatékonyság, a szaktudás és a felelősség erősíti a magyar gazdaságot
Tuzson Bence a konferencia jelentőségét méltatva hangsúlyozta: az esemény segít megerősíteni a közbeszerzési gyakorlatot Magyarországon. Emellett a szakma mostani és hasonló seregszemléi a jogalkotásra is nagy hatással vannak, hiszen a szakembereknél felhalmozódott tapasztalatok irányt mutatnak a munkához - tette hozzá.

A két nap alatt több mint 300 résztvevő jelenlétében mintegy húsz előadót felsorakoztató találkozón bemutatják a részben, vagy teljes egészében állami cégek és intézmények informatikai beszerzéseit új, egységes keretbe foglaló Digitális Kormányzati Ügynökséget (DKÜ) is.

Az ügynökség működését ismertetve Velikovszky László beszerzési igazgató arról beszélt: a szervezet létrejöttének legfontosabb célja az egységesítés, egyszerűsítés, valamint az átláthatóság további erősítése az állami informatikai beszerzések területén. Emellett az év végéig csaknem 100 fősre bővülő DKÜ feladata az informatikai költések felmérése az állami és kormányzati szférában.

Az egységes rendszer
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 14:41
Képek, videók
Tuzson János Botanikus Ke
irmus
2011. március 23. szerda, 07:09
HERCZEG-LÁSZLÓ-költő.j pg
cserhat3
2018. augusztus 22. szerda, 12:16
Herczeg Ágnes
otodik
2017. szeptember 18. hétfő, 15:21
Herczeg Vilmosnak.jpg
chillik
2016. március 13. vasárnap, 03:58
Herczeg.László30636024 444
cserhat3
2014. november 30. vasárnap, 17:21
Herczeg.Lászlóverse.jp g
cserhat3
2014. november 30. vasárnap, 16:37
Herczeg LÁszló verse.jpg
cserhat3
2014. november 07. péntek, 13:01
Herczeg László03393630434
cserhat3
2014. október 26. vasárnap, 11:55
herczeg.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:48
Herczeg Heni.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 02:55
erzsébet herczeg.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 02:27
Medve Herczeg László
lovagdamaerdosanna
2012. május 01. kedd, 17:07
106741_herczeg-judit_2 011
maflika
2011. június 30. csütörtök, 01:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.