Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 14:03 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5. Titkok, melyeket nem vihetek a sírba
5. VÁLASZ
Attól függ, hogy ez a minden pénteken való ,,lefürdetés" mikor volt.
Mert anya 1980-ban, július 5-én kapott először agyvérzést és akkor valóban nem tudtam neki, vagy rajta segíteni. Akkor született harmadik gyerekünk és már előtte való napokban kórházban voltam. Majd amikor a szülés után hazaengedtek, telefonon egyeztettünk és együtt mentünk be veled meglátogatni. Sajnos, engem nem ismert meg. Keresztül-nézett rajtam és téged kérdezgetett, hogy van-e tejed tudsz-e szoptatni?
Hogy vagy képes ezt is ELFELEJTENI, vagy ELHALLGATNI? Nem változtál semmit alsó tagozatos kisiskolás korod óta! Még mindig olyan szelektív a memóriád, mint akkor volt!
Amikor kijöttünk tőle majd megfulladtam a visszafojtott zokogástól. Akkor döbbentem rá arra, hogy anya bármikor meghalhat... Ráadásul úgy, hogy az évek, évtizedek alatt felgyülemlett tisztáznivalónk soha nem fog tisztázódni!
Látva, ogy mennyire összeomlottam, csak annyit mondtál:
- ,,Ugyan, Mari ne csináld a cirkuszt!"
Még ma sem tudom, hogy miért mondtad ezt. Megölelhettél volna vigasztalóul. De nem csodálkozom, hiszen, még az újszülött kisbabámhoz sem gratuláltál...
Az agyműtét után, bizony anyát meg kellett tanítani újra mindenre... Neked akkor már 3 évesek voltak az ikrek és szépen kivonultál anyáékhoz velük...
Én meg mozdulni nem bírtam a lakótelepi harmadik emeletről a 3 kicsi gyerek mellől... Segítségem nulla... és még nem hevertem ki a rengeteg cirkuszt, amit rendeztél az ikrek születésekor, és utána...
Akkor tartottam magamat és nem bántottalak vissza. Mindig háttérbe vonultam, amikor kitört rajtad a vehemens bántási mániád... Megpróbáltam kitérni előled, ha csak lehetett. Soha nem vettem föl veled szemben a kesztyűt, hiszen aki olyan egyedül van a világban minden ellenséges szándékkal szemben, mint én, annak nem szabad konfrontálódnia, mert belepusztulhat.
Visszatérve anyára: mindent elkövettem, hogy eladjuk a budai lakótelepi lakást és anyáék közelébe költözzünk. Nagyon hiányolták a gyerekek a nagyszülőket és én is a ,,szüleimet". Amilyen jóhiszemű voltam minden rosszról megfeledkezve - F. ellenállását leküzdeve - visszaköltöztem(tünk) Pesterzsébetre... Apa adta meg a kis szoba-konyhás háznak a címét... Ő akarta, hogy oda költözzünk.
1991-ben, illetve 1994-ben jöttem arra rá, hogy amiért anya már nem tudott a betegsége miatt átvillamosozni Budára hozzám és a kikérdezős látogatásait nem tudta megtenni, ezért gondolták az ,,illetékesek", hogy akkor majd engem költöztetnek a közelébe, hogy szem előtt legyünk az ,,ellenforradalmár Bónák" megfigyelésével megbízott, apa ,,komikájának" álcázott III/III-as titkos-ügynök KOVÁCS LÁSZLÓ számára!
Akkor még elhittem apának, hogy azért akarja, hogy anya közelében legyek, mert azt szerette volna, ha segítek neki anyát ápolni és rehabilitálni. Ezt ugye a távolság miatt én nem tehettem. Te már akkor dolgoztál és nem akarta, hogy elveszítsd a munkádat! Én legalább is ezt gondoltam akkor még. Persze, én nem sejtettem, hogy te ezt is megoldottad és oda költöztél közben az ikrekkel! Ezért, közben apa számára okafogyottá vált az én segítségem és az odaköltözésem! El tudod képzelni, hogy mit éreztem akkor, amikor már ott laktunk és átmentem hozzájuk? És ők kétségbeesve csak annyit tudtak mondani, hogy:
- ,,Most akkor állandó átfutkosás lesz a sok kölökkel...!?".
Még anyósom is tudhatott valamit, amit én nem, mert még ő is azt mondta:
- ,,Arankam, bárhova, csak oda ne!" ,,Soha nem fognak sem téged, sem a gyerekeket szeretni!"
Az, hogy miért nem, már ő sem mondta el. Senki nem mondott nekem soha igazat! Éppen ezért, nincs aljasabb hazugság a tényeken alapuló igazság ELHALLGATÁSÁNÁL!
A mai eszemmel olyan messzire mennék Pesterzsébettől, amilyen messzire csak lehetséges! Sőt! A mai eszemmel soha, de soha nem jöttem volna ide vissza, mert igaza lett anyósomnak: ,,Nem szerettek" engem, és utánam a gyerekeimet ,,sem szerették." Ez talán mindennél jobban fájt és fáj... De már nem volt visszaút.
Azt meg kell hagyni, hogy nagyon jó munkát végeztél anyával, mert egy év alatt az után a nagy koponyaműtét után teljesen megtanult újra mindent... Még írni és olvasni is... Az azért fájt, amikor a lelkemet is kitettem értük, akkor is örökösen téged meg a gyerekeidet reklamálták. Te kellettél nekik és a fiaid, nem pedig én! Engem, amikor megláttak mindig valami rossz (talán a lelkiismeretük?) jutott eszükbe és el volt rontva a napjuk.
