Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 12:56 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
zeolit
ZEOLIT - EGY SOKOLDALÚ MEGOLDÁS AZ ÉLET SZINTE MINDEN TERÜLETÉN

Gondoltad volna, hogy ugyanazzal az ásvánnyal fogat moshatsz, javíthatod a talaj minőségét, megtisztíthatod a használt étolajat, csúszásmentesítheted télen az utakat és enyhítheted az emésztőrendszeri panaszaidat? A sornak pedig még nincs vége! Olvass tovább, ha kíváncsi vagy mire képes még ez a teljesen természetes és környezetbarát, hazai alapanyag!
Mi ez a titokzatos ásvány? A zeolit az alumínium-szilikátok legfontosabb ásványcsoportja, ami méltán népszerű a gyűjtők körében és ipari illetve mezőgazdasági célokra is. Az ásványcsoport elnevezése Alex Cronstedt svéd származású minerológustól ered. Vizsgálatai közben azt tapasztalta, hogy az ásvány hevítésre úgy viselkedik, mintha forrna. A név a görög zein (=forrni) és litosz (=kő) szavak összetételből származik. Ma már tudjuk, hogy ez a jelenség a zeolitok víztartalmának távozásával magyarázható. Ezek a ritka, gyönyörű és összetett ásványok vulkanikus kiömlési kőzetek hólyagos üregeiben keletkeznek.

A zeolitok az agyagásványokhoz hasonlóan főleg nátrium-kalcium-aluminoszilikátok, melyek térszerkezete tágas, üreges, porózusos. Egyszerűen úgy is jellemezhetnénk őket, mintha egy megszilárdult szivacsot vizsgálnánk. Az üregei, csatornái biztosítják azt a lehetőséget, hogy azokban különböző molekulák, vegyületek raktározódjanak. Természetes körülmények között ezen üregekben leginkább víz található, mely főleg adszorpciósan, kisebb mennyiségben kémiailag van kötve. Ez a víz melegítés hatására a csatornákból, üregekből eltávozik. Az ilyen vizet veszített zeolit képes a levegőből újra vizet felvenni, miközben a hőmérséklete néhány Celsius fokot megemelkedik. Ezen zeolitok a pórusméretük, csatornájuk mérete alapján nemcsak vizet, hanem más molekulákat, kationokat is képesek megkötni. A rácsban helyet foglaló alumínium mint az anionos helyek centruma biztosítja azt, hogy a kationok pl. létfontosságú elemek a cink, a réz, a vas, a mangán stb. megkötődhessenek, melyek a későbbiekben a takarmányokban az állatok, a talajokban a növények számára hozzáférhetővé válnak, így a mikroelem-nyomelem pótlásban fontos szerepet játszanak.

Magyarország világviszonylatban is jelentős zeolitvagyonnal rendelkezik. Fő zeolitbányáink a Tokaj-hegységben: Mád, Bodrogkeresztúr és Rátka környékén találhatók. Itt vannak a Zöldboltban kapható zeolit tartalmú termékek lelőhelyei is, amelyeket a Geoproduct Kft. forgalmaz. Tokaj-Hegyalja nem véletlenül csodálatos táptalaja a szőlőnek: vizsgálatok alapján a vulkanizmus ásványai és azok közül különösen a zeolitok és a devitrifikált kőzetüveg, valamint az agyagásványok különösen értékesek a növényzet számára. Porózusos szerkezetük folytán javítják az erősen kötött talajok levegő- és víz-átjárhatóságát is. Mivel súlyuk 55%-ának megfelelő vízmennyiséget képesek felszívni, és a nedvességet lassan engedik ki, így megakadályozzák a gyökerek rothadását és az aszályok idején is képesek nedvességet biztosítani a növényeknek. A hazánkban egyre szélsőségesebben megjelenő esőzések és aszályok idején ez a tulajdonság felértékelődik a biotermesztésben. Az őrölt zeolitok ioncserélő kapacitásuk révén alkalmasak arra, hogy a talajba juttatva biztosítsák a növény számára a szükséges esszenciális elemeket, melynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntetnek, miközben a termény minősége is javul. Ha szeretnéd megtapasztalni a zeolit növényekre gyakorolt hatását, akkor próbáld ki a Meliorit ásványi trágyákat a kertedben, vagy a Hajtika ásványi locsolóvíz adalékot, ami használható szobanövényekhez, palántázáshoz és fólia alatti termesztésben is.

