Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:25 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nyilvántartásba vettek egy európai polgári kezdeményezést a könnyebb lakáshoz jutásról
A "Housing for All" nevű friss polgári kezdeményezés indítványozói arra kérték a bizottságot, hogy biztosítson mindenki számára könnyebb hozzáférést a szociális és megfizethető lakhatáshoz, tekintsen el a maastrichti kritériumok alkalmazásától az ilyen típusú lakások építését célzó állami beruházások esetében, és gondoskodjon arról, hogy a nonprofit és fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó felek könnyebben juthassanak uniós finanszírozáshoz.

Emellett szabályozás kidolgozását sürgették a rövid távú bérletekre vonatkozóan, valamint statisztikák összeállítását az európai lakhatási szükségletekről.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, a tartalmát ebben a szakaszban nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

Az Európai Parlament kedden megszavazta az európai polgári kezdeményezés reformjáról szóló jogszabályt, mely könnyebbé teszi az eszköz működtetését, többek közt technikai jellegű változtatásokkal.

"A mai eredmény áttörés a demokráciának. Az európai polgárok számára kiemelt fontosságú, hogy befolyással legyenek az EU döntéshozatalára, illetve az EU számára is elődleges, hogy közelebb kerüljön saját polgáraihoz. Ez az új szabályozás pedig végre megteremti ezt a közvetlen összekötő kapcsot" - hangsúlyozta Schöpflin György fideszes jelentéstevő, aki szerint az eszköz a 2020-as életbe lépéstől kezdve sokkal hozzáférhetőbb és átláthatóbb lesz a szervezők számára.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 19:18
Címkék: Európai Bizottságnak, Európai Parlament, Schöpflin György, európai polgári, könnyebb lakáshoz, maastrichti kritériumok,
Kommentek
EP-választás - Letette esküjét a Mi Hazánk Mozgalom új NVB-delegáltja
munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott hét tagnak.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító párt a nyilvántartásba vétele után küldhet megbízottat az NVB-be. A Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 19-én emelkedett jogerőre, a párt által az NVB-be megbízott Csáki Marianna pedig április 23-án tette le esküjét.

A párt azonban múlt héten bejelentette, hogy visszahívja delegáltját a testületből, mert a párt programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért - mint írták - nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 21:00
EP-választás - Kormánypártok: meg kell akadályozni, hogy ellenzékiek bűnözőket segítsenek
Az előterjesztés értelmében egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen ügyben, és a képviselőjelölti nyilvántartásba vétele előtt megtörténik a vádemelés vagy a bírói kényszerintézkedés, akkor az adott bűnügyben nem illetné meg a mentelmi jog - ismertette az indítványt a KDNP frakciószóvivője.

Hangsúlyozta: nemrég az ellenzék példátlan módon visszautasította a bíróság kezdeményezését és nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, "amit eleve annak köszönhetően kapott meg, hogy Gyurcsányék európai parlamenti képviselőjelöltté tették őt".

"Gyurcsány és Gyurcsányné így akartak falazni saját ügyvédjüknek", aki nagyon súlyos, köztörvényes ügyben vádlott - fogalmazott Nacsa Lőrinc. Czeglédy Csabát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, a hírek szerint 6 milliárd forintot tüntetett el - mondta, hozzátéve: emiatt indult büntetőeljárás ellene.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzék által delegált tagjai ezt a
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:53
EP-választás - Letették esküjüket a Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt NVB-delegáltjai is
munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott hét tagnak.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító párt a nyilvántartásba vétele után küldhet megbízottat az NVB-be. A Magyar Munkáspárt EP-listájának és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozatok április 28-án emelkedtek jogerőre.

Az NVB-be már delegáltat küldhetett az EP-lista állításának jogán a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom is.

Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 10:11
EP-választás - Nyilvántartásba vették az első megfigyelőket
A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító jelölőszervezet az NVI mellé legfeljebb öt megfigyelőt bízhat meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére.

