Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 16:56 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az orchideák gondozása otthonSzakértő tanácsa: Így gondozd az orchideát, hogy egész évben gyönyörködhess benne!

Az egyik legelterjedtebb ajándék napjainkban a cserepes virág, ezek közül is leginkább az orchidea. Ha nem szeretnél vágott virágot ajándékozni, akkor lepd meg kedvenc barátnődet egy cserép orchideával. Ezzel egészen biztosan nem fogsz mellé!

Lásd el őt jótanácsokkal azzal kapcsolatosan, hogy hogyan is kell pontosan gondoskodni az orchideáról, így még hosszú ideig fogja élvezni a csodálatos színekben pompázó, különleges szobanövényt. Ha egy orchideát fogadsz be a lakásodba, akkor gondoskodnod is kell róla. Nem elegendő csak néha meglocsolni egy kicsit, ha szép és egészséges növényt szeretnél, akkor igazodnod kell a speciális igényeihez is.

Az alábbiakban a szakértő, Dr. Ing. Eugenia Nita kertészmérnök tanácsait olvashatod. Jó, ha betartod ezeket a tanácsokat, hiszen akkor egészen biztosan sokáig élvezni fogod a gyönyörű szobanövényt. A szakértőtől megtudhatod, mit kell tenned, hogy még több ideig virágozzon az orchideád.

Vásároltál vagy kaptál egy orchideát?
Semmiképp ne dobd ki, ha elvirágzott, és leestek a virágai. És arra is vigyázz, hogy soha ne ültesd hagyományos virágföldbe. Az orchideának direkt a számára kialakított speciális ültető tőzeget kell vásárolni. A boltban orchidea földként keresd. Egy ideig mindenképp hagyd az eredeti edényében, ha nagyon muszáj, akkor is inkább csak a földjét cseréld ki. Soha ne ültesd az orchideát hagyományos virágcserépbe, a megfelelő fejlődéshez átlátszó edényre lesz szüksége.

Ha azt szeretnéd, hogy szépen virágozzon az orchideád, ezeket a dolgokat kell betartanod!

Hőmérséklet
Olyan helyen kell tartsd az orchideát, ahol éjszaka kissé hidegebb a hőmérséklet, mint nappal. A legjobb hely az ablakpárkány lehet az orchidea számára. Szereti a szellős helyeket, de a huzattól mindenképp óvnod kell.

Fény
Az orchideák szeretik a fényt. Egyeseknek kevesebb, másoknak több fényre van szükségük. A legideálisabb számukra, ha az ablaktól 20-30 cm-re helyezed el. Előttük mindenképp legyen egy vékony függöny, amely védelmet nyújt az erős napsugárzás ellen.

Öntözés
Az öntözés függ attól is, hogy milyen helyen tartod az orchideát. Minél melegebb helyen van, annál több vízre lesz szüksége. Emeld meg az orchidea cserepét, és ha nagyon könnyű, akkor azt jelenti, hogy túl száraz a föld. Önts egy kis tálkába vizet, és állítsd bele. Amikor már nem bugyborékol a víz, azt jelenti, hogy jól megszívta magát, és kiöntheted a fölösleges vizet. A legjobb, ha esővízzel, vagy szénsavmentes ásványvízzel öntözöd. Mindig a reggeli órákban ajánlott a locsolás.

Visszametszés
Miután elvirágzott, várj még néhány napig, és csak azután metszd vissza az elszáradt csonkokat. A szár aljától számítva a második csomónál kell visszavágnod mindig. Ha a gyökerek kijönnek az edényből, akkor vágd le az elszáradt részeket, és ültesd egy nagyobb edénybe az orchideát. Speciális tőzegbe ültesd, és a cserép aljába tegyél néhány kisebb agyaggolyót. Ezt a műveletet mindenképp akkor kell végezni, amikor a növény pihen, nem virágzik.
Forrás : Link
pacsakute, 2018. február 13. kedd, 13:30
Címkék: Eugenia Nita, orchideák gondozása, egyik legelterjedtebb, cserepes virág, cserép orchideával, csodálatos színekben,
Kommentek
Lepkeorchidea
vagy. Egyszerű a gondozása, cserébe sokáig kényeztet gyönyörű fehér, rózsaszín, lilás, sárga, foltos vagy csíkos virágaival. A lepkeorchideád számára a tökéletes lakóhely egy világos szoba, ahol azonban nem éri közvetlen napfény. Szereti a meleget, nappal 20-35 °C-ig bármit elvisel, éjszaka 15 °C-on érzi jól magát. Télen, hogy virágba boruljon, 5-10 °C-os hőmérséklet is elegendő neki, és kevesebb fénnyel és vízzel is beéri.

