Belépés
2019. december 06. péntek | 49. hét | 340. nap | 10:00 | Miklós
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Uborka saláta télire
.....


..........


Hozzá valók:
uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító
*
Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.

*
Uborkasaláta : 2.5 kg uborka megpucolva és legyalulva, 2-3 teáskanál só ezt összekeverem és egy órát állni hagyom.
Felöntölé: 2.5 liter viz , másfél dl ecet 10 %-os, Eredeti recept szerint 3-4 kanál cukor (én ezt kihagytam igy diabetikus) és egy teáskanál tartósitó. Az uborkát a sós vizből kinyomkodom,nem nagyon lazán. Ezután üvegekbe rakom és felöntöm a felöntő lével amiben a tartósitó már feloldódott. Felhasználáskor adok hozzá cukrot vagy édesitőt. Tél folyamán ugy készitem el mint nyáron.

Még több recept a savanyúságok eltevésére Link

Faluvégi oldalon Link

Juci konyha receptje Link
maroka, 2019. augusztus 06. kedd, 13:30
Címkék: uborkát meghámozzuk, vízzel elkeverjük, kevés szalicilt, órát állni, teáskanál tartósitó, felöntő lével,
Kommentek
vegyes saláta télire !
Sałatka na zimę z kapust± i ogórkami

12 - 13 db közepes üveghez elég !

4 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
2-3 paprika
1-2 kis cukkini
6-7 sárgarépa
1 csokor kapor
4-5 gerezd fokhagyma

1-1,5 csésze cukor
1 1/3 csésze ecetet (10%)
1,5 csésze olaj / olaj
4-5 evőkanál sót
1 szint evőkanál fekete bors

a paprikát , káposztát csíkokra , a répát durvára reszelem , az uborkát és a cukkinit vékonyan felszeletelem .
a léhez valókat összekeverem és a salátára öntöm és összekeverem .
2- 3 órát hagyom állni , majd üvegekbe töltöm át .
forrástól számitva 20 percig dunsztolom .
másnap mehet a helyére .
ibolya58, 2017. augusztus 15. kedd, 18:48
Barsiné Nusika
Szia ! Jó reggelt és szép hétvégét kívánok.Ma megint meleg napunk lesz.Tegnap a lányommal,vejemmel a kertben levő zöldségeket, gyümölcsöket raktuk el télire. A vejem a tökös lecsót főzte . ÉN a paradicsomot paszíroztam, almát hámoztam,hagymát és uborkát hámoztam. A paradicsomból kecsap készült. Az uborkát salátának lett legyalulva.Az idén megpróbáltunk eltenni úgy is uborkát,hogy alma reszelőn lett gyalulva. Ez joghurtos fűszeres öntettel szoktuk enni. Kíváncsi leszek ,hogy milyen lesz.Változás képen ismét 1,5 kg szederből lekvár is készült. Úgyhogy telik a mélyhűtő és a speiz is.
Közben tegnap este VÉGRE befejeztem az asztalterítő körbe horgolását is. Most a boleróhoz szedem szét az 5 szálas fonalat 2 szállá. Délben pedig Pestre utazunk. Církuszba megyünk. Ezt kaptam a névnapomra. További szép hétvégét kívánok
agnesst, 2016. augusztus 05. péntek, 10:05
A kapor
annyit,
amennyit megérdemelne, és a kelleténél ritkábban is használjuk, pedig
különleges, finom íze mellett jótékonyan hat szervezetünkre is

. A kapor őshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre
teszik, innen terjedt el az egész világon.
Az biztos, hogy már az ókorban ismert volt Európában, hiszen a görögök és a rómaiak egyik
kedvenc fűszere volt, ráadásul fejfájás és gyomorpanaszok ellen is
használták gyógynövényként.
Népies nevét, az uborkafüvet azért kapta, mert a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert.
Egyes népek (például az oroszok vagy az olaszok) ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez,
töltelékekhez.
A növény egy-másfél méter magasra is megnő, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki.
Érdemes belőle felaprítva télire is fagyasztani, így bármikor használhatjuk. Két-három vajas doboznyi kapor egész télen elég
klementinagidro, 2015. szeptember 27. vasárnap, 15:24
Zöldparadicsom télire
ZÖLDPARADICSOM TÉLIRE

Receptek


Általában mindenkinek marad a kertjében olyan paradicsom, ami már nyáron nem érik be... És itt van erre néhány jó és nagyon finom recept.

ECETES ZÖLDPARADICSOM 01.

Hozzávalók:
2 kg paradicsom,
1 l víz, 6 dkg só,
1 dl 20%-os ecet,
5 babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, mustármag, fekete bors,
1 g nátrium benzoát (vagy szalicil)

Elkészítése:
Azonos méretű paradicsomokat válogatunk, jól megmossuk, majd üvegekbe rakjuk. A vízbe beletesszük a sót és a fűszereket, kb. 30 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet és a tartósítószert. Amikor kihűlt a lé, ráöntjük a paradicsomra, és az üvegeket légmentesen lezárjuk.

ECETES ZÖLDPARADICSOM 02.

