Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:12 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Balzsamos szuhar jó hatásairólA balzsamos szuhar (Cistus ladanifer) egy félcserje, amely a szuharfélék családjába tartozik. A szuhar virága általában ötszirmú, amelyek színe fehér, a szirmok tövénél viszont lilás, bíborszínű. Már első ránézésre egy szemet gyönyörködtető növényt láthatunk, amelynek balzsama illatszerek alapanyagául szolgál.

A szuhar már az ókorban sem volt ismeretlen. A levelekről leszedegették a balzsamot, vagy más néven a mézgát, amellyel a vérhast és a bélhurutot gyógyították. Nem csoda, hogy észrevették és lejegyezték ennek a gyógynövénynek a gyógyhatásait, hiszen valóban rengeteg értékes hatóanyagot tartalmaz. Van benne aldehid, borneol, geraniol, gyanta, fenol, cinol, eugenol, illóolaj, limonén és polifenolok.

Hazánkban is egyre inkább elterjednek azok a készítmények, amelyek balzsamos szuhart tartalmaznak, hiszen ez a gyógynövény polifenolokban meglehetősen gazdag, a polifenoloknak pedig kitüntetett szerepe van a szabad gyökök megkötésében és az immunrendszer megerősítésében. Márpedig erős immunrendszere mindenkinek szüksége van, különösen az idősebb személyeknek kell erre ügyelni, legfőképpen a téli hónapokban, amikor mindenkinek nagyobb esélye van az influenzára, a náthára és a megfázásra. A gyógynövény leveleiből készülhet tea, amely antivirális és antibakteriális hatásokkal rendelkezik.

A növényből készült kivonat alkalmas hasmenés, bélrendszeri gyulladások és fekélyek kezelésére, de idős személyeknek is javasolható az alkalmazása, mivel a legyengült szervezetet képes felerősíteni. A kivonat különféle bőrbetegségek gyógyítására is alkalmas, úgy mint övsömör, ekcéma vagy éppen bőrkiütés. A gyógynövény és a belőle készült kivonatok segítséget nyújtanak a gyulladások kialakulásának megelőzésében és méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

A cistusból virágvíz is készül, amely feszesíti és kisimítja a bőrt, de bőrtisztító hatása is közismert. Az idősödő, öregedő bőr egyik legkiválóbb ápolószere, hiszen a bőrben zajló öregedési folyamatokat képes lelassítani és a ráncok megjelenését képes késleltetni. Mindezeken kívül pórusösszehúzó tulajdonsággal is bír. Férfiaknak is javasolható a használata, főleg borotválkozás után, ugyanis gyógyítja a borotválkozás során keletkező bőrirritációt, de gyógyír lehet az apró sérülésekre is. Milyen arcbőrre javasolható a használata? Érett, érzékeny, aknés, sérült és ráncos bőrre, de a virágvíz alkalmas az ekcémás, pikkelysömörös, illetve a rozaceás bőr kezelésére is. A virágvíz a megfáradt arcbőrrel is csodákat képes művelni, de a szem alatti karikák és táskák eltüntetésére is használható.
Forrás: Link
pacsakute, 2019. január 05. szombat, 17:48
Címkék: balzsamos szuhar, szuharfélék családjába, szuhar virága, szirmok tövénél, szemet gyönyörködtető, levelekről leszedegették,
Kommentek
Garai Gábor: A gyávaság ....
mondván:
- nem ismerem én, nem ismerem őt, nem én,
ki ez az ember?!
Aztán
az alázatos tanítvány
emelt egyházat a hitre
(megfért a gyülekezetben szajha, zsarnok, zsivány)
ki végül megszervezte tulajdon dísz-halálát...

Miért kellett éppen elébe menni a Via Appián?!

2.
A lepra parányi foltját fölismeri a szem,
de a gyávaság száz jele láthatatlan.

Húsos szirmokkal égnek a mámor virágai,
lágy kelyhei a szíves árulásnak.

Mint járatlan hajós, idegen tenderen,
bizalmad odavetve józan szélnek s bolondnak,
védtelen jársz a világban:
hiszed megszégyenül majd,
ki egyenes szavadból hajít örvénybe horgonyt...

Ó, a gyöngéken nem látszik meg a folt...
S te, ki a lelked mindig értünk adtad,
hová légy most
- te sem rendíthetetlen -,
hová légy a tömeges alkuvásban?
Szelíd
tonylandi, 2011. január 28. péntek, 20:20
Maracuja egzotikus gyümölcs
legfeljebb 15 cm széles levéllemez mélyen háromkaréjú - a fiatal levelek tagolatlanok, az idősek középső karéja 20 cm-esre is megnőhet. Az 1-5 cm-es, felül barázdált levélnyélen közvetlenül a lemez alatt két, nyeles mirigy nő, a levélnyél alapjánál pedig két, keskeny-lándzsás pálna.

Látványos virágai a levelek hónaljából 2-5 cm hosszú kocsányon nőnek; a tövükön három tojásdad, fogazott szélű fallevéllel. Az öt szétterülő zöldesfehér csészelevél felülről nézve nagyon hasonlít a szirmokhoz, de csúcsuk tövisszerű függelékben végződik.

Az öt vékony, fehér szirom kinyílva szétterül vagy hátratört. A szirmok felett 2-3 cm hosszú, sötétlila, a csúcs felé fehér, fonalas, hullámos, a tövükön összenőtt viráglevelekből álló mellékpárta vagy korona nő.

Ennek közepéből emelkedik ki a meghosszabbodott virágtengely (ivartartó), ami a virágtakaró fölé emeli az ivarszerveket (az öt széles, halványsárga, tövénél csőszerűen összenőtt porzót, valamint a magházat a három,
fenysugar76, 2010. március 17. szerda, 16:02
Képek, videók
Oregánó hatásairól .jpg
pacsakute
2019. május 20. hétfő, 22:11
Balzsamos szuhar.jpg
pacsakute
2019. január 05. szombat, 17:49
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
Szuhár György_2007,03,05.
prokajkalman
2007. november 25. vasárnap, 17:30
Hajdú Sára Szirmok.jpg
menusgabor
2018. augusztus 18. szombat, 19:59
Vörös rózsa szirmokon
eva6
2017. október 14. szombat, 07:13
szirmok.png
chillik
2017. április 19. szerda, 19:32
Szív szirmokból
sanci81
2017. február 03. péntek, 13:03
Pink rózsák és szirmok.jp
margoboszi
2016. december 06. kedd, 15:32
szirmok.bmp
sz719eszter
2016. május 14. szombat, 15:05
szirmok.png
szelgyongyi
2016. április 14. csütörtök, 15:15
rózsa szirmok közt
eva6
2016. február 02. kedd, 16:13
Cseppek a szirmokon
sanci81
2015. augusztus 19. szerda, 13:52
szirmok.jpg
szelgyongyi
2015. május 29. péntek, 17:20
szirmok
szelgyongyi
2015. február 21. szombat, 04:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.