Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:14 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 1. rész (napirend előtt: közbiztonság, költségvetés, szakképzés, járások, hadisírok)
Jobbik: számos rendőr felügyelte a párt rendezvényét

Novák Előd (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója egy beszédében megoldandó, de kezelhető problémának nevezte pártját. Szerinte október 23-án is tapasztalta ezt a Jobbik, számos rendőrt irányítottak rendezvényükre, ahonnan - értékelte - aktivistájukat indok nélkül állították elő.

Mint mondta, aktivistájuk egy szovjet és egy uniós zászlóval érkezett a rendezvényre, valamint egy táblával, Elég volt az uniókból felirattal. Szerinte aktivistájuk ezzel semmilyen szabályt nem sértett, az önkényuralmi jelképet ugyanis negatív színben tüntette fel. A képviselő egy alkotmánybírósági döntésre is hivatkozott.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt hangsúlyozta: senki nem állhat a törvények felett, a törvény előtt mindenki egyenlő, ebben pedig jelentős előrelépés történt az elmúlt két évben. Mint mondta, csökkent az erőszakos és a személy ellen elkövetett bűncselekmények száma, ez pedig bíztató.

A TEK-ről szólva közölte: a terrorcselekmények felderítése, megelőzése vagy megszakítása, a bűnözők elfogása tekintetében eredményesek voltak, ezért köszönetét fejezte ki munkájukért. Kifogásolta egyúttal, hogy a Jobbik tizenhatszor utasított el olyan törvényjavaslatokat, amelyek a közbiztonság javítását szolgálták.

LMP: még javíthat a kormány a jövő évi büdzsén

Mile Lajos LMP-s képviselő a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kifogásolta, hogy bár már a nyár elején beterjesztette azt a kormány, a végszavazása még mindig nem történt meg az EU-tárgyalások okán.

Emlékeztetett az unió országspecifikus ajánlására, amely azt javasolta a magyar kormánynak: növelje a Költségvetési Tanács erőforrásait, csökkentse az alacsonyabb keresetűek adóterheit, tegye átláthatóbbá a közigazgatást és kiszámíthatóvá a beruházásikörnyezetet, költséghatékonnyá a tömegközlekedést. Mindezt úgy összegezte: az unió nem népnyúzó javaslatokat tett, hanem a szolidaritást növelő intézkedéseket vár.

Cséfalvay Zoltán államtitkár az európai szemeszter intézményéről szólva azt mondta: tavasszal jelenik meg az unióra való gazdasági kitekintés, ennek észrevételeit építhetik be ősszel a költségvetéseikbe a tagállamok.

Szerinte az ország eleget tett az ajánlásban foglaltaknak, például olyan intézkedéseket tett, amelyek tartósan alacsonyan tartják az államháztartási hiányt. A kormány eltökélt ennek végrehajtásában - hangsúlyozta. Szerinte szélesedik a Költségvetési Tanács elemzési lehetősége is.

MSZP: nem jó irányba halad a szakképzés átalakítása

Sós Tamás (MSZP) a felnőtt- és szakképzésben zajló átalakítást drasztikusnak nevezte és közölte: a kormány az alacsonyabb szint felé tereli a képzést, ezzel pedig csökkenti az ország versenyképességét és növeli a társadalmi különbségeket.

Szerinte nem lehet minden szakmát három év alatt megtanítani, van, amit kettő, van, amit négy év alatt kell. Minderről az érintettekkel is konzultálni kellene - hangsúlyozta a politikus, aki szerint jobban kellene segíteni a gyakorlati képzést és fel kellene mérni, melyek a hiányszakmák.

Cséfalvay Zoltán elismerte, hogy valóban sok tennivaló van még a szakképzés terén, és hogy a képzést a gyakorlathoz kell közelíteni. Szerinte ezt szolgálja a duális képzési rendszer.

