Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 10:21 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 1. rész (napirend előtt: közbiztonság, költségvetés, szakképzés, járások, hadisírok)
Jobbik: számos rendőr felügyelte a párt rendezvényét

Novák Előd (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója egy beszédében megoldandó, de kezelhető problémának nevezte pártját. Szerinte október 23-án is tapasztalta ezt a Jobbik, számos rendőrt irányítottak rendezvényükre, ahonnan - értékelte - aktivistájukat indok nélkül állították elő.

Mint mondta, aktivistájuk egy szovjet és egy uniós zászlóval érkezett a rendezvényre, valamint egy táblával, Elég volt az uniókból felirattal. Szerinte aktivistájuk ezzel semmilyen szabályt nem sértett, az önkényuralmi jelképet ugyanis negatív színben tüntette fel. A képviselő egy alkotmánybírósági döntésre is hivatkozott.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt hangsúlyozta: senki nem állhat a törvények felett, a törvény előtt mindenki egyenlő, ebben pedig jelentős előrelépés történt az elmúlt két évben. Mint mondta, csökkent az erőszakos és a személy ellen elkövetett bűncselekmények száma, ez pedig bíztató.

A TEK-ről szólva közölte: a terrorcselekmények felderítése, megelőzése vagy megszakítása, a bűnözők elfogása tekintetében eredményesek voltak, ezért köszönetét fejezte ki munkájukért. Kifogásolta egyúttal, hogy a Jobbik tizenhatszor utasított el olyan törvényjavaslatokat, amelyek a közbiztonság javítását szolgálták.

LMP: még javíthat a kormány a jövő évi büdzsén

Mile Lajos LMP-s képviselő a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kifogásolta, hogy bár már a nyár elején beterjesztette azt a kormány, a végszavazása még mindig nem történt meg az EU-tárgyalások okán.

Emlékeztetett az unió országspecifikus ajánlására, amely azt javasolta a magyar kormánynak: növelje a Költségvetési Tanács erőforrásait, csökkentse az alacsonyabb keresetűek adóterheit, tegye átláthatóbbá a közigazgatást és kiszámíthatóvá a beruházásikörnyezetet, költséghatékonnyá a tömegközlekedést. Mindezt úgy összegezte: az unió nem népnyúzó javaslatokat tett, hanem a szolidaritást növelő intézkedéseket vár.

Cséfalvay Zoltán államtitkár az európai szemeszter intézményéről szólva azt mondta: tavasszal jelenik meg az unióra való gazdasági kitekintés, ennek észrevételeit építhetik be ősszel a költségvetéseikbe a tagállamok.

Szerinte az ország eleget tett az ajánlásban foglaltaknak, például olyan intézkedéseket tett, amelyek tartósan alacsonyan tartják az államháztartási hiányt. A kormány eltökélt ennek végrehajtásában - hangsúlyozta. Szerinte szélesedik a Költségvetési Tanács elemzési lehetősége is.

MSZP: nem jó irányba halad a szakképzés átalakítása

Sós Tamás (MSZP) a felnőtt- és szakképzésben zajló átalakítást drasztikusnak nevezte és közölte: a kormány az alacsonyabb szint felé tereli a képzést, ezzel pedig csökkenti az ország versenyképességét és növeli a társadalmi különbségeket.

Szerinte nem lehet minden szakmát három év alatt megtanítani, van, amit kettő, van, amit négy év alatt kell. Minderről az érintettekkel is konzultálni kellene - hangsúlyozta a politikus, aki szerint jobban kellene segíteni a gyakorlati képzést és fel kellene mérni, melyek a hiányszakmák.

Cséfalvay Zoltán elismerte, hogy valóban sok tennivaló van még a szakképzés terén, és hogy a képzést a gyakorlathoz kell közelíteni. Szerinte ezt szolgálja a duális képzési rendszer.

