Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 02:12 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egészség
Egészséges táplálkozás - Helyes nézőpontból

a táplálék útja

A különböző betegségeket a nem kívánt bőr, súly problémákat sokkal könnyebb megelőzni az egészséges táplálkozás segítségével, mint később kezelni a betegséget vagy leadni a fölös kilókat.

Nincs értékesebb dolog a jó egészségnél. Többségünk nyilvánvalónak veszi, hogy egészséges és nem törődik magával, az egészséges étrenddel, értékét sem érzékeli mindaddig míg meg nem betegszik. Pedig szervezetünk gyakran, különböző módon jelzi felénk, hogy nem bírja már. Ezek a tünetek lehetnek többek között az allergia, migrén, emésztési zavarok, kimerültség, hízás, asztma, reumatikus ízületi gyulladás, bőr panaszok, fájdalmak, nyilallások és még folytathatnánk a sort. Biztosan tudható, ha immunrendszerünk a megfelelő tápanyaghoz jut hozzá, akkor fokozódik aktivitása és szervezetünk ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel, betegségekkel szemben ugyanúgy, mint bármelyik halálos kórral szemben.

Szervezetünk üzemanyaga az, amit megeszünk

Sejtjeink az elfogyasztott élelmiszerek tápanyagaiból állítják elő életfunkcióinkhoz szükséges energiát. Azonban sok olyan élelmiszernek nevezett dolog jut a szervezetbe, ami nem nevezhető tápanyagnak így immunrendszerünk egyensúlya felbomlik. A megfelelő élelmiszerekből előállított energiát négy alapvető folyamat határozza meg.Egészséges táplálkozás

1, A táplálék útja, avagy milyen módon segíthetem az immunrendszerem működését

Első folyamat az emésztés, ami furcsa módon az étel megrágásával kezdődik, ahol a nyál emésztőenzimjei kezdik meg a munkát. Ezért fontos, hogy lassan alaposan rágjuk meg az ételt és lehetőleg evés közben ne igyunk folyadékot, mert a nyál az emésztés fontos alkotóeleme. A táplálékot a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjei tovább bontják, ezek után a tápanyagok bélfalon keresztül bejutnak a véráramba. Fontos, hogy közvetlenül evés után, míg az emésztés tart ne igyunk sok folyadékot (vagy egyáltalán ne), mert azzal nagymértékben akadályozzuk az emésztés első fontos lépését. Az étkezések előtt igyunk, ezzel is felkészítjük a gyomrot a táplálék érkezésére illetve az étkezések között. Kerüljük a lakmározásokat, inkább többször keveset együnk.

Táplálkozás közbeni folyadékbevitel, olyan mintha vizes fából szeretnénk tüzet rakni a kandallónkba. A táplálkozás utáni folyadékbevitelt ahhoz lehetne hasonlítani mint, amikor az égő tüzet leöntjük vízzel. Nem értjük, miért nem sikerül tüzet rakni és miért fázunk még mindig. Szervezetünk sejtjei eközben az emésztési folyamatok újraindításával vannak elfoglalva, ami rengeteg plusz energiába kerül, ezért is érezzük magunkat fáradtnak, kimerültnek egy-egy kiadós étkezés után. Ilyenkor immunrendszerünktől vesszük el az energiát.

Leegyszerűsítve: a sejtjeink az emésztéssel vannak elfoglalva ahelyett, hogy a zsírt bontanák le, vagy a fehérje beépülését segítenék az izmokba, a vírusokat, baktériumokat, méreganyagokat semlegesítenék.

Cikksorozatunkban részletesen tárgyaljuk hogyan tehetjük ideálissá szervezetünk egyensúlyát. Miként kedvez ez egészségünkre, alakunkra, bőrünkre, hajunkra stb, nézve. Megvizsgáljuk milyen ok-okozati összefüggések vannak a sejtjeink működése és a kialakuló tünetek között.

Leleplező írások. Az egészséges életmód tanácsai. Méregtelenítő kúra alapjai.

Jelentkezz most! Nem bánod meg és ráadásul egy filléredbe sem kerül.


Cikksorozat témái:

-1, Tények, bizonyítékok és statisztikai adatok a környezetünkben lévő vegyianyagokról, mérgekről és ezek egészségkárosító hatásairól


-2, Helytelen életmód (táplálkozás) hatásai szervezetünkre az elhízás okai


-3, Különböző betegségek kialakulásának lehetséges okai (rák, daganat, hormonzavarok, szív és érrendszeri panaszok, izületi betegségek, stb.)


