Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 18:33 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
x
Hagymásiné Berei Joli Jol...

Leirok egy nagyon finom receptet, ugy találtam, de azóta a család kedvence lett. Kostoljátok meg, jó étvégyat hozzá.
Zalai borzas hús
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 30dkg burgonya, 10 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt,
1db tojás , 1dl tej, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
A sütéshez: olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük., a klopfolt húst fokhagymás enyhén sós tejbe pár órára. Természetesen lefedve a hűtőbe, és úgy használjátok fel.
A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét.
A lisztbe mártás előtt töröljétek szárazra a húst!
A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra, sütjük. Héjas-fűszeres sült krumplival, sajttal meghintve tálaljuk.
Tipp: Tejföllel is meglocsolhatjuk a tálaláskor, de kitűnően illik hozzá a majonézes saláta is. Pl. majonézes kukorica!
További klassz napot, és sok sikert kívánok!
#927
2010. május 22. 19:12
Válaszolj!





Lászlóffyné Jernei Katalin [...

Sütés nélküli recept Narancsos Varázslat
Hozzávalók: fél liter tejföl
2 evök. porcukor
2 cs. tejszinhabpotló por
2 narancs
40 dk. babapiskota
3dl. tej
A tejfölt 1 narancs levével és reszelt héjával porcukorral összekeverjük.
A tejszinhabpotlót 3 dl tejjel keményre verjük,belekeverjük a tejfölbe.
Rétegesen rakjuk
Habbal kezdjük 1 sor hab
1 sor piskota stb.
Tetejére narancs karikákat teszünk.
próbáljátok ki nagyon finom
#926
2010. május 19. 20:59
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

Hajnal Imre Link | Válasz erre | május 15., 15:04 | 107916.
Jó napot kívánok!
Régen jártam felétek!Most is csak beköszönök és egy most kapott peceptet teszek fel ide:
Próbáljátok majd ki!
Szép délutánt!
Ime a recept:
Sváb kovászos uborka recept:
Végy 1 nagy uborkás üveget!
Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát.
(Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra.
A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital.)
Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /!/ szedek le, mert csak akkor lesz ropogós.
Tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok .
Legfelülre jön még 1 csokor keményszárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt.
Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhat a családjának.
(Én egy esztergomi, Ferences atyától tudom a receptet. )
Ha egyszer kipróbálják, nem bánják meg.
#925
2010. május 15. 20:31
Válaszolj!





Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]

Sütés nélküli finomság!
Gesztenyés charlotte
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
15 db babapiskóta
4 dl tejszín
0,5 dl rum
2 dkg zselatin
1 dkg vaj
Elkészítés:
Egy mély, kb. 25 cm átmérőjű tál falát kikenjük a vajjal, a tál alját kibéleljük papírral (kör alakúra vágjuk) vagy alufóliával. A tál oldalán szorosan körberakjuk a babapiskótát.Egy másik tálban simára keverjük a rummal meglocsolt gesztenyemasszát a kevés vízben feloldott zselatinnal, majd hozzákeverünk 2,5 dl felvert tejszínt.A krémet a piskótákkal kibélelt tálba töltjük, a kiálló piskótavégeket a tál széléig levágjuk, majd a charlotte-t legalább három órán keresztül hűtőben érleljük.Tálalás előtt tortástálra borítjuk, levesszük róla a papírt vagy az alufóliát, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.
#924
2010. május 14. 12:35
Válaszolj!





Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]

922: Én így csinálom a tarhonyát:
Teflon edénybe kis olajon megpirítom világos barnásra. Öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, lefedem és forralom lassú tűzön. Mikor elfőtte majdnem teljesen a vizét újra öntök rá,kicsit többet mint elsőre, hogy jól elfödje. Lefedve lassú tűzön tovább forralom, /kóstolom/ míg a víz majdnem elpárolgott. Lezárom, FEL NEM ELEMEL A FEDŐT csak kb. 10 perc múlva. Akkor peregni fog és puha is.
#923
2010. május 12. 11:40
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2010. május 11. 14:53
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Bácskai csirkemáj,pirított tarhonyával :
Hozzávalók:
50-60 dkg csirkemáj
2 közepes vöröshagyma
2 nagyobb zöldpaprika
2 paradicsom
pirospaprika
1 kávéskanál majoranna (vagy Major Anna :) :) :) :) )
A tarhonyához:
25-30 dkg tarhonya
kétszer annyi sós víz mint a tarhonya
1 pici vörös- vagy lilahagyma
kevés olaj
kevés pirospaprika
Elkészítés:
A tarhonyához a vizet felforraljuk. A hagymát nagyon apróra összevágjuk, majd egy serpenyőben az olajon megfuttatjuk a hagymát és a tarhonyát. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, ráöntjük a vizet, majd fedő alatt készre pároljuk
A májhoz a vöröshagymát kockákra vágjuk, a paprikát vékony csíkokra. A paradicsomot is felkockázzuk. Ebből készítünk egy lecsós alapot. Majd ha ez megvan, fűszerezzük, és hozzáadjuk a májat. Készre pároljuk. A tarhonyával tálaljuk.
#922
2010. május 11. 14:53
Válaszolj!





- - [-]

Borsos falusi pogácsa
************************
25 dkg durván darabolt szalonnatepertőt 10 dkg zsírral, 35 dkg liszttel, 1 egész tojással, 1/4 kg lágy passzírozott krumpli-péppel, 1 egész Váncza-sütőporral, késhegynyi borssal, sóval és szükség szerint kevés tejföllel összegyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk és tetejét tojással megkenve, gyengén borssal megszórjuk. Szép barnára sütjük.
------------------------------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------
Boszorkánypogácsa
********************
Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, 1 tojás fehérje, 10 dkg baracklekvár.
Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe
#921
2010. május 9. 20:49
Válaszolj!





- - [-]

Töltött kifli
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
3,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 dl olaj
1 kk. só+cukor
1 tojássárga
4 db kisebb főtt krumpli (lereszelve)
tojássárga kenni
Töltelék:
1 doboz kocka sajt (bármilyen akár vegyesen is jó)
2 evk tejföl
5 dkg margarin
15 dkg bacon (vagy párizsi, sonka, olasz szalámi)
1 marék reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütővel összedolgoztattam, majd 1/2 órát meleg helyen pihenni hagytam. A tésztát 3 részre osztottam, kinyújtottam és a közben kikevert töltelékkel megtöltöttem.
Tepsibe tettem és tojássárgával megkentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Tanácsok:
A tölteléket lehet variálni, mikor milyen sajt van otthon, azzal készítem. Akár tömlős szalámis sajttal
is jó, füstölt sajt helyett pedig trappistát is lehet használni.
http://static.hoxa.hu/pic/naplo_kepek/2010/0107/8951183.jpg
#920
2010. május 9. 15:52
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

CIPÓBAN SÜLT SONKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 Kisebb füstölt sonka,
- 45 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dl tej,
- 1,5 dkg vaj,
- 1 tojás,
- kevés só,
- csipetnyi cukor,
- szezám mag,
- sajt,
- mustár.
ELKÉSZÍTÉS:
A jól megmosott füstölt sonkát takarékláng fölött puhára főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 1,5 dkg vajjal, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt sonkát, megkenjük mustárral, rászórunk sajtot majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal és közepesen meleg sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!:)
#919
2010. május 9. 15:15
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

Sport szelet.
Hozzávalók:
tészta:
37 dkg liszt, 5 dkg zsír, 12 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 egész tojás,
1/2 cs. sütőpor, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna, kevés tej
a hozzávalókat összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle
krém:
8 dl tej, 10 evőkanál liszt, 1 cs. vaníliáscukor, -- ezeket felfőzzük, majd ha kihűlt hozzáadunk 1 cs. margarint és 25 dkg porcukrot habosra keverve és 1 rumaromát.
Ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat.
csokimáz:
5 dkg margarin, 3 evőkanál tej, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó simára keverjük, felfőzzük, majd hozzáadunk 3 db sportszeletet, jól eldolgozzuk a mázban és ráöntjük a süti tetejére.
másnap szeleteljük.
#918
2010. május 9. 15:10
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

915: Ez nagyon jónak tűnik Lenke, olyan, mint a kavart tészta, de mégis más... :) Kipróbálom. :)
#917
2010. május 6. 13:14
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2010. május 6. 12:06
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

915: Ez nagyon jónak tűnik Lenke, olyan, mint a kavart tészta, de mégis más... :) Kipróbálom. :)
#916
2010. május 6. 13:13
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2010. május 6. 12:06
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

