Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 14:44 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iráni atomprogram - Washington a jövőben is maximális nyomást fog gyakorolni Iránra
A szóvivő kijelentette: az urándúsítás folytatásával Teherán a "nukleáris zsarolás" politikájához folyamodott, Washington azonban nem kíván változtatni eddigi politikáján Iránnal szemben.

"Iránnak nincs hitelt érdemlő magyarázata arra, hogy miért folytatja dúsítási programját, akár a fordói létesítményben, akár másutt. Ez nem más, mint egyértelmű zsarolási kísérlet, amely azonban csak tovább súlyosbítja Irán politikai és gazdasági elszigeteltségét" - fogalmazott Ortagus. Hozzáfűzte, hogy az urándúsítás folytatása "újabb nagy lépés a rossz irányba, és kiemeli azt a fenyegetést, amelyet Irán jelent a nemzetközi békére és biztonságra".

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat mindaddig folytatja a maximális nyomásgyakorlást, amíg Irán "fel nem hagy destabilizáló magatartásával".

Ortagus egyúttal azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) tényfeltáró és ellenőrző munkáját Iránban, és várja a szervezet jelentését az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményekről.

Haszan Róháni iráni elnök kedden az iráni állami televízióban jelentette be, hogy újabb lépést tesz a négy évvel ezelőtt aláírt hathatalmi atommegállapodásban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondásának folyamatában, és megkezdi a fordói atomlétesítményében lévő centrifugáinak feltöltését urángázzal.

"Nem tudjuk egyoldalúan elfogadni azt, hogy mi teljes mértékben eleget teszünk a vállalásainknak, és ők (a többi aláíró) nem teljesítik kötelezettségeiket" - mondta az iráni elnök, de beszédében nem tért ki arra, hogy a fordói centrifugák feltöltése után újraindul-e az urándúsítás Fordóban. Később azonban Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője azt jelentette be, hogy Irán 5 százalékosra dúsítja az uránt Fordóban. Teherán szükség esetén akár 20 százalékosra is dúsíthatná az uránt, "de erre jelenleg nincs szükség" - mondta Szálehi.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedden "nemzetbiztonsági fenyegetésnek" minősítette Irán lépését. Elégedetlenségét fejezte ki a francia külügyminisztérium is, amelynek szóvivője felszólította Iránt, hogy vonja vissza az atomalkuban vállalt kötelezettségei fokozatos felmondására vonatkozó döntését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 07:03
Címkék: Egyesült Államok, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, Haszan Róháni, Akbar Szálehi, Iráni Atomenergia-ügynökség, Dominic Raab,
Kommentek
Iráni atomprogram - Lavrov bízik a szerződés megmenthetőségében
Anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat, sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az öt hivatalos nukleáris atomhatalom egyike egyoldalúan felmondta az iráni atomalkut, semiatt nem lehet összehívni azt a régóta tervezett nemzetközi konferenciát, amelynek témája a Közel-Kelet nukleáris fegyverektől való mentesítése lenne. Mint mondta, bízik benne, hogy az átfogó közös cselekvési program, amelyet áttörésnek nevezett az atomsorompó-szerződés érvényesítésében, megmenthető.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAü) által megbízhatóan ellenőrzött szerződés megőrzésében minden állam érdekelt. Kitérve a natanzi nukleáris létesítménynél történt incidensre, amely nyomán Teherán visszavonta az ügynökség egyik ellenőrének engedélyét, hozzátette, hogy a NAü-nek meg kell maradnia az ellenőrzés politikamentes eszközének.

Az orosz külügyminisztérium pénteken kiadott állásfoglalása szerint egyébként Iránnak a 2015-ben elért megállapodásban foglalt kötelezettségvállalásaitól való
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 15:15
Iráni atomprogram - Az EU aggodalmát fejezte ki a legújabb teheráni bejelentéssel kapcsolatban
kedden arról számolt be, hogy a fordói centrifugák feltöltésével kezdetét veszi a kötelezettségek felmondásának negyedik szakasza. Mint mondta, ezek a lépések mind visszafordíthatók, és országa tartani fogja magát a vállalásaihoz, ha a többiek is ezt teszik. Erre két hónapot adott.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldották a Teherán elleni szankciók nagy részét. A feszültségek 2018 tavaszán újultak ki, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut, és újból büntetőintézkedéseket rendelt el, amelyek hatásait ígéreteikkel ellentétben a többi aláírónak eddig nem sikerült csillapítania.

Irán idén júniustól elkezdte felmondani kötelezettségvállalásai egy részét, minden újabb fázisban határidőket szabva a többi részes ország számára, hogy tegyenek
velemenyezd, 2019. november 05. kedd, 15:18
Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy munkamegbeszélés Phenjan és Washington között
Észak-Koreanem sokkal korábbanjelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes által kiadott - és a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott - közlemény szerint "előzetes kapcsolatfelvételre kerül sor" október 4-én, azaz pénteken, majd szombaton tartják meg a szakértői tárgyalásokat.

Az amerikai külügyi szóvivőnő megerősítette ugyan a tárgyalások tényét, de közölte, hogy további részletekről nem kíván nyilatkozni.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott ismét. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 17:41
Trump: az amerikai kormány "csőre töltve" készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után
"Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el, a bizonyítékoktól függően csőre töltve várunk, de még várjuk a (szaúdi) királyság álláspontját is arról, hogy szerintük ki hajtotta végre ezt a támadást, és milyen körülmények között haladjunk tovább" - írta a mikroblogban az amerikai elnök a szaúdi olajterminálok ellen szombaton elkövetett támadásra utalva. A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra, de Washington szerint Irán állt a háttérben. Az iráni külügyminiszter vasárnap a Twitteren határozottan cáfolta ezt.

