Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 00:24 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Potápi: a kárpátaljai magyarság sorsa az egész magyar nemzet közös ügye
Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar kara - mostani elnevezése szerint Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet (UMOTI) - fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott köszöntőjében Potápi Árpád János - Kodály Zoltán önéletírásának "mindig csak arra néztem, ami előttem volt" gondolatát idézve - hangsúlyozta: "ma innen, az Ung folyó partjáról, a kárpátaljai magyar közösség üzen. Mégpedig azt üzeni, hogy van terve a jövőre nézve: szülőföldjén, anyanyelvét, kulturális kincseit megtartva akar boldogulni." Hozzátette, a kárpátaljai magyarság nem enged a megfélemlítésnek, nem száll be a szócsatákba, hanem a legjobb választ adja a támadásokra: előretekint. A kárpátaljai magyarokat ugyanis - folytatta - a múltban közösen átélt megpróbáltatások nemcsak megedzették, de arra is megtanították, hogy holnap is csak akkor lesz, ha hittel és reménnyel áll elébe.

Az államtitkár kiemelte: "a mostani ünnepségnek van egy másik nagyon fontos üzenete is: hogy milyen lesz a holnap itt Kárpátalján, hogyan alakul a magyar közösség sorsa, az már az egész magyar nemzet közös ügye". Mint mondta, "azok a próbák, amelyekkel ma a kárpátaljai magyaroknak szembe kell nézniük, egyben a magyarság nagy erőpróbái, amelyek során megmutathatjuk, mire vagyunk képesek együtt".

Potápi Árpád János idézte Orosz Ildikónak, a beregszászi Rákóczi-főiskola rektorának az 1956-os forradalom 62. évfordulóján tartott budapesti megemlékezésen elmondott beszéde kiszámíthatóságra és stabilitásra utaló mondatát, amely szerint "a kárpátaljai magyarok nem akarnak többet, mint amire minden ember vágyik, hogy családjuknak többé-kevésbé kiszámítható jövőt építhessenek olyan közegben, ahol biztonságban érezhetik magukat". Ennek kapcsán kifejtette, "azon dolgozunk, hogy az anyaország ilyen stabil pont legyen és maradhasson a kárpátaljai magyar közösség számára".Hangsúlyozta, "ma, amikor Kárpátalján lábbal tiporják a magyar közösség jogait, amikor veszély fenyegeti a magyar iskolák megmaradását, akkor nekünk közösen kell megteremtenünk a megmaradás feltételeit. Amikor a listázásokkal, a határátlépéskor tapasztalható zaklatásokkal a megfélemlítés, a kommunizmus legsötétebb képei elevenednek újra, amikor ellenségnek kiáltják ki a magyar közösség őrállóit, akkor csak egymásra számíthatunk."

Az államtitkár jelezte, a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösségnek ahhoz, hogy szülőföldjén tervezhesse tovább jövőjét, az óvodától a felsőoktatásig biztosítja a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatását. Aláhúzta, "a nemzeti jelentőségű intézmények között folyamatos és kiszámítható támogatásban részesítjük a közösség megmaradása szempontjából kulcsszerepet betöltő intézményeket, köztük az UMOTI-t".

Potápi Árpád János a reményét fejezte ki, hogy az UNE magyar kara "nagyon sokáig stabil bástyája lesz a kárpátaljai magyar közösségnek, ahol a jövő nemzedéke az anyanyelv és a magyar közösséghez való tartozás biztonságában Kárpátalján tervezheti a jövőt".

Az UMOTI 2008 szeptemberében nyílt meg - az egyetem magyar tanszékeit összefogó - Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar néven. Az intézményben magyar nyelv és irodalom, történelem, fizika és matematika szakos tanárképzés folyik elsősorban a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák részére.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 13:51
Címkék: Ungvári Nemzeti Egyetem, Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet, Potápi Árpád János, Kodály Zoltán, Orosz Ildikónak, Magyar Tannyelvű Humán-,
Kommentek
OVF: a Duna egész magyarországi szakaszán több méteres vízszintemelkedés várható
fokozat elrendelésekre.

Tájékoztatásuk szerint a főbb magyarországi vízfolyások fontos vízgyűjtő területein hétfőn reggelre sokfelé hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék, jellemzően eső formájában. A meteorológiai előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő 48 órában is folytatódik, a jelzett lehűlés miatt a keddtől hulló csapadék már vegyes halmazállapotúnak ígérkezik.