Meggyes pite! /gyors és finom/
Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütőpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)
Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet,majd az étolajat.Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt(lehet mélyhűtött is.)
Kivajazott,lisztezett tepsiben,előmelegített sütőben lassú tűznél sütjük.
#915
2010. május 6. 12:06
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Csukapörkölt
Hozzávalók:
1-1,5 kg csuka,15 dkg füstölt szalonna,3 fej vöröshagyma,2 zöldpaprika,1 paradicsom,fokhagyma
só,fűszerpaprika,cseresznyepaprika,vörösbor,csipetke,tejföl
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Alapléhez tegyük fel a filézésnél keletkezett aprólékot. A kockára, vagy csíkokra vágott húst sózzuk be.
Ha a hagyma már üvegesre sült a szalonna zsírján, vágjuk bele a zöldpaprikát, a paradicsomot, és főzzük, amíg megpuhul. A tűzhelyről félrehúzva szórjuk meg fűszerpaprikával, tegyük bele a hal húst, a fokhagymát, öntsük fel egy kevés alaplével. Adjunk hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetünk bele. Félidőben tegyük bele a tejet, ikrát, májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.
Csipetkével tálalom és a tetejét egy kis tejföllel bolondítom!
Hatalmas jó étvágyat hozzá.
#914
2010. május 5. 05:40
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Vajas süti
Nagyon egyszerű alaprecept
Hozzávalók:
másfél bögre liszt, plusz csipet só
375 g vaj
negyed bögre cukor
két evőkanál tejszín
kb három evőkanál durva szemű (lehetőleg barna)cukor
Elkészítés:
A vajat és a cukrot addig verjük elektronikusan, amíg ki nem fehéredik (a vaj. a cukor már fehér. vagy, ha barna, ami mégjobb, akkor azt már ne akarjuk fehéríteni). Alacsonyra kapcsoljuk a habverőt (vagy minek hívják), és szép lassan belekeverjük a lisztet, minden adagnál keverünk a masszán, hogy ne szálljon mindenhova. Ilyen kissé szétesős, vagy, hogy is mondjam... szóval olyan lesz, hogy ilyen rögökből áll. Az jó. Kivesszük a mixelőt, és kézzel összegyúrjuk, ilyen lapra próbáljuk egyengetni, beletesszük a jégszekrénybe lefedett állapotban kb egy órára.
Előmelegítjük a sütőt közepesre, és két tepsit kikenünk papírral. Kivesszük a tésztát, nyújtódeszkára tesszük, nyújtjuk kb centisre, és centis vastagságban felszeleteljük, kb 5 centi hosszú pálcákat csinálunk. Fogjuk őket és rátesszük a tepsire, majd megkenjük a tejszínnel. Megszórjuk a durva cukorral, majd mehet a sütőbe kb 12-15 percre. Félúton cseréljük a tepsiket.
#913
2010. május 3. 14:49
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

911: Sziasztok, Marika ez szuper lehet! :) :)
#912
2010. május 3. 10:27
Előzmény - - [-] 2010. április 27. 20:27
Válaszolj!





- - [-]

FEKETE RÓZSA
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, kevés szódapor, tej.
A hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát hat részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és külön-külön megsütjük. A többi négy lapot is kinyújtjuk és a töltelékkel megtöltjük. Közepes lángon arany barnára sütjük és kihűtjük.
Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját.
Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot.
Krém: 2 csomag tetszés szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A pudingport a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre rátesszük a tekercseket, majd ismét krém következik és befedjük a tésztalappal. Ízlés szerint csokoládémázzal bevonjuk.
#911
2010. április 27. 20:27
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

Fehér hegy torta
Hozzávalók a tésztához: 12 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 4 tojás sárgája, 12 dkg cukor, 4 tojás fehérje. Piskóta tésztát készítünk.
Krém: 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1 banán, 25 dkg Ráma margarin.
A tojás sárgákból, tejből, cukorból krémet főzünk. A margarint kevés cukorral (a krém cukorjából veszek el 1 ek-lal) felhabosítjuk, a banánt vékony szeletekre vágjuk. A főzött krémet állandó keverés mellett kihűtjük, ha kihűlt hozzáadjuk a margarint és a banánt.
Hab: 4-5 dl Hulala növényi eredetű tejszín, 2 cs habfixáló
Csokiöntet: fél tábla étcsokoládé, 2 ek étolaj
Elkészítés: A piskóta tésztát kb 2x2 cm-res darabokra tépjük, belekeverjük a krémbe. A masszát kb 20 cm-es folpackkal kibélelt keverőtálba nyomkodjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
Dermedés után az összeállt masszát egy kerek tortatálcára borítjuk. A tejszínt 2 cs habfixálóval (cukor nem kell hozzá) kemény habbá verjük (vigyázat! Nehogy túl keverjük, mert törik) és habkártyával ,,bevakoljuk a tortát" elsimítani nem szabad, mert nem lesz ,,vadregényes" a hegyünk. Az étcsokit az olajjal felolvasztjuk gőz felett, vagy mikróban és a kész tortára vékony sugárban össze-vissza rácsorgatjuk.
Azonnal fogyaszthatjuk, de 1-2 napig is eláll a hűtőben.
Tipp: mikróban történő csokiolvasztás: üveg v. porcelán edényben összedaraboljuk a csokit, ráöntjük az étolajat és legkissebb fokozaton kb. 10-15 mp múlva kivesszük, megkavargatjuk, majd újra 10-15 mp-re vissza tesszük és ismét készre kavarjuk. Így langyos marad és nem olvasztja meg a tejszínhabot ha rácsorgatjuk.
#910
2010. április 25. 19:34
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

908: Ez szuper recept Évi, kár, hogy nincs itthon almám....de kipróbálom! :)
#909
2010. április 24. 20:34
Előzmény Ferter Éva [Évi] 2010. április 22. 20:38
Válaszolj!





Ferter Éva [Évi]

Almafánk
Hozzávalók 4 személyre:
- igény szerint étolaj
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg finom liszt
- 8 dkg kristálycukor
- 1 kg alma
Az almát meghámozom, durva reszelőn lereszelem, gyengén kinyomkodom a levét. Alaposan összedolgozom a cukorral, a liszttel, a sütőporral meg a tojásokkal. Egy evőkanál segítségével forró olajba kis fánkokat szaggatok, és előbb fedő alatt, majd anélkül szép pirosra sütöm. A fánkokat papírtörőre szedem, a felesleges olajat leitatom, és meghintem fahéjas porcukorral.
#908
2010. április 22. 20:38
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

http://www.nosalty.hu/tipus
Kattints a linkre, majd az előjövő kis képek közül arra, amelyik receptjére
kíváncsi vagy!
Lapozhatsz a képek alatt a kívánt oldalszámra kattintva!
Jó sütést, főzést!
#907
2010. április 21. 20:16
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

905: Oda bővebben mérheted, 1-2 kupicával és tele öntve.
#906
2010. április 19. 22:10
Előzmény Kovács Istvánné/Könyves Vera/ 2010. április 19. 21:51
Válaszolj!





Kovács Istvánné/Könyves Vera/

Lenkém ugye az se árt ha a rumomal magamat is megkímélem a kiszáradástól? Nem leszártalmára a kókuszgolyónak.
#905
2010. április 19. 21:51
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

903: Én rumba áztatom a meggyet és a maradék rumot öntöm a tésztába. Rakd tálcára, takard be fóliával, nem szárad ki, sokáig eláll a hűtőbe.
#904
2010. április 19. 18:33
Előzmény Kovács Istvánné/Könyves Vera/ 2010. április 19. 17:44
Válaszolj!





Kovács Istvánné/Könyves Vera/

902: Lenkém köszönöm a receptet. Jönnek hétvégén az unokáim nekik akarok kedvezni a kókuszgolyóval. Mivel elég sokan leszünk és én egymagam állom a sarat kénytelen vagyok egy kicsit előre dolgozni. Ezt meg tudom mát szerdán csinálni és a hűtőben eláll.
#903
2010. április 19. 17:44
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2010. április 19. 17:00
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

Gesztenyés kókuszgolyók! Én így készítem.
1 gesztenyemassza /25 dkg/,25 dkg ht.keksz, 10 dkg ráma, 1 kanál tejfel, 3-4 evőkanál cukor, rumaruma, vagy rum, rumba áztatott meggy befőtt.
Rámát, cukorral kikeverem, hozzáadom a gesztenyét, kekszet,rumot és egy kevés tejfelt, hogy kellemes tapintású legyen a massza.Kézzel jój összegyúrom, apró golyókat készítek, közepébe egy szem rumos meggyet teszek. Kókuszba megforgatom.Kb.28-3o db lesz ebből a mennyiségből.
#902
2010. április 19. 17:00
Válaszolj!





