Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 03:37 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fazekas: a következő években több tízezer új munkaerőre lesz szükség az ágazatban
Fazekas Sándor a helyi Széchenyi István mezőgazdasági középiskola és környékbeli agrárvállalkozók partnerségi együttműködési megállapodásának aláírása előtt arról beszélt, hogy a versenyképes munkaerő biztosítása érdekében az elmúlt években egységes agrárképzési rendszert hoztak létre, és a tananyag-korszerűsítés eredményeként 15 új szakma várja a tanulókat az agráriumban.

Hozzátette: az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége nagymértékben függ a szaktudástól, a szakképzés minőségétől. A miniszter fontos célnak nevezte, hogy "az agrárképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak figyelembevételével, valamint a duális képzés megerősítésével történjen".

Fazekas Sándor szerint a mezőgazdaságban arra kell törekedni, hogy megélhetést, boldogulást biztosítson a magyar családoknak, és GMO-mentes, jó minőségű, a magyar ízvilágnak megfelelő, versenyképes termékekkel lépjen a piacra.

A szaktárca vezetője utalt a Földművelésügy Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnerségi keret-megállapodására, amelynek alapján a megyékben és a fővárosban partnerségi együttműködési megállapodásokat kötnek a képzőintézmények és a gazdálkodók annak érdekében, hogy a gyakorlatorientált középfokú agrárszakképzés megerősítésével elősegítsék az agrárvállalkozások versenyképességének növelését.

Fazekas Sándor elismerően szólt a jövőre 80 esztendős hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumról, mely kiváló színvonalon oktatja diákjait nem csak a hajdúságban, de tagintézménye révén a bihari térségben is.

Molnár Magdolna Ilona iskolaigazgató elmondta: intézményükben több mint 800 diák tanul, 35-féle szakmát oktatnak. Meggyőződésének adott hangot, hogy igazi versenyképes tudást a duális képzés biztosít. Ennek jegyében 300 tanulói szerződéssel 35 gazdálkodó szervezetnél vehetnek részt gyakorlati képzésben a fiatalok - fűzte hozzá.

Szabó Sándor, a NAK hajdú-bihari elnöke közölte: az elmúlt években a megyében kötötték a legtöbb tanulói szerződést az ágazatban: a kamara évente 248 gazdálkodó szervezetnél 400 tanulószerződés gondozását látja el, illetve 250 tanuló szintvizsgáztatását szervezi meg.

A rendezvény végén az iskola vezetője és 12 környékbeli gazdálkodó szervezet képviselői látták el kézjegyükkel a duális képzést kiszélesítő partnerségi megállapodást.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 12:35
Címkék: Fazekas Sándor, Széchenyi István, Földművelésügy Minisztérium, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Széchenyi István Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Szakgimnázium,
Kommentek
Kajak-kenu ob - Négy címvédés a zárónapon, 16 kajakos a dobogón a négyesek eredményhirdetésén
Horváth Ákos (Graboplast Győr) 37.655 3. Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás (Budapesti Honvéd SE, KSI SE) 37.685

5000 m:

K-1:1. Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE) 19:18.495 perc2. Solti László (Vasas) 19:20.0703. Erdőssy Csaba (Graboplast Győr) 19:37.755

C-1:1. Viola Viktor (DVTK) 22:45.946 p2. Slihoczki Ádám (Dunaferr) 23:08.841 3. Bucsi Bence (Dunaferr) 23:27.541

nők:

----

200 m:

K-1:1. Lucz Dóra (UTE) 42.471 mp2. Orosz Adrienn (DVTK) 43.6063. Fazekas-Zur Krisztina (Graboplast Győr) 43.866

K-2:1. Szénási Zsófia, Malcsiner Eszter (UTE) 40.148 mp2. Szendy Lilla, Szabó Ágnes (KSI SE) 41.963 3. Horváth Alexandra, Verbőczi Eszter (NKM Szegedi VSE) 42.433

K-4:1. Szendy Lilla, Budai Gvendolin, Szabó Ágnes, Rugási Csilla (KSI SE) 37.692 mp2. Fülöp Fatime, Kulcsár Csenge, Szabó Lili, Párdi Viktória (City-Gas Tiszafüred) 37.827 3. Kovács Petra, Marek Bianka, Kovács Natália, Hujber Flóra (Graboplast Győr) 39.542

C-1:1. Nagy Bianka (NKM Szegedi
velemenyezd, 2019. július 28. vasárnap, 17:32
Kajak-kenu ob - Kopasz, Bodonyi és a kenunégyes duplázott
világbajnokság aranyérmes duója, Tóth Dávid és Kulifai Tamás diadalmaskodott, míg K-4-ben az augusztusi, olimpiai kvalifikációs vb-re készülő Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István és Tótka Sándor alkotta hajó nyert.