-4, Hogyan védjük meg szervezetünket a betegségektől (méregtelenítés, egészséges életmód, helyes táplálkozás, fogyókúra)


-5, Lépésről-lépésre a gyógyulás útján egy szebb, boldogabb élet felé

Díjmentes jelentkezés:

E-Mail:Keresztnév:


Jelentkezem >>Nem szabad elfelejtenünk, hogy jelenlegi étkezési szokásaink évek hosszú során belénk rögződött szokásokon és meggyőződéseken alapulnak. Ezek többségét szüleinktől vettük át, akiknek fogalmuk sem volt abban az időben a táplálkozás és a betegségek összefüggéseiről. Ha lassan, de biztosan dolgozunk rajta, hamarosan egészségesebb és élvezetesebb életet élhetünk.

emésztés folyamata

Második lépés a feldolgozás, ennek során a vérbe kerülő molekulák először a májhoz kerülnek. A máj méregtelenít, epét és rengeteg különböző vegyületeket termel és bont le, ami az anyagcseréhez szükséges.

Harmadikként a máj által feldolgozott és átalakított tápanyagot oldott állapotban a vérrammal eljut minden szervhez és sejthez ezért is nevezik ezt a folyamatot szállításnak.

Az utolsó lépés az anyagcsere, vagy másnéven átalakítás. Itt a táplálék oxigén felhasználásával elég, hogy energia szabaduljon fel. Sejtjeink végzik ezt a munkát, képesek a tápanyagot felvenni és az élethez szükséges kémiai reakciókat elvégezni. Ez egy nagyon bonyolult, de ugyanakkor óramű pontossággal lezajló feladat.

Savas környezetben immunrendszerünk nem működik megfelelően

Minden sejtcsoport felelős valamiért.

Lássunk erre három példát:

fehérvérsejt
1, Ha az egészséges táplálkozás hatására immunrendszerünk megfelelően működik a fehérvérsejtek megvédik szerveinket a ráktól, úgy hogy megtámadják az elfajult sejteket és elpusztítják.
Viszont, ha az immunitás csökkenése miatt fehérvérsejtjeink kevesebb számban fordulnak elő pont ott, ahol szükség lenne rájuk nem tudnak elbánni az egyre szaporodó rákos sejtekkel és ezek a mérgező sejtek daganattá alakulhatnak.


szabadgyökök
2, Az anyagcsere során felszabadult természetes melléktermékek a szabad gyökök. Ha túlzott mértékben elszaporodnak kárt okoznak szervezetünkben, megtámadják a sejtek magját ezzel a legkülönbözőbb problémákat, betegségeket okozva.
Az antoxidánsok viszont a "jó fiúk" megkötik a szabad gyököket természetesen akkor, ha immunrendszerünk megfelelően működik. Mindehez az kell, hogy természetes antioxidánsok kellő számban legyenek a szervezetünkben. A következő fejezetben tárgyaljuk, milyen élelmiszerekben találhatóak azok a nyomelemek és vitaminok, amik elengedhetetlenül szükségesek testünk egyensúlyának megteremtéséhez.3, A szervezet túlsavasodása és elsalakosodása (helytelen táplálkozás) megbénítja az immunrendszert és így bármely betegségre fogékonnyá válunk (megfázás, influenza, különböző gyulladások, stb). Tehát nem feltétlenül a vírusok, baktériumok miatt betegszünk meg, hanem azért mert a leterhelt immunrendszer nem képes megbirkózni velük. Tehát, ennek az az oka, hogy szervezetünk túl savas, ezért gyakran nem értjük, miért betegedtünk meg, holott megpróbáltunk odafigyelni az egészséges táplálkozás alapjaira.
Sav-bázis egyensúlyról bővebben >> (később is megtekintheted)

VÉRRákos sejtek szervezetünkben

Az igazság az, hogy szervezetünkben mindig keletkeznek rákos sejtek, ám az egészséges immunrendszer megakadályozza, hogy daganattá fejlődhessenek. A helyes táplálkozás figyelmen kívűl hagyása következtében, immunrendszerünk évről-évre legyengül kisebb hatásfokkal képes az elfajult sejteket felismerni és elpusztítani.

2, A megfelelő táplálék, avagy milyen tápanyagra van szüksége immunrendszeremnek

Immunrendszer
Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legbonyolultabb rendszere, mely a nyirokerekből, fehér vértestekből a szövetekben lévő speciális sejtekből és szérum faktorokból áll. Az immunrendszer elsődleges feladata, hogy megvédje a szervezetet a fertőzésektől vagy betegségek kialakulásától.
I
piroska0101, 2014. április 08. kedd, 17:57
Címkék: táplálék útjaA, egészséges táplálkozás, betegséget vagy, fölös kilókat, egészséges étrenddel, tünetek lehetnek,
Kommentek
A tej- és tejtermékmentes diéta veszélyes is lehet
A tej és a tejtermékek igenis nagyon fontosak az étrendben, hiszen nagyon sok élettani funkcióban játszanak kiemelkedő szerepet.

