Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:33 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
1956 - Két szabadságharcos kapta idén a Petőfi-díjat
A miniszter, aki egyúttal az 1956-os Emlékbizottság elnöke, kifejtette: minden forradalom felveti azt a problémát, hogy vajon az újabb generációk mit tudnak kezdeni a hősökkel, illetve, hogy maguk a hősök mit tudnak kezdeni magukkal. Az utóbbi gondolatot úgy folytatta, a forradalmároknak három nehéz feladata volt a forradalom leverését követő időszakban: hősnek, tisztességesnek maradni 1956 és 1990 között, illetve '90-től napjainkig, továbbá '56-on keresztül is megbocsátóan tekinteni a mai emberre", elviselve a fiatalok forradalom iránti érdektelenségét is.

Balog Zoltán kiemelte: a két díjazott megfelelt a kihívásoknak. Méltatása szerint Regéczy-Nagy László mindig megőrizte '56 mércéjét, Balás-Piri László pedig "mindig megkereste helyét a barikádon", nem lett sem áruló, sem besúgó a forradalmat követő időkben.

Regéczy-Nagy László az eseményen a forradalom történészi, a teljesség igényével történő feldolgozásának fontosságát emelte ki.

"A nemzetnek szüksége van az önismeretre" - hangsúlyozta.

Balás-Piri László a díjat megköszönve úgy vélte, hogy rajta kívül sok ezren voltak bátrak, tisztességesek 1956-ban, ám mára a legtöbben meghaltak, így eshetett a választás őrá.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) főigazgatója arról beszélt: 1956 megértésének kulcsa a hazaszeretet, amelyben benne van a szeretetre való képesség, a táj és az ott élők szokásainak ismerete is.

"A hazaszeretet ragaszkodás, féltés és óvás, de mindenekelőtt a szabadság és függetlenség" tisztelete - hangsúlyozta.

Az '56-os emlékbizottság társelnöke, az '56-os emlékév kormánybiztosa úgy folytatta: a Petőfi-díj létrehozásával azok előtt akartak tisztelegni, "akik szavaikkal és tetteikkel, életművükkel mindig a hazaszeretet, a szabadság, a függetlenség, a demokrácia, térségünk közös szabadsága mellett álltak ki".

Önök 60 éve meggyújtottak egy fáklyát, és a fáklyagyújtókat sosem feledik - mondta a díjazottaknak.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója úgy méltatta a díjazottakat: két igaz, erős, gerinces embert köszöntenek az elismeréssel, "akiknek igazsága maga a történelem".

A nemzet a mai szabadságot ilyen hősöknek köszönheti, akik úgy teremtették azt meg, hogy harcoltak, majd méltósággal viselték a megtorlásokat. Példájuk arra tanít, hogy sose alkudjunk meg, sose engedjünk az elnyomásnak, a terrornak - fogalmazott.

A KKETTK és a MOL-csoport 2009-ben alapította a Petőfi-díjat, amellyel Közép-Európa azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a régió népeinek szabadságáért hozott áldozatukkal mutattak példát és mozdították előre - a Petőfi Sándortól vett idézet szerint - a "közös jó", a szabadság ügyét.

A szervezők ismertetése szerint Regéczy-Nagy László a brit nagykövetség sofőrjeként a forradalom alatt és után Bibó István, Göncz Árpád és az angol követ összekötője volt. 1957 júniusában tartóztatták le és 15 év börtönre ítélték, ám az ENSZ nyomására Göncz Árpáddal együtt 1963-ban kiszabadult. Egyik alapítója volt 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottságának - később elnöke lett -, részt vett Nagy Imre és társai újratemetésének megszervezésében. Tagja a Szabadságharcosokért Alapítványnak és a Történelmi Filmalapítvány kuratóriumának.

