Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 10:39 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 5. rész (klímaváltozás)
ITM: a kibocsátás csökkentése és a gazdasági növekedés együttes cél

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára korunk egyik legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást, aminek megfékezésére a kormány is egyre nagyobb hangsúlyt fektet.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a párizsi megállapodás keretében minden ország az eltérő képességeket figyelembe véve vesz részt a küzdelemben. Az unió és Magyarország globálisan eddig is az élharcosok között volt - jegyezte meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségeket elsősorban a klímarombolókkal kell megfizettetni, a nagy szennyező országokkal és a nagyvállalatokkal. A politikát úgy kell végrehajtani, hogy a családok költségei ne emelkedjenek, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt ahhoz és egyetértésre kell jutni abban, hogy atomenergia nélkül nem lehet klímasemlegességet építeni.

Magyarországon ma az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal alacsonyabb, mint a klíma élharcosának tekintett Németországban - mutatott rá. Az ország 2030-ra azon kevés országok egyike lesz, amelyek túl is teljesítik majd a vállalt célokat, miközben számos országban növekszik a kibocsátás.

A hazai gázkibocsátás 2018-ban 33 százalékkal volt alacsonyabb az 1990-es szintnél, miközben a gazdaság jelentősen növekedett azóta - hangsúlyozta -, vagyis az egységnyi gazdasági teljesítményre eső kibocsátás folyamatosan csökken. Az éves egy főre eső kibocsátásunk pedig az uniós átlag 75 százaléka - tette hozzá.

Magyarország tehát valóban klímabajnok - jelentette ki. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a gazdaság fejlesztése és a klímavédelem egymást erősítő célok, ellentétben az ellenzék állításával.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a klímasemlegesség eléréséhez ma még nem ismert technológiákra is szükség lesz. Szólt az ország klímastratégiájáról, és arról, azóta milyen dokumentumokat fogadott el a kabinet. A többi között éghajlatváltozási cselekvési tervet, és tervezi a tiszta fejlődési stratégia megalkotását is.

Szólt az energiaimport csökkentésének szükségességéről, az energiaszuverenitás növeléséről. Július 1-jétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása - idézte fel a kormány akciótervének intézkedéseit.

Hangsúlyosan szólt a Mátrai Erőmű klímabaráttá alakításáról is, amelyet a következő évtized egyik legnagyobb régiófejlesztési projektjének nevezett. Célnak nevezte az elektromos járművek elterjedését.

Magyarország jelenleg is rendelkezik a szükséges jogszabályi kerettel mindehhez - mutatott rá -, az ország pedig azon 21 ország között szerepel, amely úgy növelte a GDP-jét, hogy közben csökkent a kibocsátása - zárta szavait.

Fidesz: cselekvési tervek mögé kell finanszírozási programokat társítani

Bencsik János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy új jogszabályok helyett alapvetően az Országgyűlésben már elfogadott nemzeti éghajlatváltozási stratégiához kell cselekvési terveket készíteni és azokhoz finanszírozási programokat társítani.

Kiemelte, a kormány kész részt vállalni a nemzetközi klímavállalásokban, de kizárólag olyan mértékben, amennyire Magyarország is hozzájárult a változásokhoz. Fontosnak nevezte, hogy a klímaváltozás területén az egész Kárpát-medencére vonatkozó válaszokat kell adni.

Bencsik János hangsúlyozta, a kormány elkötelezett egy új zöld beruházási rendszer létrehozása mellett, amely egyszerre szolgálhatja a károsanyagok kibocsátásának csökkentését, valamint a megváltozott környezethez történő sikeres alkalmazkodást.

Kitért arra is, nem szabad elfelejteni, hogy nem az ember van a gazdaságért, hanem fordítva. A társadalomnak nem szabad az új technológiák elszenvedőjének lennie, hanem tudatosan alakítania kell azokat.Jobbik: élen kell járni a zöld munkahelyek létrehozásában

Nunkovics Tibor (Jobbik) szerint Magyarországnak a jövőben élen kell járnia a zöld szektor fejlesztésében, mert az számos új munkahelyet hozhat létre, például a megújuló energiaforrások területén.