Kovács Istvánné/Könyves Vera/

881: Szép Napot Mindenkinek!!!
Szeretném, ha valaki újra megírná, hogy a gesztenyés kókuszgolyót hogyan kell csinálni. Olvastam valamelyik receptes oldalon de már nem emlékszem rá, hogy ho. Hiába öregszem. :) :) :)
#901
2010. április 19. 16:12
Előzmény Horváth Ferencné [Katica] 2010. március 31. 16:12
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

899: Nem, még sohasem csináltam sztrapacskát. A lányom, mikor elolvasta a receptet, rögtön azt mondta, ez a sztrapacska....
Akkor ebben a krumpli helyett liszt van??
#900
2010. április 19. 14:48
Előzmény Hagymásiné Berei Joli Jol... 2010. április 18. 23:46
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

898: Szia Évikém!:*
Sikerült meg csinálnod,ja persze én meg házi füstölt húsossal csináltam és nálunk szereti mindenki,de csak akkor szoktam ezt csinálni,mikor nincs kedvem krumplit reszelni a sztrapacskához!:) Gondolom azt ismered?:)
#899
2010. április 18. 23:46
Előzmény Koltai Éva [Évi] 2010. április 16. 08:51
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

Neszményi hagymás -túrós
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50dkg tehéntúró
5 tojás
35 dkg húsos szalonna(pl.kolozsvári)
3 nagy fej vöröshagyma
1 dl tejföl
15-20 dkg trappista,vagy edami sajt
kevés só
lisztel,túróval.tojással és kevés vízzel galuskatésztát készítünk(só ízlés szerint).Mig a tészta áll,addig a szalonnát a konyhai késsel apró kockákra vágjuk,és a Nyeles Serpenyőben pici zsiradékon pirosra pirítjuk.A tepertőt kistányérra kirakjuk.A tepertő zsírjában megpároljuk a felkozkázott vöröshagymát és ezt is félretesszük.A megpihent galuska a Nokedli Szaggatóval forró vízbe kiszaggatjuk(kb 4-5 cm hosszú,2cm széles legyen).Ha kifőtt a tészta,rétegezve belerakjuk a 2 literes Ultra pluszba! Egy sor galuska,a tetejére hagyma(kisült szalonazsírral együtt),szalonakockák,majd meglocsoljuk egy kevés tejföllel és újra galuskát teszünk a tetejére.ha még van hozzávaló,ebben a sorendben rétegezzük.A végén durvára reszelt sajttal megszórjuk,és 180c-on szép rózsaszínűre sűtjük.
#897
2010. április 14. 14:58
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

895: Marika Köszönöm,már én is elmentettem,nagyon jó!:) :* Érte
#896
2010. április 14. 12:42
Előzmény Farkas Jánosné [Marika] 2010. április 14. 09:29
Válaszolj!





Farkas Jánosné [Marika]

Szép napot kívánok minden idetévedőnek. A salátareceptek lénkjét ketten is elküldtétek nekem amiért nagyon hálás vagyok
http://www.nosalty.hu/tipus/salata
most ide is elhoztam (én magamnak lementettem) Itt a TAVASZ.. a méregtelenítés ideje. Nézzétek meg ..érdemes
#895
2010. április 14. 09:29
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Somlói galuska
Hozzávalók: 1 db piskótatészta / 2 cs. babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 dl rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs/lecsurgatott befőtt, zöld dió, dióbél, 10 dkg étcsokoládé, 1-2 db narancs, 1 banán, meggybefőtt, kiwi
A piskótát apró kockákra vágjuk, rummal és egy kis befőttlével bőségesen meglocsoljuk. A cukrozott gyümölcsöt vagy a különféle gyümölcsbefőttet (1-2 db körte, őszibarack, zöld dió, meggy), a dióbelet és pár gerezd narancsot apróra vagdossuk, és a rumos piskótadarabokkal óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne törjenek szét nagyon a piskótadarabok!
Kb. 1 dl vízzel és 8 dkg cukorral gyenge szirupot készítünk, majd felolvasztjuk benne az apróra tört vagy reszelt étcsokoládét. A tejszínhabot felverjük, és a kész anyagokat rétegesen üvegtálba rakjuk a következő sorrendben: alulra tejszínhabot, rá az olvasztott csokit, és a gyümölcsös piskótát. Ezt addig ismételjük, amíg a gyümölcsös piskóta elfogy, vigyázva arra, hogy maradjon tejszínhab és egy kis csoki is a tetejére. A tetejét - ami természetesen tejszínhabos - tetszés szerint lehet díszíteni narancs gerezdekkel, banán- vagy kivi-szeletekkel, meggyel és a maradék olvasztott csokival. Az ilyen módon elkészített Somlói akkor a legfinomabb, ha 1-2 napig állt a hűtőben, ha addig kibírjátok.
#894
2010. április 13. 14:11
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Frankfurti sertésborda
Vékonyra kiverünk, majd megsózunk, megborsozunk 8 kicsontozott sertés rövidkaraj szeletet. ( Ha szeretjük a zsírosat, tarját is vehetünk hozzá.) Lisztben megforgatva, 3-4 evőkanál olajban mindkét felüket megsütjük, majd kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajba egy kis fej vöröshagymát meg 1-1 szál sárga-, illetve fehérrépát reszelünk, néhány percig kevergetve sütjük, majd egy csapott evőkanál liszttel meghintjük. Ezzel kevergetve tovább pirítjuk, majd két deci vízzel engedjük fel. Egy deci tejfölt is adunk hozzá, és tovább keverve a tűzön besűrítjük. Végül egy pár kis kockákra vágott virsli (vagy ennek megfelelő mennyiségű párizsi, illetve krinolin) kerül a mártásba és a hússzeleteket is beletéve, még 1-2 percig forraljuk. Sós vízben főtt burgonya vagy párolt rizs illik hozzá.
#893
2010. április 13. 13:00
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

ÜDÍTŐ SZELET!
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 dl tejföl
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliaízű pudingpor
7 dl narancsízű, szénsavas üdítő
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojásokat, cukrot, lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a sütőport, kakaóport, majd a tejfölt. A masszát robotgéppel tovább keverjük, nehogy csomós maradjon. Közepes nagyságú tepsibe öntjük, nem túl forró sütőben közepes lángon megsütjük. Kisujjnyi vastag kakaós tésztát kell hogy kapjunk. Ha megsült kiborítjuk, megvárjuk, amíg kihűl.
Közben a túróból, margarinból és porcukorból kikeverjük a túrókrémet, majd hűtőbe tesszük. A hideg krémet egyenletesen a tésztára simítjuk. A tetejére kerülő pudingot a következőképpen készítjük el: Egy kisebb edénybe öntjük a pudingporokat, majd 2 dl üdítővel hidegen elkeverjük. A habzástól ne ijedjünk meg! Ez nem tejes puding! Ezután a maradék üdítőt felforraljuk, utána a kikevert pudingot beleöntjük és gyakran kevergetve sűrűre főzzük. Ha kezdetben csomók lesznek benne, nem baj, csak arra kell ügyelni, hogy ne bőrösödjön meg. Rakjuk hideg vízbe, és itt is többször kevergetve kicsit hűtsük le. Most már csak a túró tetejére kell kenni és kész.
Felszeletelve nagyon mutatós.
#892
2010. április 13. 00:18
Válaszolj!





Hagymásiné Berei Joli Jol...

Babapiskótás mézes
Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő. Vigyázzunk, hogy a lapokat ne süssük túl, mert akkor kemények lesznek és nem fognak tudni a krémtől sem megpuhulni!
Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!
Én már megsütöttem és nagyon finom!!!
#891
2010. április 13. 00:17
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

888: Tuti jó, hatalmas jó étvágyat hozzá .*
#890
2010. április 8. 23:34
Előzmény Koltai Éva [Évi] 2010. április 8. 15:22
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

887: Szia Joci, a palacsintasütés igen fáradságos munka, büszke lehet a nejed Rád! :)
#889
2010. április 8. 15:23
Előzmény - - [-] 2010. április 4. 09:29
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

886: Szia Jana! A tejfölös sajtos rudakat ezen a hétvégén sütöm! Remélem, jók az arányok! :) Majd megírom, milyen lett.:)
Kösz a receptet! :)
#888
2010. április 8. 15:22
Előzmény Lezsák János [Jana] 2010. április 3. 20:16
Válaszolj!





- - [-]

886:
Szia Jana !
Bocs (!) , a második soromért (!) , nem tudtam !! Nem tudtam , hogy özvegy vagy ..
Még csak a palacsinta sütés elmegy ( az unokáim és a család minden tagja ha itt van mindig velem
csináltatja.. ). De meg fogadom a tanácsod , meg próbálok össze " sütni valamit " , és
értesítelek milyen osztályzatot kaptam ..
Köszönöm válaszod ..
#887
2010. április 4. 09:29
Előzmény Lezsák János [Jana] 2010. április 3. 20:16
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

883: Szia Józsi !
Próbáld ki, egyszer el kell kezdeni,biztos Neked is menni fog.
Özvegy vagyok,magamat szoktam kényeztetni,úgy érzem
most már univerzális vagyok,amit megkívánok azt megcsinálom.
#886
2010. április 3. 20:16
Előzmény - - [-] 2010. április 3. 10:16
Válaszolj!





