Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 04:13 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kásler: nagy jelentőségű a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalakulása
Kásler Miklós szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a húsz ország részvételével megalakult nemzetköz tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, és azokat az országok egymással megosztva jelentős lépés érhető el a megelőzésben és a kezelésben.

Kiemelte, partneri együttműködésre van szükség a régiós országok között ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket vissza lehessen szorítani, de az országok között közös munka megjelenhet például a gyógyszerinnovációban és klinikai kutatásokban is.

Közölte, az akadémia budapesti székhellyel működik, létrejöttéhez a magyar állam 500 millió forinttal járult hozzá.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője örömét fejezte ki az akadémia megalakulása kapcsán, amelyet innovatívnak minősített, és a WHO támogatásáról biztosította a testületet.

Ulrik Ringborn, a svéd Karolinska Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a fő célkitűzés a rákos betegségek megelőzése. Mint mondta, a tudomány fejlődésével egyre többet tudunk a különböző tumortípusokról, de ezzel együtt a gyógyítás hatékonyságát is növelni kell, ehhez pedig személyre szabott terápia szükséges.

Peter Boyle, a lyoni székhelyű Nemzetközi Prevenciós Kutató Intézet (IPRI) igazgatója kitért arra: az akadémia megalakítása egy huszonöt éves közös munka eredménye. Hozzátette: a testület egyik célja, hogy az oktatás és kutatás területén is minél gyorsabb tapasztalatcsere történjen.

Julio E. Celis, a dán rákkutató Központ társigazgatója szintén örömét fejezte ki az akadémia megalakulása kapcsán, és mint fogalmazott, nincs olyan ország, amely egyedül meg tudna birkózni a daganatos betegségek adta feladatokkal.

Véleménye szerint meg kell szervezni a tudományos munkát, amire a most létrejött testület jó példa, és kerülni kell a gyógyításban résztvevők és a szakpolitika közötti elszigetelődést.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 17:19
Címkék: Kelet-európai Onkológiai Akadémia, Kásler Miklós, Ledia Lazeri, Egészségügyi Világszervezet, Ulrik Ringborn, Karolinska Intézet,
Kommentek
Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós
Egyértelmű, hogy partneri együttműködésre van szükség a régiós országok között ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket vissza lehessen szorítani - hangoztatta Kásler Miklós szerdán Budapesten, a regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferencián.

Úgy fogalmazott, létre kell hozni azt a kritikus tömeget tudásban, tapasztalatban, kutatásban és ellátásban, amely a betegek javát szolgálja.

"A rák korunk civilizációs betegsége", de a hagyományos törekvéseken túl új utakat is keresni kell, ami a kelet-közép-európai országok összefogása lehet - mondta a miniszter.

Bejelentette, hogy budapesti székhellyel megalakul a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia, amelybe tudósokat delegálnak az együttműködő országok.

Kásler Miklós előadásában szólt arról, hogy tavaly négymillió rákos megbetegedést regisztráltak Európában, és a tüdő-, a vastagbél-, illetve a gyomorrák, valamint nők esetében az emlőrák a leggyakoribb elváltozás.

A közép-kelet-európai országok között
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:03
Meghalt Eckhardt Sándor, a magyarországi daganat-kemoterápia megalapozója
hivatástudata, amelynek vezérelve a hippokratészi esküvel vállalt orvoslás és a rászorulók megsegítése volt.

A Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán 1951-ben szerzett diplomát. Az orvosi egyetemmel párhuzamosan elvégezte a Zeneakadémia zongora szakát. 1950-től már a II. Belklinika Kísérleti Laboratóriumában volt gyakornok, Haynal Imre, Sellei Camilló és Németh László professzorok voltak a tanítómesterei.

Rövid Uzsoki utcai kórházi belgyógyászati tevékenység után 1953-ban az Országos Onkológiai Intézetbe került, a Sellei Camilló vezette Belgyógyászati Osztályra, ahol segéd- majd alorvos, 1955-ben a belgyógyászati szakorvosi képesítés megszerzése után adjunktus, majd osztályvezető főorvos lett.

Pályáját meghatározták a párizsi, londoni és különösen az egyesült államokbeli ösztöndíjas tanulmányutak, amelyek során az onkológia legnagyobbjaitól tanulhatott. Az amerikai rákintézet (NCI) klinikai és kísérletes részlegein egyaránt dolgozott. Hazatérése után megalakította az Országos Onkológiai
velemenyezd, 2016. november 04. péntek, 15:23
Krónika 5. rész (kérdések, kivételes, sürgős tárgyalásba vett javaslatok, napirend után)
MSZP: mi lesz a veszprémi onkológiai központtal?

A szocialista Pál Tibor a Veszprémbe tervezett onkológiai centrum megvalósításával kapcsolatban kérdezte a kormányt. Arra volt kíváncsi, hogy lesz-e és ha igen, mikor készül el a regionális onkológiai központ, hiszen az alapkő letétele óta "egy kapavágás" sem történt a területen.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár válaszában ismertette: a 3,7 milliárd forintos beruházás keretein belül Veszprémben és Farkasgyepün valósul meg az új onkológiai központ. Veszprémben egy 4271 négyzetméteres komplex onkológiai ellátást biztosító új központ épül helikopter-leszállóhellyel, járóbeteg-ellátással, fekvőbeteg-osztállyal és sugárterápiás ellátással.

Fidesz: mi várható a baloldaltól?

Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke korábban arról beszélt: kormányra kerülésük esetén ismét megszorításokra készülnek az emberek kárára. A kormánypárti
velemenyezd, 2014. február 06. csütörtök, 17:18
Képek, videók
Akadémiai papírszeletekre
chillik
2018. március 22. csütörtök, 06:13
Akadémiai papírszeletek 0
chillik
2018. február 03. szombat, 05:37
Per az Akadémiával 01.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:52
Per az Akadémiával 02.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:52
Per az Akadémiával 03.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:51
Per az Akadémiával 04.jpg
chillik
2016. november 21. hétfő, 03:51
felcsut Futball akadémia.
megyerimihaly
2015. augusztus 28. péntek, 16:05
2015 zene akademia
relisisi
2015. július 11. szombat, 14:57
28.. Athéni Akadémia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:36
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.