Hangsúlyozta, az emberiségnek változtatnia kell életvitelén a koronavírus-járvány elmúlását követően, különben a korábbinál is brutálisabban térhetnek vissza a klímaváltozást előidéző tényezők.

A Jobbik képviselője azt mondta, örül annak, hogy a korábban "klímahisztiről" beszélő Fidesz is zöld fordulatot hajtott végre.

Nunkovics Tibor ugyanakkor arra kérte a kormánypártot, hogy a klímavédelmi ágazatok fejlesztését ne saját gazdasági holdudvara gazdagítására használja.

KDNP: eljött a tettek ideje

Aradszki András (KDNP) arra figyelmeztetett, hogy az emberiség számára eljött a tettek, a közös cselekvés ideje az éghajlatváltozás szempontjából.

Kiemelte: technológiai válaszokat kell keresni az éghajlat felmelegedésére, a levegő elszennyeződésére, emellett figyelni kell az "emberi lét minőségének alakulására" is.

A kormánypárti politikus bírálta az ellenzéki törvényjavaslatot, mert az szerinte az politikai harci mezőre terelné ennek a komoly kérdésnek a megvitatását.

Aradszki András szerint az előterjesztésben foglaltak nagy része már megvalósult. Hangsúlyozta, Magyarországnak az eddigi uniós kötelezettségeit kell teljesítenie a károsanyagkibocsátás és az energiafelhasználás területein.

A KDNP politikusa aláhúzta, Magyarország az eddig elfogadott stratégiáknak és akcióterveknek köszönhetően el tudja érni klímavállalásait, az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően pedig Európa egyik legélhetőbb országává válhat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 14:42
Címkék: Schanda Tamás, Technológiai Minisztérium, Mátrai Erőmű, Bencsik János, Nunkovics Tibor, Aradszki András,
Kommentek
Előzzük meg a napégést természetes szerekkel
Minden évben ugyanaz történik: csak miután beszereztük az első leégést és elszenvedtük a következményeit, gondolkozunk el a hatékony napvédelmen. Közben az elmúlt években a klímaváltozás gondoskodott arról, hogy az embernek már kora tavasszal figyelnie kelljen a káros sugarakra, máskülönben az első napégés már márciusban vagy áprilisban fenyeget.

Egy leégést azonban semmiképp sem szabad fél vállról venni. Bár a külső következmények, mint a bőrpirosodás, hólyagok vagy az égő fájdalom néhány napon belül eltűnnek, a bőr nem felejti ezeket a sebeket. Így minden napégés növeli a kockázatát, hogy egyszer bőrrákban betegedjünk meg.

De mit tesz a legtöbb ember, hogy védje magát a naptól? Megveszi az üzletekben a hagyományos napvédő termékeket. Az, hogy ezeknek igen komoly mellékhatásaik lehetnek, úgy tűnik, még nem terjedt el. Különösen az érzékeny bőrű, illetve bőrbetegségekben (neurodermitisz vagy pikkelysömör) szenvedő embereknek ajánlatos ezért a napégést természetes szerekkel
pacsakute, 2020. július 02. csütörtök, 19:11
Koronavírus - Merkel: Németország és Franciaország együtt küzd a helyreállítási alapért
valamennyi nézeteltérést, és a július 17-én kezdődő EU-csúcson megállapodást lehet kötni.

Ez azonban még nem jelenti a munka végét, tagállami szinten is mindent meg kell tenni a koronavírus-járvány hatásainak leküzdéséért és azért, hogy az EU és minden egyes tagállam megerősödve emelkedjék ki a válságból - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: a német-francia összefogást az a közös meggyőződés ösztönzi, hogy "Európa a jövőnk".

