Belépés
2019. március 20. szerda | 12. hét | 79. nap | 20:44 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nyilvántartásba vettek egy európai polgári kezdeményezést a könnyebb lakáshoz jutásról
A "Housing for All" nevű friss polgári kezdeményezés indítványozói arra kérték a bizottságot, hogy biztosítson mindenki számára könnyebb hozzáférést a szociális és megfizethető lakhatáshoz, tekintsen el a maastrichti kritériumok alkalmazásától az ilyen típusú lakások építését célzó állami beruházások esetében, és gondoskodjon arról, hogy a nonprofit és fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó felek könnyebben juthassanak uniós finanszírozáshoz.

Emellett szabályozás kidolgozását sürgették a rövid távú bérletekre vonatkozóan, valamint statisztikák összeállítását az európai lakhatási szükségletekről.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, a tartalmát ebben a szakaszban nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

Az Európai Parlament kedden megszavazta az európai polgári kezdeményezés reformjáról szóló jogszabályt, mely könnyebbé teszi az eszköz működtetését, többek közt technikai jellegű változtatásokkal.

"A mai eredmény áttörés a demokráciának. Az európai polgárok számára kiemelt fontosságú, hogy befolyással legyenek az EU döntéshozatalára, illetve az EU számára is elődleges, hogy közelebb kerüljön saját polgáraihoz. Ez az új szabályozás pedig végre megteremti ezt a közvetlen összekötő kapcsot" - hangsúlyozta Schöpflin György fideszes jelentéstevő, aki szerint az eszköz a 2020-as életbe lépéstől kezdve sokkal hozzáférhetőbb és átláthatóbb lesz a szervezők számára.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 19:18
Címkék: Európai Bizottságnak, Európai Parlament, Schöpflin György, európai polgári, könnyebb lakáshoz, maastrichti kritériumok,
Kommentek
Krónika 12. rész (sport)
sporttörvény módosításának célja, hogy a nemzetközi sportszövetségek Budapestre települhessenek, ennek érdekében keret- és fogalomrendszert hoznak létre - magyarázta expozéjában Bánki Erik (Fidesz), a javaslat benyújtója. Elmondása szerint keretrendszer alapján működhetnek a szervezetek Magyarországon, mivel meghatározzák a nemzetközi sportszövetség fogalmát, és a státusz megszerzéséhez szükséges feltételrendszert is. Emellett a módosítás meghatározza a nemzetközi sportszövetségek magyarországi nyilvántartásba vételéhez szükséges eljárásjogi keretszabályokat és a nemzetközi sportszövetségek jogvitáiban alkalmazható választottbírósági eljárással kapcsolatos rendelkezéseket.

Bánki Erik elmondása szerint egy sportszövetség Nemzetközi Olimpia Bizottság által történő elismerése, széleskörű tagsága és az ebből adódó sportolói, sportszakemberi és kiemelkedő társadalmi bázisa, valamint a nemzetközi sportdiplomáciai kapcsolatokban játszott fontos szerepe miatt olyan erőforrásokkal és társadalmi támogatottsággal
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 23:06
Illegális bevándorlás - Magyar állampolgárságú embercsempészt vettek őrizetbe a szlovén hatóságok
A közel-keleti bevándorlók Horvátország irányából lépték át illegálisan a határt. A migránsok nemzetközi védelmet kértek Szlovéniában, a magyar állampolgárságú embercsempészt pedig őrizetbe vette a rendőrség és eljárást indítanak ellen. A szlovén törvények szerint akár nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

2016 márciusában a migránsok nyugat-balkáni vonulási útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett.

Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliak.

A rendőrség adatai szerint a
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:48
Krónika 11. rész (egyházügyi törvénymódosítások)
módosítására reagálnak.

Az indítvány huszonhét törvényváltoztatást tartalmaz annak érdekében, hogy lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló jogszabály a magyar jogrendszer egészével összhangban álljon - fejtette ki a KDNP képviselője.

A tavaly decemberben kétharmados többséggel elfogadott törvénymódosítás legfontosabb változtatása, hogy az egyházakat a jövőben nem elismerik, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba veszik.

A javaslat ezt figyelembe véve egyebek mellett kiterjesztené a személyi jövedelemadó- (szja) mentesség körét a bevett egyházakon túl a bejegyzett egyházak és a nyilvántartásba vett egyházak szolgáltatásaira is.