Tényleg, legjobb lett volna világgá menni inkább, mint itt, Pesterzsébeten leragadni!
Viszont, nekem itt már semmibe nem volt beleszólásom attól fogva, hogy F. 1989-ben lebontatta a régi házat és felépítette az újat. Azóta külön kasszán vagyunk, és ezer jelét adta annak, hogy 1998-ban anyuék halálát követően - legszívesebben engem is eltemetett volna velük. Soha nem tudta nekik megbocsájtani, hogy 1973-ban nem fogadtak vissza... Ő már akkor elkövetett mindent, hogy elüldözzön maga mellől. Még azt is eltűrte, hogy első közös kicsi magzatunkat is megöljék és akaratom ellenére kitrancsírozzák belőlem, spontán vetélésnek hazudva! Itt olvasható a története:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=146949&n=furaila&blog_cim =Elkapart%20anyas%E1g
NEKEM NEM VOLT HOVA MENNI! Éppen ezért, nekem mindent el kellett követnem, hogy igazi családi életet tudjak F-kal kialakítani! Akkor még nem tudtam, hogy neki csak addig kellettem, míg megvásároltuk együtt a lakást, mert együtt volt annyi pénzünk, hogy a beugrót befizessük. Ráadásul, azért is kellettem, hogy az OTP hitelért legyen egy ,,alibi felesége", akivel alá lehet írni a ,,Gyermekvállalási szerződés"-t! Na, meg akkor még érvényben volt az a rendelet, hogy legalább az egyik félnek rendelkeznie kell állandóra bejelentett budapesti lakhatással. Amiért F. vidéki volt, és itt Pesten munkásszállón lakott ideiglenes bejelentővel, szüksége volt rám.
Nekem anya azt mondta 1972-ben, hogy:
- ,,...úgy menj el, hogy ide többé nincs visszaút!".
Örökké ez volt előttem és annyira igyekeztem, hogy nagyon... De egy normális párkapcsolathoz két emberre van szükség. Egy férfira, és egy nőre, de leginkább! Na, meg, hogy szerelemmel szeressék egymást. Sajnos, a szerelem hiányzott ebből a ,,házasságomból" is. De legalább időszakosan képesek voltunk a jó munkakapcsolatra... Ezért aztán nem törődtem azzal, hogy F. nem engem szeret, mert én is mást szerettem. Sajnos, akkoriban ő sem vállalhatta föl, mint ahogy én sem. Engem már azért is raportíroztak 1971-ben a személyzeti irodára, meg a szakszervezeti bizottságra, mert egy nálamnál 6 évvel fiatalabb fiúval jártam. Szerettük egymást!!! De anyáék attól rettegtek, hogy nem fog engem elvinni a háztól, márpedig anyáék nagyon meg akartak tőlem szabadulni...
A NAGYBETŰS ÉLETRŐL, amire ,,nem voltam képes":
Talán emlékszel arra, amikor 1976-ban szerepeltem a Magyar Rádió Lányok asszonyok című műsorában? Juhász Judit főszerkesztésében ment egy sorozat az első generációs LAKÓTELEPI kismamák ,,FALKÓRSÁG"-áról? Arról szólt ez a sorozat, hogy milyen nagyon nehéz az első generációs LAKÓTELEPI gyeses kismamáknak megszokni azt az életformát. Nekem voltak javaslataim hogyan lehetne kismama klubokat létrehozva közösségi életet élni... Persze, a valódi családot az sem pótolta volna teljesen, de mégis több lett volna a semminél! (Ezt te is hallhattad a munkahelyi rádióban.)
Majd elköltözve a lakótelepről, itt is rám jött a jobbító szándék és írtam egy levelet Seszták Áginak, aki a Magyar Ifjúságban arról indított egy cikksorozatot, hogy ,,Kitől védjem meg a női becsületet?"
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=804854&aid=245855
Rengeteg társadalmi problémától, hatalmas feszültségtől volt terhes már akkor is a társadalom és ez rányomta bélyegét a közérzetünkre és a közhangulatra... Szeretném a figyelmedet fölhívni arra a szomorú tényre, hogy ekkor már egy éve érvényben volt az - a máig érvényben lévő - 1982. évi 6-os számú Törvényrendelet (Tvr.) 9. cikkelyének 2. szakasza, ami alapján az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent) ami megvehető és privatizálható adósság fejében. Bővebben itt látható:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98200006.TVR#id=I1 _1326320839250&parent=http%3A%2F%2Fnet.jogtar.hu&rpctoken=72054008 2&_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_close%2C_open%2C_resizeMe
Erre azért volt szükség, mert az egyetlen párt oly mértékben telepedett rá Magyarország MINDEN ÜZEMÉRE, GYÁRÁRA és INTÉZMÉNYEIRE - a FÜGGETLENÍTETT kisz- párt- és szakszervezeti bizottságaival, annak minden infrastrukturális hátterével és az alkalmazottaik bérével, reprezentációs költségeivel - hogy FELÉLTÉK ezen üzemek, gyárak, és intézmények MINDEN nyereségét...

