Belépés
2020. március 28. szombat | 13. hét | 88. nap | 12:19 | Gedeon, Johanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nem vagy egyedül
WASS ALBERT

NEM VAGY EGYEDÜL

Jól figyelj most ide, mert ez nagyon fontos: nem vagy egyedül a földön. Nem tudom eléggé hangsúlyozni: nem vagy egyedül. Sajnos, rajtad kívül még sok millió ember él. Nem tudom pontosan mennyi, de nagyon sok. Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást.

A legtöbb baj közöttetek ebből származik. Mert minden ember körül van egy láthatatlan bűvös kör: az egyéniség köre. Egyiknél kisebb, másiknál nagyobb, de ne hidd, hogy bárkinél is hiányozhatik. És minden kör három részre oszlik, mivel minden ember három részből áll: egy remetéből, egy despotából és egy művészből.
Az emberi társadalom világa ezeknek a láthatatlan köröknek a hihetetlen összezsúfolódását hozta létre. A körök mindenütt érintkeznek, összeütődnek, sőt metszik egymást.
Ügyelj a körülötted élők köreire! Ha lehet, helyezd el úgy köztük a magadét, hogy mások köreit ne érintsd általa. Az összekoccanó körök nyomán mérges váladék keletkezik, a veszekedés. Könnyen haraggá gyűl és gyűlöletté fekélyesedik. A zsúfolt együttélés fertőző baktériumokat termel.
Ha helyszűke miatt nem áll módodban elkerülni az összekoccanást, a Téged szorító körök despota-cikkébe behatolhatsz. Legtöbb embernél ez amúgy is túlságosan nagy helyet foglal el ahhoz képest, hogy elfogadta a civilizáció kényelmeit. (Ilyen úri ösztönökhöz ugyanis csak annak lehet joga, aki úgy él mint a medve, vagy mint az ősember. Maga szerzi meg azt, amire szüksége van és a társadalmi élet gépezetének hasznáról lemond. Aki azonban elfogadta a kényelem játékszabályait, az egyéni szabadságának és despota-énjének úri mivoltáról önkéntlemondott, olyan mint a kutyává szelídült farkas.)
De senkinek művész-énjét ne bántsd! Apró kis bogarait: hogy szeret heverni ebéd után, cukorral eszi a vajaskenyeret, ébredés után szivarra gyújt az ágyban. Hogy szenvedélyei vannak. Hogy szeret korán kelni. Hogy nem szeret korán kelni. Hogy tíz percenként huzatot csinál, mert nincs elég levegője. Hogy ordít, ha mások huzatot csinálnak. Hogy szereti, ha dicsérik. Hogy nem szereti, ha dicsérik. És még ezer ilyesmi. Ezeket ne bántsd, ha nem okvetlenül szükséges. Ezek teszik kerekké az ember egyéniségét és éppen úgy szüksége van rájuk, mint a sóra.
Legjobban azonban minden emberben a remetét tiszteld. A magányosat, a tartózkodót, a szemérmeset. Minden egyéniség mélyén ez lappang valahol. Néha nagyon mélyen elrejtőzve a felületességek alá. De ott van. S akiben a remetét megbántod: ellenségeddé válik.
És még valamit jegyezz meg jól, mielőtt kukorékolni a szemétdombra kiállasz: előkelő csak az, aki nem szorul másokra. Tudnod kell, hogy itt nem olyan előkelőségre gondolok, amit ruha vagy hivatal jelent. Itt a belső előkelőségről van szó, az egyetlen igazi előkelőségről. Ha tétlenül nézed, hogy más vágja föl szívességből a fádat, vagy más ássa föl szívességből a kertedet, mert úri tenyered munkával piszkítani átallod: előkelőséged egy-egy darabjáról önként lemondottál. Ha ezt teszed, halkabban kukorékolj és sokkal szerényebben. Teljes hanghoz csak annak van joga az emberi társadalom szemétdombján, aki nem adósa senkinek. Aki az élet megéléséhez nem fogad el könyöradományokat. Ezek az igazán előkelő emberek.
Tanulj tapintatot. A tapintat az együttélés diplomáciája. Ne nyiss ablakot arra, aki fázik, mert náthát kapsz a hidegtől, amit ezáltal benne magaddal szemben dermesztettél. Ha valakin valami csúnyát észlelsz, ne dicsérd azt szépnek, mert megsérted és megalázod ezzel. Ne nevezd “drágám"-nak, “édes"-emnek vagy “szívem"-nek azt, aki számodra se nem drága, se nem édes és akinek a szívedhez semmi köze sincsen. Tanuld meg, hogy a tapintatos ember mindég őszinte. Abban, amit mond és főleg abban, amiről hallgat.
