Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 07:57 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
PM-államtitkár: a munkaerőpiaci reform célja a foglalkoztatás növelése
Magyarországon európai átlagot meghaladó a gazdasági növekedés, az eredmény kiszámíthatóságot és stabilitást jelent, viszont a jövő egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen eszközzel lehet javítani a foglalkoztatást - mondta Bodó Sándor a zalai foglalkoztatási paktum konferencián.

Emlékeztetett rá, hogy 2010-ben 7,7 millió ember dolgozott az országban, most pedig a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,5 milliót. A munkanélküliségi ráta 11,2 százalékról 3,5 százalékra csökkent. Ugyanakkor jelentős munkaerőhiány van, ami a cégek fejlesztési elképzeléseit befolyásolja - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte, hogy a cégeknek a képzett munkaerőre van szükségük, munkaerőpiaci reform pedig a "munkaadók és a munkaadók egymásra találását" segíti.

Kifejtette, hogy a munkaerőpiacon a fiatalok erős bázist jelentenek, mielőbbi munkába állásuk a biztos jövőkép kialakulása mellett a szülőhelyéhez, az országhoz kötődésüket is erősíti. Emellett a tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok számára is lehetőséget kell teremteni, hogy aktívak maradjanak a munkaerőpiacon, a csökkent munkaképességűek számára nyújtott támogatás pedig ahhoz nyújt segítséget, hogy versenypiaci szereplők lehessenek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány több programot indított, amellyel a kisgyermekes családok munkavállalását segíti: többek közt térítést nyújtanak a kisgyermekek alapítványi, vagy magán bölcsődei ellátásához, ha az adott településen kevés a bölcsődei férőhely. Ugyancsak a szülők munkába állását segíti a nagyszülői GYED, amelynek bevezetéséről decemberben szavaz az Országgyűlés - ismertette Bodó Sándor. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak számára is támogatást kell nyújtani ahhoz, hogy a versenyszférában helyezkedhessenek el.

Árok Krisztina, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője előadásában elmondta, hogy Zalában is munkaerőhiány van, a megye gazdasága erősödik, idén több mint 12 500 új álláshelyet regisztráltak.

Az innovatív foglalkoztatási paktum célja, hogy minél több álláskereső a versenyszférában tudjon elhelyezkedni - jelezte.

Hozzátette: a munkaerőhiány kezelését célzó megyei foglalkoztatási program megvalósítására 2021-ig 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Az innovatív foglalkoztatási paktum keretében többek közt 47 ember vállalkozóvá válását segítették, a célcsoportok számára képzéseket indítottak, a fiatalok pályaválasztási kiállításokon ismerhették meg a választható szakmákat.

Zala megyében a munkanélküliségi ráta megyei átlaga (2 százalék) az országos átlag (3,5 százalék) alatt van, míg a 72,5 százalékos foglalkoztatási ráta meghaladja az országos (70,3 százalék) átlagot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:20
Címkék: Bodó Sándor, Árok Krisztina, munkaerőpiaci reform, foglalkoztatás növelése, gazdasági növekedés, eredmény kiszámíthatóságot,
Kommentek
PM: a válság ellenére sem nőnek a lakossági adóterhek
Izer Norbert hangsúlyozta, hogy Európában másutt általános adóemeléseket fontolgatnak a döntéshozók, a magyar kormány viszont azt tartaná igazságosnak, ha a pénzintézetek és a jelentős piaci erőfölénnyel rendelkező kiskereskedelmi üzletláncok fizetnének többet.

A bankok járványügyi különadója, és a kiskereskedelmi különadó a kormány számításai szerint összesen 91 milliárd forinttal járulhat hozzá a válságkezeléshez - közölte az államtitkár, majd megjegyezte, hogy csaknem ugyanekkora összeg maradt a vállalkozóknál és a vállalatoknál az elmúlt hónapokban adókedvezményként. Július 2-ig a kiskereskedelmi cégek 11 milliárd forintot, a bankok 18 milliárd forintot fizettek be. A járvánnyal összefüggő közvetlen támogatások és a védekezési költségek elérték a 600 milliárd forintot, de a gazdaságvédelem ennél jóval nagyobb teher, összege az adókedvezményeket, a hitelmoratóriumokat, a hitel- és garanciaelemeket is beleszámolva a GDP 20 százalékára tehető - tette hozzá.