Az év végéig tartó soros EU-elnökség további központi témái a klímaváltozás elleni küzdelem, a digitalizáció és az EU nemzetközi szerepe. El kell indítani az EU jövőjéről szóló konferenciát is, amely a francia soros elnökség idején, 2022 első félévében érhet véget - tette hozzá.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy az egészségügyi válságot egyre mélyülő "társadalmi és gazdasági válság" követi, és ebben a helyzetben "meg kell védeni az európai modellt". Ehhez elengedhetetlen az 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből álló
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 21:03
Koronavírus - Merkel: a helyreállítási alap nélkül az EU összes gondja súlyosbodna
Angela Merkel a járvány kezdete óta adott először adott interjút. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány páratlan nagyságú kihívás és együtt jelentkezik "korunk két nagy diszruptív (a megszokott rendet felforgató) jelenségével, a klímaváltozással és a digitalizációval, amelyek amúgy is megváltoztatják életünket és gazdaságunkat".

Arra a kérdésre, hogy a válságok sűrűsödése fenyegeti-e az EU fennmaradását, azt mondta, hogy a legvégső kérdések gyakori boncolgatása helyett inkább dolgozni kell, az erős európai belső piac megőrzése és a közös fellépés a világban pedig valamennyi tagország elsőrendű érdeke.

A tagállamoknak nyújtandó támogatásokból és hitelekből álló helyreállítási alapról kiemelte, hogy a tervezett válságkezelő eszköz nem alkalmas az EU összes gondjának megoldására, de a hiánya minden problémát felerősítene. Az EU gazdasági helyzete nagyon sok mindent meghatároz, például a nagy munkanélküliség politikailag robbanékony helyzetet idézhet elő az adott tagországban, ami növelné a
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 15:10
Faültetéssel kezdődtek az erdei vándortáborok
A közlemény szerint a táborozók a zempléni útvonalon az év fájának választott tatár juharfát, a Zselicben pedig cseresznyefát ültettek. A faültetés célja, hogy felhívja a diákok figyelmét az erdők és a fák szerepére a klímaváltozás elleni fellépésben és a fenntartható gazdálkodásban, valamint arra, hogy a társadalom minden tagja tehet a klímavédelemért - emelték ki.

Ismertették, hogy a június közepétől augusztus második feléig tartó táborokban idén 160 csoportban mintegy négyezer diák vesz részt, kilenc útvonalon a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát, a Zemplén, a Vértes, valamint a Zselic természeti és kulturális értékeit ismerhetik meg. A fiatalok a táborok idején erdei iskolai programokon vehetnek részt, a természeti értékeken kívül Magyarország kulturális örökségének kincseit - például a visegrádi Fellegvárat, a Salamon-tornyot, a csókakői, a drégelyi és a regéci várat és az Árpád-kori mánfai templomot - láthatják.

Hozzátették: a vándortáborok célja többi között,
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 17:42
Fővárosi Közgyűlés - Karácsony: újratervezés nélkül élhetetlenné válik Budapest
víziójából, hogy a járvány miatti bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt 65 milliárd forintot kellett zárolnia a költségvetésben, ami fejlesztések elmaradásával jár.

A főpolgármester brutális megszorításoknak nevezte a kabinet által elvont forrásokat, amelyekből szerinte akár minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat.

Azt mondta, a kormánnyal ellentétben nem a nagyvállalatokat és "pénzembereket", hanem az "egyes embereket" és kisebb vállalkozásokat akarják támogatni, továbbá a klímaváltozással, a lakhatási válsággal és a munkaerőpiaci kiszolgáltatottsággal szemben is fel kívánnak lépni.Fontosnak nevezte, hogy a jövőben visszaállítsák a közösségi közlekedés iránti bizalmat, különben - mint mondta - a város belerokkan az autóforgalomba. Ezzel összefüggésben közölte, kialakítják a pesti fonódó villamosvonalat, új buszsávokat jelölnek ki. Közölte továbbá, hogy a város jól reagált az új kerékpársávokra, soha ennyien nem bicikliztek Budapesten.

Bese Ferenc (független)
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 13:02
A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra
és vállalatok részéről. Ennél kevesebben, a megkérdezettek 36 százaléka tartja csak kulcsnak az egyéni felelősségvállalást - szerintük, ha minden ember csökkentené a saját fogyasztását és környezettudatosan élne, visszafordíthatók lennének a mai káros folyamatok. A megkérdezettek 16 százaléka tartozik a tagadók (5 százalék) vagy lemondók (11 százalék) csoportjába. A lemondók szerint már nem tehetünk semmit, hogy elkerüljük a környezeti katasztrófát, a tagadók viszont csak riogatásnak gondolják a klímaváltozást.

