Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 19:25 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
EU-prognózis - Uniós biztos: kihívásokkal teli út előtt áll az európai gazdaság
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a munkaerőpiacok továbbra is szilárdak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése is. A nagyfokú bizonytalanság elsősorban a feldolgozóipart érinti, amely strukturális átalakuláson megy keresztül. Az európai gazdaság egy elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez.

A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők közül a kiemelendő kockázatok közé sorolta a rendezetlen Brexit, valamint a feldolgozóipari termelés gyengülésének a többi ágazatra gyakorolt hatásának lehetőségét.

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat - szögezte le.

Az unió egészében a bruttó hazai termék (GDP) 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 1,4 százalékkal nő. A 2020-ra vonatkozó előrejelzést tehát lefelé módosították a nyáron prognosztizált 1,6 százalékról - közölte az uniós biztos.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben várhatóan 1,1 százalékkal, 2020-ban és 2021-ben pedig 1,2 százalékkal bővül. A júliusban közzétett nyári gazdasági előrejelzéshez viszonyítva 2019-ben 1,2 százalékhoz képest 0,1 százalékponttal, 2020-ban pedig 1,4 százalékhoz képest 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedés várható - mondta Moscovici.

A jelentés szerint a politikai bizonytalanság visszafogta a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális GDP növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés a belföldi irányultságú ágazatok erejétől függ. Noha a gazdasági növekedés minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, annak belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az ütem fenntartásához.

Kiemelték, hogy a munkahelyteremtés az egész unióban ellenállóképesnek bizonyult, a foglalkoztatás kiugróan magas szintet ért el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van. Noha a munkahelyteremtés valószínűleg lassul, az euróövezeten belüli munkanélküliségi ráta várhatóan tovább, az idei 7,6 százalékról 2020-ban 7,4 százalékra, 2021-ben pedig 7,3 százalékra csökken. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta is csökkeni fog az idei 6,3 százalékról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2 százalékon stabilizálódik majd.

Az előrejelzés szerint az EU-n belül idén és a következő évben 1,5 százalékos, 2021-ben pedig 1,7 százalékos lesz az infláció. Az euróövezeten belüli infláció az idén csökkent, mivel visszaestek az energiaárak, valamint a cégek nem hárították át a magasabb bérekkel járó költségeket a fogyasztókra. Az euróövezeti infláció 2019-ben és 2020-ban várhatóan 1,2 százalék lesz, 2021-ben pedig 1,3 százalékra emelkedik.

Az államadósság szintjét tekintve elmondták, az unión belüli összesített hiány várhatóan a GDP 0,7 százalékának megfelelő 2018-as szintről, idén 0,9 százalékra, 2020-ban 1,1 százalékra, 2021-ben pedig 1,2 százalékra fog emelkedni.

Az alacsonyabb GDP-növekedés ellenére az euróövezet összesített GDP-arányos államadóssága várhatóan az egymást követő ötödik évben is tovább csökken, idén 86,4 százalékra, 2020-ban 85,1 százalékra, 2021-ben pedig 84,1 százalékra. Ugyanezek a tényezők érvényesülnek az EU egészének viszonylatában is, ahol a GDP-arányos államadósság várhatóan idén 80,6 százalékra, 2020-ban 79,4 százalékra, 2021-ben pedig 78,4 százalékra csökken.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 11:31
Címkék: Európai Bizottság, európai gazdaság, munkaerőpiacok továbbra, munkanélküliség csökkenése, nagyfokú bizonytalanság, feldolgozóipart érinti,
Kommentek
Koronavírus - Szijjártó: senkit nem hagyunk magára
A tárcavezető hangsúlyozta: a világ legnagyobb és legerősebb gazdaságokkal rendelkező országai is elképesztő kihívásokkal néznek szembe a koronavírus-járvány miatt. Hosszú és nehéz védekezésre kell berendezkedni több területen is, meg kell védeni a magyar emberek egészségét és életét, haza kell hozni külföldről az ebben a veszélyes helyzetben ott rekedt magyarokat és újra kell indítani a magyar gazdaságot - sorolta.

Közölte: az egészségügyi védekezés sikere nagy mértékben múlik azon, hogy elegendő eszközzel rendelkezünk-e. "Ez nemcsak számunka kérdés," hanem minden országnak, és "a világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl" - fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország időben lépett, megkötötte a szükséges szerződéseket és a szállítások megindultak, hogy a sikeres egészségügyi védekezéshez elegendő eszköz legyen. Az elmúlt héten 7 repülőgép érkezett Magyarországra ilyen eszközökkel, és ezen a héten 20 repülőgépet várnak több száz tonna szállítmánnyal -
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 12:03
NATO: Észak-Macedónia a NATO 30. tagja lett
Észak-Macedónia ezzel az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, internetes tájékoztatójában azt mondta, Észak-Macedónia a NATO családjának része lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egy milliárd ember családja.

"Olyan család ez, amely azon a bizonyosságon alapul, hogy függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe, együtt erősebb és biztonságosabb" - fogalmazott.

Észak-Macedónia régóta hozzájárul az euroatlanti biztonsághoz, többek között azzal, hogy részt vesz a NATO vezette afganisztáni és koszovói missziókban - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményyében hangsúlyozta, Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az ország kormányának és népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Tagsága egy szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt -
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 20:32
Koronavírus - FVSZ: a felnőttképzés online formában is megvalósulhat
A Felnőttképzők Szövetsége tudatta, hogy péntektől az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató, az aktuális kihívásoknak megfelelni képes változások lépnek életbe a kormány döntése nyomán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére.

"Létrejön a digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon", ami azt jelenti, hogy a felnőttképzések megvalósulhatnak online formában. Távolléti képzésben megtarthatóvá válnak a kontaktórák is - ismertette Zsuffa Ákos, az FVSZ elnöke.