Ha kiiktatjuk az étrendünkből a tejtermékeket, azzal nem teszünk jót a csontjainknak, hiszen azok nem lesznek erősek, sőt a csonttörés kockázatai hatványozódni fognak. A tej tele van kalciummal, fehérjével, D-vitaminnal és olyan egyéb ásványi anyaggal, amelyekre szükségünk van, hogy csontunk erős és egészséges maradjon. Amennyiben valaki tejtermékmentes étrendet szeretne fenntartani, úgy mindenképpen fontos, hogy gondoskodjon a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról más formában. A D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni. Ha nem szeretne tejet vagy tejterméket fogyasztani, fontos, hogy elég időt tartózkodjon a napon, télen viszont D-vitamin-kiegészítésre lehet szüksége.

Amennyiben valaki kiiktatja az életéből a tejet vagy a tejtermékeket,
pacsakute, 2020. február 20. csütörtök, 22:52
Alvásproblémákra : vitamint!
Sok kutatás igazolta, hogy az alvásproblémákat gyakran egy vagy több vitaminnak a hiánya okozza. Minden egészséges felnőttnek legalább napi 8-9 órát kellene ahhoz aludnia, hogy kipihenten ébredjen másnap. Sajnos ez nem minden esetben valósítható meg, viszont ilyenkor nyúzottak és fáradtak lehetünk másnap, márpedig a munkahelyen és otthon is helyt kell állni. Ilyenkor bátran számíthatunk a vitaminokra, amelyek energiával töltenek fel bennünket.

A C-vitamin rendkívül fontos az immunrendszer számára, de a megfelelő alvást is biztosítani tudja. Kutatások igazolják, hogy azoknak a személyeknek, akik este nem tudnak elaludni, vagy éjszakánként több alkalommal is felébrednek, kevesebb C-vitamin van a szervezetükben, vagy egyáltalán nem szednek C-vitamin-kiegészítőt. C-vitaminban gazdag táplálékok: kelbimbó, citrusfélék, narancs, mangó, kivi, paprika, paradicsom, csipkebogyó, homoktövis.

A vas az oxigénszállításban vesz részt. A vashiányt már a nyugtalanláb-szindróma nevű betegséggel is
pacsakute, 2020. február 20. csütörtök, 22:48
Ej ha!
Ej ha!

Alberto és Alicia mindketten ápoltjai egy mentálhigiénés kórháznak.
Egy nap, amikor a kórház medencéje mellett mennek el, Alberto váratlanul
beleesik a medencébe, lesüllyed az aljára, s ott marad mozdulatlanul.
Alicia gyorsan beugrik, leúszik a medence aljára és kihúzza a társát.
Amikor a kórház igazgatója meghallotta Alicia hőstettét, kiadta, hogy
állítsák ki a zárójelentését, mert úgy gondolta, hogy most már
mentálisan stabil az állapota.
Az igazgató a következőket mondta Aliciának:
- Két hírem van a számára, egy jó és egy rossz. A jó hír, hogy kiadjuk a
zárójelentését, mert azzal, hogy beugrott a medencébe és megmentette
egy másik ápolt életét, azzal bizonyította, hogy képes krízishelyzetben
racionálisan gondolkodni és ebből arra következtettünk, hogy mentálisan
egészséges és elhagyhatja a kórházat.
A rossz hír
liliana01, 2020. február 17. hétfő, 11:18
„Hadd menjek Istenem, mindig feléd”
Sarkady Gábor (1971-2020)
a 2014/2015-ös tanévtől volt kollégiumi nevelőtanár a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban, 2019-től Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium.
Kezdettől fogva a sport- és szabadidő tevékenységek szervezője, irányítója. Személyes életmódja, életfelfogása a diákok előtt például szolgált. A mindennapi sport, az egészséges táplálkozás, a káros szenvedélyektől mentes élet napi szinten téma volt a kollégistákkal folytatott beszélgetéseinek, csoportfoglalkozásainak. Sokan hallgattak tanácsaira, tapasztalataira. De volt, akikkel együtt is edzett vagy ajánlott be különböző edzőtermekbe.
Hetente egyszer Ő tartotta a gimnáziumi tornateremben a sport szakkört, de szorgalmazta egy kollégiumi tornaszoba létrehozását is. Lelkes szervezője volt az idei Egészségnapunknak, vagy Hídvégi Üstös Pál ,,70 maratonnal a Dunáért" c. előadásnak.
A kollégiumban az Ő nevéhez kötődik az évenkénti katasztrófavédelmi és elsősegélynyújtó városi versenyen való részvételünk
azenujsagom, 2020. február 16. vasárnap, 07:53
Mentsük meg együtt a Gazdagréti Termelői Piacot!
2020)
..............
A Gazdagréti Összefogás Egyesület 2010. novemberében hozta létre a Gazdagréti Termelői Piacot a Szent Angyalok Templom kertjében. A célunk az volt, hogy a vidék ízeit, szokásait közelebb hozzuk a város lakóihoz.
Közel 10 éven keresztül élveztük az Önkormányzat, a Plébánia és több tízezer vásárló támogatását, bizalmát, szeretetét. A piac sokkal több volt, mint bevásárló tér, több volt, mint az egészséges, magyar termékek adás-vételére létrejött fórum. A nagyvárosban találkozási pontot jelentett, nemcsak a testnek, de a léleknek is táplálékot kínáló közösségi térként működött.