Az NVI-nél május 20-ától bontják fel az addig beérkezett levélszavazatok borítékjait és ellenőrzik a szavazat melletti nyilatkozat adatainak hitelességét. A voksot tartalmazó borítékot azonban nem bontják fel, csak a szavazás lezárultát követően. Az NVI mellé delegáltak figyelemmel kísérhetik az iroda munkáját.

Az NVB csütörtökön öt megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelentette be.

Megfigyelőket az NVB-nél május 16-án 16 óráig lehet bejelenteni.

Az NVB ellenőrzi a megfigyelő választójogát, és ha rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vett megfigyelő jelen lehet az iroda munkájánál, de az iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja.
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 17:13
EP-választás - Az NVB megállapította a politikai reklámok műsoridejét a közszolgálati műsorszolgáltatónál
A választási eljárásról szóló törvény szerint az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló időtartam 300 perc.

Az NVB kilenc listát vett nyilvántartásba az EP-választásra, ezek a következők: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

A kilenc listát állító jelölőszervezet listánként 33 perc 20 másodperc időtartamban teheti közzé politikai reklámját a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásában (rádióban és televízióban).

A határozat ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 16:53
EP-választás - Jóváhagyta a szavazólapok mintáját az NVB
Miután az NVB nyilvántartásba vette az EP-választáson induló listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika. Az NVB által elfogadott, hosszúkás szavazólapon egy sorban szerepel a kilenc lista.

Az NVB két külön szavazólapot hagyott jóvá. A magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz készítetten szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak. A levélben szavazáshoz készített szavazólap pecsét nélkül
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 16:52
Zala megyében az idén márciusban volt a legalacsonyabb az álláskeresők száma
Az év harmadik hónapjában 7446 álláskeresőt regisztráltak, ez a valaha mért legkisebb márciusi mérték a megyében - közölték.

Zala megyében 5,7 százalék volt március végén a nyilvántartott álláskeresők aránya.

A regisztrációban 600-zal kevesebb álláskereső szerepelt, mint egy évvel korábban, ugyanakkor 330-cal többen kerestek állást a kormányhivatal munkatársainak segítségével márciusban, mint februárban.

A korábbi években is több száz fővel emelkedett márciusban a nyilvántartott álláskeresők száma: a növekedés legfőbb oka, hogy február végén az előző évről áthúzódó közfoglalkoztatási programok jelentős része befejeződik. Március elejétől - a korábbiaknál kisebb létszámmal - újra induló programok létszámfeltöltése folyamatosan történik.

Az idén márciusban 1,6 ezren kerültek a nyilvántartásba, közülük mindössze százan kérték első alkalommal a felvételüket a regisztrációba. A nyilvántartott álláskeresők 7 százaléka, 514 fiatal volt márciusban regisztrált álláskereső: az év első 3
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 14:22
EP-választás - NVB: kilenc lista lesz a szavazólapon
Az NVB csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, mert a bejelentések megfeleltek a törvényben támasztott követelményeknek. Már korábban nyilvántartásba vette az NVB a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját, így összesen kilenc lista szerepel majd a szavazólapon.

A most nyilvántartásba vett listák közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján hat név van (a listát Döme Zsuzsanna vezeti), a Magyar Munkáspárt listáján pedig öt jelölt van (a listát Thürmer Gyula vezeti).

Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak és a Tea Párt Magyarországnak, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította. Az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak a leadott 2901 íven 17 167 érvényes ajánlása volt, a Tea Párt Magyarország pedig mindössze 254 ajánlást tartalmazó ívet adott le, ezeken összesen legfeljebb 2032
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 17:29
Képek, videók
szabadság nyilvántartás
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:08
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európai Parlament.JPG
skorpiolilike
2011. augusztus 20. szombat, 05:33
Európai-parlament
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:44
Európai Parlament
paulina
2009. március 29. vasárnap, 10:51
Ebeling_Schopfel_Haibo ck_
sztana45
2010. július 30. péntek, 23:48
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.