Horváth Ferencné [Katica]

SÜTÉS NÉLKÜLI ALMATORTA
Hozzávalók:
1 kg alma
babapiskóták
2 vaníliás puding
5 dl víz
cukor
citromlé
A lereszelt almákat puhára pároljuk. A pudingokat elkeverjük vízben és almára öntjük.
Sűrűsödésig főzzük.
Megédesítjük cukorral és citromlével lecsepegtetjük.
Jól elkeverjük és rétegenként ráöntjuk a piskótára.
Betesszük a hűtőbe megszilárdulni.
A tortát diszíthetjük tejszínhabbal és reszelt csokival.
Lehet fahéjjal is ízesíteni és csatos tortaformába tenni.
#885
2010. április 3. 12:02
Válaszolj!





Horváth Ferencné [Katica]

Ötperces meggyes pite
Hozzávalók:
2 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1cs. sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg margarin, csipet só, 40 dkg meggy
Elkészítés:
A tojásokat a margarinnal, a liszttel, sütőporral, vaníliás cukorral, csipet sóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és jól összedolgozzuk. Lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk kimagvalt meggyel, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
#884
2010. április 3. 11:58
Válaszolj!





- - [-]

882:
Szia János ! Irigyelek !
Ha már az alábbiakat csináltad !! / Ez biztos (?) , nem a kedves nejed adta meg a receptet ? )
A főzés megy nekem , de a sütés ............. az mintha kútba néznék ....
De gratulálok ... ( ezt komolyan mondom.. )
#883
2010. április 3. 10:16
Előzmény Lezsák János [Jana] 2010. április 1. 06:43
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Tejfölös-sajtos rudak.
* A tetejére:
15 dkg reszelt sajt
* A tésztához:
2 tojás
2 dl tejföl
fél kiskanál jóféle pirospaprika
fél kiskanál őrölt fekete bor 1,5 kiskanál só
60 dkg finomliszt
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
25 dkg Rama Sütőmargarin
Elkészítése: 1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és 10 percre félretesszük, hogy egy kicsit fölfusson.
2. A lisztet a sóval, a pirospaprikával és a borssal összeforgatjuk, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tejes élesztővel, a tejföllel, egy egész tojással és egynek a sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára.
3. Ezután meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 0,8 cm vastagságúra, kb. 40x35 cm-es téglalapra nyújtjuk. A félretett tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal behintjük. Derelye-vágóval ujjnyi széles csíkokra felvágjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C)
kb. 20 percig sütjük.
#882
2010. április 1. 06:43
Válaszolj!





Horváth Ferencné [Katica]

Pita
Hozzávalók:12 darabhoz:
1/2 kg liszt,
25 g élesztő,
1 kk cukor,
1 kk só
Elkészítés:
Az élesztőt 2,8 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk.
Hozzákeverjük a lisztet, jól összegyúrjuk és letakarva 1 órát állni hagyjuk.
Újra átgyúrjuk és 12 részre osztjuk, amelyekből lepénykéket formázunk.
Egy teflonban kisütjük a pitákat (oldalanként 1-2 perc).
A kész pitákat letakarjuk, hogy melegek és puhák maradjanak.
Ezt akár teával vagy bármivel lehet fogyasztani nagyon finom!
#881
2010. március 31. 16:12
Válaszolj!





Horváth Ferencné [Katica]

Kenyér sütőtálban
Hozzávalók:
75dkg liszt (keverve:50dkg finomliszt+25dkg teljes őrlésű liszt)
4 tk. só
1,5 dl langyos tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
0,5 dl olaj
3-4 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztbe sót teszek. A langyos tejbe szórok 1 teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, ami kb 3-5 perc alatt felfut. Ekkor beleöntöm a lisztbe, beleöntök 0,5 dl olajat és a langyos vízzel összegyúrom.
Az elején kicsit ragacsos, de 2-3 perc dagasztás után szépen összeáll és sima, rugalmas tészta lesz belőle, ami elválik a tál oldalától. Ekkor megszórom kis liszttel (a tészta alatt is) rárakom a kelesztőtál tetejét, majd így kelesztem 60-75 percig. Ezután lisztezett deszkán átgyúrom majd belerakom egy sütőpapírral kibélelt római tál aljába. Így hagyom 20-25 percig, míg újrakel. Mielőtt sütőbe rakom három kis vágást ejtek a tetején és vizes ecsettel átkenem. 200 fokos előmelegített sütőben 1,5 óráig sütöm. Kivéve
megint átkenem vízzel. Igazi jó kenyér lesz belőle, jó ropogós héjjal.
http://s1.images.www.tvn.hu/2008/10/26/14/25/www.tvn.hu_b09952c680 f306cc900de246fd5f1f7b.jpg
http://s1.images.www.tvn.hu/2008/11/14/15/53/www.tvn.hu_457db0b073 67a7291651131b9b83833a.jpg
Ezt én is meg csinálom!
#880
2010. március 31. 16:08
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Vajas-sajtos pogácsa.
Hozzávalók:
o 60 dkg liszt
o 25 dkg margarin
o 2 kávéskanál só
o 2 pohár tejföl
o 3 tojássárgája
o 30 dkg reszelt sajt
o 5 dkg élesztő
A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt, aztán beletesszük a tojást, a tejfölt és a sót, jól összedolgozzuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megszórjuk kb. 5-8 dkg sajttal, összehajtjuk, és hagyjuk kelni 20 percig. Újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk, megint 20 percig kelesztjük, és megismételjük a hajtogatást, megint 20 percig hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kikenjük zsiradékkal pl. sütőmargarinnal, és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe toljuk.
Kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
#879
2010. március 31. 15:54
Válaszolj!





Horváth Ferencné [Katica]

http://www.recept1x1.hu/media/k2/items/cache/fe4bbe81600a40063594e 597e00eb05b_XL.jpg
46 dkg rétesliszt, 39 dkg margarin, 26 dkg porcukor, 4 db tojás sárgája, 0,7 dl rum, csipetnyi só. A töltelék: 6 db tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin, 20 dkg darált dió
Elkészítés
A 4 db tojássárgáját, a margarint, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, és a rumot összedolgozzuk, és egy habkártyával a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk.
A töltelékhez habosra keverjük a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót.
A 6 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként összevegyítjük a diós masszával.
A tölteléket rásimítjuk a tésztára, és előmelegített 180 fokos sütőben sütjük.
41 x 29 cm -es tepsiben sütöttem.
#878
2010. március 31. 13:48
Válaszolj!





- - [-]

876: Csináltass dupla adagot, hogy Kristófka is tudjon enni belőle, a magadéba emeld meg a rumadagot tetszés szerint:) Azért arra vigyázz, hogy a tészta el ne ázzon:D :D :D Puszi a családod
#877
2010. március 31. 10:35
Előzmény Gyarmati László 2010. március 31. 10:27
Válaszolj!





Gyarmati László

875: Ígéretet kaptam Bettitől, hogy hamarosan elkészül ez is! (Csak én keveslem a rumot hozzá!!!)
#876
2010. március 31. 10:27
Előzmény - - [-] 2010. március 31. 10:16
Válaszolj!





- - [-]

874: Ezt sem kell sütni:)
Nagymama gesztenyés tekercse
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz, 18 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor
- a krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 0,5 dl rum, 1 kávéskanál kókuszreszelék
- a tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, majd a puha vajjal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozva félretesszük (de nem a hűtőbe!). A krémhez a gesztenyepórét burgonyanyomót áttörjük, és a puha vajjal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel összegyúrjuk. Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét vízbe mártott késsel elsimítjuk kb. 20 x 15 cm-es téglalappá. A gesztenyetöltelék felét rákenjük, majd a konyharuha segítségével felgöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd egy órára mindkettőt behűtjük. A tekercsek tetejét gőz felett megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük fel, s kínálhatjuk tejszínhabbal is.
#875
2010. március 31. 10:16
Előzmény Gyarmati László 2010. március 31. 09:31
Válaszolj!





Gyarmati László

870: Leteszteltem!" Megsüttettem" Bettivel, gyors és finom! Köszi! (Igazából másnap még finomabb.)
#874
2010. március 31. 09:31
Előzmény - - [-] 2010. március 20. 15:11
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

872: Hú, micsoda saláta-kavalkád. :) Egyik jobb, mint a másik. :) :)
#873
2010. március 30. 19:52
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2010. március 24. 19:53
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

http://www.nosalty.hu/tipus/salata
Próbáljátok ki!!!!!
#872
2010. március 24. 19:53
Válaszolj!





