Belépés
2020. július 08. szerda | 28. hét | 190. nap | 02:42 | Ellák
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tematikus medvenapot tart vasárnap a Nyíregyházi Állatpark
A Happy Bears Day elnevezésű rendezvény célja, hogy minél többet megtudjanak a park vendégei a világon élő nyolc medveféléről, azaz a fekete-, a barna- és az örvös medvékről, a jegesmedvéről, a pápaszemes, a maláj és az ajakos medvékről, valamint az óriáspandáról. A medvenapon az érdeklődők játékos formában ismereteket szerezhetnek a sóstógyógyfürdői látványosságban tartott három medvefajról - mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark zoológiai osztályvezetője-szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

A vasárnap délelőtt kezdődő programsorozat nyitányaként a Viktória-házban rendeznek mackókiállítást, de kézműves sarokkal, valamint vetélkedőkkel is várják a gyerekeket a szervezők.

A színpadnál mézkóstolót és méhészeti bemutatót tartanak, majd a jegesmedvék, a barnamedvék és a pápaszemes medvék látványetetése következik, akiknek ezen a napon "macitortával" kedveskednek gondozóik.

Az érdeklődők a Nyíregyházi Állatpark ismeretterjesztő mesekönyvének, a Medvés Könyvnek a szerzőivel is találkozhatnak, a program zárásaként pedig Biácsi Alexandra, a park állatorvosa osztja majd meg tapasztalatait az Ázsiában élő, az illegális medveepe-kereskedelem miatt veszélyeztetett medvefajok helyzetéről.

A nyíregyházi medvenapon egyébként minden a medvékről fog szólni: a botanika rajongói láthatnak medvetalp kaktuszokat, az állatpark éttermében lesz medvehagymával ízesített menü és medvehagymás pogácsa, a fagyizókban pedig macifagyit is kérhetnek majd a gyerekek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 13:01
Címkék: Nyíregyházi Állatpark, Happy Bears Day, Révészné Petró Zsuzsa, Medvés Könyvnek, Biácsi Alexandra, park vendégei,
Kommentek
Bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban
A jelenleg egyhetes bika születése után másfél órával már lábra állt és csatlakozott a vele együtt már ötfős európai bölény csordához. A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik és hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolhatja - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.

Európa legnagyobb szárazföldi emlősének számító állatfaj a természetben már kipusztult, de állatkerti populációkból sikerült visszatelepíteni a természetbe. A feljegyzések szerint a növényevő patások egészen a 18. századig éltek Magyarországon - az utolsó példányt 1790-ben ejtették el - , nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt párszáz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így létszámuk folyamatosan csökkent: 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én pedig egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben.

A megmentésükre
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 11:31
Koronavírus - Felpezsdült az élet vidéken
fancsikai és a hármashegyi kilátó is látogatható, de egyszerre kettőnél többen nem lehetnek egy-egy létesítményen. Látogatható az erdőspusztai arborétum is, de a bemutatóházat továbbra is zárva tartják.

Szolnokon szombattól fokozatosan nyitnak a kültéri sportpályák és a játszóterek. Érezhető volt, hogy többen mozdultak ki otthonról az elmúlt hétvégén, mint a kijárási korlátozás idején, de a szabályokat az emberek betartották - közölte Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

A Nyíregyházi Állatparkot az elmúlt hétvégén kétszer annyian keresték fel, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén, több mint négyezren - közölte Gajdos László igazgató hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, a vendégek elmondásuk szerint "alig várták, hogy jöhessenek". Reményeik szerint a két állatparki szálloda a pünkösdi hétvégén megnyithat, ezeknek júliusra és augusztusra 80 százalékon áll a foglaltságuk.

Szombathelyen is érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén, sokan sétáltak a város főterén, visszatértek a
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 16:22
Pénteken újranyit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu és az állatpark
Közleményükben azt írták, hogy a nyitásra a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések megtartása mellett van lehetőség, a kilenchektáros szabadtérinéprajzi múzeum területén a látogatási rend betartását kérik a látogatóktól.

A jegypénztárban egyszerre maximum öten tartózkodhatnak, kötelező a legalább másfél méteres védőtávolság betartása. A kiállítási lakóházakban, a jármi kisnemesi kúria és a látogatófogadó épületek kiállítótermeiben, illetve az egyéb zárt terekben kötelező maszkot viselni.

A látogatók az úgynevezett nyitott színben és az anarcsi porta udvarán - a megfelelő védőtávolság betartása mellett - tudják elfogyasztani megvásárolt ételeiket és italaikat - olvasható a közleményben.

A múzeumfalu közelében fekvő Nyíregyházi Állatpark kedden jelentette be, hogy pénteken újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A belépőjegyeket személyesen és kedvezményesen online is meg lehet váltani. A 35 hektáros látványosság felkeresésekor kötelező a védőtávolság betartása, zárt térben -
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 14:32
Múzeumi, színházi és zenei produkciók várják az érdeklődőket online
Online programokkal jelentkezik a Ludwig Múzeum a rendkívüli helyzetben. Exkluzív interjú jelent meg a múzeum karanténhíradójában Petra Maitz képzőművésszel a "Lassú élet. Radikális hétköznapok" című kiállításhoz kapcsolódóan, a mius X Attaray Visual zenekar tagjai pedig szombaton jelentkeznek a Facebookon. A munka ünnepén született Készman József írása az idén 97 éves festőről, Reigl Juditról. A tartalom olyan művekből összeállított sorozat, amelyek hol közvetlenül, hol áttételesen kapcsolódnak a mindenkit érintő, sajátos karantén-élethelyzethez - olvasható a közleményben.

