Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:21 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 1. rész (napirend előtt: közbiztonság, költségvetés, szakképzés, járások, hadisírok)
Jobbik: számos rendőr felügyelte a párt rendezvényét

Novák Előd (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója egy beszédében megoldandó, de kezelhető problémának nevezte pártját. Szerinte október 23-án is tapasztalta ezt a Jobbik, számos rendőrt irányítottak rendezvényükre, ahonnan - értékelte - aktivistájukat indok nélkül állították elő.

Mint mondta, aktivistájuk egy szovjet és egy uniós zászlóval érkezett a rendezvényre, valamint egy táblával, Elég volt az uniókból felirattal. Szerinte aktivistájuk ezzel semmilyen szabályt nem sértett, az önkényuralmi jelképet ugyanis negatív színben tüntette fel. A képviselő egy alkotmánybírósági döntésre is hivatkozott.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt hangsúlyozta: senki nem állhat a törvények felett, a törvény előtt mindenki egyenlő, ebben pedig jelentős előrelépés történt az elmúlt két évben. Mint mondta, csökkent az erőszakos és a személy ellen elkövetett bűncselekmények száma, ez pedig bíztató.

A TEK-ről szólva közölte: a terrorcselekmények felderítése, megelőzése vagy megszakítása, a bűnözők elfogása tekintetében eredményesek voltak, ezért köszönetét fejezte ki munkájukért. Kifogásolta egyúttal, hogy a Jobbik tizenhatszor utasított el olyan törvényjavaslatokat, amelyek a közbiztonság javítását szolgálták.

LMP: még javíthat a kormány a jövő évi büdzsén

Mile Lajos LMP-s képviselő a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kifogásolta, hogy bár már a nyár elején beterjesztette azt a kormány, a végszavazása még mindig nem történt meg az EU-tárgyalások okán.

Emlékeztetett az unió országspecifikus ajánlására, amely azt javasolta a magyar kormánynak: növelje a Költségvetési Tanács erőforrásait, csökkentse az alacsonyabb keresetűek adóterheit, tegye átláthatóbbá a közigazgatást és kiszámíthatóvá a beruházásikörnyezetet, költséghatékonnyá a tömegközlekedést. Mindezt úgy összegezte: az unió nem népnyúzó javaslatokat tett, hanem a szolidaritást növelő intézkedéseket vár.

Cséfalvay Zoltán államtitkár az európai szemeszter intézményéről szólva azt mondta: tavasszal jelenik meg az unióra való gazdasági kitekintés, ennek észrevételeit építhetik be ősszel a költségvetéseikbe a tagállamok.

Szerinte az ország eleget tett az ajánlásban foglaltaknak, például olyan intézkedéseket tett, amelyek tartósan alacsonyan tartják az államháztartási hiányt. A kormány eltökélt ennek végrehajtásában - hangsúlyozta. Szerinte szélesedik a Költségvetési Tanács elemzési lehetősége is.

MSZP: nem jó irányba halad a szakképzés átalakítása

Sós Tamás (MSZP) a felnőtt- és szakképzésben zajló átalakítást drasztikusnak nevezte és közölte: a kormány az alacsonyabb szint felé tereli a képzést, ezzel pedig csökkenti az ország versenyképességét és növeli a társadalmi különbségeket.

Szerinte nem lehet minden szakmát három év alatt megtanítani, van, amit kettő, van, amit négy év alatt kell. Minderről az érintettekkel is konzultálni kellene - hangsúlyozta a politikus, aki szerint jobban kellene segíteni a gyakorlati képzést és fel kellene mérni, melyek a hiányszakmák.

Cséfalvay Zoltán elismerte, hogy valóban sok tennivaló van még a szakképzés terén, és hogy a képzést a gyakorlathoz kell közelíteni. Szerinte ezt szolgálja a duális képzési rendszer.

Hangsúlyozta: a szakképzési hozzájárulás rendszerének átalakítása azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a pazarlás, a visszaélések, bezáruljanak a kiskapuk. A hiányszakmák meghatározását megfontolandónak tartotta.KDNP: szerdáig megszületnek a megállapodások a járásokról

A KDNP-s Tarnai Richárd a járások kialakításának folyamatáról szólva közölte: az eddigi lépések jelentős megtakarításokat eredményeztek a településeknél és intézményeknél.

A következő lépés a járások kialakítása lesz - mondta -, ezzel kapcsolatban szerdáig egyezik meg az állam a kormányhivatalokkal. Célnak nevezte, hogy a helyben élők élete egyszerűbbé váljon, és hangsúlyozta: érdemes az emberekhez közelebb vinni a szolgáltatást. Mint mondta, Pest megyében létrejött a megállapodás, mindenki felismerte annak hasznát.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára elmondta: a 3183 önkormányzat 86 százalékával, vagyis 2750-nel kell megállapodnia a húsz kormányhivatal vezetőjének. Az előkészítettség állapota szerint szinte mindenhol megszületik a megállapodás határidőre, alig tíz településnél fog ez elmaradni - közölte. A törvény értelmében ezeken a helyeken a kormányhivatal vezetője hozza létre a szerződést, így az ott élők sem maradnak függő jogi helyzetben.Fidesz: mi lesz a hadisírokkal?

