Belépés
2020. július 03. péntek | 27. hét | 185. nap | 00:21 | Kornél, Soma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iráni atomprogram - Washington a jövőben is maximális nyomást fog gyakorolni Iránra
A szóvivő kijelentette: az urándúsítás folytatásával Teherán a "nukleáris zsarolás" politikájához folyamodott, Washington azonban nem kíván változtatni eddigi politikáján Iránnal szemben.

"Iránnak nincs hitelt érdemlő magyarázata arra, hogy miért folytatja dúsítási programját, akár a fordói létesítményben, akár másutt. Ez nem más, mint egyértelmű zsarolási kísérlet, amely azonban csak tovább súlyosbítja Irán politikai és gazdasági elszigeteltségét" - fogalmazott Ortagus. Hozzáfűzte, hogy az urándúsítás folytatása "újabb nagy lépés a rossz irányba, és kiemeli azt a fenyegetést, amelyet Irán jelent a nemzetközi békére és biztonságra".

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat mindaddig folytatja a maximális nyomásgyakorlást, amíg Irán "fel nem hagy destabilizáló magatartásával".

Ortagus egyúttal azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) tényfeltáró és ellenőrző munkáját Iránban, és várja a szervezet jelentését az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményekről.

Haszan Róháni iráni elnök kedden az iráni állami televízióban jelentette be, hogy újabb lépést tesz a négy évvel ezelőtt aláírt hathatalmi atommegállapodásban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondásának folyamatában, és megkezdi a fordói atomlétesítményében lévő centrifugáinak feltöltését urángázzal.

"Nem tudjuk egyoldalúan elfogadni azt, hogy mi teljes mértékben eleget teszünk a vállalásainknak, és ők (a többi aláíró) nem teljesítik kötelezettségeiket" - mondta az iráni elnök, de beszédében nem tért ki arra, hogy a fordói centrifugák feltöltése után újraindul-e az urándúsítás Fordóban. Később azonban Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője azt jelentette be, hogy Irán 5 százalékosra dúsítja az uránt Fordóban. Teherán szükség esetén akár 20 százalékosra is dúsíthatná az uránt, "de erre jelenleg nincs szükség" - mondta Szálehi.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedden "nemzetbiztonsági fenyegetésnek" minősítette Irán lépését. Elégedetlenségét fejezte ki a francia külügyminisztérium is, amelynek szóvivője felszólította Iránt, hogy vonja vissza az atomalkuban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondására vonatkozó döntését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 07:03
Címkék: Egyesült Államok, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, Haszan Róháni, Akbar Szálehi, Iráni Atomenergia-ügynökség, Dominic Raab,
Kommentek
Washington visszavonja a szankciós felmentéseket azoktól, akik együttműködnek Irán polgári atomprogramjával
Az amerikai diplomácia irányítója jelezte azt is, hogy az érintett államoknak, illetve vállalataiknak 60 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy lezárják folyó ügyeiket Iránban. Pompeo ugyanakkor 90 napra megújította a nemzetközi támogatást élvező buseri atomerőművel együttműködők szankciók alóli felmentését, úgy fogalmazott, "a folyamatos, biztonságos munka érdekében".

Az amerikai döntés azokat az európai, orosz és kínai vállalatokat érinti, amelyek közreműködnek Irán polgári célú atomprogramjában, s eddig időről időre megújított felmentést kaptak az Iránnal együttműködőket sújtó amerikai szankciók alól. Legutóbb március végén újították meg a szankciós felmentéseket, s az újabb hosszabbítás e hét végén következett volna.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut, s azóta szüntelenül szankciókat hozott Irán ellen. E büntetőintézkedéseken Washington időnként könnyített, e könnyítések közé tartozott az iráni polgári célú atomprogramban
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 07:04
A Pentagon szerint Kim Dzsong Un teljes mértékben kézben tartja országa haderejét
John Hyten tábornok kifejtette: a Pentagonnak semmiféle olyan jellegű információja nincs, amely azt támasztaná alá, hogy Kim Dzsong Un ne uralná a helyzetet. Erről csak sajtóhírek vannak - mondta.