- - [-]

http://www.kedvencetel.hu/
#871
2010. március 23. 17:32
Válaszolj!





- - [-]

Expressz almatorta
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 1 kg babapiskóta
- 2 csomag pudingpor
- 5 dl víz
- cukor ízlés szerint
- fahéj
- citromlé
Elkészítés
Egy kapcsos tortaformát jó szorosan kirakunk babapiskótával. Az almát lereszeljük, és puhára pároljuk. Közben a pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízzel, és a megpuhult almára öntjük, majd teljes sűrűsödésig főzzük. Ízlés szerint cukrot adunk hozzá, fahéjjal és egy kevés citromlével ízesítjük. Alaposan összekeverjük, és a felét még melegen a piskótára öntjük.
Újabb piskótasort helyezünk rá, a tetejére pedig ráöntjük az almás massza másik felét. Szépen elsimítjuk a krémréteget, és betesszük a hűtőbe, hogy alaposan megköthessen. Legalább 6 órára van szüksége ahhoz, hogy ki lehessen venni a tortaformából, és szelelni lehessen. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel. Ezáltal egy igazán mutatós, ám egyszerűen elkészíthető tortát tálalhatunk az asztalra.
#870
2010. március 20. 15:11
Válaszolj!





- - [-]

MEGGYES - HABOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
Tészta:
2 üveg kimagozott meggybefőtt, és a leve is kell. (Kb. 1 liter lé legyen, ha kevesebb, ki kell egészíteni vízzel)
20 evőkanál gríz
20 evőkanál cukor.
Krém:
5 dl tej
2 csomag pudingpor (vanília, vagy puncs, ízlés szerint)
1 kocka Rama margarin (25 dkg)
20 dkg cukor
Tetejére:
1 doboz Hulala tejszín (fél literes)
2 csomag habfixálópor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit felfőzni, nagy tepsiben szétteríteni, hogy kihűljön.
Vaníliás, vagy puncspudingos krémet készítünk: 5 dl tejet felforralunk és 2 csomag pudingporral felfőzzük. A margarint 20 dkg cukorral kikeverjük é hozzáadjuk a pudinghoz. A kész krémet a tészta tetejére kenjük.
1 doboz Hulala tejszínt kemény habbá felverünk 2 csomag habfixálóval, és a krém tetejére simítjuk.
Kockákra vágva tálaljuk.
#869
2010. március 20. 15:04
Válaszolj!





- - [-]

Egyszerű lángos 1.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
Elkészítése: Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
Egyszerű lángos 2.
Hozzávalók
4 személyre: 50 dkg finomliszt, 2 dl víz, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez.
A tejet langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot. Bögrében, letakarva, 10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleöntjük a felfutott élesztőt és az ugyancsak meglangyosított vizet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta apró hólyagokat vet. (Lágynak kell lennie.) A tetejét belisztezzük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Olajos kézzel széthúzogatjuk, széleit több helyen bevágjuk, hogy formáját megtartsa, és bő, forró olajban mindkét oldalát szép pirosra megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívja és forrón, fokhagymával bedörzsölve azonnal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
#868
2010. március 19. 20:08
Válaszolj!




- - [-]

Kunhegyesi lepény
25 dkg lisztből, 10 dkg vajból, 2 tojássárgájából, kis cukros tejben futtatott 1 dkg élesztőből, kis sóból, annyi tejből, hogy kemény legyen, tésztát gyúrunk.
Kidolgozva letakarjuk, meleg helyen kelni hagyjuk. 4 dl tejfölt elkeverve 3 tojással, 12 dkg liszttel, kis sóval, a megkelt, félujjnyira nyújtott, kikent tepsibe terített tésztára simítjuk. Tetejére reszelt sajtot szórhatunk. Közepes hőfokú sütőben megsütjük. Négyszögletesre vágva tálaljuk.
#867
2010. március 15. 16:57
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

865: Verám, nagyon jól tetted! :) Köszi!
#866
2010. március 14. 19:05
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2010. március 14. 19:02
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

A Társalgóból hoztam át ide,könnyebben megtaláljuk.
Horváth Ferencné [Katica] Link | Válasz erre | március 14., 13:13 | 96784.
Azért ide írom mert mindenki úgy variálhatja ahogy neki izlés szerűen jó! ezt én magamtól csinálom!
A jénait vékonyan kizsírozom,hagymát karikázok bele,utána krumplit karikázok,a rizst egy nagyon kicsit főzöm fél puhára,a felét ráteszem,zöldborsót teszek,utána a rizsnek a másik felét,és erre teszem rá a befúszerezett csirke combokat,és egy csipet zsírt teszek rájuk,betakarom alufoliába,és háromnegyed óramúlva levesze,és még hagyom még a teteje egy kicsit megpirul!
mennyiségeket azért nem írok mert kb. mindenki tudja hogy hány személyre főz! nagyon finom laktató,könnyű megcsinálni,és nem kell ott álni mellete!
#865
2010. március 14. 19:02
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

http://1.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/Sj6EvHNcV4I/AAAAAAAABD0/nmE6 BBawGrE/s1600/lusta6.jpg
Talán ez jó lesz.
#864
2010. március 14. 12:32
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

862: http://1.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/Sj6EvHNcV4I/AAAAAAAABD0/n mE6BBawGrE/s1600/lusta6.jpg
Így néz ki,ha készen van.
#863
2010. március 14. 12:30
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2010. március 14. 10:58
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

LUSTA ASSZONY RÉTESE
Hozzávalók:
30 dkg rétesliszt
fél sütőpor
25 dkg kristálycukor
0,5 kg túró
1 csomag mazsola vagy magozott meggy
1 teavaj
3 tojás
2 dl langyos tej
1 vaníliáscukor
Elkészítés:A lisztet, sütőport és a cukrot összekeverjük és felét közepes méretű,a fele vajjal bekent tepsibe öntjük. Rárakjuk a túrót, mazsolát(én meggyet). Erre szórjuk rá a lisztkeverék másik felét. Ráöntjük a felvert tojás és a vaníliacukros langyos tej keverékét,amiben a vaj másik felét felolvasztottuk. Kb.1 órán át pihentetjük.
Ha lassan sütjük, nagyon finom ropogósra átsül. Töltelék lehet más is,alma,káposzta,tökös mák stb.
#862
2010. március 14. 10:58
Válaszolj!





- - [-]

http://static.hoxa.hu/pic/naplo_kepek/2010/0107/8951183.jpg
Töltött kifli
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
3,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 dl olaj
1 kk. só+cukor
1 tojássárga
4 db kisebb főtt krumpli (lereszelve)
tojássárga kenni
Töltelék:
1 doboz kocka sajt (bármilyen akár vegyesen is jó)
2 evk tejföl
5 dkg margarin
15 dkg bacon (vagy párizsi, sonka, olasz szalámi)
1 marék reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütővel összedolgoztattam, majd 1/2 órát meleg helyen pihenni hagytam. A tésztát 3 részre osztottam, kinyújtottam és a közben kikevert töltelékkel megtöltöttem.
Tepsibe tettem és tojássárgával megkentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Tanácsok:
A tölteléket lehet variálni, mikor milyen sajt van otthon, azzal készítem. Akár tömlős szalámis sajttal
is jó, füstölt sajt helyett pedig trappistát is lehet használni.
#861
2010. március 13. 15:38
Válaszolj!





Ruzsics Magdolna

859: 859: Csalántea
A csalántea vértisztító ,vérképző ,vízhajtó ,regeneráló hatású.Leggyakrabban vashiányos betegségek tüneteinek enyhítésére, a vércukor szintjének csökkentésére,ekcéma ellen és reumatikus panaszok kezelésére ,megelőzősőre használjuk.
Előkészítése: nagyon egyszerű: csészénként egy-egy púpozott evőkanálnyi csalánt leforrázunk és félperc múlva leszűrjük.
Naponta akár négycsészényit is fogyaszthatunk belőle . 1-3 hetes kúraként alkalmazzuk .Idült betegségek esetén 2,5 liter is lehet a napi mennyiség .
Keverékben szintén hatásos,kamillával és mentával azonos mennyiségben adagolva.
Kiméletesebb mint az orvosság
#860
2010. március 13. 07:38
Előzmény - - [-] 2010. március 11. 19:09
Válaszolj!





