Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 22:22 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Leveles tészta
Leveles tészta
Alajuli

A vajas részhez

260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)

A tésztához

300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 kanál ételecet (10%-)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só

Szóráshoz

150 g búzaliszt (BL55)

Ez a leveles tészta recept egy családi örökség, évek óta használom és még soha nem csalódtam. Sós és édes töltelékkel egyaránt nagyon finom, a gyerekek nagy kedvence. Az ízesítésének és a formázásának csak a fantáziánk szabhat határt. Általában 200 C fokon sütöm 20 percig, de ez függ a tölteléktől is, és attól, hogy a tészta milyen vastagra van nyújtva. Ha kb. fél centiméteresre nyújtjuk, akkor ez a sütési idő pont megfelelő.

Elkészítés

A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.

2
Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.

3
Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.

4
A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.

5
A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.

6
Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.

7
Kinyújtjuk a tésztát.

8
Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.

9
Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.

10
És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
horvathnemagdi, 2016. november 07. hétfő, 15:59
Címkék: leveles tészta, családi örökség, gyerekek nagy, formázásának csak, fantáziánk szabhat, tészta milyen,
Kommentek
Virslis kifli kelt tésztából
Hozzávalók:

25 dkg liszt

5 dkg élesztő

2 dl tej

1-1,5 dl víz

10 dkg margarin

2 evőkanál cukor

4 kávéskanál só

a töltéshez:

5 pár virsli (félbevágva 20 db)

a tetejére:

1 tojás


reszelt sajt, szezámmag és őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejben1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalót összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk. Cipó alakúra formáljuk, és langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra, 20 cm széles téglalapra nyújtjuk. A hosszanti oldalára merőlegesen 20 egyenlő csíkot vágunk belőle, amivel betekerjük a húsz fél virslit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy színes őrölt
eva6, 2020. március 30. hétfő, 11:45
Békaszáj
A szaggatáskor leeső részeket nem gyúrjuk össze, hanem egymásra rakjuk és kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Ha összegyúrjuk nem lesz leveles.

500 g liszt,350 g vaj,150 ml tejföl
1 db egész tojás,1 db tojássárgája,1 csipet só
150 g savanykás lekvár(amennyi szükséges)
2 evőkanál porcukor 1 csomag vanília

Elkészítés 60 perc
A vajat a liszttel elmorzsoljuk. A tojást a tejföllel és a sóval elkeverjük, majd a lisztes massza közepébe öntjük. Egy kanállal eldolgozzuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Három cipóra osztjuk, fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

A sütőt bekapcsoljuk. Az egyik cipót lisztes deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Nagyobb köröket szaggatunk (nálam 8 cm átmérőjű), közepére lekvárt teszünk, összehajtjuk, a szélét finoman ujjainkkal összenyomjuk (ne nagyon, hogy sütés közben ki tudjon nyílni). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180-190 fokon kb. 12-14 perc alatt megsütjük (sütőfüggő). Még melegen, de nem forrón
suzymama, 2020. január 17. péntek, 21:47
Szaloncukor süti
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta

A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola

A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket
suzymama, 2019. december 02. hétfő, 13:52
Krumplis pogácsa
tökéletes a Bl55-ös liszt is)
25 dkg vaj
4 dl tejföl
2 egész tojás
3 tk. só
3 dkg élesztő

