Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:04 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Változnak az izek szivműtét...
Döbenetes felfedezés: változnak az ízek szívműtét után
2010. július 31., szombat 20:45 InfoRádió / MTI
Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sült krumplinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.
Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló műtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is ígyvan. Ez a műtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek.

A műtét utáni időszakban megváltozik a citrom vagy a sültkrumpli zamata, viszont az alapvető ízek, az édes, a sós, a savanyú és a keserű erősebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat.

A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott.

Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót.

Az operáció előtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a műtét után. A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott.

A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került előtérbe, mely további kutatást igényel. Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban.

Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.
agabor4, 2010. augusztus 01. vasárnap, 21:36
Címkék: American Dietetic Association, Mary Keith, Egyesült Államokban, izek szivműtét, ízek szívműtét, sült krumplinak,
Kommentek
Omega zsírsavak, fogínybetegségek
A periodontitis vagyis fogínysorvadás egy gyakori gyulladásos betegség, melynek során a fogíny eltávolodik a fogaktól, ezáltal baktériumok halmozódnak fel, s ez potenciális foghulláshoz vezethet.
A tradicionális kezelés a baktérium fertőzésre fókuszál, más stratégiák magát a gyulladást célozzák meg. A Journal of the American Dietetic Association szaklapban megjelent tanulmány szerint (Harvard Medical School, Harvard School of Public Health) a rendszeres többszörösen telítetlen zsírsav bevitel (pl. halolaj) gyulladás csökkentő hatást eredményez, ezáltal fontos szerepe lehet a periodontitis (fogínysorvadás) megelőzésében és kezelésében.

A kutatás során azt találták, hogy az omega-3 zsírsav bevitel (DHA és EPA) fordított arányban áll a fogínysorvadás kialakulásának valószínűségével. Ráadásul az omega-3 zsírsavnak az egész szervezetre ható gyulladás csökkentő hatása van, ami több krónikus betegség megelőzésében is szerepet játszik.

A fent említett kutatás 9 000 felnőtt bevonásával
tinka1951, 2013. március 04. hétfő, 09:22
❤ EDD magad EGÉSZSÉGESRE ❤
2010. novemberi Journal of the American Dietetic Association, azaz az amerikai dietetikusok szervezetének hivatalos lapjában egy összefoglaló cikk jelent meg a gyulladás csökkentő diétáról, melynek segítségével olyan krónikus betegségek kialakulási esélye csökkenthető, mint a szívbetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és bizonyos rák típusok.
Az utóbbi felsoroláshoz hozzá kell még tenni az elhízást is, főleg, hogy az elmúlt időszakban több komoly tanulmány is kapcsolatot talált az elhízás és a krónikus gyulladások között. Ezáltal a gyulladás csökkentő diéta megfelelhet egy testsúly csökkentő programnak is.Világszerte több száz könyv és több ezer tanulmány foglalkozik a gyulladás csökkentő diétával, ezekből az alábbi fontos tényezőket vonhatjuk le:

- együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt
- biztosítsuk szervezetünk számára a kellő mennyiségű omega 3 zsírsavat, pl. halolaj vagy dió formájában
-
bubszi, 2013. február 18. hétfő, 15:31
❤Zöldségek és gyümölcsök vs. vastagbélrák ❤
Egy frissen megjelent ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a distalis vastagbélrák kialakulási esélyét, míg a brokkoli és a kelbimbó mind a distalis, mind pedig a proximális vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba. Ezzel párhuzamosan azonban a sok gyümölcslé növeli a végbélrák rizikóját.
Forrás: Journal of the American Dietetic Association

A vastagbél legfontosabb részei:

- végbélnyílás
- végbél
- szigmabél
- leszálló vastagbél
- baloldali vastagbélhajlat
- haránt vastagbél
- jobboldali vastagbélhajlat
- felszálló vastagbél
- vakbélKorábbi tanulmányok nem vizsgálták azt, hogy az egyes természetes összetevők a vastagbél mely szakaszának nyújtanak bizonyos védelmet a vastagbélrákkal szemben, azonban ennek feltérképezése rendkívül fontos, hiszen az egyes ráktípusok
bubszi, 2013. február 05. kedd, 17:56
Funkcionális, egészségvédő élelmiszerek
Poryzees (1998) szerint azt a terméket, amely bármilyen pozitív hatással van a szervezetünkre táplálék-gyógyszerként vagy tápgyógyszerként (nutraceuticals/ nutritional foods), gyógyhatású élelmiszerként (pharma food/ medical foods), designer élelmiszerként (designer foods), vagy szuper-élelmiszerként (super foods) nevezik. Legelterjedtebben funkcionális élelmiszerként emlegetjük a gyógyhatású élelmiszert, bár élelmiszerre nem jelenthető ki a gyógyhatás az EU szabályozás szerint. Az American Dietetic Association álláspontja szerint a funkcionális élelmiszer teljes élelmiszert jelent, amely lehet gazdagított, dúsított, vagy erősített és amely előnyös az egészségre akkor, ha a változatos étrend részeként, hatékony mennyiségben fogyasztják (Position..., 1999). Európában a European Commission Concerted Action on Functional Food Science (FUFOSE-Group) 1999-ben a következő definíciót ajánlotta: ,,Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozásélettani hatásokon túlmenően, a
biowellness, 2012. szeptember 26. szerda, 16:18
Rákkeltő a cukrozott gyümölcs
gyümölcslével, pedig nem is annyira egészséges. Sőt, káros!
Címkék: rák, rákkeltő, rákkellenes, egészséges, C-vitamin
Ausztrál kutatók szerint a gyümölcslevek olyan sok cukrot tartalmaznak, hogy bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát megnövelik.