Az indítvány rögzíti, hogy a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház és a bejegyzett egyház első alkalommal a 2020. évi rendelkező nyilatkozatok alapján lesz jogosult az egyszázalékos szja-felajánlásokra.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:28
Illegális bevándorlás - Frontex: a Nyugat-Balkánon 40 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma
A február végi adatokat rögzítő jelentés szerint a nyugat-balkáni országokon át érkező migránsok uniós határokat érintő illegális határátlépéseinek száma 420 volt. Ezen az útvonalon főként afgánok kísérelték meg átlépni az európai unió valamelyik külső határát.

A Frontex az unió egészét tekintve azt közölte, hogy a rossz időjárási viszonyok nagymértékben, mintegy 3500-re csökkentették a külső határokon észlelt illegális belépések számát februárban, ami az előző hónaphoz képest 58 százalékos csökkenést jelent. Az év első két hónapjában közel 12 ezren létpék át illegálisan az unió valamely külső határát.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon, főként Marokkóból Spanyolországba a ritkának számító rossz időjárás miatt az előző hónaphoz képest 80 százalékkal kevesebben keltek át illegálisan, számuk februárban 820 volt.

Az év első két hónapjában közel ötezer ember érkezett illegálisan Spanyolországba, ami azonban 83 százalékkal meghaladja az előző év azonos
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 20:02
EP-választás - Újabb pártokat vettek nyilvántartásba
Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette az LMP-t, az Egyenlőség Roma Pártot és a Demokraták Pártját.

Az NVB a Momentum Mozgalom nyilvántartásba vételét - három ellenzéki ellenszavazattal - visszautasította, mert a bejelentőlapon feltüntetett székhelycím nem egyezett meg a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szereplővel, illetve, mert a bejelentő Fekete-Győr András képviseleti jogosultsága a nyilvántartás szerint már tavaly nyáron megszűnt.

Az NVB korábban már 14 pártot nyilvántartásba vett a választásra.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választása május 26-án lesz, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Az NVB az ülésen 5:3 arányban érdemi
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 14:52
A médiatanács döntött több rádiós frekvencia ügyében
működtetni.

A médiaszolgáltató kérelmére a testület további öt évvel megújította - 2024 júniusáig - a Siófok 92,6 MHz + Fonyód 101,3 MHz-en szóló helyi, kereskedelmi rádió, a Part FM jogosultságát is.

A médiatanács a Törökbálint 97,6 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálati szakaszában a testület hiánypótlásra szólította fel az FM 4 Rádió Kft.-t, míg az alakilag érvénytelen ajánlatot benyújtó Media Group Production Kft. pályázati nyilvántartásba vételét megtagadta.

Az alaki vizsgálati szakaszba lépett a Győr 96,4 MHz körzeti, kereskedelmi rádiós pályázati eljárása, és mindhárom pályázót - a Győr+Média Zrt.-t, a Zene Rádió Kft.-t és a Fehérvár Rádió Kft.-t is - hiánypótlásra szólította fel a grémium.

A médiatanács három rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására szóló pályázati felhívás tervezetét is elfogadta és véleményezésre közzétette honlapján: a helyi vételkörzetű Tardos 95,5 MHz-re - amelyet egy korábban eredménytelennek
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 12:11
Fellebbez a zalai főügyészség az Éjjeli Őrség párt bejegyzése ellen
A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását.

Az ügyészség álláspontja szerint "a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel". Ide tartozik, hogy létrejötte "jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza".

A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná.

Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 11:31
Polt Péter indítványozta Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését
A választás rendje elleni bűntett miatt folyó nyomozás során felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Farkas Gergely a 2018-as országgyűlési választást megelőzően - a Jobbik Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében nyilvántartásba vett képviselőjelöltjeként - az LMP jelöltjének egy vele folytatott beszélgetés során felajánlotta, hogy ha visszalép a választástól, kifizeti neki a kampányra addig fordított hatszázezer forint költséget. Az ajánlatot az LMP-s jelölt visszautasította.

Farkas Gergely cselekménye az ügyészség szerint választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas, ezért indokolt a képviselő gyanúsítottként történő kihallgatása, ami mentelmi jogának felfüggesztése után lehetséges.

A legfőbb ügyész a választás rendje elleni bűntett miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként az Országgyűlés elnökénél Farkas Gergely országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta - közölte a Legfőbb
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 09:01
Képek, videók
szabadság nyilvántartás
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:08
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Európai Parlament.JPG
skorpiolilike
2011. augusztus 20. szombat, 05:33
Európai-parlament
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:44
Európai Parlament
paulina
2009. március 29. vasárnap, 10:51
Ebeling_Schopfel_Haibo ck_
sztana45
2010. július 30. péntek, 23:48
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.