De a zeolitok felhasználása nem áll meg a mezőgazdaságnál! Az ásványból fogpor is készül: a Dentomin-N fogpor adalékok és fluorid hozzáadása nélkül, természetesen segít megelőzni a fog- és ínybetegségeket, miközben megbirkózik a lepedékekkel és dohányzás okozta sárga foltokkal is. Amennyiben jobban szereted az ízesített fogápoló termékeket, akkor a Dentomin-Z fogport ajánljuk, ami borsmentalevelek hozzáadásával éri el ugyanazt a hatást.

Beszámolók alapján egyes esetekben a zeolitos kezelés még az ekcémát és más bőrbetegségeket is képes enyhíteni. Érdemes kipróbálni, hogy shea vajba vagy más természetes növényi olajba keverve javítja-e bőrünk állapotát. A kínálatunkban megtalálható Zeodry-84 Testhintőpor kellemes, száraz érzést kölcsönöz a bőrnek, hatékony nedvszívó és szagtalanító hatású, valamint megelőzi a bőrirritációt. Frissít, nyugat és véd. Íme, egy egyszerű recept zeolitos bőrpakolás készítéséhez: keverj össze 1-2 teáskanál zeolit port vízzel, amíg homogén pasztát nem kapsz. Akár egy kis mézzel is dúsíthatod az extra ápolás érdekében. Hagyd megszáradni a bőrödön, majd finom masszírozó mozdulatokkal távolítsd el. Öblítsd le a bőröd vízzel és hidratáld a bőröd természetes növényi olajokkal.

Zeolitokkal az emésztőrendszeri panaszaidat is csillapíthatod! A Neurosan entero por egy gyógyszernek nem minősülő, orvosilag igazoltan gyógyhatású készítmény. Alkalmas az olyan gyakori problémák enyhítésére, mint a hasmenés, puffadás, ideges eredetű emésztőrendszeri panaszok és a gyomorégés. Nyomelemei és adszorpciós tulajdonsága révén segíti egészségünket.

Már láttuk milyen hatása van a mezőgazdaságban és az emberi szervezetben, térjünk rá a háztartásban való hasznosításra! A legtöbb súrolószer egészségre és környezetre káros anyagokat tartalmaz, és még a tisztítandó felület zománcát vagy mázát is felmarhatja. A Suromin súrolópor azonban nem alkalmaz maró anyagokat, és inox felületek tisztítására is alkalmas. Csupán zeolitot, biológiailag lebomló tenzidet és citromsavat tartalmaz.

Szeretnéd újrahasználni az étolajat? A Derolin étolajderítő segít ebben: szagtalanítja és eltávolítja belőle az égett részecskéket. Használt étolajba keverve eloszlik és megköti a lebegő szemcséket, valamint a telített zsírsavakat. A szilárd részecskék ezután lassan leülepednek, és felette ott marad a tiszta étolaj, a derítő ezzel szinte regenerálja az olajat. A tiszta rész ezután újra felhasználható. Kertes házzal rendelkezők a keletkezett olajsarat komposztálhatják is, mert a talajnak kiváló tápanyagot jelent.

Közelednek a téli napok, amikor a fagypont alatti hőmérséklet miatt veszélyessé válik a csúszós utakon való közlekedés, de a hagyományosan használt kősó sajnos károsítja a növényzetet. Erre a problémára is van zeolitos megoldás: a csúszásgátló granulátumok. Mint korábban említettük, a zeolit kifejezetten előnyös a növényzet számára, ráadásul a kálcium-kloridos Jégolvasztó csúszásgátló egészen -30°C fokig hatásos, ellenben az útszóró sóval ami csak -7°C-ig.

Még mindig nincs vége a zeolitok felhasználási lehetőségeinek: Alkalmazzák őket víztisztításban, építkezéseknél, mosószerekben, alternatív gyógyászatban, napkollektorokban és adszorpciós hűtőkben is. Még kisállat alomnak is használható, így a házikedvenceinknek sem kell káros vegyszerekkel érintkeznie. Akváriumokban a zeolit felszívja az ammóniát és más nitrogénvegyületeket, így tisztítva a vizet.
faciendum, 2018. április 17. kedd, 22:42
Címkék: Alex Cronstedt, Geoproduct Kft, Zeodry-84 Testhintőpor, ásvánnyal fogat, talaj minőségét, használt étolajat,
Kommentek
Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
hogy a pH szint napközben változik a szervezetben, és hogy a gyomor a legsavasabb terület.