A nőknél kenuban Balla Virág megvédte országos bajnoki címét egyesben és a papírformának megfelelően párosban is ő nyert győri klubtársával, Devecseriné Takács Kincsővel. Kajakban a legjobbak távollétében Hagymási Réka nyerte az egyest, míg párosban a négyesben kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina és győri csapattársa, Kovács Petra lett az első.

A nap egyetlen 200 méteres fináléja, a K-2 vegyes szám után ugyancsak a győriek duója, Kovács Petra és Lazur Barnabás állhatott a dobogó legfelső fokára.

A vasárnapi zárónapon a további 200-as és az 5000 méteres döntőket rendezik az ob-n.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

500 m:

férfiak:

--------

K-1:1. Kopasz Bálint (Gaboplast Győr) 1:47.112 p 2. Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE)
velemenyezd, 2019. július 27. szombat, 18:42
Kajak-kenu ob - Három címvédés 1000 méteren
nyert.

A férfi kajakosoknál Erdőssy Csaba két aranyérmet is begyűjtött, párosban Bogár Gáborral, négyesben pedig a vb-hajó tagjaként, azaz Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek társaként. Férfi kenuban két versenyző is duplázott, miután párosban a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó győzött, négyesben pedig ők ketten Sáfrán Mátyással és Bakó Tamással kiegészülve megismételték tavalyi sikerüket.

A női kajakozóknál a vb-re készülő legjobbak távollétében a négyesben kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina nyerte az egyest, párosban és négyesben pedig egyaránt a KSI többnyire fiatal versenyzőkből álló egységei szerezték meg az első helyet.

Szombaton az 500-as, vasárnap pedig a 200-as és 5000-es döntőket rendezik az ob-n.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

1000 m:

férfiak:

--------

K-1:1. Kopasz Bálint (Graboplast Győr) 3:20.097 p2. Noé Bálint (BHSE) 3:23.1723. Dombvári Bence (BHSE) 3:25.327

K-2:1. Erdőssy Csaba, Bogár Gábor (Graboplast
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 19:02
Ügynöklista
őrnagy
Zsikó Imre főhadnagy

BM III/III - 4. Ellenséges ellenzék fő erőit elhárító Osztály [korábban: a kulturális területeken tevékenykedő ellenséges személyek elhárításáért felelős osztály]
Forgács Lajos őrnagy
Nagy János százados
Oláh Éva hadnagy

BM III/III-4-a. Alosztály [radikális ellenzék elhárítása]
Nagy István alezredes
Szenes Gézáné százados
Varsányi István főhadnagy
Tamás Zoltán hadnagy
Tóth Endre százados
Kertész László százados
Fazekas István százados
Boros Pál főhadnagy
Kredits László főhadnagy
Béndek János főhadnagy
Troll György hadnagy

BM III/III - 4-b. Alosztály ["szektásnak" minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása]
Peredi György százados
Vellai Tibor őrnagy
Pénzes Pál őrnagy
Nagy László hadnagy I.
Markotán Gyula főhadnagy
Horváth József alhadnagy
Kovács István hadnagy
Nagy István százados
Urbán Tibor
furaila, 2019. július 09. kedd, 00:35
Hétfőn kezdődik a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán
sikert aratott. Az élénk, dinamikus előadás cirkuszi hagyományokon alapul, tele van teátrális varázslattal, meglepő színpadi megoldásokkal - áll az ajánlóban.

A fesztivál magyar produkció között idén szerepelnek táncszínházi darabok: a Juhász Kata Társulat előadását szerdán, a Kulcsár Noémi Tellabor produkcióját pénteken láthatja a közönség. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulat A viharral érkezik Gyulára.

Idén is tartanak szakmai konferenciát Pikni Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral, Nádasdy Ádámmal és Fábián Annamáriával, valamint irodalmi beszélgetést, amelyben a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget. Délutáni filmvetítések, középiskolásoknak szóló workshop és táncműhely is helyet kapott a programban. A Patrióta Étteremben Shakespeare-korabeli ételeket kóstolhatnak a vendégek - emelik ki a közleményben.