Gazdagrét kincse ez a piac.
Az új DK-s polgármester, sajnos most mindezt meg akarja szüntetni.
Arról döntött, hogy április elsejétől az itt élők nem vásárolhatnak többé a finomabbnál finomabb termékekből, nem beszélgethetnek a kedves árusokkal, nem vehetik meg a hétre való házi
maroka, 2020. február 15. szombat, 20:27
Vándordiák 10 000
Ez tízezer fiatal táboroztatásának programcíme. Célja: " Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét. b) Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeretet, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása). Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás. c) Fiatalok lelkének megszólítása. A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása." ....

Ez szép. Huszonnyolc éve igyekszem, ha hagyják, s remélem inkább jól, mint rosszul csinálni.

Ugyanakkor olvasom a legkülönbözőbb portálokon, a legkülönbözőbb tálalásban, a legkülönbözőbb véleményeket is.

No comment ezekre, de itt hamarosan megírom, hogy anno (csak) 1984-1987 között
mit értettek Vándordiák 10 000-en pl.-ul a tanítóképző(k)ben.

Akkor egymás mellé állítva a két dolgot, világossá
azenujsagom, 2020. február 15. szombat, 13:59
Facebookon kaptam
Szép estét kívánok kedves Évike! Szerencse kísérje végig az életed. Szerencse mellé még egyebet......Sok-sok vidám örömteli percet.Sorsod útja legyen mindig egyenes, Te pedig légy boldog, és egészséges!!!
eva6, 2020. február 14. péntek, 20:02
Megérkezett Suri, az első idei gólya Magyarországra
.................
Február 11-én megérkezett teleléséből, és berepült vassurányi fészkébe a helyiek által Suri névre keresztelt fehér gólya - írja a madár "saját Facebook-oldalára" hivatkozva a Sokszínűvidék.24.hu.
Suri az első gólya Magyarországon, aki - a viharos széllel dacolva - hazatért a telelésből, 2018 és 2019 után így ismét öve a megtisztelő cím.
Az előző két évben február 13. napján érkezett, idén kissé sietősebbre fogta, de a lényeg, hogy egészséges - már el is foglalta a fészkét
maroka, 2020. február 12. szerda, 12:11
Képek, videók
Egészséges gyümölcsök .jp
pacsakute
2020. január 31. péntek, 21:07
Egészséges ételek.jpg
pacsakute
2020. január 15. szerda, 23:13
Egészséges táplálékok.jpg
pacsakute
2019. november 14. csütörtök, 08:03
Egészséges tavaszi táplál
pacsakute
2019. március 14. csütörtök, 13:12
Egészséges tápanyagok.jpg
pacsakute
2019. február 28. csütörtök, 20:09
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
Egészséges gyümölcsök-zöl
pacsakute
2016. november 28. hétfő, 22:13
Egészséges nasik.jpg
pacsakute
2016. szeptember 02. péntek, 13:45
Egészséges gyümölcsök.jpg
pacsakute
2016. június 08. szerda, 23:46
Fiatalító táplálékok .jpg
pacsakute
2019. december 14. szombat, 22:40
Igen hasznos táplálékok.j
pacsakute
2017. március 17. péntek, 13:11
zenei-taplalek.jpg
tunkiss
2016. május 29. vasárnap, 10:20
Őszi egészséges tápláléko
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.