Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 19:00 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Novák: minden eddiginél többen nyaralhattak idén az Erzsébet-táborokban
Novák Katalin hangsúlyozta: idén mintegy 130 ezren vehetnek részt az Erzsébet-táborok programjain, ebből a nyári zánkai ottalvós táborokban csaknem 30 ezren kapcsolódhattak ki a szünidőben.

Az ez évtől biztosított ingyenes vasúti utazás lehetőségét a táborozók közül több mint 12 ezren vették igénybe - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: ez az Erzsébet-táborok nyolcadik évadja. Vasárnaptól péntekig ottalvós táboroknak adott otthont a zánkai Erzsébet-tábor, hétvégére pedig családi Erzsébet-táborokat szerveztek, amelyekben a tavalyihoz képest kétszer annyi, kétezer család üdülhetett tíz turnusban Zánkán. Emellett idén diabéteszes gyerekek számára is kínáltak üdülési lehetőséget, ügyelve biztonságos nyaralásukra.

Kormányzati forrásokból huszonhat milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-táborok megújítására, további fejlesztési források igénybevételével pedig összességében csaknem harmincmilliárd forintból válnak modernebbé az Erzsébet-táborok - közölte. Hozzátette: idén nyáron a fonyódligeti Erzsébet-tábort nem nyitották ki, mivel ott már megkezdődtek a bontási munkálatok.

Zánkán is jobb körülmények között várják a fiatalokat jövőre. Teljesen megújul a konyha és az étterem, modernizálják a szállásépületeket, új közösségi terek jönnek létre, új kültéri játszó- és sporteszközöket telepítenek. A felújítási munkák már hétfőn megkezdődnek. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a fejlesztési munkálatok az erdélyi ivói tábort is érintik - ismertette.

Mire elkészülnek a beruházások, a várakozások szerint az idei harmincezerről ötvenezerre nő a nyári táboroztatási kapacitás az Erzsébet-táborokban - emelte ki.

A zánkai eseményen futott ki első hivatalos útjára a felújított, Szent Imréről elnevezett sétahajó, amelynek átadása előtt Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke a hajó történetét mesébe illőnek nevezte. Az 1938-ban a Balatonfüredi Hajógyárban épített hajót 1944-ben felfegyverezték, majd egy év múlva a német csapatok elsüllyesztették. Renoválása után Tátika néven állt újra forgalomba átkelőhajóként, majd 1981-től sétahajóként üzemelt.

A hajó 2016-ban került az alapítvány tulajdonába, és a mai kor igényeihez igazodó teljes szerkezeti és gépészeti felújítást hajtottak végre rajta. Ezáltal a lehető legbiztonságosabbá és legmodernebbé vált a hajó. A hajótestet fémig megtisztították, majd kilenc réteg festéket kapott, az IFA-motort egy 160 lóerős dízel hajtómotorra cserélték, megújult a kormányrendszer, a hajócsavar és a hajtáslánc, a belső burkolatok, a mennyezet és a padlószint, valamint pozíciófényekkel, többszintű tűzoltórendszerrel, mentőmellényekkel és mélységmérővel ellátott navigációs rendszerrel is felszerelték a hajót.

A magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről elnevezett hajót Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldotta meg, majd Novák Katalinnal, Hornyák Tiborral és Filep Miklóssal, Zánka polgármesterével együtt szalagátvágással avatták fel.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 29. csütörtök, 15:12
Címkék: Novák Katalin, Szent Imréről, Hornyák Tibor, Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, Balatonfüredi Hajógyárban, Kiss-Rigó László,
Kommentek
Novák: valódi segítséget nyújt az ökumenikus segélyszervezet a rászorulóknak
gyermekekért szervezett adománygyűjtésére felhívó "virtuális futólánccal" kapcsolatban azt mondta: a közös kezdeményezések azért fontosak, mert felhívják a figyelmet arra, hogy egyszerű eszközökkel is lehet segíteni. Néhány száz forinttal is segítséget lehet nyújtani a rászorulóknak, ha van olyan szervezet, amelyik vállalja ezek összegyűjtését, majd eljuttatását azokhoz, akiknek szükségük van rá - tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy idén 100 ezer gyermek vehet részt napközis Erzsébet-táborokban, amelyekre keddig lehet jelentkezni.