És, már az 1970-es évektől kezdődően - mindent - attól a rothadónak sulykolt Nyugattól fölvett kölcsönökből kellett fizetni. Mire a mi nemzedékünk ifjúvá vált (közvetlen 1945-ben, ill. utána születetteknek) már nem jutott az 1945 után a gazdag polgárságtól - ellenérték nélkül kisajátított - lakásokból. Ezért volt szükség a HÁZGYÁRI ANELBŐL épített lakótelepi lakásokra! Csakhogy, azokat már nem osztogatták csak úgy, mint bérlakásokat, hanem MEG KELLETT VÁSÁROLNI és ehhez 30 évre szóló banki (OTP) kölcsönt kellett fölvenni.

Akkor lett számunkra is tragikus mindez, amikor gyes-re (800,- Ft-os gyermekgondozási segélyre) mentem az 1974-ben született első gyerekünkkel.
F-nak havi 2.600,- Ft volt a technikusi fizetése. Pont ennyi volt a havi törlesztő részletünk!!! A 800,- Ft-os segélyből kellett fizetni a közüzemi díjat, a közös költséget... Ebből kellett mindent megvenni, amire szükségünk volt a háztartásban a babaápolásra, a saját tisztálkodásunkra, élelmezésünkre, ruházkodásunkra, kultúrálódásra.

Szóval, társadalmi méretű ,,szarban" voltunk, de nagyon!