- - [-]

Borsós karaj
Hozzávalók: 1 kg borsó
kb 60 dkg karaj (ha drága én lapockát veszek)
4 sárgarépa
4 petrezselyem
2 nagyobb fej hagyma
1 karalábé
fél kocka margarin
tejföl
fűszerek:só bors delikát.
Elkészítés: Borsót félig megfőzöm, közben a húst vékony szeletekre vágom. Zöldségeket megtisztítom és hosszában vékony szeletekre vágom (a répa és a petrezselyem lehet kevesebb ki mennyire szereti).
Egy nagyobb jénait vagy lábast kivajazok bele a borsó a levével együtt ha sok akkor csak annyi, hogy jól ellepje, rá a hús, ezt fűszerezni, a húsra rá rétegenként először a répa, majd petrezselyem, karalábé, és a hagyma, tetejére só bors és a vékony margarin szeletek majd a tejföl amit kis olajjal elkevertünk, hogy folyékonyabb legyen. Lehet gázon fedő alatt vagy a sütőben alufólia alatt elkészíteni ha a hús megpuhult akkor kész.
#859
2010. március 11. 19:09
Válaszolj!





Kohajdáné Gál Irén

HAMIS TIRAMISU Hozzávalók:
50 dkg babapiskóta, 5 dl tejszín, 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (pl. Aranka, Gála), 1 dl rum, 4 dl kávé, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A tejszínt elkezdjük habbá verni, mikor egy picit már sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a pudingport és fél deci rumot, és tovább verjük, amíg összeállt szilárd krémmé
A kávéba beleöntjük a maradék fél deci rumot. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a rumos kávéba úgy, hogy ne ázzanak szét. A piskóták egyharmadát a kávéba mártás után egy tál aljára rendezzük egy sorba. Amikor a tál alját befedte egy réteg piskóta, rákenjük a krém harmadát. Ezután megint egy réteg kávés piskóta következik, majd megint egy réteg krém. Erre az utolsó réteg piskóta és az utolsó réteg krém. A sütemény tetejére kakaóport szitálunk.
Tálalás előtt tegyük a tiramisut egy órára hűtőgépbe, hogy az ízek összeérjenek.
#858
2010. március 11. 14:36
Válaszolj!





- - [-]

856: Szia, én hoztam egy fincsi receptet
Porhanyós kifli dióval és lekvárral
********************************
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 margarin
10 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg élesztő
pici só
1 egész tojás a tetejét megkenni
Töltelék hozzávalói:
25 dkg darált dió
cukor -ízlés szerinti mennyiségben
kevés tej-ebben felfőzöm a diót és cukrot
fél citrom reszelt héja
sárgabarack lekvár ( máskor sütésálló gyümölcsízt használok )
A tejben feloldok 1 mokkás kanál cukrot és felfuttatom a 2 dkg élesztőt. Közben a margarint elmorzsolom a liszttel, hozzáadom az 1 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt, valamint egy pici sót. Jól kidolgozom a tésztát, majd ketté vágom, mert egy darabban nem lehet szép vékonyra nyújtani, kb.1,5 mm vastagságra törekedtem.
Nyújtás után egy 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom a tésztát és megtöltöm a diós töltelékkel, majd kiflialakúra feltekerem. A tetejét megkenem felvert tojással, tepsi raktam és 1 órát konyha hőmérsékleten kelesztettem, majd előmelegített sütőben kisütöttem. Villanytűzhelynél 300 fokon előmelegítve, 200 fokra mérsékelve.
http://donna.hu/donnaimages/articles_images/005101/1258057711.jpg
#857
2010. március 6. 10:52
Előzmény Koltai Éva [Évi] 2010. március 4. 12:33
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

Sziasztok, beköszönök, el ne tűnjön már ez a topik! :O
#856
2010. március 4. 12:33
Válaszolj!





- - [-]

HAMVAS SZELET
6 tojásból kakaós piskótát sütünk. Kb. 20x32 cm tepsiben.
1.Krém
12 dkg margarint,
12 dkg porcukorral kikavarni
1 citrom levének a hozzáadásával alaposan kikeverünk.
Ezt a krémet rákenjük piskótára.
2.Krém:
30 dkg háztartási (édes) kekszet apróra összetörni
2 dl valódi feketekávéval leönteni
2 evőkanál rum
4-5 evőkanál baracklekvár (ne legyen sűrű a lekvár )
Ezeket jól kikeverjük, és a fehér krémre kenjük.
Tetejére csokimáz:
10 dkg csoki
5 dkg margarin
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, a krém tetejére öntjük, majd gazdagon megszórjuk kókuszreszelékkel. (4-5 dkg)
#855
2010. március 1. 20:05
Válaszolj!





- - [-]

KOLBÁSZOS POGÁCSA
- 50 dkg liszt
- só ízlés szerint (én 2 csapott mokkáskanállal tetem)
- őrölt bors ízlés szerint (én 1/2 mokkáskanállal tettem)
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő (felfuttatni cukros tejben)
- 3 dl langyos tej
Liszt + só + tojás + felfuttatott élesztő + bors + tejből annyi, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk!
Duplájára kelesztés után vékonyra kinyújtani és rákenni: - 25 dkg darált kolbászt (én lángolttal készítettem)
Feltekerni, félbehajtani egymásra a tekercset, kicsit megnyomogatni, és kinyújtani 2 ujjnyi vastagra.
Nagyobb szaggatóval kiszaggatni, 10 percig pihentetni a tepsiben, tetejét megkenni felvert tojással, és 180 fokon sütni!
Nagyon szép magasra, és levelesre sült!
#854
2010. március 1. 15:29
Válaszolj!





Györffy Miklós Ákos

Vásáry André desszertje
Túrófánk fahéjas szilvaszósszal
Hozzávalók:
25 dkg túró
3 db tojás
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

étolaj a sütéshez
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 maréknyi mazsola
5 cl olaj
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg cukor
50 dkg szilva
15 dkg cukor
2 db egész fahéjrúd
2 evőkanál rum
Tegyük a túrót egy keverőtálba, adjuk hozzá a tojásokat, az 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, sózzuk, a fél decinyi olajat, majd elektromos keverővel keverjük könnyű habosra.
Keverjük hozzá a liszttel elkevert sütőport, és a mazsolát.
Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasban, majd evőkanál segítségével diónagyságú gombócokat formázzunk bele. 3-4 perc alatt süssük pirosra. Ha elkészült, szedjük konyhai törlőpapírra, majd forgassuk meg a fahéjas cukorban.
A fahéjas szilvaszószhoz: tegyük egy lábasba az cikkekre vágott szilvát, használhatunk mélyhűtöttet is, majd ízesítsük cukorral és a kettétört fahéjjal. Közepes lángon főzzük körülbelül negyed órán keresztül. Ha elkészül rummal tegyük még pikánsabbá.
#853
2010. február 25. 20:48
Válaszolj!





Kohajdáné Gál Irén

Diós perec
Hozzávaló
75 dkg liszt,15 dkg margarin,2 dkg cukor,1 tojás sárgája,1 csésze tejföl,1 sütőpor,1 kiskanál szódabikarbóna citromlével felfuttatva,citrom reszelt héja,annyi tejet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható legyen.Mindezt összegyúrjuk,ujnyi vastagságra kinyújtjuk,pohárral kiszaggatjuk,gyüszüvel a közepét,végül tojásfehérjével megkenjük és apróra vágott dióba forgatjuk,mérsékelt hőfokon,kb.15-20 perc megsütjük.Mikor kisült vaniliás porcukorral meghintjük.
#852
2010. február 24. 15:45
Válaszolj!





Sieradzki Ilona [Icus]

TÚRÓS ZSERBÓ!!!!!!!!
Hozzávalók (-):
*
o 50 dkg liszt
o 20 dkg porcukor
o 1 mokkáskanál szódabikarbóna
o 2 evőkanál tejföl
o 10 dkg margarin
o 2 tojás
o kakaópor
o kevés darált dió
o zsír vagy sütőmargarin
o baracklekvár
* A krémhez:
o 50 dkg túró
o 20 dkg cukor
o 3 evőkanál búzadara
o 3 tojás
o 1 citrom reszelt héja
o 2 evőkanál tejföl
o 1 csomag vaníliás cukor
* A tetejére:
o tortabevonó
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk, 2/3-ba kakaóport szórunk. Zsírozott vagy sütőmargarinozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.
#851
2010. február 24. 12:01
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Resztelt máj.
Kategória: Egytálételek
Hozzávalók: máj (sertés, borjú, liba)
vöröshagyma
zsír (olaj)
pirospaprika (piros arany)

bors
majoránna
Elkészítés: A májat vágd kisujjnyi csíkokra. (Ne sózd!) A kis kockákra vágott hagymát párold meg forró zsíron. Amikor a színe aranysárga, mehet rá a máj, amit sűrűn átforgatva, gyorsan piríts. (A zsiradék legyen forró, a máj pedig - egyszerre - ne túl sok. A lényeg az, hogy mire kívülről megpirul, belülről ne száradjon ki, tehát igen gyorsan kell csinálni.
Ha a máj megnyomkodásakor már nem jön belőle véres lé , akkor az edényt a tűzről lehúzva, s lefedve, már megpuhul magától is. A paprikát, borsot, majoránnát elég a végén hozzáadni. A sózás pedig egészen a tálalásig ráér, különben meg-keményszik a máj.
Tanácsok: Hasábra vágott főt burgonya illik hozzá,sok savanyúsággal.
Hatalmas jó étvágyat hozzá!
#850
2010. február 20. 09:12
Válaszolj!