Bádiné Szottfried Gabriella (Fidesz) a hadisírok állapotáról beszélt. Azt mondta: nemcsak a határainkon túl lévő hadisítok várnak rendbetételre, sokáig Magyarországon sem védte jogszabály ezeket, a törvény erejével egyedül a szovjet katonák nyughelyét védte az állam. Hogyan kívánja a kormány garantálni hőseink végső nyughelyének gondozását? - érdeklődött.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára szerint is természetes lenne az elesettek sírjainak gondozása. Pillanatnyilag az sem tudható, hogy Magyarország területén hány hősi sír van - közölte, hozzátéve: el fogják készíteni ennek kataszterét. Ezzel együtt tervezi a kormány a sírok rendbetételét és emlékművek felállítását ott, ahol a sírok már eltűntek.

"Nem feledkezünk meg a határainkon túl lévő sírjainkról sem" - hangsúlyozta, jelezve: évente több millió forintot költ ezek karbantartására, emlékművek felállítására a honvédelmi tárca.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. október 30. kedd, 10:37
Címkék: Novák Előd, Hajdu János, Terrorelhárítási Központ, Kontrát Károly, Mile Lajos LMP-s, Költségvetési Tanács,
Kommentek
Három év börtönre ítélték korrupció miatt Mengyi Rolandot
foglalkozástól eltiltással sújtották, továbbá az egyik vádlottat 5 millió forintos vagyonelkobzással is.

A vád lényege, hogy Mengyi Roland 2015-ben fideszes országgyűlési képviselőként megígérte két tiszaújvárosi vállalkozónak: 10 millió forintos kenőpénzért cserébe közbenjár annak érdekében, hogy jogellenesen, valós teljesítés nélkül elnyerjenek mintegy félmilliárd forintos, szociális szövetkezeteknek szóló uniós pályázatot.

Az ügyben a pályázás nem sikerült. A bíró megfogalmazása szerint a költségvetési csalás vonatkozásában "alkalmatlan kísérlet" történt, ugyanis a dokumentumokat a szükséges aláírások hiányában nem bírálták el, így a vádlottak vagyoni hátrányt sem okozhattak és nem is okoztak. Az aktív vesztegetők, a pályázók esetében a korrupciós cselekmény minősítése hivatali vesztegetés volt.

A bíró elmondta, hogy egyes vádlottaknak a vádbeli időszakban, 2015-ben lehallgatott telefonbeszélgetései, illetve 2016-ban a nyomozás során tett magukat és társaikat is terhelő, beismerő vallomásai
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:21
Csütörtöktől adható be az előadóművészeti többlettámogatásra vonatkozó igénybejelentés
Az előadóművészeti szervezetek támogatásához szükséges pályázatok csütörtöktől nyújthatók be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján (www.emet.gov.hu) az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül - olvasható az Emmi MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az előadóművészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadóművészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerét.

Az igénybejelentéseket a színház- és táncművészeti kategóriákban a beérkezéstől számított 30 napon belül, a zeneművészeti kategóriában a Nemzeti Komolyzenei Stratégia elfogadását követően az Emmi által kijelölt kulturális grémium bírálja el.

Az igénybejelentés elengedhetetlen feltétele az EPER elektronikus adatbázisba történő regisztráció, amennyiben a szervezet még nem rendelkezik EPER belépési adatokkal (https://eper.emet.hu/paly/palybelep.aspx).

A
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 17:41
Bemutatták a nyaralóhajózási program első hajóját az Utazás kiállításon
listaárnál olcsóbban és magasabb felszereltséggel szállítja a húsz járművet.

Beszámolt arról is, hogy a nyaralóhajózási programban szereplő 11 kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert azok közül a legolcsóbb is 30-40 százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet.

A Mahart szakemberei és különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot 5 kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás - tette hozzá.

Révész Máriusz kiemelte, hogy az idén kísérleti jelleggel tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tó, Felső-Tisza vidéken, amely a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A kikötőfejlesztés csúszása miatt pedig ideiglenes megoldásokat biztosítanak - tette hozzá.

A hajókat szállító francia cég biztosítja azt is, hogy a magyar nyaralóhajózási útvonalak bekerüljenek a 14 európai országot tartalmazó Nicols
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:31
Elfogadta Debrecen idei költségvetését a város közgyűlése
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a növekedés és a városépítés költségvetésének nevezte az elfogadott dokumentumot, amely szavai szerint feszes, kiegyensúlyozott, hitelfelvétel nélküli költségvetés.

"A közgyűlés egésze történelmet írt az elmúlt években, amikor a város jövőjét érintő fontos kérdésekben döntött" - utalt a polgármester a város gazdasági fejlődését megalapozó, a fideszes többség és az ellenzék egyöntetű támogatásával született önkormányzati határozatokra.