Éppen ezért, szükség lett egy un. Ifjúsági Törvényre 1971-ben, melyben megfogalmazták, hogy egy felnövekvő ifjúnak mire van szüksége ahhoz, hogy ,,szocialista embertípussá" váljon az akkori Magyarországon.
Kivonatolt részletek másolatai itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/266935

Természetesen, már ebben is csak ,,ADHATÓ"-k voltak a ,,T"ámogatások, mint az 1963-as amnesztiát követően ('56-os elítéltek tömeges szabadon engedése után) átírt MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN! A lényeg: ami a ,,fényes szelek"-nemzedékének, ifjainak ,,JÁRT" a SZOCIALISTA ÁLLAMTÓL - az 1945 utáni években - az 1963 után már csak ,,ADHATÓ" volt! És, hogy ezt kik döntötték el?
Hát, természetesen a minden üzem, vállalat és intézmény élére telepített FÜGGETLENÍTETT KISZ- Párt- Szakszervezeti Bizottság vezetői. Amiért én egy ilyen függetlenített KISZ Titkárságon dolgoztam, MINDENBE BETEKINTÉSEM és MINDENRŐL TUDOMÁSOM volt és van a mai napig!
*
Seszták Ági meg le akarta a nemek háborújára fokozni (degradálni) az összes társadalmi problémát... Szidták is a nők a férfiakat a férfiak meg a nőket és egymásnak estek ahelyett, hogy egymással összefogva, egymást segítve próbáltuk volna a problémáinkat megoldani...
Az egész Bíró Dávid szociográfiájának megjelenésekor robbant ki, mert ő volt az, aki a férfiak halandóságáért a nőket tette felelőssé! NEM NÉZHETTEM TÉTLENÜL!
Írtam Sesztáknak egy levelet írógéppel. Itt olvasható (ha 200 %-ra nagyítod) a szkennelt változata:
1. oldal: http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=117801&aid=245855
2. oldal: http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=245855&kid=117824&sort
3. oldal: http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=117835&aid=245855
4. oldal: http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=217452&aid=245855
Azzal fejezem be ezt a levelet: - ,,Tudom, mellettem a férjem, aki biztat, segít anélkül, hogy követelőznék. Nincs szükség rá. Ilyen egyszerű az egész!?" Írtam mindezt 1983 februárjában. Persze, ma már tudom, hogy ez nem egészen így volt a valóságban. Leginkább csak szerettem volna, ha így lett volna...
Erre válaszolt Seszták Ági a következő levélkével:
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=299001&aid=245855
Nem sokkal később kijött hozzánk és a beszélgetésünkből készített egy interjút, amit megjelentetett a Magyar Ifjúságban, ,,Az én egyetlen művem: a családom" címmel.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=217453&aid=245855
Ezzel is az ELLENKEZŐJÉT ÉRTEM EL, mint amit szerettem volna! MÉG JOBBAN EL LETTEM SZIGETELVE,MINT ELŐTTE! A szeretteimet is gyanakvó figyelem követte... bárhova mentek, bármit is csináltak.