Légy jólnevelt. Igyekezz hozzánevelni magadat az emberek közelségéhez. Csak a neveletlen emberről lehet tudni, hogy mikor van rossz kedve. Fegyelmezd magad. Senkit sem érdekel, hogy milyen hangulattal ébredtél föl reggel és egyedül csak a fogorvosodra tartozik, hogy fáj-e a fogad, vagy sem. Ha okvetlenül érzed, hogy kellemetlenségeket kell mondanod, mert jólneveltséged gyöngébb, mint hangulataid: bújj el valami félreeső helyre és írd le egy papírra mindazt,amit megmondanál. Tedd el, és másnap olvasd el megint. Egy hétig olvassad el minden nap és a hét végén olvassad föl barátaidnak is. Azok nevetni fognak rajta. Te pedig a szégyenkezés által emberré neveled magad.
Igyekezz kulturált lenni. A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont. A kulturált ember látni és érezni tudja a szépet és a jót. Bennük és általuk fölülemelkedik állati mivoltán és valóban igyekszik azzá lenni, akit Isten a maga képére teremtett. A kulturált ember uralkodik önmaga fölött és úgy bánik indulataival, mint a házőrző kutyákkal: időnként elengedi őket, de csak a kerítésen belül és csakis olyankor, ha tolvajkerülgeti kertjét.
Gondolj gyakran arra, hogy nem a társadalmi rendszerek teremtették az embert, hanem Isten. De azt se feledd el, hogy a társadalmi rendszereket nem Isten teremtette, hanem az emberek maguk. Részben uralmi ösztönökből, részben békétlenségből. A civilizációt pedig kimondottan csak kényelemből és lustaságból. Városban élsz, hogy ne legyen sáros a lábad, ha esik az eső. Ne kelljen messzire gyalogolj, ha valamire szükséged van és ne magad főzzed az ebédedet. Tehát ne panaszkodj, ha elüt a villamos, vagy ha kozmás az étel, amit eléd tesz az, aki helyetted elkészítette.
Egyáltalában semmire se panaszkodj. A panaszkodó ember olyan, mint a rossz gyerek, aki megkíván egy játékot, és amikor megkapja, nincsen vele megelégedve. Elébb-utóbb a fenekére vernek.
Ha kifogásaid vannak az emberi közösség ellen: fordíts neki hátat. Vonulj föl a hegyek tetejére, építs kunyhót magadnak, készítsd magad a lábbelidet, varrd magad a ruháidat. Ha az emberi társadalomtól semmit el nem fogadsz, szidhatod kedved szerint. De amíg veled született lustaságod előnyeit élvezi, addig hátrányait is tűrd el szótlanul.
evavicus, 2018. augusztus 22. szerda, 16:16
Címkék: láthatatlan bűvös, egyéniség köre, emberi társadalom, láthatatlan köröknek, hihetetlen összezsúfolódását, körök mindenütt,
Kommentek
Ferenc pápa rendkívüli Urbi et Orbi áldása a járvány idején
életeinket olyan - legtöbbször elfeledett - közös személyek szövik egybe és tartják fenn, akik soha nem jelennek meg a magazinok címlapjain, sem a legújabb showműsorok hatalmas kifutóin, ám napjainkban mégis kétségkívül ők írják történelmünk leginkább döntő fontosságú történéseit: az orvosok, az ápolók, a bevásárlóközpontok dolgozói, a takarítók, a gondozók, a szállítók, a rendfenntartók, az önkéntesek, a papok, a szerzetesek és még sokan mások, akik megértették: senki sem menekülhet meg egyedül, önmagában. A szenvedéssel szemközt mérlegre kerül, valójában mennyire fejlettek a népeink; ugyanakkor felfedezzük és megtapasztaljuk Jézus főpapi imáját: ,,legyenek mindnyájan egy" (Jn 17,21). Hány és hány ember gyakorol minden áldott nap türelmet és sugároz reménységet, óvakodik attól, hogy ne a pánikot, hanem a közös felelősségvállalást terjessze. Hány és hány apa, anya, nagyapa és nagyanya, tanár mutatja meg apró és hétköznapi gesztusokkal a gyermekeinknek, miként nézzenek szembe ezzel a
maroka, 2020. március 27. péntek, 20:27
Koronavírus - A járvány választás elé állította az emberiséget Ferenc pápa szerint
Ferenc pápa kijelentette: "rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban".