Általános vélemény, hogy a gyümölcs rákellenes hatású, de a legutóbbi kutatások szerint, mire a belőle készült italt feldolgozzák és csomagolják, rákellenes összetevőinek nagy része elveszik.

A Journal of the American Dietetic Association szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint az ausztrál kutatók a béldaganatok tekintetében vizsgálták a különböző gyümölcsök, zöldségek és gyümölcslevek hatását. A kísérletben több mint kétezer felnőtt önkéntes vett részt. Étrendjük elemzése után kiderült, hogy míg a gyümölcsök és zöldségek napi rendszerességű fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét, addig a nagy mennyiségű gyümölcslevet fogyasztókban magasabb kockázatot mutattak ki. Kiderült, hogy a napi három pohár
horvathnemagdi, 2011. szeptember 29. csütörtök, 00:37
Fogyókúrás illuziók
fogyókúrát kell találni, ami passzol az ember személyiségéhez, napi ritmusához, étkezési szokásaihoz. Felesleges erőltetni a természetellenes, kényelmetlen életmódot, az hosszú távon úgysem vezet sehova.

4. Fél óra gyaloglás nem egyelő egy csokis sütivel
Gyakran követjük el azt a hibát, hogy túlértékeljük az aktivitásaink energiaigényét, így bátran eszünk kalóriadús kajákat mozgás után. Még akkor is, ha csak húsz percet bicikliztünk lejtőn lefelé. A Journal of the American Dietetic Association nevű újság szerint ha tényleg fogyni akarunk, azt csak több mozgással és kevesebb táplálékkal érhetjük el. Lemondás nélkül nincs kisebb gatya.

5. Van idő edzeni
Ha valakinek van ideje tévézni, nézelődni a neten, barátokkal találkozni vagy kirakatokat nézegetni, annak van ideje edzeni is. Persze szükség van kikapcsolódásra, szociális életre, alvásra, de ahogy már az előző pontban is megállapítottuk: lemondás nélkül nincs eredmény. Szóval, nem árt átrendezni a priorításokat.

6.
majamaria, 2009. október 17. szombat, 17:33
Egészségtelen gabonapelyhek
vitaminokkal. A legcsekélyebb közük sincs tehát az egészséges ételekhez, sőt, semmivel sem jobbak, mint a gofri, a palacsinta, a különféle péksütemények és a többi magas szénhidrát-és cukortartalmú étel. Ráadásul a gabonafélék között ezeknek van a legalacsonyabb beltartalmi értéke - mégis ezeket értékesítik a legagresszívebben, és elsősorban a gyerekeket célozzák meg!

A gyerekek járnak a legrosszabbul

Az Amerikai Dietetikai Társaság Lapjában (Journal of American Dietetic Association) megjelent, 161 márkára kiterjedő kutatás szerint a gyermekeknek szánt gabonapelyhekben több cukor, nátrium, szénhidrát és kalória van, viszont kevesebb fehérjét és rostot tartalmaznak, mint azok a termékek, amelyeket nem az ő célcsoportjuknak reklámoznak.

Az élelmiszeripar mintegy 229 millió dollárt költ évente a gyermekeknek szánt, tápértékben szegény gabonapelyhek reklámozására - színes képregényekkel és egyéb, feltűnő, csábító ajándékokkal próbálják meg felkelteni a gyerekek
brozsika, 2009. február 18. szerda, 19:26
Képek, videók
association.jpg
firga70
2006. június 11. vasárnap, 20:07
Keith Sweat - Nem tudod e
sanci81
2018. február 23. péntek, 17:02
Keith-Richards.jpg
agica2004
2014. szeptember 26. péntek, 12:56
Keith DeGreen.jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 17:29
Gilbert Keith Chesterton
majamaria
2011. március 29. kedd, 09:08
Keith Mallett - nature s
szalai0913
2011. január 20. csütörtök, 20:25
The Keith Children - Wash
szabokatalin64
2010. szeptember 23. csütörtök, 02:51
Keith Richards t.jpg
amaretto1
2009. október 31. szombat, 17:11
Keith Hamilton Cobb Damon
molnarjulia
2009. október 03. szombat, 21:12
keith800.jpg
konoksag
2008. augusztus 26. kedd, 06:58
Keith Parkinson.jpg
atkaguru
2007. január 21. vasárnap, 09:55
Keith Parkinson (1).jpg
atkaguru
2007. január 21. vasárnap, 09:55
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.