Hangsúlyozta: a szakképzési hozzájárulás rendszerének átalakítása azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a pazarlás, a visszaélések, bezáruljanak a kiskapuk. A hiányszakmák meghatározását megfontolandónak tartotta.KDNP: szerdáig megszületnek a megállapodások a járásokról

A KDNP-s Tarnai Richárd a járások kialakításának folyamatáról szólva közölte: az eddigi lépések jelentős megtakarításokat eredményeztek a településeknél és intézményeknél.

A következő lépés a járások kialakítása lesz - mondta -, ezzel kapcsolatban szerdáig egyezik meg az állam a kormányhivatalokkal. Célnak nevezte, hogy a helyben élők élete egyszerűbbé váljon, és hangsúlyozta: érdemes az emberekhez közelebb vinni a szolgáltatást. Mint mondta, Pest megyében létrejött a megállapodás, mindenki felismerte annak hasznát.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára elmondta: a 3183 önkormányzat 86 százalékával, vagyis 2750-nel kell megállapodnia a húsz kormányhivatal vezetőjének. Az előkészítettség állapota szerint szinte mindenhol megszületik a megállapodás határidőre, alig tíz településnél fog ez elmaradni - közölte. A törvény értelmében ezeken a helyeken a kormányhivatal vezetője hozza létre a szerződést, így az ott élők sem maradnak függő jogi helyzetben.Fidesz: mi lesz a hadisírokkal?

Bádiné Szottfried Gabriella (Fidesz) a hadisírok állapotáról beszélt. Azt mondta: nemcsak a határainkon túl lévő hadisítok várnak rendbetételre, sokáig Magyarországon sem védte jogszabály ezeket, a törvény erejével egyedül a szovjet katonák nyughelyét védte az állam. Hogyan kívánja a kormány garantálni hőseink végső nyughelyének gondozását? - érdeklődött.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára szerint is természetes lenne az elesettek sírjainak gondozása. Pillanatnyilag az sem tudható, hogy Magyarország területén hány hősi sír van - közölte, hozzátéve: el fogják készíteni ennek kataszterét. Ezzel együtt tervezi a kormány a sírok rendbetételét és emlékművek felállítását ott, ahol a sírok már eltűntek.

"Nem feledkezünk meg a határainkon túl lévő sírjainkról sem" - hangsúlyozta, jelezve: évente több millió forintot költ ezek karbantartására, emlékművek felállítására a honvédelmi tárca.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. október 30. kedd, 10:37
Címkék: Novák Előd, Hajdu János, Terrorelhárítási Központ, Kontrát Károly, Mile Lajos LMP-s, Költségvetési Tanács,
Kommentek
Gyopáros: a sok nyertes pályázó igazolja a Magyar falu program sikerét
egymilliárd forintnyi fejlesztésre nyertek forrást.

A kormánybiztos közölte, hogy Bakonynána két pályázata már sikerrel lezárult. Egyrészt orvosi eszközökkel szerelik fel a nemrégiben felújított orvosi rendelőt, továbbá a település közösségi terét fejlesztik.

Gyopáros Alpár beszélt a "falusi útalapról" is, amely a falvakat városokkal vagy falvakkal összekötő hazai mellékúthálózat felújítását célozza. Idén 50 milliárd forintos a keret és több mint 400 kilométernyi út újul meg, míg a jövő évi költségvetésben ugyanekkora forrás lesz, tehát két év alatt 700-900 kilométer út újulhat meg - tette hozzá.

A kormánybiztos kérdésre elmondta, hogy jövőre is negyvenmilliárd forintos lesz a falusi életminőséget javító pályázati keret.

Ovádi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte, hogy választókerületében Veszprém mellett 24 település van, közülük a Magyar falu programban 16 nyert több mint 200 millió forintot. Ezek a települések nem tudnának önerőből ekkora összegű fejlesztéseket megvalósítani
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 20:35
Gulyás: útfelújításokra és közösségi szolgáltatásokra szolgál a Magyar falu program
Gulyás Gergely a település napján tartott köszöntőjében arról beszélt, hogy a Magyar falu program célja a következő években a falusi létforma népszerűsítése. Ehhez pedig nemcsak arra van szükség, hogy az emberek megismerjék a vidéki életet, de arra is, hogy csökkentsék az infrastruktúrabeli különbségekből és a közszolgáltatások elérhetőségéből esetleg még adódó hátrányokat - jelezte a miniszter.