Akkoriban egy nap kint voltam a kicsikkel az udvaron, amikor becsöngetett egy fotóriporter. Minden áron rá akart beszélni egy családi fotózásra... Megvárta F-ot is, mert őt is le akarta fényképezni a gyerekeivel. F. meg ideges volt és láttam rajta legszívesebben elküldené a fotóst, aki nagyon olcsón, szinte ingyen elkészítette a színes képeket, amelyek nagyon jól sikerültek. Akkor még nem volt fényképezőgépünk, ezért nem bántam. Sőt, még örültem is neki.
2005-ben, amikor elkezdtem internetezni, megláttam, hogy a szomszédos kerületben ő az ottani polgári kör elnöke. Pont egy programra hívta ismerőseit. Nosza, én is úgy gondoltam, hogy ott a helyem.
El is mentem, viszont a program elmaradt, mert az előadó ivott valamit a büfében, ami után rosszul lett és a kórházba kellett szállítani. Ezt ott mondogatták egymásnak a társaságba verődött emberek.
Először még nem is gondoltam, hogy Szüle Zsoltról beszélnek. Annyi kérdeznivalóm lett volna tőle! Azon törtem a fejemet, hogyan kereshetném meg a nagy kavarodásban. Az összesereglett emberek ott jöttek-mentek tanácstalanul... Elkezdtem kérdezősködni Szüle Zsolt után, de senki nem tudott semmit! Ezért aztán rosszat sejtve eljöttem onnan. A buszmegállóban várakozva nem bírtam tovább és kitört belőlem a zokogás... Annyira készültem erre a találkozásra! Napok óta felfokozott érzelmi állapotban voltam. És ez is kudarccal végződött, mint előző évben a Bubik Istvánnal tervezett találkozásom. Még azt sem hevertem ki...
Pár nap múlva megláttam a Magyar Nemzet azon számát, melyben Szüle Zsolt halálhíre volt olvasható.
http://s9.images.www.tvn.hu/2016/04/07/03/21/www.tvn.hu_377938322b 2e910b848e2d103b4afd82.jpg
Szüle Zsolt volt a sokadik ekkor már, aki meghalt mielőtt beszélhettem volna vele! Annyira megrendített, de annyira, hogy kezdett elhatalmasodni rajtam a rettegés és főleg a FÉLTÉS...
Folytatva a ,,nagybetűs életünkről" szóló történetet: F-ot megválasztották a 80-as évek elején függetlenített szakszervezeti titkárnak, majd beiskolázták a Politikai Főiskolára. Ő akkoriban pont beadta a felvételi kérelmét az Építőipari Főiskolára, hiszen egész addigi életében építész szeretett volna lenni. Azért is tanult tovább a szakmunkásvizsga és a sorköteles katonai szolgálat letöltése után építőipari szakközépben... Az érettségi után azonban ráerőltették a politikai karriert... Így tették örök időkre LEKÖTELEZETTÉ azok számára, akik engem, mint ,,ellenséget" tartottak számon 1956 miatt! Hiába tiltakoztam ellene, mint a ,,felesége"! Neki ezt el kellett fogadni és nekem pedig támogatni őt, mert ez volt az ára annak, hogy föl tudtuk nevelni gyermekeinket...
1990 után a szocializmus fizetett ,,kádereivel" elkezdték átíratni az önéletrajzukat, és elhallgattatni függetlenített párt- kisz- és szakszervezeti funkciójukat, de még a Politikai Főiskolán való tanulmányaikat is!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=828151&aid=257851