Páratartalom, fény és megfelelő ültetőközeg

Az orchideák szépsége vitathatatlan, sokan mégsem mernek otthon orchideákat nevelni, gondolván, hogy túl sok törődést igényelnek. Pedig ez csak részben igaz, a csodás orchideák többségét egyáltalán nem kell sokat ápolni. Mivel az orchideafélék trópusi virágok, csupán arra kell ügyelni, hogy világosban, kellemes melegben és párás levegőjű szobában tartsd. Nyáron se tedd ki a tűző napra, számukra télen a 18-25 °C-os, nyáron a 22-27 °C-os hőmérséklet az ideális. Ha ki is teszed a cserepét a kertbe, teraszra vagy
vorosrozsa66, 2018. február 11. vasárnap, 18:26
Orchideánk virágzása érdekében
ehhez a szép növényhez, most pedig már bárhol beszerezhető. Ha otthonunkban megfelelően gondozzuk, akkor ácsingózva várhatjuk, hogy a bimbók mikor nyílnak ki, és a virágok mikor pompáznak teljes valójukban.

Minden orchidea tulajdonos növénye virágzását várja, ezért igyekszik a lehető legkörültekintőbben ápolni növényét, növényeit. A hogyan kérdésre igyekszünk választ adni. Az orchideák lényegében szinte az egész Földön megtalálhatóak, ám mégis az Andok erdeiben, a közép-amerikai vulkánok környezetében, az Atlanti-óceán parti hegységekben, a Himalája délkeleti lejtőin nőnek és szaporodnak ezek a növények. Megkülönböztetünk talaj- és sziklalakó orchideákat, de a leggyakoribb az epifita módon élők, amelyek általában fákra telepedve növekednek.

Hiába van sok háztartásban orchidea, akár több, olykor mellényúlhatunk gondozása terén, és nemhogy hajtást, virágot nem hoz, de még el
astropapa58, 2015. szeptember 17. csütörtök, 06:13
orhidea szaporítasa
Tanárúr könyvében is, javasolt ültetőközegként. Igyekszem úgy szedni, hogy ne legyen "földes", de ha mégis az, lemosom. Ezután a mohát szinte szálaira szedem, hogy semmilyen rovar, élősködő ne maradjon benne, majd ha előzőleg nem kellett lemosnom, finoman bespriccelem úgy, hogy ne csicsogjon a víztől, inkább csak nedves legyen.

Ha nincs moha, fenyőkérget érdemes használni, némi (cca. 5-10%) faszénnel keverve. Tapasztalataim szerint a legtöbb "kész" bolti orchideaföld nem alkalmas a Lepkeorchideák ültetésére, mivel túl sok "tőzeget" tartalmaz, levegőtlen, sűrű, csak kissé vagy egyáltalán nem darabos. Ennek az az oka, hogy nálunk a bolti orchidea-ültetőközegeket általában egyaránt ajánlják epifita (fánlakó) és talajlakó orchideáknak is (a csomagoláson fel is tüntetik), pedig e két alaptípus igényei - ültetőközeg vonatkozásában is - merőben különböznek egymástól. Ha mégis csak ez van, érdemes átszitálni nagyobb lyukú rostán vagy szitán (pl. gyümölcsmosón), esetleg a nagyobbacska kéregdarabokat
peszko, 2015. július 10. péntek, 11:07
Az orchidea gondozása
árnyékos helyeket is. Egyedül a tűző naptól kell óvnunk, különben a levelei elszáradnak, megégnek. A szobahőmérsékletet kedveli, és a párás levegő is kifejezetten jót tesz neki. A hideget viszont rosszul viseli, emiatt akár a bimbóit is eldobhatja.

Óvjuk a tűző naptól!

Tápoldatozás
Ha szeretnénk, hogy gyakran virágozzon az orchideánk, nem árt, ha gyakran tápoldatozzuk. Az ideális az, ha 2-3 hetente megismételjük ezt a lépést, különösen nyáron. Kaphatunk kifejezetten orchideákra kifejlesztett tápoldatot és műtrágyát is, amelyért szintén hálás lesz majd a növényünk.

Vágás
Abban az esetben, ha elszáradt az orchideánk szára, tehát már biztosan nem hoz azon új ágat vagy virágot, ragadjunk ollót és vágjuk le. Ezzel csak jót teszünk neki. Vigyázzunk azonban, még élő ágat soha ne nyisszantsunk le!