Lezsák János [Jana]

Burgonyás lángos. (ahogy én csinálom)
60dkg burgonya
50dkg liszt
3dkg élesztő
3,5dllangyos víz
1-2 evőkanál olaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk,melegen áttörjük,hagyjuk langyosra kihűlni.hozzáadjuk az átszitált lisztet,rá morzsoljuk az élesztőt,
hozzáöntjük a vizet,olajat,megsózzuk,és ha van
dagasztógépünk,percek alatt nem túl lágy tésztává
dagasztjuk.Tetejét megszórjuk lisztel,és tiszta konyharuhával letakarjuk,meleg helyen kétszeresére
kelesztjük.Lisztezett deszkára olajozott evőkanállal
kiszaggatjuk,megszórjuk lisztel,és letakarva még félórát pihentetjük.Bő, forró olajban kisütjük,papírszalvétára szedjük,hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.Kínálhatjuk tejföllel,zúzott fokhagymával vagy simán, sózva. Gyorsan elkészíthető,hatalmas jó étvágyat hozzá.
#849
2010. február 16. 19:58
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

847: Szia Marika! Hétvége lesz a napja....:) Csak akkor érek rá, de meglesz! :)
#848
2010. február 16. 19:38
Előzmény - - [-] 2010. február 16. 09:01
Válaszolj!





- - [-]

846: Próbáld ki, finom
#847
2010. február 16. 09:01
Előzmény Koltai Éva [Évi] 2010. február 15. 20:32
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

844: Sziasztok! Ez kedvemre való! :)
#846
2010. február 15. 20:32
Előzmény - - [-] 2010. február 12. 17:40
Válaszolj!





- - [-]

Sült krumpli töltve
Hozzávalók:
Közepes nagyságú, egészséges egész burgonyák, étolaj, só, kolbászkarikák, húsos szalonna- és sonkaszeletkék, sajtdarabok, hagymakarikák.
Elkészítés:
Az egészben hagyott, héjas krumplikat nagyon alaposan megmossuk, kefével lesikáljuk, az esetleg hibás részeiket eltávolítjuk.
Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
10-12 krumplihoz kb. Egy szilikonecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.
A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.
Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.
Kiváló önmagában is (esetleg valamilyen salátával), de köretként is remek.
#845
2010. február 12. 19:07
Válaszolj!





- - [-]

Bögrés csokis-piskótával ...
2009-11-10 10:27:25, Kedd
Hozzávalók:
4 dl liszt
4 dl kristálycukor
4 dl csapvíz
2 tojás
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál nutella
1 dl tej
kb. 10-12 db babapiskóta (a fele nagyobb darabokra vágva, a másik apróra zúzva)
kakaópor
hántolt mandula szóráshoz
csokoládélapok
Elkészítés
A tojásokat a cukorral habosra verem, majd hozzáadom a lisztet, vizet, sütőport. Közben előmelegítem a sütőt kb. 200 fokra, kivajazok-kilisztezek egy tálat. A nutellát felolvasztom. Amikor már folyik, de még*lötyög* egy kicsit, elkeverem a tejjel. A masszába belekeverem az apróra zúzott piskótát, majd a kakaóport is hozzáeverem. Hozzáadom a nagyobb darab kekszeket és a nutella-szószt, és csak úgy nagyjából keverem el, ne tűnjön el a nutella vonala teljesen.
Ezt a tálba öntöm, és megszórom alaposan mandulával. A csokilapokból csíkokat rakok a tésztára, majd a sütőben addig sütöm, amíg nem ragad már sehol a tészta alja.
Megjegyzés
Kedv szerint variálható, pl. egy kis aszalt áfonyával megbolondítva, vagy ha ízesített kekszet rakunk bele.
#844
2010. február 12. 17:40
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

841: Lenkém,ez nagyon jól hangzik,okvetlen elkészítem. :P
#843
2010. február 10. 23:06
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2010. február 10. 22:06
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

840: Évikém,most vettem észre a bejegyzésed,ha nincs kedved diót törni,kakaóval is éppen olyan finom,de
anélkül is szoktam,csak a cukros vajat kenem a tésztára. :P
#842
2010. február 10. 23:03
Előzmény Koltai Éva [Évi] 2010. február 6. 13:17
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

Kókuszos, meggyes kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
3 evőkanál tej,
40 dkg liszt,
7 tojássárgája,
2 sütőpor,
25 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
4 púpos evőkanál kakaó
A krémhez:
7 tojásfehérje,
20 dkg cukor,
20 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg ércsokoládé,
1/2 dl rum
Továbbá
baracklekvár,
30-40 dkg kimagozott meggy
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kettéosztjuk a tésztát. A felét betesszük a mélyhűtőbe, és megvárjuk míg megfagy. A másik felét kinyújtva kivajazott, lisztezett 25X35cm-es tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk kimagozott meggyel.
A krémhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a kókuszreszeléket, majd a masszát rásimítjuk a meggyre. A fagyasztott tésztát ráreszeljük a kókuszos masszára, és betesszük az előmelegített sütőbe. 160 fokon körülbelül 60 percig sütjük. A tetejére az étcsokoládét megolvasztjuk gőz felett, belekeverjük a rumot, és ezzel csepegtetjük le a megsült tészta tetejét. Kockákra vágva kínáljuk.
vaj és liszt a tepsihez
#841
2010. február 10. 22:06
Válaszolj!





Koltai Éva [Évi]

839: Ez nagyon tetszik, csak diót kellene törnöm hozzá...
#840
2010. február 6. 13:17
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2010. február 5. 23:54
Válaszolj!





Szűcs Dezsőné [Vera]