Hozzátette: a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észrevegyük "nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább (..) egy csónakban vagyunk".

Úgy vélte, elérkezett a tudatos választás ideje a valóban lényeges és a mulandó között. Példaképnek azokat nevezte, akik a félelemre bátor önfeláldozással válaszolnak: "hétköznapi emberekről van szó, akik nem szerepelnek az újságcímekben és a tévés show-műsorokban sem, mégis történetünk döntő eseményeit írják: orvosok, ápolók és ápolónők, az élelmiszerboltokban dolgozók, takarítók, idősgondozók, fuvarozók, rendfenntartók, papok, nővérek és sokan mások".

"Az ima és a csendes szolgálat a győztes fegyverünk" - mondta.

Ferenc pápa a hetek óta lezárt, esős Szent Péter téren, a bazilikához vezető lépcsősor tetéjén mondta el beszédét. A bazilika bejáratához azt a csodatevő
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 20:12
Tokió 2020 - Nagy Péter: egyik szemem sírt, a másik nevetett a halasztás miatt
mert egyelőre nincsenek végleges döntések. Az IWF, a sportág nemzetközi szövetsége korábban három szakaszból álló kvalifikációt tervezett, amely most április végén zárult volna le. Az utolsó etap versenyeit azonban, benne az Európa-bajnokságot is, törölték, s még kérdéses, hogy mely viadalok alapján, hogyan lesznek végül is elosztva a kvóták.

"Ennél fogva nekem is várni kell, hogy beférek-e súlycsoportomban a 14 legjobb közé vagy sem, s így ott lehetek-e jövőre Tokióban" - mondta Nagy Péter, aki egyedüli magyar súlyemelőként indult a 2012-es és a 2016-os olimpián is, Londonban a 11., Rióban pedig a 10. lett az ólomsúlyúak mezőnyében."Ha a legjobb forgatókönyvet vesszük és kimondják, hogy megvan a kvótám jövőre, akkor az edzésekkel nem állnék le, de úgy alakítanánk ki a programot, hogy a csúcsformát az olimpián érjem el. A térdsérülésem nem zavar, de az új helyzetben komolyabban tudok ezzel is foglalkozni, van időm orvosi vizsgálatokkal alaposabban utánajárni, hogy korábban mi lehetett a
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 19:43
Egy nőnek kell, hogy
anélkül,
hogy tönkretenné a barátságot kettejük között...
Hogy mikor kell keményebben küzdenie...
És mikor kell abbahagyni...

MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL...
Hogy nem tudja megváltoztatni a lábai hosszát, a csípőcsontja szélességét,
és a szülei természetét...
Hogy a gyerekkora talán nem volt tökéletes,
de már vége van...

MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL...
Hogy mit tenne, és mit nem tenne meg a szerelemért és másért...
Hogyan kell egyedül élni...
Akkor is, ha nem jó érzés.

MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL...
Hogy kiben bízhat meg,
hogy kiben nem,
és hogy nem ő a hibás.

MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL...
Hogy hová kell mennie,
legyen szó a legjobb barátja ebédlőjéről,
vagy egy tündéri vendégházról az erdő mélyén, amikor a lelkének gyógyulásra van szüksége...

MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL...
Hogy mit képes, és mit nem képes elérni egyetlen nap,
egy
liliana01, 2020. március 27. péntek, 14:41
Koronavírus - Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet
árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 10:21
Az én Mesterem az én Istenem
Jézus Istenhez, az ő Atyjához imádkozott: ,,Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet!" István Krisztushoz beszélt: ,,Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!" Jézus Istenhez, az Atyához imádkozott, István pedig Istenhez, a Fiúhoz.
Amivel itt találkozunk, az nem csupán egy probléma. Problémákat meg lehet oldani. A Biblia legnagyobb titkához jutottunk el itt - magának Istennek a lényéhez.
Az Ó- és Újszövetség mindenütt arra tanít minket, hogy a menny és a föld egy és egyedüli Istenében higgyünk. Ugyanakkor Jézus nevét (különösen így: Úr Jézus) szabadon használja, amikor az egyetlen Isten a megszólított. Mégsem kapunk sohasem engedélyt arra, hogy Istenre másként gondoljunk, mint az egyetlenegyre. Minden ilyen irányú célzást elvet a Biblia.
Isten létét illetően sok minden van, amit nem értünk meg. El kell ismernünk, hogy Isten akihez Jézus imádkozott, és Isten, akit István szólított meg, ugyanaz az Isten, mert egy az Isten. És Jézus valóságos Isten és valóságos ember
kalmanpiroska, 2020. március 27. péntek, 08:04
Koronavírus - Bírságolhatják a brit rendőrök a korlátozások megszegőit
józan belátásra bírni.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy a lakosság ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonait.

Az intézkedés - amelyet a kormány három hét után felülvizsgál - előírja, hogy csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban.

Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Priti Patel belügyminiszter a rendőrség kiterjesztett bírságolási jogköréről szóló csütörtöki tájékoztatásban
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 19:03
Vas István versei
zenéje,
Váltakozón borong föl egy-egy arcvonásod
S a hősiesség hangnemet cserélve
Társul az ellágyuláshoz.

Ez a zongorahang! E végső lehetőség
Búcsúmosolya, mely mégegyszer visszanéz!
F-moll balladád esőverte őszét
Pontozza halk ügetés.

A dallamot zilált akkordok mért kisérik?
Hiába kérdezem, epedőn visszakérdez.
Ifjúságunk motívuma — miért is
Fáj e futam, pedig édes?

Mért végződik a tánc elcsukló lendületben?
Szerelmünk hangjait egyedül hallgatom —
És feldobog a még teljesületlen,
Fiatal forradalom.


A Teremtőhöz

Köszönöm, hogy megteremtettél,
Ó, Szeretet, és idetettél,
Hogy csillagok, ködök, hegyek
között ember legyek.

Köszönöm, amit látok,
A teremtett világot,
Hogy még a rossz sem céltalan,
Mindennek jelentése van.

És én is neked kincset-érő
Egy vagyok, soha-visszatérő,
S akár a
menusgabor, 2020. március 25. szerda, 18:00
Képek, videók
Nem vagy egyedül.jpg
scorpionsrose
2017. november 29. szerda, 15:52
Nem vagyok egyedül
dandej
2016. augusztus 31. szerda, 23:38
Nem vagy egyedül soha....
pacsakute
2015. szeptember 05. szombat, 21:25
nem vagy egyedül.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 16:53
nem vagyok egyedül,mert
dandej
2014. szeptember 29. hétfő, 17:22
Nem vagy egyedül...jpg
pacsakute
2013. szeptember 22. vasárnap, 01:34
Nem vagy egyedül
sacimama
2013. május 24. péntek, 19:37
Nem vagy egyedül.jpg
pacsakute
2012. szeptember 25. kedd, 21:05
Nem vagy egyedül..png
mailona
2012. június 08. péntek, 17:13
Nem vagy egyedül
terezia1951
2011. november 06. vasárnap, 16:34
Nem vagy egyedül.gif
scorpionsrose
2011. január 11. kedd, 10:16
jézus a láthatatlan1027.j
maroka
2019. október 27. vasárnap, 08:15
láthatatlan erők.png
sz719eszter
2018. július 25. szerda, 01:46
wass_albert_a_lathatat lan
menusgabor
2018. június 07. csütörtök, 20:06
Wass A. Láthatatlan lobog
menusgabor
2018. június 07. csütörtök, 20:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.