Trump egy másik mikroblog-bejegyzésben tudatta: tekintettel arra, hogy a Szaúd-Arábia elleni támadásnak megvan a hatása az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Mint írta: meghatározott mennyiségű nyersolajról van szó, amely elég a piacok megfelelő ellátásához.

Az amerikai sajtó már vasárnap délelőtt az energetikai minisztérium egyik meg nem nevezett
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 07:04
Mike Pompeo: Washington elfogadhatatlannak tartja, hogy Irán korlátozza az atomprogramban vállalt kötelezettség
"Most jelentették be, hogy az atomprogramjával kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkálatokat bővíti, és ez elfogadhatatlan" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Közölte azt is, hogy változatlanul "bízik" abban, hogy lesz lehetőség diplomáciai tárgyalásokra. Emlékeztetett rá: "Trump elnök hónapok óta mondja, hogy kész az előfeltételek nélküli találkozóra".

Leszögezve, hogy az amerikai álláspont egyértelmű arra vonatkozóan, hogy Washington mit vár az esetleges megbeszélésektől, Pompeo ismételten kárhoztatta az iráni ballisztikusrakéta-programot és elítélte a szerinte Irán által vezetett "terrorkampányt".

Pompeo - aki pénteken Kansas államban tett látogatást - előadást tartott a kansasi állami egyetemen is. A beszéd után kérdésekre válaszolva kitért az amerikai kormány által előterjesztendő közel-keleti béketervre és Kínára is.

A palesztin-izraeli béketervet illetően konkrét részletekről ugyan nem beszélt, de megerősítette, hogy ezt az elkövetkező hetekben nyilvánosságra
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 19:11
The New York Times: Netanjahu szerint Trump nem ellenezne egy izraeli csapásmérést Iránra
Ross, a többhatalmi atomalku megkötése előtt az ománi szultánt kérte fel közvetítésre Ali Hámenei iráni vezető és az amerikai kormányzat között.

Kiderül az elemzésből az is, hogy 2012-ben - amikor igen feszült volt az iráni-izraeli viszony - az Obama-kormányzat szorosan megfigyelte Izraelt: egy amerikai kémműhold izraeli repülőgépeket észlelt, mintha "támadásra készültek volna".

"A héják Izraelben és az Egyesült Államokban több mint egy évtizeden keresztül agitáltak az Iszlám Köztársaság atomprogramja elleni háború mellett" - fogalmazott a lap,feltéve a kérdést: "vajon Trump végre teljesíti ezt?"

A lap megállapította: a háborúval való fenyegetőzés lehet blöff, vagy szolgálhat választási célokat is. "De egyben jelenti az érdekek veszélyes egybeesését is: egy olyan amerikai elnök vanhatalmon, aki gyakran vonakodik katonai erőt alkalmazni, és egy olyan izraeli miniszterelnök, aki megpróbál boldogulni egy be nem fejezett üzlettel" - írta a lap. Majd idézte Dan Shapirót, az Obama-kormányzat volt
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 20:22
Brian Hook: az amerikai kormányzat nem mentesít senkit az Irán elleni szankciók alól
A diplomata újságíróknak nyilatkozott annak kapcsán, hogy Franciaország 15 milliárd dolláros hitelkeretet nyitna Irán számára.

"Hoztunk szankciókat most, és még több szankciót fogunk hozni a jövőben. Ennél világosabbá már nem tehetjük elkötelezettségünket a maximális nyomásgyakorlás politikája mellett. És nem tervezzük, hogy bármiféle kivételt vagy haladékot adnánk ez ügyben" - fogalmazott Hook.

Arra a konkrét újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon Washington nem fontolná-e meg mégis, hogy zöld utat adjon a francia kezdeményezésnek, Hook mindösszesen annyit mondott, hogy még nem tanulmányozta a francia javaslatot.

Szerdán nevük elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselők egy külföldi újságíróknak tartott telekonferencián szintén fenntartásaikat hangoztatták a francia javaslattal kapcsolatban. Mint fogalmaztak: az amerikai kormányzat tisztségviselői még nem ismerik a francia ajánlat konkrét részleteit, ezért nehéz lenne ítéletet alkotni róla. Az egyik tisztségviselő
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 18:42
Képek, videók
Rossz irányba megyünk
dandej
2018. november 11. vasárnap, 22:05
Emléklap Irányi Istvánnak
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 05:21
repülés-szaudi-iran-ké szü
agica2004
2017. május 09. kedd, 20:03
Perseidák iránya.jpg
pacsakute
2016. augusztus 10. szerda, 11:42
Khaju híd Iránban.jpg
pacsakute
2016. május 20. péntek, 17:57
Shah Mecset - Irán Isfah
pacsakute
2016. március 18. péntek, 08:11
Lofollah Mecset - Irán.jp
pacsakute
2016. március 18. péntek, 08:10
Si-o-se híd-Irán Isfahan
pacsakute
2016. március 11. péntek, 20:34
Irán -Lotfolláh sejk mecs
pacsakute
2016. március 11. péntek, 10:43
A-kulonlegesseg-iranti -va
melindaaah64
2015. november 26. csütörtök, 18:04
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.