Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:55 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szállodaszövetség: nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő a magyar szállodák teljesítménye
A szervezet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2018-as ágazati adatait idézve közölte: a jelentés szerint a kelet-közép-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország) a magyarországi szállodák Revpar mutatója (65,8 euró) a második legmagasabb volt Ausztria (79,2 euró) után és Csehország előtt (62,1 euró).

Kitértek arra is, hogy 2018-ban a 10 évvel korábbi időszakhoz képest több mint 60 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, meghaladta a 23 milliót. Ez az összes kereskedelmi szálláshelyen regisztrált vendégéjszakának a 75 százaléka. A külföldiek esetében még magasabb az arány, 82 százalék.

Tavaly 2017-hez viszonyítva, országos szinten 8,9 százalékkal nőtt a szállodák összes bevétele, így meghaladta a 453 milliárd forintot. A szobaárbevétel 7,5 százalékkal lett magasabb, megközelítette a 266 milliárd forintot. Az összes bevétel 49,2 százaléka, a szobaárbevétel 55,6 százaléka realizálódott a fővárosi hotelekben - írták.

Tavaly a beutazásban meghatározó szereppel bíró országok közül átlagot meghaladó növekedést mértek Ukrajna (+33,4 százalék), Kína (+14,7 százalék), az Egyesült Államok (+12,5 százalék), Izraela (+12,3 százalék), Spanyolországa (+11,8 százalék) és Romániáa (+5 százalék) esetében. Figyelemre méltó a szállodaszövetség szerint, hogy Indiából és a Koreai Köztársaságból is több mint 18 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A Budapest-Közép-Dunavidéki régió 2018 évi vendégforgalma 10,4 millió vendégéjszaka volt, ez az országosnak 45 százaléka, a bruttó átlag szobaár itt közel 26 ezer forint volt. A második legnépszerűbb régió a Balaton, ahol 4 millió vendégéjszaka volt, bruttó 16 700 forintos átlagárral. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az Észak-magyarországi régió szállodái, ahol a bruttó átlagár 19 109 forint volt tavaly - közölte a MSZÉSZ.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:43
Címkék: Központi Statisztikai Hivatal, Egyesült Államok, Koreai Köztársaságból, magyar szállodák, jelentés szerint, magyarországi szállodák,
Kommentek
EOS: a magyar cégek árbevételének mintegy 8 százaléka a késedelmes kintlévőségek behajtásából származik
Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja 17 európai országban 3400, köztük 200 magyar vállalati döntéshozót kérdezett meg kutatásában.

A közlemény szerint a magyarországi cégek képviselőinek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kintlévőségei kezeléséhez külső partner segítségét is igénybe veszi, amibe beletartoznak a professzionális követeléskezelő vállalatok, valamint az ügyvédi irodák is. Ez az arány nem mutat jelentős változást az elmúlt évhez képest, európai összehasonlításban azonban magasnak számít, ugyanis a megkérdezett európai vállalatoknak csupán a 37 százaléka működik együtt külső partnerrel.

A gazdaság teljesítményének szemszögéből fontos tényező, hogy a behajtásból származó pénzt Magyarországon a vállalatok 54 százaléka saját kintlévőségeik törlesztésére használja fel, míg 50 százalékuk a munkahelyek védelmére és munkahelyteremtésre fordítja az összeget. A megkérdezett vállalat vezetők 46 százaléka említette, hogy tevékenységi körének bővítésére, vagy
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 11:51
KKM helyettes államtitkár: dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok
bizottság elnökeként a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és a bizottság év végi, budapesti ülésének előkészítésére látogatott el Indonéziába.

Indonézia a világ negyedik legnagyobb országaként 260 milliós népességével Magyarország számára kiemelten fontos partner a térségben - mondta. "Örömmel nyugtázták", hogy a kétoldalú áruforgalom az elmúlt években dinamikusan bővült: tavaly az első 10 hónapban az Indonéziába irányuló magyar export 18 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Joó István elmondta: az együttműködés leginkább perspektívával rendelkező területei a vízgazdálkodás, az egészségügy, valamint az info- és telekommunikáció. Ezek mind olyan ágazatok, amelyekben már erőteljesen jelen vannak a magyar cégek Indonéziában.