Balás-Piri László részt vett a forradalom fővárosi harcaiban, a szabadságharc első évfordulójára pedig a hősi halottakra emlékező röplapot szerkesztett, ezek miatt letartóztatták, és több mint két év kényszermunkára ítélték. 1990-től több napilapban, folyóiratban publikált. A Történelmi Igazságtétel Bizottságának alelnöke, az 1956 Alapítvány kurátora, 1999-től a KKETTK elnöke.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 05. hétfő, 19:33
Címkék: Balog Zoltán, Regéczy-Nagy László, Balás-Piri László, Schmidt Mária, Terror Háza Múzeum, Kelet-európai Történelem,
Kommentek
Mansfeld Péter 1941.03.10. - 1959.03.21.
MANSFELD PÉTER
Budapest, 1941. március 10. - Budapest, 1959. március 21.

Az 1956-os kölyökharcos MANSFELD PÉTER - esztergályos ipari tanulót - a ,,MUNKÁSOSZTÁLY ÁRULÁSÁRT" ítélték még kiskorúan halálra, majd akasztották föl a 18. születésnapját követően.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278070&kid=1008393&sort=

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mai napig ünnepelhetnek 1956-os népfölkelés és szabadságharcosok emlékére megtartott emlékezéseken azok és jogutódaik, akik a legfőbb GYILKOSAI voltak a 13 napos harcban résztvevőknek; és gyilkosként vettek részt az 1956-os népfölkelés leverését követő véres megtorlásban...
A reformkommunistákra, azokra, akik nem eltörölni, hanem csak jobbítani akarták a szocializmusnak nevezett diktatúrát, vonatkozott az 1963-ban meghirdetett közkegyelem - ily módon 1990 után is a közéletének legismertebbjei (Göncz Árpád, Fónay Jenő, Mécs Imre, Eörsi István, Haraszti Sándor, Márton András, Vásárhelyi Miklós,stb) néhány
furaila, 2020. március 11. szerda, 04:39
Névnapomra
Névnapomon (02.19.) megleptem magam az Országút c. új kétheti lap No.2. számával (02.14.)
Témáik: művészet,tudomány,közélet.

Nem előre bele - és átlapozva, hanem szépen sorjában oldalról-oldalra kezdtem olvasni minden betűjét.

S láss, tényleg névnapi meglepetésnek is jót, mindjárt az elején két '56-os írás szerepel az újságban.

Az egyiket Balázs Zoltán jegyzi, címe: A magyar Mátrix
A másikat Száraz Miklós György írta. Címe: Hungarian Freedom Fighter

Mindegyik cikkhez vannak archív fotók. Az elsőhöz a Fortepan-tól, a másodikhoz a 60. évfordulóra készített óriás fal "festmények" egyike, a Time magazin év embere, a magyar szabadságharcos címlapja (1957)
azenujsagom, 2020. február 20. csütörtök, 17:09
Elhunyt Sir Roger Scruton brit konzervatív író-filozófus
több könyv és publikáció szerzője.

Daniel Hannan, a kormányzó brit Konzervatív Párt volt európai parlamenti képviselője a kor legnagyobb konzervatívjaként méltatta Scrutont. Szavai szerint Sir Roger halálával az ország kimagasló intellektust veszített el.

Sajid Javid, a konzervatív párti brit kormány pénzügyminisztere vasárnap esti Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Roger Scruton egyedülálló mértékben járult hozzá a közélethez, és e hozzájárulás része volt az egykori kelet-európai szabadságharcosok támogatása éppúgy, mint a nyugati konzervativizmus ügyének hatalmas mértékű előmozdítása.

Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren közzétett vasárnap esti méltatásában rendkívüli intellektusnak nevezte Scruton professzort, és ő is kiemelte, hogy Sir Roger a közép-európai másként gondolkodók nagy támogatója volt.

Garton Ash úgy fogalmaz: Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek velük szemben hangoztatott
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 07:04
Szijjártó: a magyar és a lett két szabadságharcos nép
A tárcavezető Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel tárgyalt, majd sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország kölcsönösen előnyösnek tekinti a Lettországgal folytatott együttműködést mind védelmi, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Továbbá az is előnyös, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott viták során sok kérdésben hasonló álláspontot képviselnek - tette hozzá.

A kétoldalú együttműködést ismertetve hangsúlyozta: 2022-ben Magyarország újra részt vesz a balti országok légterének védelmében. Magyarország beadta csatlakozási kérelmét a NATO Stratégiai Kiválósági Központjához, amely Rigában található - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: mindkét ország elkötelezett támogatója az Európai Unió bővítésének, ezt stratégiai kérdésnek tekintik, és hibának tartják, hogy az EU nem hozta meg az elmúlt időben a nyugat-balkáni bővítéshez szükséges döntéseket.