A kenéshez:
1 egész tojás
1 nagy csipet pirospaprika

Elkészítés:
A tejfölből kb. egy dl-nyit meglangyosítunk és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben a vajat elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalóval együtt egynemű tésztává dagasztjuk. 10 percet pihentetjük, majd 3 x 20 perces időközönként meghajtogatjuk a tésztát. (Ez tulajdonképpen nem egy kifejezetten leveles pogácsa lesz, hanem inkább omlós-puha, a hajtogatás azért kell, hogy könnyű legyen a tésztája.) Az utolsó hajtogatás után 10 perc pihenő, majd 2-3 cm-re nyújtva a tésztát tetejét berácsozva, kiszaggatjuk, és tepsibe rakjuk. Itt is pihentetjük még legalább 20 percet, majd a ,,kenéshez" valókat összekeverve lekenjük a pogácsákat. 185 fokon, alsó-felső sütéssel készre sütjük
Edit
suzymama, 2019. szeptember 04. szerda, 10:32
Epres finomságok
előírás szerint elkészítjük. A puding egyharmadát hideg vízzel öblített üvegtálba melegen beleöntjük. Megrakjuk megmosott, félbevágott eperrel, majd ismét puding, eper és puding következik. A tetejére eper kerül. Ha kihűlt, tegyük két óra hosszára hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal.

Epres szelet
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kanál rum, só, 1 tojás, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, tojásból a rummal és a sóval leveles vajastésztát készítünk. Két lapban sütjük meg. Az egyik lapot még melegen négyzetekre vágjuk. Míg a tészta hűl, szórjuk meg a félbevágott epret 10 dkg cukorral, és verjük habbá 5 dkg cukorral a tejszínt. Az eperrel (lé nélkül) rakjuk meg a tésztalapot, kenjük rá a tejszínt, fedjük be a lapokkal, és egy fél órai pihentetés után vágjuk fel.

Epres tál
Hozzávalók: 8 babapiskóta, 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 0,5 dl rum.

A tálra rakott, összetördelt babapiskótákat
suzymama, 2019. május 07. kedd, 22:24
Püspök szelet
Annyira finom, hogy még a püpök is megnyalja mind a tíz ujját - egyszerű, nagyszerű sütemény és a mai kor emberének az ízlésvilágát követi. Krémes, könnyű, habos, míg a leveles tésztától enyhén roppanós a kakaótól és a fahéjtól különlegesen illatos. Minden követelménynek eleget tesz.

Hozzávalók:

1 csomag (25 dkg) leveles tészta
1 ek holland, cukrozatlan kakaópor
1 kk fahéj

Krém:

250 ml habtejszín
25 dkg mascarpone sajt
1 csomag zselatinfix por
4 ek porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 csipet só

Elkészítése:

A kakaóport és a fahéjat keverjük össze. Ennek a keveréknek a felét szórjuk a felületre, ahol a tésztát nyújtani fogjuk. A tésztát ezután nyújtsuk ki, és a tetejét is hintsük meg a keverék másik felével. Kezünkkel egyengessük el rajta.

A kinyújtott tésztát függőlegesen vágjuk 3 részre, és tegyük sütőpapíros tepsire. A
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:38
A fodros kel jótékony hatásairól
A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta - a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt. ).
A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként
pacsakute, 2019. január 22. kedd, 09:02
Képek, videók
Virsli leveles tésztában
borcsamama
2016. február 09. kedd, 20:04
ebből a leveles tésztából
sarkadykati
2016. január 18. hétfő, 13:33
leveles tészta
sarkadykati
2016. január 18. hétfő, 12:59
leveles-tesztas-puding sze
yvett789
2015. február 19. csütörtök, 18:04
gomba-leveles-tesztaba n_n
veronika74
2013. május 29. szerda, 20:01
csavart leveles tészta
borcsamama
2013. április 01. hétfő, 22:07
camambert-leveles-tesz tab
bubszi
2010. szeptember 09. csütörtök, 16:28
Leveles tészta
tothneevi
2010. április 05. hétfő, 12:21
Leveles tésztából.jpg
miday
2008. december 23. kedd, 20:17
Leveles tésztából mártoga
tonfruzsi
2008. május 19. hétfő, 16:24
Családi munkamegosztás
furaila
2020. április 30. csütörtök, 00:59
Családi összejövetel
eva6
2018. április 10. kedd, 19:01
családias.jpg
sznejuci
2018. március 18. vasárnap, 15:31
Családi szeretet
dandej
2018. február 16. péntek, 16:53
0 ez is egy családi kép 0
lovaszmarika
2018. január 16. kedd, 21:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.