Kiemelte: a vízgazdálkodásban komoly sikerekről lehet beszámolni, a tárgyalások ideje alatt Közép-Jáván 7 víztisztítót adtak át, abból a 36-ból, amelyet a budapesti Fővárosi Vízművek és a helyi partnere épít meg az év végéig Indonéziában a
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:41
Varga Mihály: a digitalizáción múlik a versenyképesség erősödése
Varga Mihály a digitális képességek fejlesztése érdekében mérhető, egyértelmű célrendszert és központi irányítást sürgetett, továbbá szorgalmazta az együttműködést a gazdasági élet szereplőivel. Az államigazgatásnak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak egyaránt szüksége van a digitalizációra, a digitális képességek fejlesztésére emellett az oktatásban is meg kell találni a megfelelő helyet - hangsúlyozta.

A miniszter ismertette, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács a szakképzés és felnőttképzés átalakítását, a sokoldalúan képzett munkaerőt és az innovatív cégek erősítését is a további fejlődés feltételének nevezte. Az ülés résztvevői üdvözölték, hogy a magyar gazdaság tavaly a várakozásokat meghaladva az uniós átlag háromszorosával bővült - tette hozzá.

A tárcavezető a következő években újabb jelentős munkahelyteremtő beruházásokra számít és versenyképességet javító intézkedéseket ígért. Magyarország az elmúlt években régiós összehasonlításban is javította a helyezését, a visegrádi
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:31
Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben decemberben
Az előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,9 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása novemberhez képest.

A tavaly decemberivel összevetve az euróövezetben 0,7 százalékkal, az unió egészében pedig 0,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Novemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal, míg havi szinten 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

A 2018-as év egészének átlagában az euróövezetben 1,7 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

Decemberről a legnagyobb havi növekedést Svédországból (6,2 százalék), Csehországból (3,0 százalék) és Spanyolországból (2,6 százalék) jelentették. A legerősebb csökkenést Szlovéniában (12,4 százalék), Németországban (4,1 százalék) és Nagy-Britanniában (3,8 százalék) mérték.

A legnagyobb növekedést 2017 decemberéhez képest
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 11:41
Brexit - Airbus-alelnök: "katasztrófa, ami Brexit-ügyben történik"
Bennett, aki az Airbus nagy-britanniai részlegének vezetője, a BBC-műsorban kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén kezelhetetlen helyzet állna elő, és ennek "abszolút katasztrofális" következményei lennének az Airbus számára.

Hozzátette: rendezetlen kilépés esetén a cégnek "nehéz döntéseket" kellene meghoznia, mindenekelőtt komolyan át kellene tekintenie jövőbeni nagy-britanniai beruházásainak terveit.

Az Airbus alelnöke elmondta: a cég már eddig több tízmillió eurót költött arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli Brexitre, egyebek mellett a szárnyak gyártásához használatos részegységek készletezésével, pedig ennek a pénznek "sokkal jobb helye lett volna" például az Airbus iparitanuló-képzési programjában.

Katherine Bennett szerint mindemellett fel kellett készíteni a megállapodás nélküli Brexit következményeire az Airbus nagy-britanniai részlegének információtechnológiai rendszerét, és át kell tekinteni azt is, hogy miként lesz lebonyolítható az az évi 80 ezer üzleti
velemenyezd, 2019. február 17. vasárnap, 13:32
Az EU-ban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban
Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA pénteken azt közölte, hogy januárban éves összehasonlításban 4,6 százalékkal, 1 millió 196 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Januárban csupán hat országban nőttek az éves szintű eladások, Litvániában (+49 százalék), Romániában (+18,8 százalék), Magyarországon (+9,2 százalék), Portugáliában (+8,3 százalék), Dániában (+7 százalék) és Görögországban (+3,7 százalék).