Hyten tábornok leszögezte, hogy az amerikai hírszerzés információi alapján "sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a sajtóhíreket. "Abból indulok ki, hogy Kim Dzsong Un még mindig teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja az észak-korai atomprogramot és az észak-koreai haderőt" - fogalmazott a tábornok.

A CNN amerikai hírtelevízió - dél-koreai forrásokra hivatkozva - keddre virradóra adott hírt arról, hogy Kim Dzsong Un állítólag szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban lábadozik. A CNN azt állította, hogy az észak-koreai vezető "nagy veszélyben van". Hivatalos forrásból ezt Washingtonban nem erősítették meg.

Donald Trump amerikai elnök a kedden este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva szintén úgy
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 19:38
Iráni atomprogram - Szakértő: Iránnak beszűkült a mozgástere
A szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán kifejtette: ha nem sikerül rávenni Iránt, hogy térjen vissza a megállapodáshoz, a probléma az ENSZ biztonsági tanácsa elé is kerülhet, ahol akár vissza is állíthatják a 2015-ös atomalku aláírása előtti szankciókat. Ez szerinte azt jelenti, hogy Iránnak nincs választási lehetősége, tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

Irán akkor hajlandó visszatérni a megállapodáshoz, ha az Egyesült Államok felhagy a szankcionálással, Amerika azonban ezt nem akarja megtenni, sőt a 2015-ösnél keményebb megállapodást szeretne, amely kiterjed Irán rakétarendszerére és regionális pozícióira is - mondta a szakértő.
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 12:04
Iráni-amerikai viszály - Trump Hameneinek: "nagyon óvatosan kell bánnia a szavaival!"
is. Azt mondta, hogy Trump hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben. Az amerikai elnök szerinte nem akar mást, mint "mérgezett tőrrel hátba szúrni" az iráni népet.

A nyugat-európai államokról azt mondta, hogy "nem tudják térdre kényszeríteni" Iránt. Külön kitért az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Németországra is, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.

Amerikai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy az ajatollah hangsúlyozta: meglehet, hogy Irán harca a határokon kívülre is kiterjed.Nem sokkal a
velemenyezd, 2020. január 18. szombat, 07:04
Iráni atomprogram - Külügyi EU-főképviselő: az iráni atomegyezmény jelentősége ma nagyobb, mint valaha
Borrell azután foglalt állást az ügyben, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország kedden hivatalosan is elindította az úgynevezett vitarendezési eljárást, arra hivatkozva, hogy Irán május óta fokozatosan csökkenti a megállapodás keretében vállalt kötelezettségeit. A mechanizmus beindítása az ENSZ korábbi határozataiban elrendelt büntetőintézkedések ismételt hatályba lépéséhez vezethet.

Az uniós főképviselő lesz a mechanizmus keretében lefolytatandó eljárás koordinátora, és a jelen lévő újságíróknak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy ebben a megbízatásában az "egy évtizedes kemény munkával létrejött" egyezmény megmentését szeretné elérni, nem pedig annak "elsüllyesztését".

"A vitarendezési eljárás intenzív és jóhiszemű erőfeszítéseket igényel minden érintett fél részéről. Koordinátorként azt várom el, hogy az atomegyezmény minden résztvevője ebben a szellemben törekedjék az együttműködésre. Fontos az építő jellegű párbeszéd a vita rendezésében."

Nyilatkozatában
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 15:40
Iráni atomprogram - Berlin, Párizs és London beindította a megállapodás vitarendező mechanizmusát
Emmanuel Macron francia államfő és Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban felszólította Teheránt a JCPoAelőírásainak betartására.

A három vezető vasárnapi közös nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és európai partnereik közös biztonsági érdeke a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását szolgáló szabályok érvényesítése és annak biztosítása, hogy Irán soha ne tegyen szert atomfegyverre.