Megtehették, hiszen a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetem ,,átvette" a Főiskolát... Így, ma már mindenkinek, aki a ,,Polfőn" szerzett politológusi diplomát, úgy szerepelteti az önéletrajzában, mintha a Közgázon végzett volna!

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=257851&kid=828149&sort=

Természetesen, 1990-et követően is számíthattak arra, hogy ,,APÁRT" be fogja őket iskolázni az új módit oktató fölsőfokú iskoláiba is - mindenféle divatos szakirányú képzésre... Most, hogy ennek történetét sorolom, szeretném ha tudnád: nem irigyelem őket, hiszen az egész (magán)életükkel fizettek sokszor a hatalomnak ezért.

Viszont, voltak oktatók is azon a bizonyos Polfőn, akik ma is itt élnek közöttünk - elhallgatva a sok tényt, amitől oly széles rétege a magyarságnak lepusztulva kihalóban van...

Kivételt jelent egy extravagáns és kritikus urbánus: Montágh Imre logopédus, akiről ma már csak annyit lehet olvasni, hogy a Színművészeti Főiskolán színpadi beszédet is oktatott! http://hu.wikipedia.org/wiki/Mont%C3%A1gh_Imre
Montágh Imre elsők között tett olyan kijelentést, ami meg is jelent, hogy: ,,minden rendszer kitermeli a maga ,,elitjét"...
Csakhogy, nálánál - mint a Politikai Főiskola ,,elitképzőjében" oktatónak - senki nem tudhatta jobban, hogy az ,,elit" jelzőért megszolgálókat oktatott ő abban a Politikai Főiskolában! Montágh Imre MINDENT TUDOTT arról a bizonyos ,,szocialista embertípusról", akit évtizedek óta igyekezett a HATALOM legyártani/legyártatni.
Hallgassátok és nézzétek ezeket a videókat amelyeken Montágh Imre oly bölcs nyugalommal tanítja ÖNMAGA EGYÉNISÉGÉNEK VÁLLALÁSÁRA a fiatalokat!
https://www.youtube.com/watch?v=_SJtg5lPRXk
https://www.youtube.com/watch?v=d5799xZqQ0c
MONTÁGH IMRE volt az első - országosan ismert - aki titokzatos körülmények között lelte halálát... Bizony mondom, egy értékes SZEMTANÚ távozott az élők sorából 1986-ban. Montágh Imre a beszédművesség oktatója: http://furaila.xfree.hu/257851
Folytatva a ,,nagybetűs élet"-nek hitt történetet 2002-vel, amikor kiderült a D-209-esről, ami és ennek ellenére ő lehetett hazánk miniszterelnöke, már tudtam, hogy F-ot sem fogják parkoló pályán hagyni. Pontosabban, hagyták fél évig, mint kényszervállalkozót vergődni, majd a hóna alá nyúltak és... egy frekventált helyen kellett lebontania azt, aminek az építésében évtizedekig dolgozott. Ez volt az, amit szocializmusnak neveztek... Nekem hozzá kellett volna alkalmazkodni és neki, mint ,,családfőhöz" igazodni. Nem volt könnyű, mert ő a magánéletében meglehetősen visszahúzódó, egyenesen rejtőzködő volt. Ráadásul, 2002-ben közölte velem, miután a gyerekek felnőttek, hogy már nincs rám szüksége. - ,,Kezdhetnél végre magaddal valamit...".
Csakhogy, engem mindenhol az ő ,,feleségének" hittek és hisznek, holott ez 1990 óta egyáltalán nincs így. Ezért, egyre nehezebb volt számomra a látszat-,,feleség"-szerep. 2005-ben volt igazán rádöbbenésem a helyzetemre. Amiért mielőbb ki akartam lépni ebből a látszat-házasságból, beadtam a bíróságra a válókeresetet. Sikerült ismét ,,közös beleegyezéssel" elválni valakitől, akinek valójában soha nem voltam az asszonya. Ítélet indoklása (részlet): http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid= 672032&aid=262513
Jogerős ítéletből részlet: http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=672031&aid=262513
Sajnos azonban továbbra is itt-lakásra kényszerülök, F-nak teljes egzisztenciális kiszolgáltatottságban. Ilyen ellenőrzött körülmények között nehéz barátkozni bárkivel is!
Írod, hogy milyen boldog vagy. AKKOR ME MI A CSUDÁÉRT FOGLALKOZOL VELEM? Miért nem örülsz inkább a boldogságodnak? Ha én boldog lehetnék, akkor nekem eszembe sem jutnál! Már megbocsáss, de ez van.
*
5. RÉSZLET GABI LEVELÉBŐL, melyre az előző válaszokat írtam
,,Fel szeretném frissíteni az emlékezeted, minden pénteken rohantam ki munka után lefürdetni anyát, szegényke elég elhanyagolt állapotban volt, ha Te minden nap ott voltál, miért?
Összepakoltam a nagytáskába a mosnivalót, hazahoztam kimostam és visszavittem, kiteregettem az udvarra.
Mindenkit hibáztatsz, befolyásolták az egész életed, férjhez kényszerítettek, pedig nem, csak képtelen voltál az igazi nagybetűs életre!
Elgondolkodtál azon van Neked barátod, vagy barátnőd, válaszolok NINCS!
Én viszont elmondhatom, van barátnőm nem is egy. A Lucival még mindég tartom a kapcsolatot, hány éve is? Van barátom, inkább igazi lelki társam most már 11 éve.
Tehát boldog kiegyensúlyozott életem van."
*
(Folytatása következik.)
*
Bóna Mária Ilona
*
furaila, 2020. április 02. csütörtök, 12:01
Címkék: Amiért, Magyar Rádió Lányok, Juhász Judit, Seszták Áginak, Magyar Ifjúságban, Magyarország MINDEN ÜZEMÉRE,
Kommentek
Ferenc pápa vasárnap délben: 07.05
elimádkozásakor a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve hangsúlyozta, hogy az egész Egyháznak szelídnek és alázatosnak kell lennie, el kell vinnie Jézus örömét, örömhírét a szegényeknek, az egyszerű embereknek. Az Úrangyala után pedig többek között azonnali tűzszünetet kért az egész világon.