A budapesti Szlovák Intézet tevékenységét az online térbe helyezte át, az intézet hivatalos Instagram és Facebook-oldalai nap mint nap különféle változatos tartalmakat szolgáltatnak követőik számára. Ezen a hétvégén indítják útjára új, online koncertsorozatukat, amelynek első előadója az elismert szlovák vonósnégyes, a pozsonyi Mucha Quartet. A művészek előadásában világhírű szerzők komolyzenei művei csendülnek fel. Live stream
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 18:03
Koronavírus - Piacok, boltok látogatását szabályozzák több helyen
Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere határozatlan időre meghosszabbította a húsvéti hétvégén érvényben lévő parkolási korlátozásokat a városban - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Gépjárművel továbbra sem lehet megállni Sóstógyógyfürdőn, a Nyíregyházi Állatpark előtti parkolóban, a Blaha Lujza sétányon lévő, a Krúdy Vigadó előtti, a pavilonsornál, a parkfürdőnél és a fürdőháznál lévő területeken, valamint a város belső részén a Bujtosi városliget parkolójában. Emellett ezeken a helyszíneken továbbra is tilos zöldfelületen történő parkolás, ennek betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi.

Csütörtöktől változnak a városi piacok látogathatósági feltételei is, a piaccsarnokot, a Tokaji úti nagybani zöldség-gyümölcs piacot, a jósavárosi és az örökösföldi piacokat a 65 év felettiek csak 10 és 12 óra között látogathatják - olvasható a közleményben.

Szolnokon keddtől a veszélyhelyzet végéig reggel 8 és 10 óra között látogathatják a piacokat a 65 évnél idősebbek. A szabályozás
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 19:42
Takin született a Nyíregyházi Állatparkban
A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, de szarvasmarhára hasonlító állatok közül a most született borjúval együtt már kilenc él a nyírségi látványosságban - közölte Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető szerdán az MTI-vel.

A szakember elmondta, a Himalája keleti részén élő takinok veszélyeztetett állatfajnak számítanak, egyedszámuk a természetben mindössze 3500 és a világ 37 állatkertjében is csak 164 egyed látható belőlük. Magyarországon csak Nyíregyházi Állatpark tartja ezt a fajt.

A park mishmi takin tenyészbikája az Európai Fajmegőrzési Program keretében 2009-ben érkezett Berlinből, nőivarú társai pedig 2014-ben követték a franciaországi Beauval Zoo-ból. Idén márciusban egy tehénnel, áprilisban pedig egy bikával gyarapodott a nyíregyházi tenyészcsapat - ismertette Révészné Petró Zsuzsa.

A takin csapat legifjabb tagjai 220 nap vemhesség után jöttek a világra, pár órával a születésük után már lábra is álltak. A márciusi és április születésű állatok egészen kilenc hónapos
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 11:21
Koronavírus - Számítanak támogatóikra a vidéki állatkertek
Támogató jegy értékesítését kezdte el áprilistól a Nyíregyházi Állatpark. Tájékoztatásuk az egységesen 2300 forintba kerülő kedvezményes belépőjegyet online lehet megváltani április 30-ig, a tiketteket pedig a vásárlástól számított egy éven belül bármikor - a park újranyitása után - lehet felhasználni.

A jegyet megvásárlók az állatpark mintegy ötezer állatának etetéséhez és napi takarmányozásához járulnak hozzá - olvasható az intézmény honlapján.

A Szegedi Vadaspark hosszú évek óta lehetőséget biztosít egy-egy állat jelképes örökbefogadására, így a látogatók hozzájárulhatnak kedvencük ellátásához. A bevételek nélkül maradt intézménynek ezekre a felajánlásokra most még nagyobb szüksége van.

Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontját - ahol nemcsak a sérült vagy elárvult állatoknak viselik gondját, hanem a határon elkobzott példányokat is befogadják - saját bevételeiből működtette. Az állatbarátok ezt a munkát is támogathatják adófelajánlásukkal.

A március közepe óta zárva tartó
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 18:12
Alföldi zebrával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark
A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolja majd - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője pénteken az MTI-vel.

Az eleven csikó hamarosan csatlakozik az afrikai szavannát idéző kifutóban élő zebracsapathoz, de amíg felerősödik, szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

A jelenleg egy "játék lovacskához" hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak, fejlődése során azonban fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, a csikószőr az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll és csíkjai is világosabbak - ismertette a szakember.

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat. Bár napjainkban még nem tartozik a
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 14:01
Képek, videók
Nyíregyházi Élő Madáretet
cipello
2013. március 18. hétfő, 13:13
Barack a Nyíregyházi álla
erzsob
2012. október 21. vasárnap, 16:32
A Nyiregyházi haverrel.jp
wob
2012. április 15. vasárnap, 11:42
nyiregyházi skanzen
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:13
nyiregyházi képek
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:49
a nyíregyházi állatkertbe
mordek
2010. szeptember 17. péntek, 16:09
Nyíregyházi görögkatoliku
mercedeszamacskano
2009. június 25. csütörtök, 23:07
nyiregyhazi vadaspark
katika08
2007. március 29. csütörtök, 22:07
Nyíregyházi stadion.jpg
falazola
2006. december 03. vasárnap, 15:33
a vendégeim
orban47
2015. november 12. csütörtök, 20:46
vendegeim_varnai.jpg
bedmarika47
2014. március 08. szombat, 11:42
vendégeim
orban47
2012. április 08. vasárnap, 17:12
a svéd vendégeink.JPG
wob
2011. november 24. csütörtök, 07:56
a vendégeink
orban47
2011. július 22. péntek, 10:39
Vendégeink.
maroshegy
2010. november 22. hétfő, 15:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.