Darázsfészek
~~~~~~~~
2 dkg élesztő,,2,5 dl tej,4 dkg cukor, 2 tojás sárgája /vagy egy egész+1 sárga/ 15 dkg margarin,csipet só, 4o dkg liszt.
Jól kidolgozzuk,45 percig langyos helyen pihentetjük.A tészta állaga lágy legyen,de azért dolgozható. 1 cm-es téglalapra nyújtjuk.
Közben 10 dkg puha vajat habosra keverünk 14 dkg cukorral, rákenjük a tésztára, + 10 dkg darált diót. Feltekerjük jó szorosan, mint a beiglit.
2-3 cm-re elvagdossuk, és vajazott tepsiben egymástól kb 2 cm-re állítjuk. A végüket picit hajtsuk alá, hogy ne égjen oda a cukros dió.30 perc kelesztés után közepes sütőben sütjük.
Piruláskor meglocsoljuk 1 dl tejben feloldott 5dkg cukor+ 1 van. cukor keverékével.Ezután még kb 10-15 percig sütjük.Vanília-mártással nagyon fiom.
#839
2010. február 5. 23:54
Válaszolj!





Sieradzki Ilona [Icus]

Francia Rakottkrumpli
Hozzávalók:
10 db burgonya,
1 szál lecsó kolbász,
7 db tojás,
1 hagyma,
sajt.
A besamell mártáshoz
10 dkg vaj,
2-3 ek liszt,
kb. 2 dl tejszín,
kb. 5 dl tej,
szerencsdió,
fehérbors,
vegeta.
Elkészítés:
A burgonyát megfőzöm, lehűtöm (nem kell teljesen puhára főzni mert ugye mág sülni fog ) . A tojásokat szintén megfözöm. A hagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a karikára vágott lecsókolbászt, és azt is pirítom egy kicsit a hagymával.Egy nagyobb edénybe teszem a felkarikázott burgonyát és tojásokat,valamint a hagymás kolbászt.Ezeket jól összekeverem.
Ezután elkészítem a besamell mártást:
A vajat felolvasztom egy nagyobb serpenyőben,hozzáadom a lisztet,kikeverem és egy kicsit pirítom. Fokozatosan hozzáadom a tejszínt és a tejet. ( Azért írtam kb. mennyiséget mert nem szoktam mérni,hanem attól függően adagolom,hogy mennyire sűrűsödik be ) Folyékony mártás sűrűségűnek legyen.
Hozzákeverem a mártást az előbb összekevert anyagokhoz és kikent,zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöm. Tetejére reszelt sajtot rakok és addig sütöm míg a tetején a sajt teljesen meg nem pirul. Ennek a linkje az alábbi, csak nem jól csináltam, most olvastam, és én kipróbálom így is!
#838
2010. február 3. 19:16
Válaszolj!


Koltai Éva [Évi]

897: Szia Jolika, tegnap megvettem mindent ehhez a recepthez....Csak Kolozsvári szalonna helyett császárszalonna lesz, mert nem volt....
Remélem, attól még fini lesz. :)
#898
2010. április 16. 08:51
Előzmény Hagymásiné Berei Joli Jol... 2010. április 14. 14:58
Válaszolj!
nagyuska, 2014. június 13. péntek, 17:21
Címkék: Hagymásiné Berei Joli Jol, Lászlóffyné Jernei Katalin, Narancsos Varázslat, Szűcs Dezsőné, Hajnal Imre Link, Lukácsné Ágnes,
Kommentek
Virágkonyha
Virágkonyha Halmos Monikával: Virágot a kamrapolcra!

Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, és jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek.

Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.
Narancsos-levendulás
taltos1, 2015. augusztus 10. hétfő, 22:10
Esnagy József - Talán, ha nem szólal meg a szív
félj, te mindig higgy, remélj!



Bíbor Kata _ Szín-játszó


Szín-játszó

Mesélj, milyen színű volt a nap,
a reggel, ugye narancsos sárga
és megpihentél a fák alatt,
az ég a kékjét rád pingálta.

Mondd, hogy eső nem esett,
lépted nem árnyékolta felhő,
amerre jártál, az út fényesebb,
csiklandozta bőrödet a szellő.

Szólj, ha nyelvet öltött rád
a világ, s elibéd gáncsot vetett,
lilákkal suttog körbe a vágy,
színekbe ölel: én védelek.

Most csak te beszélj,

szavakat
ajkadról hadd igyak magamba,
megrészegülten hallgassalak,
lelked fehérében
kannalidia, 2015. április 19. vasárnap, 18:25
szép képek
annyi - maradni még
a Földön, amíg csak Ember remél.


Kormos Kata
Hajnalok

Ízekre szedve fekszem rajtad,
alattunk a Föld ragyog;
a narancsos szűz, ha megcsillanna,
elűzné az illatod.

Selyembe ölelsz, magadhoz ragadsz;
felsejlő vágyban arc vagyok.
Szívdobogás, harmatos fagyban
és körbe-körbe hallgatunk.

Ujjadnak nyoma áramos fény,
szikrázó elbocsáttatás.
Hintázok a lelked leg-legölén,
hogy megszakaszt az elbúsulás.

Egy utolsó puha érem lennék
nyelved alatt, ha akarod.
Ciánkék illatok füstje mentén
végleg az ajtód mögött
kannalidia, 2014. március 17. hétfő, 13:05
Italok bulira, gyerekeknek
van!

Meggyes-gyömbéres zsúrtea
Még néhány ital következik, amit biztos szívesen fogyasztanak. Igaz, akad köztük olyan, amelyiknél forró nyári napokra szól az ajánlat, de a brazil üdítőnek télen is lehet örülni. Forralt ,,bort" is kínálhatunk - természetesen bor nélkül - és puncsot is, rum nélkül!

Fűszeres forró csokoládé (2.)

Forró vanília

Hamis Virgin Pina Colada

Virgin mojito light

Multijég és multijégkása

Narancsos jégkása

Rózsás limonádé

Kivis bodzaládé

Levendulás-mentás citromfűszörp

Friss citromszörp

Almás-fahéjas tea rusztikus formában

Rizstej

Zabital (zabtej) készítése házilag

Mézes sütőtöklé

Téli turmix witch konyhájából

Fűszeres forró csokoládé (2.)

Forró vanília

Hamis Virgin Pina Colada

Virgin mojito light

Multijég és
drciccancs, 2012. december 30. vasárnap, 15:37
Karácsonyi készülédés...
hiszen rengeteget főzök sütök. A minap a sütő volt a soron. Nagy szerencse, hogy arra figyeltem, olyat vegyünk, ami öntisztulós. Ez olyan, aminek az oldala valahogy leégeti a koszokat róla, és csak ki kell mosni az alját. Semmi zsíroldó vagy suvickolás. Csak az üvegével kell kicsit többet foglalkozni, és ennyi.
Jövő szerdán csajos sütés lesz délelőtt. mindenkinek sütünk. Szerintem tök jó ötlet. meg jó buli :-)
Tuti a forralt bor is elő fog kerülni.
Ú mit ittunk múltkor Edinél...valami narancsos , fehér rumos varázst. Kettőt benyomtunk és már teljes volt a varázslat. Még jó, hogy jöttek értünk a skacok :D
Ma kolbászoztunk, fantasztikus mangalica kolbit tud szerezni, hihetetlen jó áron Edi. Ő a kaja guru. Mindent tud, hol és mikor , hogyan és mennyiért lehet beszerezni. Holnap is mentünk volna halazni, de próbám lesz, így ki kell hagyni, de majd legközelebb.
Szerencsére az úszás csak januárban folytatódik. A rohanások lassan lecsillapodnak, és néhány hét nyugi lesz. Nehéz ennyi mindent
dundulino, 2012. december 13. csütörtök, 21:53
szeretettel
Halász Krisztián (1980-)
haibunja
NAPÚT, 2009/2., 25. oldal

Haibun

Szokásos sétájára indult az öregember, lépteit megfontoltság és szerény bölcsesség övezte. A galambok tisztelettel húzódtak félre útjából, de riadalom nem szállt közéjük. Az idős ember nem is foglalkozott velük, sokkal inkább érdekelte a park hatalmas fája. Háta mögött összekulcsolt kézzel bandukolt, majd letelepedett a közeli padra. Feltekintett a nála is öregebb élőlényre.

vénséges tölgyfa
ágán széltől billegő
rozsdás levelek

Ősz volt, hűvösödött, de még épp elég meleget adott a nap ahhoz, hogy a kisiskolások kint játszhassanak. Nevetgélve fogócskáztak, ricsajuk kedvesen felverte a környéket. Egy idősebb nő érkezett közéjük, hívó szavára lassan köré gyűltek a gyerekek. A nő lehajolt, felvett egy lehullott falevelet a földről, csendesen magyarázni kezdett, a kezében tartott levelével pedig finoman
sayuri, 2012. május 15. kedd, 06:24
Ötletek, praktikák
kapsz.

A narancs a titok!

Megbízható dolog, ha évközbeni kedvenc receptjeidet főzöd, de ünnepivé teheted, ha narancshéjat reszelsz bele. Nem csak a süteményekbe, szaftos, mártásos húsokba is nyugodtan, tepsibe sütött krumplira, krémlevesekbe is. Húsokat dörzsölj be vele, keverd el sóval, rozmaringgal, használd bőven.

Teába is teheted citromlé helyett, kávéba, limonádéba. Tejszínhabot is ízesíthetsz vele. Főzz egyszerű csokipudingot, abba is tegyél narancshéjat, és tálald a narancsos habbal. Vagy olvassz meg egy fél tábla fehércsokit, keverd forró tejbe, mehet bele a narancshéj, és kis bögrékben kínáld, mehet a habból erre is.

Idényzöldség!

Fontos és okos dolog idényzöldséget vásárolni, ne csábulj el különleges menük felé: cékla, sütőtök, sárgarépa, krumpli, de gyakran van jó áron ilyenkor brokkoli, karfiol is. Próbálj ki új recepteket, de ha a család kedvenc körete a krumpli, az ünnep alkalmából ne kínozd szeretteidet mással.

Van
sarkadykati, 2011. december 19. hétfő, 00:12
Képek, videók
hagymasinelli3resize.J PG
gumohuba
2009. január 31. szombat, 20:10
hagymasinelli2resize.J PG
gumohuba
2009. január 31. szombat, 20:10
hagymasinelli1resize.J PG
gumohuba
2009. január 31. szombat, 20:09
Lászlóffy Aladár 1
taltos1
2015. szeptember 28. hétfő, 21:47
LaszloffyZs.jpg
kmmmarika
2009. november 10. kedd, 13:08
narancsos csendélet0927.j
maroka
2018. szeptember 27. csütörtök, 21:55
MÉZES-NARANCSOS CSIRKE
vorosrozsa66
2018. május 15. kedd, 09:59
Asmin tube narancsos.jpg
mbartis
2018. január 10. szerda, 20:05
narancsos kép.jpg
zsokaoldala
2016. október 26. szerda, 19:45
narancsos rózsa
szicu
2016. április 25. hétfő, 19:43
narancsos bögrés
sarkadykati
2016. február 27. szombat, 09:30
Narancsos marcipános keks
borcsamama
2016. február 09. kedd, 19:47
Citromos,narancsos csokis
borcsamama
2016. február 09. kedd, 19:46
Narancsos-mentás tea.jpg
pacsakute
2015. december 09. szerda, 23:47
narancsos krizantén.jpg
bbbarbara
2015. szeptember 22. kedd, 21:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.