Kedves testvérek, jó napot kívánok!
A mai, vasárnapi evangéliumi szakasz (vö. Mt 11,25-30) három részre tagolható: Jézus mindenekelőtt egy magasztaló és hálaadó himnuszt zeng az Atyának, amiért kinyilatkoztatta a szegényeknek és az egyszerűeknek a mennyek országának titkát; aztán feltárja a közte és az Atya között meglévő bensőséges és egyedülálló kapcsolatot; végül pedig arra hív, hogy menjünk hozzá, kövessük őt, hogy megkönnyebbülést találjunk.
Először is Jézus az Atyát dicséri, mert országának, országa igazságának titkait elrejtette ,,a bölcsek és tanultak elől" (Mt 11,25). Ironikus éllel nevezi így őket, mivel azt hiszik, hogy bölcsek, okosak, pedig - sok esetben
maroka, 2020. július 06. hétfő, 08:48
Évközi 14. vasárnap 07.05
mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket!" A munka sokszor fárasztó, unalmas, egyhangú, az ember nem találja benne örömét. A munka küzdelmet, erőfeszítést igényel az embertől, és ez nem spórolható meg, különben az eredmény lesz látványosan gyengébb. Jézus azokat hívja magához, akik nap mint nap küzdenek a rájuk háruló feladatokkal. Nem nevezi meg konkrétan, hogy mitől fárad el az ember és a terheket sem sorolja fel részletesen, de nyilvánvalóan mindazt beleérti, amiért szó szerint fáradoznunk kell. Gyermeknek és fiatalnak a tanulás, felnőtteknek a munkahelyen való helytállás, valamint a család körében végzendő kötelességek. Sokszor halljuk, hogy munkaerőhiány van, emiatt a dolgozókat sok esetben túlterhelik, túlóráztatják. Vannak, akik szinte kényszerből dolgoznak többet, mások önként vállalnak több munkát, sokszor többet, mint amennyivel megbirkóznak. Ugyanakkor Jézus talán nem csak a fizikai leterheltségre gondol, hanem azokra is, akik súlyos lelki terheket
maroka, 2020. július 05. vasárnap, 08:14
Hatalmas vagyon felett rendelkeznek a vörösbárók
megalapította a Haza és Haladás Alapítványt, amiből később kinőtt az Együtt. Sokáig úgy tűnt, hogy Bajnai lehet a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje a 2014-es parlamenti választáson, végül az MSZP-s Mesterházy Attilára esett a baloldali pártok választása. Ezt követően Bajnai visszalépett az aktív politizálástól, és egy londoni központú globális pénzügyi tanácsadó cég egyik vezetőjeként dolgozik. Az elmúlt években ismét aktivizálta magát: a főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyt támogatta, amiért cserébe az új városvezető több emberének is fontos pozíciót adott. A rendszerváltás utáni egyik legsúlyosabb botrány a nevéhez kötődik: a Wallis Zrt. pénzügyi manőverei miatt a libatenyésztők közül sokan földönfutók lettek, közülük kilencen az öngyilkosságba menekültek. Legutóbb az derült ki, hogy egy ideig személyesen irányította a baloldali propagandalapot, az Indexet.

Kóka János (k) a szocialisták gyűrűjében a Parlamentben 2010-ben
Fotó:
menusgabor, 2020. július 04. szombat, 22:00
Végső búcsút vettek a pólólegendától, Kárpáti Györgytől
Krisztián, aki szerint Kárpáti György számára tinédzser kora óta az ötkarikás közeg volt a meghatározó.
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke felelevenítette, Kárpáti György humora mindig is markáns része volt az uszodai életnek, mindenkit meg tudott nevettetni, ugyanakkor mindig alázattal dolgozott azért, hogy a legjobbak között legyen.
"Legenda voltál, legenda maradsz, Gyurika" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok Vári, aki megjegyezte, hogy a teljes vízilabdás család hálás lehet, amiért ezt a sportágat választotta Kárpáti György, mivel bármihez nyúlt életében, arannyá változott. Az MVLSZ vezetője hozzátette, az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső és a 162-szeres válogatott Kárpáti György erőt és hitet adott az ő nemzedéküknek is abban, hogy hasonlóan sikeresek legyenek.
Az FTC részéről az olimpiai bajnok Gerendás György személyes hangvételben emlékezett meg egykori mentoráról: mint elmondta, egykoron Kárpáti György volt az, aki az úszástól a vízilabdához
maroka, 2020. július 03. péntek, 12:17
Mindenki, Valaki, Akárki és Senki
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember, név szerint: Mindenki, Valaki, Akárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy van egy azonnali intézkedést igénylő ügy, amire sürgős megoldást kellene keresni. Mindenki egészen biztos volt benne, hogy Valaki elvégzi majd a feladatot.. Akárki megcsinálhatta volna, viszont Senki se csinálta meg! Valaki dühös lett emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Viszont Mindenki úgy gondolta, hogy Akárki megcsinálhatná, és Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a konfliktust. Végül Valaki lett, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Akárki megtehetett volna."
kohlinka, 2020. június 30. kedd, 17:07
BÉT - Vegyesen zártak a vezető részvények
a koronavírus-járvány terjedése miatt - ami egyébként újra megjelent Európa egyes országaiban is - legalább 12 államban leállították a nyitási folyamatot, vagy éppenséggel a szigorítás irányába léptek. Szerepe lehetett annak is, hogy Joe Biden népszerűsége egyre magasabb, most már komolyan árazzák, hogy akár meg is nyerheti az elnökválasztást, aminek a várható adóintézkedések miatt nem örülnek a piacok. Hatása lehetetett annak is, hogy egyre jelentősebb cégek bojkottálják hirdetéseikkel a Facebookot, amiért nem tett korábban az álhírek, nemkívánatos tartalmak ellen.