Mindebben kulcsfontosságú szerepe van az iráni atomprogramról 2015-ben Bécsben kötött megállapodásnak, amelyből az Egyesült Államok 2018-ban "sajnálatos és aggodalomra okot adó módon" kivonult - áll a nyilatkozatban.

"Az egyre nehezebb körülmények ellenére intenzíven dolgozunk a bécsi nukleáris egyezmény megőrzésén" - közölték.

Hozzátették, hogy a megállapodás valamennyi - Washington távozása után megmaradt - részese, azaz Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság, valamint Oroszország és Kína, továbbá az Európai Unió mint koordinátor
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 14:10
Merkel, Macron és Johnson felszólította Teheránt a 2015-ös nukleáris egyezmény betartására
A német kancellár hivatalának közleménye szerint a három vezető kiemelte, hogy Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és európai partnereik közös biztonsági érdeke a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását szolgáló szabályok érvényesítése és annak biztosítása, hogy Irán soha ne tegyen szert ilyen fegyverre.

Mindebben kulcsfontosságú szerepe van az iráni atomprogramról 2015-ben Bécsben kötött megállapodásnak, amelyből az Egyesült Államok 2018-ban sajnálatos és aggodalomra okot adó módon kivonult - tették hozzá.

"Az egyre nehezebb körülmények ellenére intenzíven dolgozunk a bécsi nukleáris egyezmény megőrzésén" - közölték.

Hozzátették, hogy a megállapodás valamennyi - Washington távozása után megmaradt - részese, azaz Kína, Németország, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Európai Unió mint koordinátor világossá tette az egyezmény iránti tartós elkötelezettségét.

Azonban Irán részéről is ugyanilyen elkötelezettségre van szükség, ezért a teheráni
velemenyezd, 2020. január 12. vasárnap, 19:41
Iráni-amerikai viszály - Borrell: Európa egységes, de cselekedni kell, mielőtt túl késő lenne
elsősorban a feszültség mérsékléséről, amely az unió számára prioritás, mivel "a legfrissebb fejlemények azt mutatják, hogy a válság ellenőrizhetetlenné válhat".

A politikus az iráni helyzettel kapcsolatban megerősítette, hogy csakis politikai megoldás létezik a válság kezelésére, továbbá arra bíztatta Iránt, hogy továbbra is tartsa tiszteletben a nukleáris programjáról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást. Reményét fejezte ki, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nyomon követi az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményeket.

Hozzátette: "Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás kapcsán mi, európaiak, eltérő helyzetben vagyunk, mint az Egyesült Államok. Amerika kivonta magát az egyezmény alól, mi viszont arra törekszünk, hogy a megállapodás ne váljon semmissé".

A líbiai helyzettel kapcsolatban a főképviselő kitért a Ghassan Salaméval, az ENSZ-főtitkár líbiai különmegbízottjával folytatott megbeszélésre, amelyen a különmegbízott figyelmeztetett a Líbiában növekvő terrorveszélyre
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 21:53
Képek, videók
iranytu.png
koszegimarika
2020. május 11. hétfő, 17:10
Rossz irányba megyünk
dandej
2018. november 11. vasárnap, 22:05
Emléklap Irányi Istvánnak
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 05:21
repülés-szaudi-iran-ké szü
agica2004
2017. május 09. kedd, 20:03
Perseidák iránya.jpg
pacsakute
2016. augusztus 10. szerda, 11:42
Khaju híd Iránban.jpg
pacsakute
2016. május 20. péntek, 17:57
Shah Mecset - Irán Isfah
pacsakute
2016. március 18. péntek, 08:11
Lofollah Mecset - Irán.jp
pacsakute
2016. március 18. péntek, 08:10
Si-o-se híd-Irán Isfahan
pacsakute
2016. március 11. péntek, 20:34
Irán -Lotfolláh sejk mecs
pacsakute
2016. március 11. péntek, 10:43
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.