Ezzel párhuzamosan, amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és igazolható a részvétele a távoktatásban, ez elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében.

A képzésben részt vevők a veszélyhelyzet kihirdetése és az új rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása igazoltnak minősül, továbbá személyes jelenlétként kell figyelembe venni a távoktatásban történő részvételt is.

A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 11:01
Koronavírus - Ombudsman: ne hagyjuk magukra a legrászorultabbakat!
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint ezekben a hónapokban az ország bizonyos régióiban a jelen helyzettől függetlenül is nehéz körülmények között élő, nélkülöző családok rendkívüli élelmezési, higiéniai, egészségügyi, oktatási és más természetű kihívásokkal szembesülnek.

Veszélyeztetett helyzetben vannak a lakosság különösen sérülékeny tagjai: az idősek, a romák, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok és más, egzisztenciálisan rászoruló emberek, köztük gyermekek.

A világjárvánnyal együtt járó egészségügyi kockázatok megelőzésére, kezelésére, leküzdésére az egyes társadalmi csoportok nincsenek egyformán felkészülve, s ez különösen igaz a sérülékeny helyzetű személyekre - írták. Rámutattak: a járvány következményeinek egyedi kihívásai - így a digitális
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 15:01
Szerdán indul a Müpa Home közvetítéssorozat
műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor - várjuk nézőinket a Müpa virtuális tereiben egy-egy új koncertfelvétellel, különleges előadással. Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottuk az élő közvetítéseinket, boldogan láttuk, hogy milyen óriási az érdeklődés és egy hatalmas, hangversenytermünk befogadóképességét sokszorosan meghaladó virtuális közösség formálódik a képernyők előtt az országhatárainkon innen és túl, New Yorktól Berlinen át Tokióig. Ám azt sosem gondoltuk volna, hogy lesz olyan kihívásokkal teli időszak, amikor kizárólag így, a digitális platformokon találkozhatunk majd" - idézi a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját.

Káel Csaba hozzáfűzte: "rengeteget jelent számunkra, a Müpában dolgozó szakemberek és a nálunk fellépő művészek számára az a biztató támogatás, amit a közönségünktől kapunk minden csatornán. Hálásak vagyunk érte. Ezekben a nehéz napokban és hetekben újraértékeljük, hogy mit jelent a felelősség, a közösség ereje, hogy mi a kultúra jelentősége az
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 18:13
Imádságok a szenvedőkért, gyógyítókért, az egész világért...
Szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ó, dicsőséges és áldott Szűz!"
Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), valamint az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeinek imája:
Atyánk, Istenünk, a világ teremtője! Mindenható és irgalmas Isten vagy. Irántunk való szeretetből elküldted Fiadat, aki a mi üdvösségünkért megtestesült. Nézz gyermekeidre, akik Európa különböző régióiban nehéz, kihívásokkal teli időket élnek meg. Hozzád fordulunk, erőt, vigasztalást és megváltást keresünk. Szabadíts meg minket a betegségtől és a félelemtől, gyógyítsd meg a betegeinket, nyújts vigaszt családjaiknak, adj bölcsességet a kormányok felelőseinek, energiát és erőt az orvosoknak, a nővéreknek, önkénteseknek, az elhunytaknak pedig örök életet. Ne hagyj magunkra a megpróbáltatás idején, ments meg minket a gonosztól. Hozzád imádkozunk, aki élsz és uralkodsz a Fiúval és Szentlélekkel együtt. Ámen.
Mária,
maroka, 2020. március 25. szerda, 16:07
A Waberer's ideiglenes vezérigazgatót nevezett ki
Robert Ziegler, aki a cég átalakulását 2019 eleje óta vezette, távozik a vezérigazgatói pozícióból, és lemond a társaság igazgatóságában betöltött tisztségéről is - írták.

Erdélyi Barna a 2014 óta a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese, 2017 óta az igazgatóság tagja.

A közlemény szerint Gerard van Kesteren, az igazgatóság elnöke azt mondta: Erdélyi Barna hosszú ideje tagja a Waberer's vezetésének és értékes szakértelemre tett szert a kihívásokkal teli időszakok menedzselésében.
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 07:51
Koronavírus - NMHH: ellátják a hazai hírközlési hálózatok a megnőtt igényeket
dolgoznak, hogy a felhasználók továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a hírközlési szolgáltatásokat.

Az NMHH közleményében felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozatot adott ki csütörtökön a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről, kérve a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal.

Ebben a mindenki számára kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban az Európai Bizottság és a BEREC - amelynek a NMHH is tagja - elkötelezetten támogatja a magánszemélyek és a vállalkozások azon törekvéseit, hogy a korábbi kapcsolataikat és tevékenységeiket az interneten keresztül is fenntarthassák. Mivel a fizikai interakciók korlátozására irányuló intézkedések miatt az online oktatás és a távmunka került előtérbe, megnőtt az internetkapacitás iránti igény - fogalmaz közleményében a hatóság.

A közös álláspont szerint az európai
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 19:43
Képek, videók
be kihivások.jpg
sz719eszter
2017. november 27. hétfő, 09:29
kihívások.gif
szuszimama
2012. szeptember 19. szerda, 18:46
VÁLLALD A KIHÍVÁSOKAT,...
jakabgasparne
2009. február 16. hétfő, 06:27
Kihívások... Gyöngyi bará
margoboszi
2009. január 13. kedd, 15:59
Prognózishoz
cipello
2012. október 07. vasárnap, 11:06
prognózis
lacipecsenye
2011. december 12. hétfő, 18:44
A Prognózis
jotti60
2010. március 27. szombat, 21:36
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.