A következő évi költségvetésben ezért útfelújításra és a falusi közösségi szolgáltatások javítására is 75-75 milliárd forint áll rendelkezésre, és az a cél, hogy hasonló összegeket biztosítsanak 2021-ben és 2022-ben is - tette hozzá.

Kiskutas 2006 - a jelenlegi független polgármester, Halász Gábor megválasztása - óta eltelt időszakát és a tavaszi európai parlamenti választások eredményét értékelve Gulyás Gergely kitért arra, hogy az egykori kormányzó erő, az MSZP mint ellenfél "már nincs a pályán". Ez jó példa arra, hogy ha nem a választópolgárok szolgálatában állnak, a nagy politikai erők is "hogyan
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 19:45
Hitelminősítés - Megerősítette Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings
százalékát felvevő német gazdaság lassulásának hatása teljes egészében megjelenik a magyar növekedési teljesítményben.

A Fitch Ratings hangsúlyozta, hogy a magyar államháztartási hiány a júliusi állapot alapján a kormány várakozásánál is alacsonyabb, tekintettel a hazai bevételek erőteljes növekedésére és az EU-folyósításokra.

A Fitch közölte, hogy ennek figyelembevételével az idei egész évre már csak 1,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár.

A hitelminősítő a magyar költségvetési politika feszesebbre vonásával számol a gazdasági növekedés lassulása ellenére is, és jövőre szintén 1,8 százalékos deficitet jósol.

A cég a magyar besorolás gyenge elemei közé sorolja a magas államadósság-rátát, amely az idei első negyedévben a hazai össztermék 70,1 százaléka volt, vagyis jóval magasabb a Fitch listáján "BBB" besorolással ellátott szuverén adósok 39,4 százalékos mediánértékénél.

A Fitch kiemeli ugyanakkor, hogy az államadósság szerkezete javul: a második negyedévben mindössze
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 11:09
Fülöp Attila: a kormány segíti az egyházi szociális intézmények működését
Fülöp Attila kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben az eddiginél negyvenmilliárd forinttal magasabb összeg szerepel szociális intézmények működtetésére, és ebből a forrásból minden egyházi fenntartású szociális intézmény részesülni fog.

Beszélt arról is, hogy fennmaradt egy 9. századból származó kolostor alaprajza, amelyen a novíciusok lakhelye mellett közvetlenül betegápoló helyiség található. Ez az alaprajz bizonyítéka annak, hogy az egyházak szociális területen vállalt szerepe nem jogszabályokban rögzített, az állam által elvárt kötelesség, hanem évszázados szokás folytatása - fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szociális intézményekben az a fajta lelkiség, amelyet az egyházi fenntartás tud adni, a mindennapi túlélést hittel tudja megtölteni, és így több lesz egy ott töltött nap, mint a túlélésért folyó küzdelem. A kormány ezért is támogatja ezt a tevékenységet - mondta.

Hozzátette, hogy egy kutatás szerint attól lesznek az emberek boldogok, ha stabil kapcsolataik
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 11:02
Hitelminősítés - Elemzők: várható volt, hogy nem változik Magyarország adósbesorolása
devizaaránya, és annak növekvő hazai finanszírozása - már lényegesen jobb képet tükröz a válság előtti szintekhez képest, ami indokolttá tenné, hogy ismét a válság előtti szintekre kerüljön az ország besorolása.