Iain Lindsay elmondta: a futólánc főtámogatója, a Tesco brit kiskereskedelmi hálózat 15 millió forint adományt ajánlott fel a segélyszervezetnek.

Az adomány szerinte bizonyítja a cég családok iránti elkötelezettségét, és sok gyermek nyarát varázsolja széppé.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt: a Tesco kiszámítható partnere a szervezetnek. Nagy öröm, hogy a közösségi pont újra kinyithatott, hiszen a
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 14:42
Krónika 8. rész (azonnali kérdések)
közlekedést - érvelt az államtitkár.

Lukács László György viszonválaszában felhívta a figyelmet: nem saját szavait mondta el, hanem Fazekas Sándornak, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési miniszterének egy 2009-es, még ellenzékben tett felszólalását idézte.

Bodó Sándor újra megerősítette, hogy az említett szakaszon nem szűnik meg a vasúti közlekedés.

KDNP: hogyan alakulnak az Erzsébet-táborok?

Simicskó István (KDNP) azt kérdezte, hogyan alakul idén a nyári táboroztatás az Erzsébet-táborokban.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány egy szép és immár sokéves hagyománnyal rendelkező rendszert alakított ki, amikor útjára indította ezeket a táborokat. Hozzátette, úgy tűnik, hogy idén is megrendezhetik ezeket a táborokat, még akkor is, ha a járvány miatt változásokat kell bevezetni.

Emlékeztetett, tavaly 130 ezer, a 2012-es indulás óta összesen pedig mintegy félmillió gyerek vett részt ezekben a táborokban.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszként közölte, arra
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 19:03
Koronavírus - Novák: fokozottan ügyelnek a biztonságra az Erzsébet-táborokban
Novák Katalin azt mondta, hogy idén majdnem kétszer annyi, százezer gyereket fogadnak a napközis táborokban, mint tavaly. A táborokban a gyerekeknek lakóhelyükhöz közel biztosítanak tartalmas kikapcsolódást többi között sport és kulturális programokkal napi négy étkezéssel, napi száz forintért - tudatta.

Az államtitkár hozzátette: egy csoportban maximum húsz gyerek vehet részt, jelentkezni az iskoláknak kell.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy idén nem lesznek ottalvós Erzsébet-táborok. A járványhelyzetet kihasználva felújítják a zánkai, a fonyódligeti és az ivói tábort, amelynek köszönhetően jövőre mintegy kétszer annyi gyermeket tudnak majd fogadni - tette hozzá az államtitkár.
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 10:31
Novák: minden eddiginél több gyermek vehet rész a napközis Erzsébet-táborokban
Novák Katalin azt mondta, hogy a napközis táborokat júliusban és augusztusban tartják, június 26-ig pedig az iskoláknak kell biztosítaniuk a gyermekek felügyeletét.

A táborokban figyelemmel lesznek az aktuális járványügyi helyzetre, és gondoskodnak róla, hogy a körülmények a lehető legbiztonságosabbak legyenek - emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a szinte ingyenes, napi 100 forintba kerülő táborokban nemcsak a gyermekek felügyeletét biztosítják, hanem - például sporttevékenységekkel, kulturális programokkal, kézműves foglalkozásokkal - a tartalmas kikapcsolódást, és napi négy étkezést is.

Az államtitkár kitér arra is, hogy az ottalvós táborokat felújítják, így jövőre mintegy duplájára nő a férőhelyek száma.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról beszélt: idén nyolc turnusban kétszer annyi gyerek vehet részt a napközis táborokban, mint tavaly.

A felhívások a héten jelennek meg, jelentkezni az iskolákon keresztül június 16-ig lehet -
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:22
Krónika 14. rész (Erzsébet-táborok)
ezeket a táborokat" - fogalmazott. Hozzátette, azt is ellenzik, hogy a táborokat ezek után állami pénzből újítsák fel.

Képviselői felszólalások

Szél Bernadett (független) azt mondta, hogy a kormánypártok a zavarosban halásznak, miközben a gyermekeket pajzsként tartják maguk elé.