Az organizmusok pH értékében még a legkisebb eltérés is súlyos gondokat okozhat. Környezeti példa erre, hogy a megnövekedett CO2 kibocsátás miatt az óceán pH értéke 8,2-ről 8,1-re csökkent, amit az óceánokban élő különböző életformák szenvedtek meg. A megfelelő pH érték a növények növekedéséhez is elengedhetetlen, ezért nagymértékben befolyásolja a szervezetünkbe jutó ásványai anyagok mennyiségét és minőségét. Az óceánban, talajban és emberi szervezetben lévő ásványi anyagok is fontos szerepet játszanak az optimális pH érték fenntartásában, így ha a szervezet savasabb lesz, az ásványi anyag tartalma lecsökken.

Hogyan működik a lúgosító diéta?

A következő részben az emberi étrend háttértörténetéről olvashat, illetve arról, miért jótékony hatású a lúgosító étrend:

A kutatók úgy gondolják, hogyha az emberi étrend teljes savas bevitelét vizsgáljuk, akkor "jelentős változásokat
tinka1951, 2018. június 23. szombat, 15:58
Az uborka társai a kertben
illetve a különböző fertőzéseknek. A kerti növények biológiai sokféleségének növelésével lemásolhatjuk a természetben már jól bevált módszert a betegségek és kártevők támadásának kivédésére. A növénytársítás előnyeit tehát az uborka esetében is kihasználhatjuk: nem csupán csökkenteni tudjuk a potenciális veszélyeket, de egyúttal a hasznos rovaroknak is kedvezünk.

Egyes növények kifejezetten jól termeszthetők együtt az uborkával. Ilyenek például a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Többek között a borsó, a bab vagy a lóhere gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek képesek megkötni a nitrogént, gyökérgümőket, rizómákat kialakítva. A nitrogén egy része a hüvelyes növényt táplálja, a többi azonban a környező talajt gazdagítja, ez pedig az adott területre telepített egyéb növényeknek is a hasznára válik.

Növények, amelyek jól fejlődnek az uborka mellett
A már említett pillangósvirágúakon kívül többek között az alábbi növények ültethetők eredményesen az uborka
lovaszmarika, 2018. május 16. szerda, 18:59
Királyok bora , borok királya : a tokaji aszú
való megaszalódás kulcsa : a Zempléni - hegység
által védett domboldalakon a folyóról felszálló reggeli pára
és az őszi harmat elég nedvességet ad az elszaporodásához .
A szemeket kézzel válogatva , egyesével szedik le a
fürtökről október és december között egy - egy területet akár
három négy alkalommal is végigjárva , hiszen csak a tökéletes
szemek kerülhetnek be a válogatásba .
A szürethez használt puttonyok mérete adja meg az aszú
minőségét , annak ellenére , hogy ma már nem feltétlenül
ebbe szüretelnek . Egy puttonyba nagyjából 25 kg aszúszem
fér bele . Az aszúszemeket összezúzzák . majd egy kádban
elegyítik 136 , 6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral ,
1- 1, 5 napig áztatják , hogy kióldodjon az aszúszem cukorsav ,
és íztartalma , majd az úgynevezett aszútésztát kipréselik ,
és a mustot fahordókba töltik , hogy kierjedjen . A tökéletes
érést a vulkáni talajba vájt hosszú
bedmarika47, 2017. szeptember 17. vasárnap, 16:37
Fazekas Sándor: program indul a magyar borok hitelességének erősítésére
Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből. A tárca és a részvénytársaság együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek.

A miniszter kitért rá: az a tanúsítvány, amelyhez a borászatok hozzájuthatnak ingyenesen - ha részt vesznek a programban - a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően. Ez pedig számottevően javíthatja a magyar borok piaci pozícióját, erősítheti a fogyasztói bizalmat. Egy-egy magyar bor "ujjlenyomata" ugyanis jól láthatóvá válik, ami ellenőrizhető egy adatbázisban is. Ez a program ugyanis kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem például információt ad arról a talajról is, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett.

A sajtótájékoztatón ismertetett eljárás alkalmazása hasznos lehet a borokon kívül más termékek esetében is, ahol az
velemenyezd, 2017. július 19. szerda, 12:23
Áder János: a génbankok biztosíthatják az őshonos fafajták megőrzését
bevált gyümölcs- és fafajtákat, mert ezek a növények olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyekre egyre inkább szükség lesz a klímaváltozás miatt, például nagy a szárazságtűrésük - mondta az államfő.