Az EU öt legnagyobb autópiacán mindenütt zsugorodott az eladás, Spanyolországban 8 százalékkal, Olaszországban 7,5 százalékkal, Nagy-Britanniában 1,6 százalékkal, Németországban 1,4 százalékkal, Franciaországban pedig 1,1 százalékkal.

Magyarországon januárban 9714 új autót értékesítettek, egy évvel korábban 8894 autót.

A januári csökkenés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Tavaly szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 15:51
Tavaly három százalékra mérséklődött a cseh gazdaság növekedése
alapvetően a háztartások fogyasztásának folytatódó növekedése befolyásolta. Az év utolsó negyedében ehhez nagyobb mértékben a kivitel is hozzájárult.

A CSÚ gazdasági szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy az idén a cseh GDP növekedése várhatóan tovább lassul, mégpedig 2,7 százalékra, amit szintén jó eredménynek tartanak.A legnagyobb húzóerő továbbra is a háztartási fogyasztás, valamint a vállalati és a kormányzati beruházások lesznek.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP növekedése éves összehasonlításban 2,9 százalékos volt. A 2017-es év utolsó negyedévében még 5 százalékos növekedést mértek.

Az előzetes tavalyi adatok magasabbak a korábban nyilvánosságra hozott becsléseknél: a szakértők többsége éves szinten tavaly 2,8 százalékos, az utolsó negyedévben pedig 2,4 százalékos GDP-növekedésre számított.

David Marek, a Deloitte tanácsadó cég fő gazdasági szakértője a CTK hírügynökségnek elmondta: számításaik szerint a tavalyi GDP-növekedéssel Csehország elérte az EU paritásos alapú vásárlóerő
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 15:41
Varga Mihály: a magyar-kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe a pénzügy
A pénzügyminiszter kifejtette: a két ország kereskedelmi és befektetési kapcsolatainak jó alapot ad a magyar gazdaság európai összehasonlításban is kiemelkedő teljesítménye. A 4,8 százalékos magyar növekedés háromszorosa az uniós átlagnak.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kínai vállalatok számára Magyarország továbbra is jó befektetési célpont, a kínai befektetések értéke meghaladja a 4,2 milliárd dollárt Magyarországon, az itt működő kínai vállalatok több mint tizenötezer embernek adnak munkát.

A felek egyetértettek abban, hogy az együttműködés a Bank of Chinával, Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz, az OTP Bank képviseleti-irodájának 2017-es megnyitása Pekingben, valamint a különböző pénzügyi alapokban az aktív magyar részvétel tovább mélyíti a két állam pénzügyi kapcsolatait.

A Bank of China Budapesten hozta létre kelet-közép-európai központját - idézte fel Varga Mihály.

A tárcavezető a közlemény szerint leszögezte, fontos eredmény, hogy
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 12:21
Képek, videók
összehasonlítás.jpg
bbbarbara
2015. július 15. szerda, 21:14
összehasonlítás
maria_kadar_148
2014. augusztus 21. csütörtök, 19:22
Összehasonlítás.
hartvigjoe
2013. május 30. csütörtök, 10:04
összehasonlítás.jpg
agica2004
2010. augusztus 13. péntek, 14:34
összehasonlitás-fehér- roz
iraziviki
2010. február 20. szombat, 17:51
Trianon_összehasonlita sa
sydel
2008. szeptember 12. péntek, 15:32
Minden nagy teljesítmény
sanci81
2018. augusztus 14. kedd, 18:22
jobb teljesítmény-.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:13
jobb teljesítmény.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:12
iskolai teljesitmény.jpg
gigi55
2011. október 05. szerda, 21:35
szomorú teljesitmény.jpg
agica2004
2007. április 21. szombat, 12:30
teljesítmény görbe
szaszattila
2006. május 15. hétfő, 21:57
Statisztikai havi közlemé
hollygergo
2009. február 09. hétfő, 20:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.