Hangsúlyozta: a szakképzési hozzájárulás rendszerének átalakítása azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a pazarlás, a visszaélések, bezáruljanak a kiskapuk. A hiányszakmák meghatározását megfontolandónak tartotta.KDNP: szerdáig megszületnek a megállapodások a járásokról

A KDNP-s Tarnai Richárd a járások kialakításának folyamatáról szólva közölte: az eddigi lépések jelentős megtakarításokat eredményeztek a településeknél és intézményeknél.

A következő lépés a járások kialakítása lesz - mondta -, ezzel kapcsolatban szerdáig egyezik meg az állam a kormányhivatalokkal. Célnak nevezte, hogy a helyben élők élete egyszerűbbé váljon, és hangsúlyozta: érdemes az emberekhez közelebb vinni a szolgáltatást. Mint mondta, Pest megyében létrejött a megállapodás, mindenki felismerte annak hasznát.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára elmondta: a 3183 önkormányzat 86 százalékával, vagyis 2750-nel kell megállapodnia a húsz kormányhivatal vezetőjének. Az előkészítettség állapota szerint szinte mindenhol megszületik a megállapodás határidőre, alig tíz településnél fog ez elmaradni - közölte. A törvény értelmében ezeken a helyeken a kormányhivatal vezetője hozza létre a szerződést, így az ott élők sem maradnak függő jogi helyzetben.Fidesz: mi lesz a hadisírokkal?

Bádiné Szottfried Gabriella (Fidesz) a hadisírok állapotáról beszélt. Azt mondta: nemcsak a határainkon túl lévő hadisítok várnak rendbetételre, sokáig Magyarországon sem védte jogszabály ezeket, a törvény erejével egyedül a szovjet katonák nyughelyét védte az állam. Hogyan kívánja a kormány garantálni hőseink végső nyughelyének gondozását? - érdeklődött.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára szerint is természetes lenne az elesettek sírjainak gondozása. Pillanatnyilag az sem tudható, hogy Magyarország területén hány hősi sír van - közölte, hozzátéve: el fogják készíteni ennek kataszterét. Ezzel együtt tervezi a kormány a sírok rendbetételét és emlékművek felállítását ott, ahol a sírok már eltűntek.

"Nem feledkezünk meg a határainkon túl lévő sírjainkról sem" - hangsúlyozta, jelezve: évente több millió forintot költ ezek karbantartására, emlékművek felállítására a honvédelmi tárca.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2012. október 30. kedd, 10:37
Címkék: Novák Előd, Hajdu János, Terrorelhárítási Központ, Kontrát Károly, Mile Lajos LMP-s, Költségvetési Tanács,
Kommentek
Az EP támogatja a az európai beruházások fellendítését a következő költségvetési időszakban
A 463 szavazattal, 64 ellenében, és 29 tartózkodás mellett elfogadott InvestEU program könnyebben hozzáférhetővé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást a beruházási projektek számára.

A program az európai beruházási tervre építve fogja majd össze az Európai Stratégiai Beruházási Alapot és az Európai Unióban végrehajtott beruházásokat jelenleg támogató 13 egyéb uniós pénzügyi eszközt.

A program korlátozott összegben használ fel állami forrásokat, és uniós költségvetési garanciát nyújt annak érdekében, hogy jelentős magán- és közforrásokat tudjon mozgósítani. Az uniós garancia négy fő területen - a fenntartható infrastruktúra, a kutatás, innováció és digitalizálás, a kis- és középvállalkozások, valamint a szociális beruházások és készségek - megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani.

Az európai parlamenti képviselők az Európai Bizottság által javasolt uniós garancia összegét 38 milliárd euróról 40,8 milliárd euróra emelnék annak érdekében, hogy közel 700 milliárd eurót (egy euró
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 15:41
Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Védelmi Alap létrehozását
A strasbourgi plenáris ülésen 328:231 arányban megszavazott, de még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség sokak szerint fontos lépés az e téren jelenleg jórészben az Egyesült Államoktól függő EU stratégiai autonómiájának megteremtése felé.

Az EDF az egész ipari fejlesztési életciklus során nyújthat - az együttműködésen alapuló kutatási projektek esetében elsősorban vissza nem térítendő - támogatást a kutatásoktól a prototípus-fejlesztésig és a tanúsításig. Magasabb finanszírozási rátákkal fogja ösztönözni a védelmi beszállítói láncban a kis- és középvállalkozások határokon átnyúló együttműködésével zajló projekteket.