A színház tájékoztatása szerint a Szentivánéji álomból készített francia produkció, a hétfőre
velemenyezd, 2019. július 07. vasárnap, 08:21
Film documentar despre istoria secuilor din Bucovina
filmat deja la Siculeni, în Moldova, în cele cinci sate secuieşti din Bucovina, în satul Vojlovica din Voivodina, iar în curând vor turna la Bacica (Serbia), a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI, regizorul Gábor Kindl.

Vor fi realizate aproximativ 50 de interviuri. Printre cei care se destăinuie în faţa echipei de filmare se află şi vreo zece persoane în vârstă, născute încă în Bucovina. În film îl vom auzi pe etnograful Bertalan Andrásfalvy, pe scriitorul Menyhért Tamás, pe lingvistul Tibor Fazekas, care trăieşte în Germania şi studiază dialectele secuieşti, pe naratorul Rozália Kóka, precum şi pe Éva Fábian, care interpretează cântece populare secuieşti.

Primul film documentar despre soarta dificilă a secuilor din Bucovina a fost realizat de Sándor Sára, în 1987. Regizorul filmului de acum a punctat că nu doreşte să concureze cu această operă devenită deja clasică; munca lor se concentrează pe prezentarea amintirilor care mai sunt disponibile.

Premiera filmului documentar va avea
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 19:42
Dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről
mennek azon az úton, amelyen a székelyek is vándoroltak. A stáb már forgatott Madéfalván, Moldvában, az öt székely bukovinai faluban, az Al-Dunánál fekvő Hertelendyfalván, és a közeljövőben rögzítik Szerbiában a bácskai évek helyszíneiről készülő képsorokat - mondta Kindl Gábor rendező az MTI-nek.

A filmhez mintegy 50 interjút vettek, illetve vesznek fel, köztük csaknem tíz, még Bukovinában született idős ember idézi fel emlékeit. Megszólal Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Tamás Menyhért író, Fazekas Tibor Németországban élő, a székely nyelvjárásokat kutató nyelvész és Kóka Rozália mesemondó, Fábián Éva népdalénekes pedig az eredeti helyszíneken énekel székely népdalokat.

A bukovinai székelyek hányattatásairól Sára Sándor készített elsőként háromrészes dokumentumfilmet 1987-ben. A mostani filmrendezője megjegyezte, hogy nem akarnak versenyre kelni a klasszikus alkotással, munkájuk a még fellelhető emlékeket igyekszik bemutatni.

Az egész estés, közösségi gyártásban készülő filmet november
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 17:02
Magyar-walesi - Dzsudzsák 102-szeres válogatott, megelőzte Bozsikot
A listát Király Gábor vezeti 108 szerepléssel.

A magyar labdarúgó-válogatottban legtöbbször szerepelt futballisták rangsora: 1. Király Gábor (1998-2016) 108 alkalommal 2. Dzsudzsák Balázs (2007-) 102 3. Bozsik József (1947-1962) 101 4. Gera Zoltán (2002-2017) 97 5. Juhász Roland (2004-2016) 95 6. Fazekas László (1968-1983) 927. Grosics Gyula (1947-1962) 86 8. Puskás Ferenc (1945-1956) 85 9. Garaba Imre (1980-1991) 8210. Mátrai Sándor (1956-1967) 81
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:24
Képek, videók
Fazekas Sándor_FM miniszt
megyerimihaly
2013. július 07. vasárnap, 18:55
Fazekas Sándor
megyerimihaly
2012. december 02. vasárnap, 17:41
grof_szechenyi_istvan. jpg
lilagondolatok
2018. február 10. szombat, 08:43
széchenyi istván.png
chillik
2017. november 27. hétfő, 15:10
széchenyi istván 002.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:38
Széchenyi István emlékmúz
hollyka
2014. március 22. szombat, 21:49
tn_szechenyi_istvan.jp g
foldinefehereva
2013. szeptember 22. vasárnap, 11:37
gróf Széchenyi István.jpg
snbela44
2013. június 28. péntek, 15:39
gróf Széchenyi István.jpg
sarkadykati
2013. június 27. csütörtök, 21:46
gróf Széchenyi Ístván.jpg
sarkadykati
2012. november 11. vasárnap, 05:06
Széchenyi István idézet.j
pacsakute
2012. szeptember 02. vasárnap, 19:40
Széchenyi István.jpg
sarkadykati
2011. október 22. szombat, 21:40
Széchenyi István-Béres Já
garaferi
2011. június 08. szerda, 22:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.