Mint írják, a WWF Magyarország kutatásában arra is kereste a választ, hogy a magyarok életük mely területén szándékoznak fenntarthatóbban élni, vagy akár már aktívan tesznek-e is ezért. A lakosság több mint fele (65 százalék) jelenleg is takarékoskodik a vízzel, igen magas viszont azok aránya (80 százalék), akik továbbra is kevesebb vizet szándékoznak fogyasztani vagy a jövőben tervezik meghozni ezt a döntést. A megkérdezettek 74 százaléka szeretné kerülni az eldobható műanyagok használatát, 59
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 21:54
Büntetőeljárás indult Norilszk polgármestere ellen az olajszennyeződés miatt
A nyomozás szerint a városvezető nem teljesítette hivatali kötelességét, miután rendkívüli helyzet állt elő, és 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. Ahmetcsin az SZK szerint tudatában volt annak, hogy mennyi üzemanyag folyt el, de nem tette meg a szükséges lépéseket a baleset felszámolása végett, egyebek között nem koordinálta a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzati szervek munkáját, nem biztosította a környezetvédelem állapotának ellenőrzését.

Szerdán az SZK őrizetbe vette a hőerőmű igazgatóját, Pavel Szmirnovot, az üzem főmérnökét, Alekszej Sztyepanovot és helyettesét, Jurij Kuznyecovot ipari létesítménynek a természetvédelmi szabályok megszegésével történő üzemeltetése címén. A nyomozás ugyanis megállapította: a tartály már 2018 óta nagyjavításra szorult volna, ám annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 13:32
Krónika 8. rész (költségvetés)
védelméhez fűződő jogait - hívta fel a figyelmet

Város és vidék végre egyesülhet a sok évtizedes koholt és értelmetlen szembeállítás után, mert egyaránt sújtja őket a kormány költségvetési politikája - jelentette ki.

A kormány nem ismeri fel, hogy a természeti erőforrások korlátosak, a környezetet kizsákmányoló intézkedések pedig rövid és hosszú távon is visszafordíthatatlan károkat okoznak - mondta Schmuck Erzsébet.

Arra is kitért, hogy büdzsében alig találni olyan elemet, ami a klímaváltozás megfékezését és a környezetvédelmet szolgálná. A büdzséhez az LMP 21 olyan indítványt nyújt be, amelyeknek a biológiai sokféleség megőrzése a célja - mondta.

Független: a kormány nem az embereket és a kisvállalkozásokat segíti

Székely Sándor (független) cinikusnak nevezte a hazai bérekről szóló kormányzati kijelentéseket. Szavai szerint az a valóság, hogy az emberek két-három helyen robotolnak, virágzik a szürkegazdaság és kiürül a vidék.

A koronavírus-járvány során a kabinet segíthette
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 18:23
Képek, videók
klimavaltozas.jpg
jupiter21
2011. március 15. kedd, 07:37
klimavaltozas_245x.jpg
baratha
2010. július 11. vasárnap, 12:45
Klímaváltozás.jpg
erdesz74
2009. augusztus 21. péntek, 13:04
Schania.jpg
pulos
2007. augusztus 21. kedd, 16:18
technológiai bemutató.jpg
tothgergo
2008. augusztus 03. vasárnap, 22:17
Mátrai-tavasz-Halháza- Ven
foldinefehereva
2020. április 27. hétfő, 23:28
P1500947Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:52
P1500946Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:51
P1500944Visonta, Mátrai E
irmus
2017. április 09. vasárnap, 10:51
Mátrai Gyógyintézet
pacsakute
2016. október 22. szombat, 20:19
Mátrai képek
sanci81
2015. november 25. szerda, 16:02
szuk_matrai_osvenyen.j pg
mrabosai
2014. október 21. kedd, 20:11
2 Mátrai Sándor.jpg
agica2004
2014. június 10. kedd, 19:23
Mátrai borzas Patkó Bandi
snbela44
2013. május 15. szerda, 23:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.