A projekteket az EU-s kül- és biztonságpolitika, illetve a képességfejlesztési tervek kontextusában elfogadott védelmi prioritásokkal összhangban határozzák majd meg, de regionális és nemzetközi, például NATO-célokat szintén figyelembe vehetnek.

Általánosságban csak a legalább három EU-tagállamban vagy társult országban székhellyel
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 14:21
Gulyás: külső határvédelemre kellene fordítani a bevándorlók támogatására szánt összegeket
Gulyás Gergely kiemelte: elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy míg az unió a migráció számtalan formáját támogatja, az integrációhoz anyagi segítséget nyújt, addig a külső határok védelmét Magyarország esetében nem támogatta. Az a 300 milliárd forint, amelyet Magyarország határvédelemre költött, magyar költségvetési forrásból ment, ebből semmit nem térített meg az EU - jelentette ki.

Kitért rá: a biztonság szempontjából a külső határok védelme kulcsfontosságú, ezért Magyarország örül, hogy a Frontexre vonatkozó javaslatból kikerültek a többlethatáskörök.

Megjegyezte: helyes, hogy minden uniós tagállam szabadon dönthet, hogy bizonyos forrásokat mire fordít, de nem a bevándorlók integrációjára kellene fordítani az agrártámogatásokat, hanem az agráriumra.

A tárcavezető kifejtette: olyan Európai Parlamentet és Európai Bizottságot kell választani, amely nem támogatja a bevándorlást, hanem szembeszáll vele. Magyarország elutasítja a bevándorlást és elvárja, hogy az EU ne támogassa, hanem tegyen
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 13:43
Gulyás: a bérelt egészségügyi magánberendezések kiváltása a cél
Gulyás Gergely közölte, az egészségügyben a ppp-hez hasonló konstrukciók megszüntetése a cél, ezzel függ össze, hogy a miskolci kórháznak 1,8 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés onkológiai kezeléshez szükséges két sugárterápiás berendezés beszerzésre. Kérdésre elmondta, a mostani tulajdonostól veszik meg a gépeket.

A miniszter értékelése szerint az egészségügyben az elmúlt években sikerült előrelépni, de még nagyobbat kellene. Ezt szolgálja a többi között a 72 százalékos ápolónői, szakdolgozói béremelés ebben a ciklusban - tette hozzá.

Ismertetése szerint a béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forintot jelent költségvetési kiadásként. A következő években 8, 14, 20, majd 30 százalékos emelés lesz - közölte.

Hozzátette: az orvosok bérét is emelik, annak a mértékéről később hoz döntést a kormány.

Szólt arról, hogy 2011 óta az egészségügyi fejlesztések vidékre összpontosultak, ennek a ciklusnak az a feladata, hogy
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 13:41
Új ügyvezetője van a Zöld Hídnak
pénzügyi és gazdasági működés alapjait és a személyi változásokról is szavaztak - tették hozzá a közleményben.

Az új igazgató az elmúlt évtizedekben vezetőként több fővárosi nagyberuházásban, köztisztasági rendszerek üzemeltetésében, hulladékhasznosító mű létrehozásában is részt vett. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (NHKV) szakmai vezetőként és vezérigazgató-helyettesként is dolgozott.

A korábbi elnök, Gémesi György kifogásolta a 2018-as és a 2019-es költségvetéssel kapcsolatos beszámolót. A gödöllői polgármester szerint elnöksége idején nem kapta meg azt a támogatást, amely a megfelelő finanszírozáshoz szükséges.

A 116 települést (113 önkormányzatot) ellátó társulás elnöke, Fördős Attila elmondta: a korábbi elnök az összehasonlításában egy teljes gazdasági évet hasonlított össze egy háromnegyed évi következő évvel, így a finanszírozás különbsége döntően ebből adódott.