Példaként említette azt is, hogy Norvégiában a Föld mélyében hoztak létre egy génbankot, ahová a világ különböző pontjairól gyűjtik be a magvakat, hogy azokat később szaporító anyagként lehessen használni.

Jó minőségű talajban olyan jó minőségű, exportképes gyümölcs terem, amelynek magas minőségét az ősi fajták tulajdonságai biztosítják - hangsúlyozta Áder János.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Tündérkertjét Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mutatta be. A résztvevők megismerkedhettek a gyümölcsfaoltás fortélyaival, megkóstolhatták a tájházban őrzött hagyományos gyümölcskészítményeket és rést vehettek egy méhészeti bemutatón is.

A gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja az első Tündérkertek megálmodóinak, Szarvas József színésznek,
velemenyezd, 2017. április 04. kedd, 14:04
A magyar fűszerpaprikáról
mellett megnövekszik a természetes növényi só tartalma, a különböző szerves enzimek továbbá többféle nemes olaj tartalma, és nem elhanyagolható a sokat emlegetett C vitamin tartalma sem, amelyek együttesen biztosítják a fűszerpaprika ízét, aromájának erejét, illatát, színét.
A modern technológiák alkalmazása, a korszerűnek számító gépi aszalók, a termelékenység növelése érdekében lecsökkentett természetes aszalási folyamatok, mind a minőség rovására tett engedmények. A jó magyar fűszerpaprika minőségét épp a hagyományokon alapuló feldolgozása biztosítja. Ma sok magángazdaságban visszatértek a régi aszalási technikákhoz, a feldolgozás-technikai fegyelem betartása mellett a végeredmény sok-sok első osztályú minőségű kitűnő magyar fűszerpaprika. A fűszerpaprika termeléséhez hazánkban leginkább a Dél-Magyarország éghajlata, és a Tisza-Maros torkolatvidékének humuszos talaja kedvez. Ezért is lett Szeged a fűszerpaprika termelés egyik fontos központja. Másik nagy termőterület, ennek az éghajlati zónának az
eva6, 2016. május 31. kedd, 11:26
Az egyik legjobb természetes csodaszer!
kiegészítőként vagy wellnessitalként, hanem kellemes ízének köszönhetően akár a reggeli mellé fogyasztott juice-ként is beilleszthető az egészséges étrendbe.

Termesztése nem bonyolult

A Goji-bogyó fája (lycium, avagy ördögcérna) igen intenzív növekedésű. A növény akár 3-4 méter magasra is megnőhet, és már az ültetéstől számított második-harmadik évben termést hozhat. Bármilyen talajon megél, nem igényel tápoldatot, trágyát, sőt a mesterséges növényápoló szerek rontják a gyümölcs minőségét, csökkentik mennyiségét. A növekedés serkentésére csak az idősebb példányoknál van szükség, de akkor legfeljebb célzott ritkítást szükséges alkalmazni. A növény természetgyógyászatban felhasznált része a gyümölcs, mely nyár végén, ősz elején érik. Akkor gyűjtik, amikor narancssárgára színeződik, és íze édessé válik.

Mire jó?

A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy líciumcserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet
anna4459, 2016. március 18. péntek, 17:16
Képek, videók
Alex-Grey-20.jpg
anubisz01
2018. szeptember 03. hétfő, 17:51
303093-alexfas01.jpg
ferenczdominik
2018. augusztus 10. péntek, 16:11
alex néc.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:03
Alexsza Doll.jpg
pergerne
2018. január 07. vasárnap, 14:04
Február 9. Alex
rushlilly
2018. január 06. szombat, 12:52
Alexis malacka png.jpg
kerzsi58
2017. október 07. szombat, 18:58
alpha_alexis.jpg cady zs
kerzsi58
2017. október 07. szombat, 18:57
Alex.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 20:22
alex-tamscsak-a-jk-men nek
menusgabor
2016. november 01. kedd, 18:18
neWGgbxt4DCqPBYbBQ-kFt oPL
boszi0604
2016. november 15. kedd, 19:22
neWGgbxt4DCqPBYbBQ-kFt oPL
gosztmagdi
2016. szeptember 29. csütörtök, 13:59
kFTUXi65rhW3Dzi-h-opBD QVD
boszi0604
2016. augusztus 07. vasárnap, 12:55
Hooligans- KFT
agica2004
2014. augusztus 12. kedd, 13:58
Hooligans-KFT.jpg
agica2004
2014. augusztus 08. péntek, 13:48
Red Steel KFT.
e2
2013. október 07. hétfő, 21:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.