Elkészítése:
Egyforma nagy, egyenletesen zöld,
menusgabor, 2015. szeptember 19. szombat, 19:00
x
250 g cukkini
3 db újhagyma
2 db tojás
2 ek. teljes kiőrlésü tönkölyliszt (én finom lisztet tettem bele)
1 kk. szárított majoránna
1 kk. szárított fodormenta (friss petrezselyemmel helyettesítettem)
1 tk. őrölt szerecsendió (ha van frissen reszelt)
5-6 szem frissen tört fekete bors (ezt kihagytam)
3 ek. olaj (kicsit pótolni kellett sütés közben)
3 tk. tengeri só
5-10 dkg parmezán sajt (csak trapistám volt)
Öntethez: 1 pohár joghurt, 1/2 uborka, tengeri só
Megtisztított uborkát apró csíkokra vágjuk, elkeverjük a joghurttal, sózzuk és hűtőbe tesszük. (én meghámoztam, kinek hogy bírja a gyomra)
Tojást felverjük, elkeverjük benne a lisztet, sót, szerecsendiót, majorannát, fodormentát, borsot. Hagymát feldaraboljuk (6-7 mm), cukkinit felkockázzuk (szintén jó apróra) elkeverjük a tojással, végül a sajtot is belekeverjük.
Közepesen előmelegített serpenyőbe (jobban összekapta, amikor már forróbb volt) (kevés olajjal) 1-1 evőkanállal
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 18:03
Melyik napon, mit együnk?
ették a gabonát, a télire tartósított burgonyát, ekkor voltak a vágások, a húsos nehéz ételek, aminek nagy belső fűtőértéke van, és tavasszal a test tisztítása, böjt, vitamin, teák, könnyebb ételek következtek. Nem nagyon voltak felvágottak, a húsos ételeket sem ették heti hétszer vagy naponta háromszor.
Hétfő, a Hold napja
Víz nap, családlátogatás, babanéző nap. Ezen a napon érdemes több folyadékot főleg vizet és magas víztartalmú ételeket fogyasztani. A levesek napja, tejes ételek, burgonya, uborka, saláta, káposzta, karfiol, kelkáposzta, tök, rizs, kókusz, görögdinnye, fehér pálinkák.

Kedd, a Mars napja
Az energia napja. Fogyaszthatunk fűszeres, csípős ételeket. A vörös húsokat, paprikás és pörkölt formában, ehetünk hagymákat. Paprika, chili, bors, szárazbab - főleg a vörös, rebarbara, málna. Jó erős italok és a vörösbor.

Szerda, a Merkúr napja
Ez a napon fogyasszunk sok gyümölcsöt, könnyű ételeket. Körte, szilva, faeper, zöldbab, petrezselyem, zeller,
anyu65, 2014. március 23. vasárnap, 22:25
Másodvetés
Az aszály és forróság - nem kedvezett sem a hobbi, sem a profi növénytermesztésnek, mert csak szigorú növénytermesztés-technológiai fegyelemmel, és sokkal költségesebben lehetett elérni az elmúlt évek hozamait. Ez meglátszik a zöldségek, gyümölcsök piaci áraiban is.
Ebből fakadóan még indokoltabb érdek a kora tavasszal elvetett, rövid vagy közepes tenyészidejű
növények betakarítása után felszabadult kerti területeket hasznosítása. A sekély ásást és gondos
gereblyézést követően, másodvetésként még ültethetünk bizonyos fajtájú, rövid vagy közepes
tenyészidejű zöldségféléket.
Néhány aranyszabály a másodvetéshez:
· Soha ne vessük ugyanazt a növényt maga után, mivel a betegségek és kártevők jobban
elszaporodnak. Például korai saláta után ne vessünk őszi salátát, vagy korai bokorbab után ne
vessünk babot másodvetésben.
· Olyan tenyészidejű fajtákat válasszunk, melyek bírják a nyári körülményeket - magas napi
átlaghőmérséklet, hosszú nappalok -,
relaxa2008, 2013. június 20. csütörtök, 10:02
Képek, videók
Palotás-uborka-saláta
irmus
2014. június 20. péntek, 07:02
Tejfölös uborka saláta
kabdeboklara
2008. október 01. szerda, 22:15
uborka saláta pogival.bmp
maroka
2008. május 15. csütörtök, 13:34
meghámozza
zmorf
2006. október 01. vasárnap, 12:53
a szósz elkeverve
srejbalu
2006. szeptember 24. vasárnap, 12:43
szalicil.jpg
tinka1951
2012. július 25. szerda, 19:00
Ülni, állni, ölni, halni
chillik
2017. március 31. péntek, 08:49
Meg tudod állni hogy ne n
sarkadykati
2013. február 11. hétfő, 15:49
Ilyenben csak állni lehet
csalogany13
2011. január 05. szerda, 12:32
több lábon állni jobb.jpg
agica2004
2010. május 13. csütörtök, 15:03
már állni is tudok:)
goronrita
2010. április 20. kedd, 20:25
tanulok egyedül állni.jpg
kismotor
2010. január 15. péntek, 22:12
Már tudok állni.jpg
mezixy
2009. február 17. kedd, 17:30
állni jó
nyersannaerzsebet
2008. április 09. szerda, 15:03
mindig csak állni...
nyersannaerzsebet
2008. április 09. szerda, 14:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.