Arról is beszélt, hogy a többéves uniós költségvetési keretről szóló vitában a kohéziós források jelentőségét mindkét ország
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 12:51
Heisler: ünnepekkor fogékonyabbá kell válnunk a mindennapi apró csodákra
ünneplőkkel.

A hanuka a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, amelyen a jeruzsálemi templom időszámítás előtt 165-ben történt visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek.

Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámítás előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot.

A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd a következő estéken újabb egy lángot gyújtanak meg a csak ilyenkor használt menórán, a hanukián. A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való
velemenyezd, 2019. december 23. hétfő, 21:47
Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren
égjen a kultúra az oktatás és a tudomány szabadságáért is - tette hozzá Tüttő Kata.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámítás előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot. A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a csak ilyenkor használt menórán, a hanukián. A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való
velemenyezd, 2019. december 22. vasárnap, 20:12
November 4. - Németh Szilárd: Wittner Mária erkölcsi mérce, példakép
lehet tenni" azt a 46 évet, amikor "nem mi döntöttünk a magunk sorsáról, hanem Berlinből vagy Moszkvából diktáltak".

Wittner Mária az egyéni szabadság, az emberi szabadság, a nemzeti szabadság és a keresztény szabadság megtestesítője mindannyiunk számára - közölte Németh Szilárd.

A politikus idézett a Wittner Mária 80. születésnapjára írt leveléből, amelyben úgy fogalmazott, Wittner Mária élete példa arra, hogy egy magára hagyott, édesanyját kereső árva gyermeklányból hogyan lesz szabadságharcos forradalmár, akit mindezért meg akarnak semmisíteni, alázni, de mindez nem sikerül, "pedig a kommunisták mindent bevetettek".

Németh Szilárd közölte: Wittner Mária fegyverrel, tollal harcolt, és tettel és szóval harcol Magyarország függetlenségéért, a magyar emberek szabadságáért, jólétéért.

"Te vagy számunkra az erkölcsi mérce, az előttünk járó példakép" - jelentette ki.

A HM parlamenti államtitkára a filmet azoknak ajánlja, "akik szeretettel, tisztelettel tudnak Wittner Mária életműve,
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:21
Elhunyt Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivista, író
vált meggyőződéses antikommunistává.

2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki, 2013-ban pedig, a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenysége elismeréseként megkapta a Terror Háza Múzeum alapítványa és a Mol-csoport kitüntetését, a Petőfi-díjat.

A díj átvételekor Bukovszkij megtiszteltetésnek nevezte, hogy Petőfiről nevezett kitüntetést kapott. Ezzel utalt arra, hogy fiatal korában a magyar költő és szabadságharcos nagy hatással volt rá, és az orosz fiatalokkal együtt őt is arra inspirálta akkor, hogy irodalmi felolvasásokat tartsanak Moszkvában, - amíg le nem tartóztatták a szervezőket. Arról is beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc híre nagy hatással volt honfitársaira, több orosz településen felkelések robbantak ki, az emberek fellázadtak a szovjet elnyomás ellen. A Szovjetunió megszűnésére utalva azt mondta: a rendszer összeomlott ugyan, de ezzel a munka nem ért véget, mert szerinte még nem
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 10:31
Képek, videók
Magyar szabadságharc,forr
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:25
szabadsagharc.jpg
lilagondolatok
2015. március 14. szombat, 09:34
A szabadságharcnak vége.j
basikele
2013. június 15. szombat, 01:02
Forradalom,szabadságha rc
kicsoda57
2013. március 15. péntek, 21:59
Barabás_Petőfi.jpg
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:51
Petőfi Sándor búcsúja a s
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor-szobor - Ri
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor szobor - Po
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor szobor - Pe
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
Petőfi Sándor szobor - Ki
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
Petőfi Sándor - dagerrotí
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
Petőfi Sándor Debrecenben
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
Petőfi Sándor legutolsó a
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:25
Petőfi Sándor emlékmű - G
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.