Izer Norbert kifejtette, hogy a
velemenyezd, 2020. július 06. hétfő, 12:41
Krónika 10. rész (költségvetés, határozathozatalok)
A költségvetési összegző javaslat vitájaKormány: újra növekedési pályára állhat a gazdaság

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, hogya 2021-es a gazdaságvédelem költségvetése, mert megadja meg a kormány gazdasági válaszát a koronavírus-járvány okozta helyzetre.

Az indítványban megfogalmazott válaszok elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a gazdaság újra növekedési pályára álljon - szögezte le.

A gazdaságvédelmi alap forrásai a beruházásokon keresztül szolgálhatják a munkahelyteremtést és a munkahelymegőrzést - érvelt. Az államtitkár nem értett egyet azzal, hogy az álláskeresési járadék időtartamát és összegét növelni kellene.

A költségvetési javaslat a járványügyi készenlét fenntartásáról is szól. Megmarad a járvány elleni védekezési alap, ehhez használhatják fel a gépjárműadót - mutatott rá. Ezért cserébe a kormány azt kínálja, hogy a szerényebb helyzetű önkormányzatok helyzete
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 19:33
Cáfolta az önkormányzatok ellehetetlenüléséről szóló állításokat a PM államtitkára
Banai Péter Benőt a bizottság ellenzéki tagjai kérdezték a települések helyzetéről. Válaszában az államtitkár többek között kitért arra, hogy az önkormányzatoknak készpénz- és betétállománya 2019 végén elérte a 800 milliárd forintot, állampapír-állományuk összege 285 milliárd forint. Utóbbin belül a főváros részesedése különösen jelentős, 180 milliárd forint volt az első negyedévben.

A csaknem 3200 önkormányzat szabadon vethet ki települési adókat, de körülbelül csak százan éltek ezzel a lehetőséggel. A válság persze az állami költségvetésen túl hátrányosan érinti a településeket is, de a működésük semmiképp nincs veszélyben - tette hozzá.

A bizottsági ülésen a DK javasolta az ingyenes védőoltások kiterjesztését, a méltányossági nyugdíj keretének emelését és korlátozott mértékben a közüzemi szolgáltatások ingyenességét.

A módosító javaslatokat a bizottság elutasította, és Banai Péter Benő sem tartotta azokat indokoltnak. Véleménye szerint ingyenes védőoltásokban évről évre többen
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 12:41
PM: több szempontot figyelmen kívül hagy az OECD Magyarországra vonatkozó előrejelzése
hullámban sújt egy-egy térséget. Az elemzés szerint az európai gazdaságokat érintheti leginkább a járvány következtében kialakuló gazdasági válság - ismertette Gion Gábor.

A szervezet elismerően szól az idejében meghozott magyarországi intézkedésekről, a dokumentum kiemeli, hogy a szigorú korlátozó szabályoknak köszönhetően a vírus csak mérsékelten terjedt el, az egészségügyi rendszer gyors felkészítésének köszönhetően pedig nem alakult ki egészségügyi válsághelyzet - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Elmondta: a magyar teljesítményre vonatkozó előrejelzések figyelmen kívül hagynak számos olyan szempontot, amely a gazdaság válságálló képességét mutatja. Gion Gábor szerint így nem megalapozottak az elemzés azon pontjai, miszerint a járvány lecsengését feltételező előrejelzés alapján a magyar gazdaság 2020-ban 8 százalékos csökkenést, míg 2021-ben 4,6 százalékos növekedést ér el. Így az esetleges második hullámmal számoló előrejelzés, amely idénre 10 százalékos visszaesést, jövőre pedig 1,5
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 15:02
PM-államtitkár: a 2020. évi költségvetés módosítása megfelel minden követelménynek
A Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára ismertette, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a költségvetési törvényt érintően három olyan kormányrendelet született, amely különleges jogszabályi környezet alapján a költségvetési törvénytől való eltérést fogalmazott meg.

Az államtitkár szerint szükséges és célszerű lépés volt az, hogy a kormány plusz költségvetési forrásokat is az egészségügyi védekezés szolgálatába állított.