"Debrecen rendkívül nagy fejlődési folyamatot él meg, ennek köszönhető, hogy a 2019. évi költségvetés a duplája a tavalyinak" - mondta a polgármester a büdzsé elfogadása után az MTI-nek.

Papp László kiemelte: a város beruházási főösszege meghaladja a 85 milliárd forintot, amiből fontos részt képvisel a BMW-beruházáshoz kötődő észak-nyugati gazdasági övezet fejlesztése.

"Ebben az évben csúcsra jár a beruházási programunk" - tette hozzá, megemlítve az európai uniós támogatással, a Modern városok program
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:21
Banai Péter Benő: több makrogazdasági folyamat járult hozzá a költségvetés többletéhez
Az államtitkár a kedvező makrogazdasági folyamatok között sorolta fel, hogy tavaly a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, emellett a bruttó átlagkeresetek 11,3 százalékkal nőttek és a foglalkoztatottak száma is emelkedett, ma már mintegy 4,5 millióan dolgoznak.

Banai Péter Benő szerint ha többen dolgoznak, és a bérek is nőnek, akkor a munkavállaláshoz kapcsolódó adóbevételek is bővülnek, ez látható a januári adatokban. Ezen túl a korábban megelőlegezett európai uniós támogatások után az Európai Bizottság mintegy 223 milliárd forintnyi átutalása is megjelent bevételként.

Az államtitkár elmondta, hogy a januári kedvező adat alátámasztja az idénre meghatározott 1,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) arányos hiányszám teljesülését. Fontosnak tartja, hogy a hiánycélt tartsák, hiszen ennek is köszönhető, hogy az államadósság ráta csökkenése folytatódhat2019-ben is.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:02
Januárban az államháztartás többlete meghaladta a beérkezett uniós bevételek összegét
A PM tájékoztatója szerint az év első hónapjának egyenlege az elmúlt két évtized legkedvezőbb adata.

Idén januárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23,0 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35,0 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

Az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal (44,9 százalékkal), személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal (11,6 százalékkal), nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 23,0 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal (21,5 százalékkal) több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában.

Tavaly januárban az államháztartás központi alrendszere 192,8 milliárd forint hiánnyal zárt.

A központi alrendszer januári bevételei 1969,9 milliárd forintot tettek ki, ami az egész éves előirányzat 10,1 százaléka, 397 milliárd forinttal, 25,3 százalékkal több,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:11
Gulyás: pontos és igaz állításokat tartalmaz a kormányzati plakátkampány
áprilisban kommunikálta, hogy magyar családok érkeznek Venezuelából. A dél-amerikai országban jelentős magyar kolónia él - tette hozzá, azt is tudatva, hogy még körülbelül 30 családot szeretnének Magyarországra hozni Venezuelából.

Orbán Viktor miniszterelnök hét eleji izraeli látogatásával kapcsolatban a tárcavezető azt közölte: a Jeruzsálemben nyíló magyar külgazdasági képviseletet diplomáciai státusszal hozzák létre.

Szintén kérdésre elmondta: Magyarország javasolja, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban civil szervezetek ne kapjanak központi brüsszeli támogatást. A pénzosztásnak ugyanis az az egyik következménye szerinte, hogy olyan szervezetek jutnak jelentős forrásokhoz, amelyek kritizálják a bevándorlást elutasító országokat.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már pénz az Európai Bizottságtól - amit korábban bejelentettek - a határvédelemre, azt felelte: csak ígéreteket kaptak, pénzt nem.

A magyar kormány politikáját - például a családvédelmi akciótervet - érő svédországi
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:01
Elfogadták Salgótarján idei költségvetését
Fekete Zsolt (MSZP-DK-Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármestere elmondta, a 15 milliárd 241 millió forint 6,5 százalékkal alacsonyabb a múlt évi tervnél.

Úgy összegzett, hogy a nagy ellátási feladatokhoz szükséges források rendelkezésre állnak, az intézmények vezetőivel szemben pedig erőteljes elvárás a költségvetési fegyelem betartása, a költséghatékony gazdálkodás.

Hozzátette, jelentős fejlesztéseket terveztek, amelyek biztosítják a város megnyugtató fejlődését és az önkormányzati vagyon gyarapodását. Fekete Zsolt elmondta, az összeg tartalmazza az európai uniós forrásból és a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztéseket, 6,9 milliárd forint összegben.

A város - tíz éves futamidejű hitelekből álló -adósságállománya január elsején 508 millió forint volt, tartalékként 379 millió forint szerepel a költségvetésben.

Az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció nevében Turcsány László frakcióvezető kiemelte, a hitel mértéke azt mutatja, hogy átgondolatlan a források
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 12:31
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
kim Novak.png
zskadi
2017. március 27. hétfő, 09:54
Kim Novak
sanci81
2016. augusztus 05. péntek, 16:35
Kim Novak.jpg
sz719eszter
2016. július 22. péntek, 13:05
NOVÁK ANITA APÁNAK LENN
erzsikepuskas
2014. november 01. szombat, 19:37
Novák Anita APÁNAK LENNI.
erzsikepuskas
2014. október 15. szerda, 10:25
novák.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:35
novák zsolt.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.