A további hiányosságok között megemlítették, hogy korábban elégtelen volt az
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 13:21
Milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
A hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a családi vállalkozásként működő bűnszervezet több száz gazdasági társaságot hozott létre, amelyek a munkaerőpiac szinte bármely területére biztosítottak dolgozókat, és mintegy hétezer embert alkalmazott. A munkavállalókat bejelentették, az utánuk fizetendő járulékokat bevallották, de nem fizették meg.

Ezt úgy kivitelezték, hogy az áfabevallásaikban valótlanul visszaigényelhető adót vallottak, amelyet a bevallott, munkáltatással összefüggő járulékokra kértek átvezetni - tették hozzá.

A NAV több hónapos előkészítő munka után csapott le. A nyolcvannégy helyszínt érintő kétnapos kutatássorozatban több mint kétszázan vettek részt. A bűnszervezet irányítóihoz - a valószínűsíthető agresszív ellenállás miatt - a MERKUR bevetési egység kommandósai érkeztek.

A nyomozók a vagyoni kár biztosítására több mint egymilliárd forint értékben készpénzt és ingóságokat foglaltak le, valamint üzletrészeket, bankszámlákat zároltak. Az
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 10:21
EP-választás - Európában a magyar mezőgazdaság növekedési üteme a második legnagyobb
ki a növekedésből egyetlen ágazat sem.

Hangsúlyozta: ez köszönhető az Európai Unióból érkező támogatásnak, amely Magyarország 2004-es csatlakozásának egyik feltétele volt. Jelezte: a támogatás ilyen mértékével továbbra is számolnak, hiszen a magyar gazdasági növekedés mutatója, a GDP "jelentős testét" most már a mezőgazdaság adja évről évre.

Rámutatott: a május 26-ai európai parlamenti választások tétje a migráció kérdése és a mezőgazdasági támogatásé is egyben. A már benyújtott uniós költségvetési tervezetben ugyanis csökkentenék a mezőgazdaság költségvetését, 15-20 százalékos támogatási csökkentést javasolnak bevezetni, és ugyanebben a költségvetésben igen jelentős összeggel növelik az úgynevezett "migrációs ügy" kezelésére fordítandó összegeket, a civil szervezetek támogatását.

A mezőgazdaság és az élemiszertermelés kárára, onnan elvont pénzekkel akarják a "magukra szabadított problémát", a migráció ügyét kezelni - jelentette ki Font Sándor.

A politikus arra buzdított, hogy ez
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:43
Az Európai Bizottság új kísérleti projekt keretében támogatja a művészek uniós mobilitását
Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a kezdeményezés költségvetése 1 millió euró (mintegy 320 millió forint).

Az összegből hozzávetőleg 500 művész kap majd támogatást ahhoz, hogy valamely másik tagország területén együttműködést alakítson ki, elmélyítse együttműködését a helyi művészekkel és alkotásokat hozzon létre.

A kísérleti projekt keretében meghirdetett felhívásokra azok a művészek jelentkezhetnek, akik az előadóművészetek - színház-, tánc- és cirkuszművészet- vagy a képzőművészetek terén tevékenyek, és azon országok valamelyikében élnek, amelyek részt vesznek a bizottság Kreatív Európa programjában.

Mint közölték, az uniós bizottság jövőre további 1,5 millió eurót (mintegy 480 millió forintot) fog hasonló kísérleti projektek finanszírozására fordítani. A kezdeményezés azt hivatott előkészíteni, hogy 2021-től a művészek és kulturális szakemberek mobilitásának támogatása állandó jelleggel részét képezze az új Kreatív Európa programnak.

Hozzátették: a szerdán közzétett
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:30
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
kim Novak.png
zskadi
2017. március 27. hétfő, 09:54
Kim Novak
sanci81
2016. augusztus 05. péntek, 16:35
Kim Novak.jpg
sz719eszter
2016. július 22. péntek, 13:05
NOVÁK ANITA APÁNAK LENN
erzsikepuskas
2014. november 01. szombat, 19:37
Novák Anita APÁNAK LENNI.
erzsikepuskas
2014. október 15. szerda, 10:25
novák.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:35
novák zsolt.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.