A költségvetés eltérésével a kormányzat három alapot hozott létre, ebből az egyik a járvány elleni védekezési, a másik a gazdaságvédelmi alap volt, a harmadik az Európai Uniótól (EU) érkező új keretösszegek fogadását hivatott szolgálni. Az első két alapnak köszönhetően a járvány elleni védekezés nagyon jelentős költségeit a kormányzat azonnal tudta finanszírozni - jelentette ki.

Banai Péter Benő közölte: a 378 milliárd forintos, az eredeti költségvetésben meghirdetett országvédelmi alap érintetlenül állt rendelkezésre, amikor a járványügyi helyzet
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 17:32
PM-államtitkár: népszerűek a zöld kötvények
Gion Gábor hozzátette: csak kedden 345 befektető tett ajánlatot az 1,75 százalék kamattal kibocsátott kötvényre.

A kelet-közép-európai régióban - Lengyelország után - Magyarország másodikként bocsátott ki zöld kötvényt - mondta. Megjegyezte, hogy a magyar zöld kötvény iránti érdeklődés a befektetők bizalmát fejezi ki az ország klímaprogramja, illetve Magyarország iránt.

A zöld kötvény sikere egyben jelzi, hogy Magyarország nemcsak a sürgős, rövidtávú problémákra, az egészségügyi és gazdasági helyzet megoldására fókuszál, hanem hosszú távú, megtérülő célokra is összpontosítja az erőforrásait - fogalmazott Gion Gábor.
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 12:11
Krónika 1. rész (adótörvények)
PM-államtitkár: júliustól 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó

Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Izer Norbert elmondta, a törvényjavaslat elfogadásával a kormány a vállalkozásokat segítené a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesésből történő kilábalásban; a szociális hozzájárulási adó csökkentésével idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Felidézte, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán megkötött 2016-os megállapodás értelmében 2017 óta folyamatosan csökken a szociális hozzájárulási adó. Az adó mértéke 2016-ban 27 százalék volt, jelenleg 17,5 százalék - tette hozzá.

Szerinte az adócsökkentés után Magyarország a munka közterheit nézve is az EU élvonalába kerül.

Kitért arra, hogy a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével változik a kedvezmények mértéke is:
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 11:11
Koronavírus - PM: a pénzügyi tudatosságra nevelésben is segít az Okosan a pénzzel! honlap
Az államtitkár kiemelte, hogy a www.okosanapenzzel.hu oldalon található oktatóanyagok kipróbált módszertan alapján készültek.

Azt mondta: a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben is nagy segítséget jelenthet a honlap, ott ugyanis minden információ megtalálható azokról az intézkedésekről, amelyekkel a kormány a vállalkozásoknak és a háztartásoknak kíván segítséget nyújtani. Emellett gyakorlati tanácsokkal szolgál minden élethelyzetre, és segítséget nyújt a családi költségvetés készítésében is - tette hozzá.

Kitért arra is: a lakosság 40 százaléka nem élt a hiteltörlesztési moratóriummal. Ez szerinte tudatos pénzügyi döntés, mert segítséget akkor érdemes igénybe venni, ha igazán szükség van rá. Ha valaki a veszélyhelyzet ideje alatt később mégis nehéz helyzetbe kerül, bármikor élhet a lehetőséggel - mondta.

Balogh László beszélt arról is, hogy az egy éve működő honlapra nemcsak Magyarországról, hanem a világ más tájairól - például Ausztráliából, Dél-Afrikából és az Egyesült
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 09:41
Képek, videók
Az államtitkár
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 10:11
allamtitkarok cseréje.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:36
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
angol foglalkoztató (1).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (2).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (3).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (4).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:06
angol foglalkoztató (5).J
dnemethk
2016. április 22. péntek, 07:05
napló és foglalkoztató (4
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
napló és foglalkoztató (3
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
napló és foglalkoztató (2
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:37
napló és foglalkoztató (1
dnemethk
2016. április 20. szerda, 18:36
mm foglalkoztató
mesetar
2012. október 18. csütörtök, 09:37
gyerek foglalkoztató
inoke
2009. november 25. szerda, 13:56
A Gyerek foglalkoztató a
inoke
2009. november 25. szerda, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.