Az elszáradt ágait le kell vágni

Átültetés
Két-három évente érdemes átültetnünk virágunkat. Fontos, hogy ne hagyományos virágföldbe tegyük,
tinka1951, 2014. május 06. kedd, 11:31
Hatásos szobanövények
fogékonyságunkat.

Zöldike (chlorophytum comosum)
A zöldike megköti a levegőben a káros anyagokat, valamint tiszta oxigénnel tölti fel a helyiséget. A negatív energiákat pozitívra cseréli, kitűnő energiaforrás lehet irodában, lakásban.

Borostyán (hedera helix)
A borostyán szinte folyamatosan energiát közvetít, és a gondozása is nagyon egyszerű. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetből is.

Közönséges lepkekosbor ( oncidium papillio)
Az orchideák leginkább a hölgyek körébe arat nagy sikert. A lepke kosbor orchidea energiája erősíti az önbizalmunkat, segít érvényesülni, és a párkapcsolatban is segítségünkre lehet.

Citrom és narancsfa:
A citrus és narancsfák a lakásban, a kertben és teraszon is szétszórják jótékony energiájukat.
A citromfáról rögtön a napfény a tengerpart és a mediterrán életstílus jut az eszünkbe, így hamar átalakítja a negatív energiákat pozitívvá.

Dracena fajták:
A
lovaszmarika, 2013. december 27. péntek, 17:37
Indonézia különleges orchideái láthatók a Vajdahunyadvárban
Az ország őserdeinek hangulatát és Indonézia gazdag növénykincsének egy részét szeretné a látogatók elé varázsolni a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása, amelyen a számos különleges és gyönyörű virágon kívül az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várják az érdeklődőket.

A megnyitón Maruli Tua Sagala, az Indonéz Köztársaság nagykövete hazája gazdag növényvilágáról beszélve kiemelte: az 1700 szigetből álló területen 29 376 virágfaj található. Ezek közül ötezernél is több orchidea fajjal büszkélkedhetnek, amelyből 850 faj áll védettség alatt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőjében a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságát hangsúlyozta és rámutatott arra, hogy az ökoszisztéma megóvása minden ország érdeke. Emellett említette Magyarország növényvilágának sokféleségét is, és kiemelte: "Nekünk, magyaroknak szerencsénk van, hiszen természetes élőhelyükön is megcsodálhatjuk az orchideákat, mert néhány faj közülük
velemenyezd, 2013. április 26. péntek, 12:41
Indonézia különleges orchideáit is bemutatják a Vajdahunyadvárban
Az ország őserdeinek hangulatát és Indonézia gazdag növénykincsének egy részét szeretné a látogatók elé varázsolni a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása.

A különleges virágokon kívül az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várják az érdeklődőket - áll a társaság közleményében.

Indonézia híres páratlan növény- és állatvilágáról, ám azt talán kevesen tudják, hogy ez a sok szigetből álló ország több mint 5000 orchideafaj hazája. Itt fedezték fel többek között a manapság nagyon népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is.

Mint minden évben, idén is lesz lehetőség arra, hogy a látogatók a kiállításon jelen lévő magyar és külföldi kereskedőknél beszerezhessék a számukra legszebb virágokat.
velemenyezd, 2013. április 20. szombat, 12:31
Képek, videók
December.25.Eugénia
rushlilly
2017. december 03. vasárnap, 17:08
EUGÉNIA.gif
1951anna
2015. június 23. kedd, 07:15
Eugénia a divatdiktátor.j
ametiszt54
2012. november 27. kedd, 12:36
800px-Eugenia_uniflora _fr
andomanyi
2012. május 27. vasárnap, 13:03
498px-Victoria-eugenia -so
irzikovszkimarcsi
2012. május 11. péntek, 20:46
01-isabela-clara-eugen ia-
relisisi
2011. február 10. csütörtök, 09:34
01-isabela-clara-eugen ia.
lizbet01
2011. január 28. péntek, 13:38
Eugenia uniflora Surinam-
dandej
2009. november 14. szombat, 11:49
eugenia_small.jpg
jakabgasparne
2007. december 15. szombat, 18:56
orchideák
eva6
2020. május 06. szerda, 09:09
Orchideák
eva6
2019. május 26. vasárnap, 15:05
0 orchideák.png
lovaszmarika
2019. január 27. vasárnap, 18:35
Orchideák kosárban
eva6
2019. január 22. kedd, 14:43
Szép orchideák .jpg
pacsakute
2019. január 20. vasárnap, 22:43
Orchideák.jpg
pacsakute
2019. január 20. vasárnap, 10:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.