A programba a nyugdíjasok és a fogyatékosággal élők sem kerülhettek bele - hívta fel a figyelmet.

Simicskó István (KDNP) leszögezte, hogy egy jó és támogatható ügyről van szó. Hangsúlyozta, hogy az Erzsébet-táborokban jó programok vannak, a gyermekek szívesen mennek oda.

Steinmetz Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy saját sportpályával és stranddal rendelkező fonyódligeti ingatlan korábban kilencszáz gyermek táborozását biztosította. Tavaly azonban egyetlen gyermek sem üdülhetett az Erzsébet-tábor keretein belül Fonyódligeten és várhatóan idén sem fog - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) egyetértett azzal, hogy jó, ha a gyerekek megtapasztalják a táborozás élményét. Azzal viszont nem tud
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 00:03
Krónika 13. rész (örökbefogadás, Erzsébet-táborok)
javítja a táboroztatási közfeladat hatékonyságát, emellett biztosítja a gyermekek testi, szellemi és lelki fejlődését is.

Csányi Tamás (Jobbik) felszólalásában azt mondta, támogatni fogják az indítványt, egyúttal köszönetet mondott minden pedagógusnak, akik részt vesznek a táborban. Kritikaként említette ugyanakkor, hogy a Jobbik szerint érdemes lenne csökkenteni a táborokhoz kapcsolódó adminisztráció túlsúlyán.

Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy határon túli magyarok is részt vehetnek a táborokban, ugyanakkor szerinte többen arról számoltak be, hogy Ukrajnából magyarul egyáltalán nem tudó résztvevők is érkeztek, amivel nem értenek egyet.

Nacsa Lőrinc (KDNP) nagyon fontosnak nevezte a törvényjavaslatot, hangsúlyozva, a táborokkal a szülők is sokat nyerhetnek, miközben biztonságban tudják gyermekeiket.

Felidézte, tavaly minden eddiginél több, 130 ezer gyermek vett részt a táborokban valamilyen formában. A kormánypárti politikus szerint a törvényjavaslat célja, hogy a következő
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 23:43
Több mint hétezren vettek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásain az Erzsébet-karácsony keretében
Novák Katalin azt mondta, hogy az Erzsébet-táborok különböző programjain idén több mint százezren vettek részt. Jövőre megújítják a zánkai tábort, és Fonyódligeten sátortábor is várja majd a gyerekeket, ezért kétszer annyian vehetnek majd részt azokon, mint idén - emelte ki.

A szenteste egy csodáról szól, a születés csodájáról - hangoztatta az államtitkár, hozzáfűzve: minden gyermek születése egy csoda.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára azt mondta: a cirkusz az egymásra figyelésről, a saját magunk által létrehozható csodáról és az egyensúlyról szól.

Az Erzsébet-karácsony keretében megtekinthető előadáson a résztvevők a jakut cirkusz elemeit láthatják - tette hozzá.

Novák Katalin és Fekete Péter az előadás előtt átadta az Erzsébet-táborok kreatív pályázatának díjait. A pályázatra képzőművészeti, közösségi média és hír kategóriában egyénileg és csoportosan is készíthettek alkotásokat a jelentkezők. Az Erzsébet-karácsony programjai december 11-én kezdődtek, az ünnepi
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:57
Képek, videók
Erzsébet és fiai.jpg
agica2004
2020. június 21. vasárnap, 12:52
Erzsébet.jpg
agica2004
2020. június 21. vasárnap, 12:52
ima erzsébethez1119_2.jpg
maroka
2019. november 19. kedd, 11:01
ima erzsébethez1119.jpg
maroka
2019. november 19. kedd, 11:00
erzsébet kenyér 1117_6.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:28
erzsébet kenyér 1117_5.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:27
erzsébet kenyér 1117_4.jp
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:25
erzsébet kenyér 1117.jpg
maroka
2019. november 17. vasárnap, 12:24
erzsébet szentmise_4.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:09
erzsébet szentmise_3.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:09
erzsébet szentmise_2.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:08
erzsébet szentmise.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:07
Katalin és Erzsébet.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 21:08
Erzsébet-Diana-Katalin .jp
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:37
Katalin-Erzsébet.jpg
agica2004
2017. július 03. hétfő, 13:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.