A gyenge kezdés után azonban napközben javult a hangulat, az Egyesült Államokban a Dow Jones a BÉT zárásakor 1,5 százalékos, Európában a német DAX index is 1,3 százalékos pluszban volt. A Dow Jones emelkedésének oka, hogy nagyon jól szerepel a Boeing, miután a héten elkezdődhet a cég 737 MAX típusú gépének az újratesztelése. A másik kedvező hír az volt, hogy májusban jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a folyamatban lévő
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 18:43
Az osztrák kancellár bekérette a török nagykövetet a Bécsben kirobbant zavargások miatt
Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára, és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. A kancellár "zéró toleranciát" hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs "neuralgikus" pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.

A rendbontások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban, amikor a kurdok a nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. Jobboldali szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok (Graue Wölfe) elnevezésű szervezet tagjai azonban rátámadtak a felvonulókra.

Egy nappal később megismétlődtek a zavargások; több száz török "Allahu Akbar"-kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és a rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 17:20
Török puccskísérlet - Életfogytiglanra ítéltek 121 korábbi csendőrt
35 vádlottra az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt életfogytiglani szabadságvesztést, 86 vádlottra ugyanezen bűntettért pedig súlyosbított életfogytiglanit rótt ki a törvényszék. Az utóbbi büntetés egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Erkan Öktem korábbi ezredes ezen felül szándékos emberölésért még kilencszeresen súlyosbított életfogytiglanit, valamint szándékos emberölési kísérletért, Turgut Aslan, a csendőrség akkori terrorelhárítási főosztályvezetőjének megsebesítéséért 20 év börtönt kapott.

A pernek összesen 245 érintettje van, de az Anadolu a többiekről nem tett említést.

Az ankarai vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török származású muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a 2016-os katonai hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a csendőrségbe
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 13:21
Képek, videók
Nincs, amiért
anna4459
2018. augusztus 27. hétfő, 08:16
Amiért érdemes volt élni.
bbbarbara
2015. március 15. vasárnap, 20:15
amiert_a_harangok_szol nak
erzsikepuskas
2014. szeptember 14. vasárnap, 08:09
Amiért Szeretlek.gif
pici08
2011. január 22. szombat, 13:12
Amiért irigykedhetünk Wro
budenszkij
2010. április 19. hétfő, 01:20
amiért találkoztunk
sandorne47
2010. január 12. kedd, 20:42
amiért jobb a kisautó.JPG
ujlakimisi
2010. január 03. vasárnap, 19:51
vannak dolgok amiért mind
jcp001
2009. november 04. szerda, 08:16
legyél azzá amiért szület
jakabgasparne
2008. november 07. péntek, 05:53
amiért.gif
uvegsziv
2008. július 25. péntek, 07:34
amiért az útlezárások van
lukacsagi
2007. november 20. kedd, 18:35
magyarbőd.jpg
liliana01
2020. június 13. szombat, 18:26
Osztrák-Magyar Monarchia
furaila
2020. június 05. péntek, 01:10
magyar-anyák-1140x520. jpg
menusgabor
2020. május 22. péntek, 21:47
magyar.jpg
liliana01
2020. április 29. szerda, 19:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.