A jelentős (három nap alatt területi átlagban a Duna bajor, osztrák területein, a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű) csapadék, helyenként kiegészülve a meleg idő miatt keletkező, nem túl jelentős mennyiségű olvadékvízzel, sokfelé számottevő vízszintemelkedéseket okozott, illetve várhatóan okoz majd a következő napokban.

A Dunán a jelenlegi előrejelzések szerint Nagybajcsnál a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint meghaladása, esetleg a másodfokú érték elérése várható. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 15:21
Szili: a kárpátaljai magyar sajtó fontos szerepet játszik a nemzeti összetartozás erősítésében
"Kárpátaljai magyarnak lenni annyit jelent, hogy bármilyen nagyhatalmi vonalzó és toll rajzolhatja át a régiót, a magyarság állandó. Ez ugyanígy igaz a Kárpáti Igaz Szó sajtóorgánumra is. A száz esztendővel ezelőtt megjelent újság átvészelve számos rendszert, diktatúrát, ideológiát, ma már saját lábán állva, önálló magyar lapként online és papír változatban megjelenve, egy modern szerkesztőséggel és valódi, összetartó közösséggel szólítja meg olvasóit az egész országban" - hangsúlyozta Szili Katalin.

Mint fogalmazott, az újság centenáriuma egyben a régió magyar újságírásának is az ünnepe, hiszen születésétől kezdve jelen van szinte mindig, megjelenítve a magyarságot az országban.

"A nemzet semmivel nem helyettesíthető érték, a közösségi összetartozásunk lényege, amelyhez elengedhetetlen a média, mint a nemzeti önismeret eszköze, amely erősíti a jelent, megalapozza a jövőt" - szögezte le. Hozzáfűzte: "Fontos mindannyiunk számára, hogy közösségeink érdekeit szem előtt tartó párbeszéd
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:55
Németh Zsolt: nélkülözhetetlen a magas szintű párbeszéd Ukrajnával
Németh Zsolt és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Marija Pejcinovic Buric-csal, az Európa Tanács főtitkárával, Dunja Mijatovic-csal, az Európa Tanács emberi jogi biztosával, Snezana Samardzic-Markovic-csal, az Európa Tanács demokráciáért felelős főigazgatójával, valamint a Velencei Bizottság tisztségviselőivel találkozott.

Megbeszéléseiket követően a néppárti politikus elengedhetetlennek nevezte, hogy Ukrajna végrehajtsa az Európa Tanács égisze alatt működő alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság már megszületett ajánlásait, különös tekintettel a diszkrimináció-mentességre.

Ezen a területen még semmilyen előrehaladás nem történt - húzta alá.

"Fontosnak tartjuk, hogy a kisebbségeket érintő nyelvi és oktatási törvények esetében Ukrajna tegye lehetővé az előzetes normakontrollt az Velencei Bizottság részére" - húzta alá az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Brenzovics László nyilatkozatában aláhúzta: Ukrajnában
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 18:32
Németh Zsolt: elfogadhatatlan, hogy diszkriminációnak legyenek kitéve a nemzeti kisebbségek Ukrajnában
törvény hatályba léptetését, valamint kivették a magániskolákat a középfokú oktatást szabályzó törvény hatálya alól -, mégsem teljesültek maradéktalanul az Európa Tanács Velencei Bizottságának erre vonatkozó elvárásai.

Reményét fejezte ki, hogy az új nemzeti kisebbségi törvény esetében a Velencei Bizottság állásfoglalását már a törvény elfogadása előtt kikéri Ukrajna.

"Eljött az ideje annak, hogy a legfelsőbb szinten is elinduljon a párbeszéd Magyarország és Ukrajna között. Magyarország, és a kárpátaljai magyarság legitim képviselői erre készen állnak" - fogalmazott.

Kijelentette, a Velencei Bizottság decemberben megfogalmazott "rendkívül kritikus ajánlásával" komoly segítséget nyújtott mindazok számára, akiknek fontosa a kisebbségek ügye. Általa, és a magyar kormány támogatásával rendet lehet tenni a magyar-ukrán kapcsolatokban, hogy a szóban forgó jogkorlátozásokat megszűnjenek a magyar nyelvhasználat további biztosítása érdekében - tette hozzá.

Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 17:02
Ismételgesd...
jól ismerünk: ,,ismétlés a tudás anyja." ,,Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz!" De ha éppen egyiket sem művelnénk, akkor ott vannak az emlékeztetők. ,,Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként homlokodon."
Annyi mindent szeretünk viselni! Kihez kapcsolnak ezek a bizsuk minket? Milyen jelentést hordoznak műtyűrjeink? Emlékeztetnek bennünket Mennyei Atyánkra? Amikor kárpátaljai lelkészeket vittek el kényszermunkára, összeültek, és emlékezetből idézték a Bibliát. Kíváncsiak voltak, mennyire emlékeznek. A fejük volt a Biblia, az volt az övék, amit megtanultak és megjegyeztek, azzal tudták vigasztalni, erősíteni egymást. S a Szentlélek bennünket is csak arra tud emlékeztetni, amit megtanultunk. (Jn 14,26)
Használjuk hát elménket igék megtanulására, hogy másoknak is tovább tudjuk adni az élet beszédét.

Amikor a Ben Hur c. filmben a herceg hazatér száműzetéséből,
kalmanpiroska, 2020. január 22. szerda, 10:59
Egyre nő a külföldi munkavállalók száma Csehországban
A statisztikai hivatal honlapján megjelent kimutatás szerint 2018 végén 567 ezer külföldi állampolgárt tartottak nyilván Csehországban. Közülük 290 ezer tartós, 275 ezer átmeneti tartózkodási engedéllyel rendelkezett, míg a menekültként befogadottak száma 2500 volt.

A külföldiek legnagyobb része ukrán, szlovák és vietnami, de magas és növekvő tendenciát mutat az oroszok, a lengyelek, bolgárok és a románok száma is.

A statisztikusok szerint a csehországi letelepedés iránt elsősorban az európai unión kívüli, közeli országok lakosai mutatnak érdeklődést. Ezen csoport tagjainak több mint 60 százaléka rendelkezik hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel, Csehországban él a családjuk is, míg az uniós állampolgárok körében az átmeneti tartózkodási engedélyek vannak többségben.

Jarmila Maresová szerint a Csehországban dolgozó és élő külföldi állampolgárok száma minden bizonnyal jóval nagyobb, mert a statisztikákban nincsenek kimutatva azok az uniós állampolgárok, akik a szabad munkaerőmozgás
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 18:15
Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban
hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a közönség - olvasható a Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal látható. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 15:51
Grezsa: kultúrtörténeti és banktörténeti jelentőségű Munkácson az OTP bankfiók megnyitása
egykori Osztrák-Magyar Bank épületét, ahol a fiók nyílik. Itt működik majd a Munkácsy Mihály Kulturális Központ is a felújítás után, ami várhatóan idén év végéig befejeződik. A rekonstrukció első eleme az OTP bankfiók ideköltözése.

Kitért arra, a Magyar Házak Kárpátalján programban kormányhatározat alapján több ingatlant vásárolt a magyar kormány Kárpátalján, volt amelyet egyházak, civil szervezetek tulajdonolnak. A program további elemei közé sorolta, hogy a szlovák-lengyel határ közelében a kárpátaljai magyar nagycsaládosoknak vásároltak egy panziót. Rahón a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló, magyar állami támogatással épült első kárpátaljai Magyar Házat létesítettek, a katolikus plébániára emeletráépítéssel. Jelenleg 32 ingatlant érint a program, alkotóházak mellett épül Szerednyén a Butler-kúria. Emlékeztetett arra, hogy az egykor boráról is híres Szerednyéhez több magyar történelmi személyiség neve is kötődik: a település várában lakott Dobó István, az egri hős,
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 15:51
Képek, videók
Kárpátaljai képek 231.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 230.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 229.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 228.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 227.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:33
Kárpátaljai képek 226.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:32
Kárpátaljai képek 225.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:32
Kárpátaljai képek 224.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:32
Kárpátaljai képek 222.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:32
Kárpátaljai képek 221.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:32
Kárpátaljai képek 220.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:31
Kárpátaljai képek 219.jpg
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:31
Ungvari görög katolikus s
06mohild
2013. október 01. kedd, 09:11
Ungvári várban vasmellvéd
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:50
Ungvári várban vaskályhák
margitmama2
2012. augusztus 31. péntek, 21:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.