A Takarékbank vezető elemzője rámutatott: ezt azonban a piaci árazások, így a törlesztéskockázati felárak, többé-kevésbé már tükrözik. A következő években folytatódhat a hazai adósság besorolásának javítása, különösen, hogy a kifejezetten dinamikus nominális GDP-növekedés és a fegyelmezett költségvetés hatására az adósságráta meredeken csökkenhet a következő években, így már akár 2021-ben elérhető lesz a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság ráta. A hitelminősítőket ugyanakkor óvatosságra intheti, hogy a romló külső kilátások milyen mértékben érintik a magyar gazdaságot - jelezte Suppan Gergely.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője is a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a Fitch Ratingsdöntését. Megjegyezte, hogy legközelebb a Moody's Investors Service tart
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:55
Négy ország dolgozik együtt a Budapest - Rostock közötti áruszállítás fejlesztésén
A közlemény szerint a projekt teljes költségvetése 2,5 millió euró, amelyből 2,1 millió eurót a határokon átnyúló európai uniós Interreg Közép-európai program finanszíroz, a fennmaradó összeget a résztvevő országok biztosítják, Magyarország hozzájárulása 110 ezer euró.

A projektben négy országból tíz partner intézmény, magyar részről az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő KTI, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt., valamint a GySEV Zrt. vesz részt. A projekt vezetőjeként Szászország belügyminisztériuma koordinálja a közös munkát.

Kiemelték, a CORCAP eredményeként Magyarország logisztikai versenyképessége megnő az észak-déli közlekedési folyosó mentén, amely elősegítheti az eurázsiai kereskedelmi övezet csatlakozását Nyugat-Európához.
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:50
Opten: növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás
hozzá.

Kiemelték, hogy a piaci eredményeket leginkább belföldi halfogyasztási szokások befolyásolják, amelyek rendkívül lassan változnak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutatóintézet tavalyi évről szóló statisztikai jelentése szerint. Az éves átlagos halfogyasztás 5-7 kilogramm között mozog, ami még mindig messze elmarad az uniós átlag 20-22 kilogrammos értékétől.

A szektor jövőjére kedvező hatással lehet az a tavaszi bejelentés, miszerint a következő uniós költségvetési ciklusban 18 milliárd forint közelébe emelkedhet a halászati ágazatot érintő pályázati források mértéke, ami az előző ciklushoz képest 10 százalékos növekedést jelent. Előreláthatólag az országba érkező halászati források 87 százalékáról a magyar irányító hatóság dönthet majd, míg 13 százalék marad Brüsszel hatáskörében.

Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere szerint a magyar halászati és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar szereplőinek jövőjét a támogatások mellett a fogyasztási szokások
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 10:46
Szép napot mindenkinek!
A látszatot a kínaiak azzal teremtik meg, hogy több szereplőt generálnak a konstrukcióba, mintha a pénzt nem ugyanazok kapnák, mint akik adják. De az egész projekt a kínai állam projektje, amely része az "Egy övezet, egy út" elnevezésű nemzetközi állami projektnek. Formálisan erre a célra létrehozott kereskedelmi bankok adják a pénzt, és formálisan önálló kínai cégek "nyerik el" a beruházást, de ezek mind a kínai kormány által felügyelt cégek. A kínaiak önmagukat fizetik ki, de elkérnek a magyar költségvetéstől is egy ugyanekkora, sőt kamatokkal növelt összeget.
Ez azt jelenti, hogy Kína önmagának adja a pénzt, ami visszajut hozzá a kínai cégek megbízása formájában. De Orbán Viktor miniszterelnök megvesztegetésése révén ugyanezt a pénzt kifizettetik a magyar költségvetéssel is kamatostul maguknak. Amit befektetnek, annak a dupláját megkapják, leszámítva az Orbán strómanján keresztül fizetett kenőpénzt. De a kamatokban még ennek egy részét is kifizetik a magyar adófizetők. Orbán hasonló
kirscha, 2019. augusztus 15. csütörtök, 09:51
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
kim Novak.png
zskadi
2017. március 27. hétfő, 09:54
Kim Novak
sanci81
2016. augusztus 05. péntek, 16:35
Kim Novak.jpg
sz719eszter
2016. július 22. péntek, 13:05
NOVÁK ANITA APÁNAK LENN
erzsikepuskas
2014. november 01. szombat, 19:37
Novák Anita APÁNAK LENNI.
erzsikepuskas
2014. október 15. szerda, 10:25
novák.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:35
novák zsolt.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.